Quantcast
Channel: Artemisias Verden
Viewing all 1620 articles
Browse latest View live

Smakebit på en søndag (19): Flink pike av Gillian Flynn

$
0
0
Etter å ha blitt kjempebegeistret for Gillian Flynns to første bøker på norsk, Mørke rom og Åpne sår, gledet jeg meg veldig til hennes tredje bok. Den heter Flink pike på norsk og er her nå. Jeg har så vidt begynt på den og dere skal få en tidlig smakebit fra boka i spalten til Mari i bloggen Flukten fra virkeligheten som hun har kalt Smakebit på en søndag.

Flink pike - Gillian Flynn

Denne thrilleren dreier seg rundt Nick og Amy og deres ekteskap. Amy blir plutselig borte en dag, og Nick skjønner ingenting. Så langt har jeg kommet. Spørsmålet baksideteksten stiller er: Hvor godt kjenner man egentlig den man tar for gitt at man elsker og blir elsket av?
Her er det duket for spenning, uhyggelige gys, vidunderlig språk og overraskelser igjen. Boken har ligget på de amerikanske bestselgerlistene i over seks måneder. Og er nå på vei opp på de norske.

En liten smakebit til deg:

" Først ventet jeg på politiet på kjøkkenet, men den sure stanken av den svidde tekanna satte seg i ganen og forsterket behovet for å brekke meg, så jeg trakk ut på verandaen foran huset, satte meg på det øverste trinnet og tvang meg selv til å være rolig.." (s 42)


Vil du lese flere smakebiter kan du ta en titt inn til Maris blogg Flukten fra virkeligheten. Ha en hyggelig søndag.:)



Victoria (filmen) og litt om Hamsun i Aurdal

$
0
0
I går var jeg og så Victoria på Kvitvella kino i Fagernes, Nord-Aurdal. Jeg gledet meg etter å ha lest flere begeistrete bloggomtaler om filmen. Det jeg ikke hadde fått med meg var at Hamsun  skrev ferdig sin verdensberømte roman nettopp i Aurdal. Jeg hadde vel lest noe i lokalavisene at det skulle være premiere i Kvitvella, men det suste meg mest forbi. Stor var min overraskelse da jeg så en liten utstilling i kinogangen med bilder og informasjon om Hamsuns forhold til Valdres, Aurdal, og om Victoria spesielt.

Skulpturene 001
Statue av Victoria på Frydenlund skysstasjon avduket 2010. (foto: Nina Sundby, Valdresavisa)

Jeg rakk å ta noen blder før jeg gikk inn i kinosalen. De er ikke av beste kvalitet, da jeg var litt stresset og det var flere folk der, men dere får et lite inntrykk.



Her der det bilder av Hamsun og hans venner i Aurdal. Han tilbrakte mye tid her og var venn av Frydenlund som drev skysstasjonen like sør før Fagernes.









Bilder fra avdukingen av Victoria i 2010, som Knut Hamsuns barnebarn Leif  foretok.




En vandring i Fagernes sentrum før jeg gikk på kino. Her fra broen.



Kinobilletten


Over til filmen:

Victoria handler om det umulige kjærlighetsforholdet mellom møllersønnen Johannes og slottherredatteren Victoria. De er naboer og barndomsvenner. De nærer tidlig sterke følelser for hverandre, men på grunn av klasseforskjellen er det umulig. Victorias far nærmest presser Victoria til å forlove seg med en sønn av en rikmann, fordi han selv er i store økonomiske vanskeligheter. 

Jeg likte filmen veldig godt. Jeg hadde lest begeistrede blogger på forhånd, men lunkne avisanmeldelser. En anmelder skal riktignok se på en film med et kritisk blikk. Så kritisk trenger heldigvis ikke jeg å være i utgangspunktet. Jeg liker det jeg liker og vise versa.

Jeg leste Victoria for ca 30 år siden og må innrømme at jeg ikke husker så mye av boka, men at den handlet om trist kjærlighet. Jeg leste også Pan i samme tiden og minnes at jeg likte den, uten at jeg husker detaljene. 

Det jeg likte med filmen var de nydelige bildene, spillet mellom Victoria og Johannes spesielt, men jeg synes forøvrig at filmen som helhet fungerte bra og det var ingen dødpunkter.

Som ivrig hobbyfotograf liker jeg vakre bilder og gode komposisjoner, og det synes jeg denne filmen hadde i rikt monn . Hele filmen var en estetisk romantisk nytelse.

Spillet mellom Victoria ( Iben Marie Akerlie) og Johannes (Jacob Oftebro)  ver meget godt. Jeg la spesielt merke til kroppsspråket, blikkene, ansiktsuttrykkene.  Små detaljer som en øyerynking på Johannes når Victoria avviste ham med en frekk replikk, små gnister, skuffelser som kunne leses i ansiktet. Jeg synes det var nydelig. Sårbarheten og nakenheten som kom frem.  Victoria rykninger, den nevrotiske, en sjelden gang glad og smilende. Jeg synes hun var ganske rar, for å si det sånn, men også skjønn til tider. Oftebro som Johannes var bare aldeles nydelig. Det er virkelig gøy å se den nye generasjon skuespillere komme på banen. Og vi merker godt det er en generasjonskifte på gang når norsk film ikke lenger domineres av Bjørn Sundquist. Og at nye unge lovende får slippe til, siden det går en stund mellom vi nå ser Johannes Joner, Aksel Henie og Nicolai Cleve Broch i alle hovedroller.

Jeg synes også resten av ensemblet klarte seg godt. Det eneste var at jeg synes det var litt komisk å se Nils Vogt i en birolle som Victorias tidligere lærer.  Norge er et lite land, og jeg forbinder Vogt med Carl og Co og Arnfinn i Hotel Cæsar. Han er en dyktig skuespiller, ingen tvil om det, men mine assosiasjoner var svært langt fra Hamsuns univers, for å si det sånn.

Filmen anbefales, og blir bevart som et herlig lite filmminne, selv om den var tragisk til slutt, og jeg irriterte meg over slik umulig kjærlighet, nok en gang.


Om filmen og Hamsun fra avisa Valdres HER


Trailer


Andre bloggere som har skrevet om filmen:






Knut Hamsun


Knut Hamsun: Victoria , 1898

Film 2013


Revolveromtale: Den elskelige giftblandersken av Arto Paasilinna

$
0
0
Da har jeg tyvlånt Anettes mal for en kjapp revolveromtale denne gang. Noen ganger må man gjøre det veldig enkelt hvis man skal rekke å skrive litt om de bøkene og filmene man leser og ser, i tillegg til de faste spaltene man deltar i. Jeg hørte ferdig Arto Paasalinnas Den elskelige giftblandersken  i bilen i går. En kort og nok en fornøyelig bok fra finnen, på 5 CDs og ca 6 timer.

Den elskelige giftblandersken - Arto Paasilinna Frøydis Armand Tor Tveite





HVILKEN BOK? Den elskelige giftblandersken av Arto Paasilinna.


HVOR HAR JEG FÅTT DEN?
Lånte den på biblioteket her Hedalen. (Sør-Aurdal bibliotek, filial Hedalen)

HVA HANDLER DEN OM?
 Den handler om 77 år gamle enkefru og oberstinne Linnea Ravaska som lever et stille og rolig liv. Hun får månedlige besøk av sin fostersønn som er kriminell. Denne gangen har han med seg to kriminelle kompiser, og de gjør mye gærenskap mens de er hos Linnea. De dreper smågris, fester og herjer, stjeler og har bestemt seg for å ta pengene hennes. For å få til det, finner de ut at  de må  ta livet av henne ..

HVA SYNS JEG
Jeg likte også denne boka godt, men ikke like godt som Prostens forunderlige tjener, som bare var meget fornøyelig. Denne bar derimot mer preg av en alvorlig thriller, selv om her også var mye komikk og slagkraftig friskt språk. Den var absolutt spennende  og moralen er at man skal aldri undervurdere gamle damer. 
Boka er lest av Frøydis Armand, og hun har nok en annen stil enn herrene Bakke og Nørve. Men det var greit nok.

P.S. Jeg skal forresten en tur med danskebåten til helga som kommer, og da vet jeg utvilsomt at jeg ikke kan la være å tenke på Linnea og Jarri på tur med båten fra Finland til Stockholm, der Jarri har planer om å kaste den lille dama over bord. Klarer han det? Les/lytt å du får vite.;)

Arto Paasilinna


Arto Paasilinna: Den elskelige giftblandersken

Lydbokforlaget 2008 

Nye bokinnkjøp (restesalg)

$
0
0
Nei, det er ikke restesalg fra Mammut, men kasser med rester fra eget lager som jeg kom over i Fagernes på lørdag. Da var jeg innom Nota Bene på Leira, Amfi kjøpesenter og Libris på Fagernes kjøpesenter. Man kan virkelig finne gull hvis man har tid til å snoke litt. Og jeg fant jeg fant tre bøker til 50,- pr stk, og en til 25,-.


Jan Roar Leikvoll: Fiolinane

Jeg ble begeistret for hans siste Bovara og ønsker å lese mer av ham. Fiolinane kalles en dystopi.

Kristin Ribe: Syn

Trondheimsforfatter som jeg har hørt og lest en del om. Skriver veldig spesielt om det dypeste i mennesket.

Simon Stranger: Barsakh

Om en båtflyktninger fra Marokko som treffer Gran Canaria. Dette er visst en barne- og ungdomsbok, men alt fra Gran Canaria frister meg...

Eric-Emmanuel Schmitt: Monsieur Ibrahim og koranens blomster

Denne så bare så fin ut, liten bok med stor skrift, og et nydelig omslag.

Ja, dette kalles kupp, gjør det ikke??

Boken på vent (23) : Menneskets natur

$
0
0
Endelig er bok tre med politimann Odd Singsaker her. Jeg gleder meg vilt til å komme i gang med den, og jeg vil ikke vente lenge. Den blir min neste krimbok i mars. Jeg leste Nådens omkrets og Drømmeløs med stor glede. Jeg likte Nådens omkrets best av de to. Enda mer gleder jeg meg etter å ha lest VGs anmeldelse av boka i dag, som ga den 5. Stakkars Odd Singsaker, hva roter han seg borti nå? Hvor er Felicia Stone blitt av? Jeg vet at Singsaker  skal til Hitra en tur og det er jo gøy. Jeg har bodd flere år på Frøya og kjenner også Hitra godt, og Trondheim selvsagt som er byen min over alle byer.

Menneskets natur


Forlagets omtale av boka :


Politiførstebetjent Odd Singsaker befinner seg i et hus på Hitra. Det ligger et lik på gulvet ved siden av ham. Singsaker retter en hagle mot en person i en utbrent sofa. Det har åpenbart skjedd mye siden kona Felicia Stone reiste fra ham og forsvant.
En utro og svært kald politimann, en festglad student i plutselig trøbbel, en hustru som slår tilbake mot sin ektemann og en torpedo med et eksplosivt tilslag i balltreet. Alle spiller viktige roller i fortellingen om hvordan Odd Singsaker havnet i dette uføret.
Den tredje romanen om Odd Singsaker er en fortelling om hva som skjedde med Felicia Stone, om store forbrytelser, seig kjærlighet og de fire temperamenter. Og om alt det andre som preger menneskets natur.


Boka har også fått terningkast 5 i Adresseavisa og Tvedestrandposten. 

Vil du lese flere innlegg om bøker bloggere har på vent, kan du ta en tur inn til Beathesbokhylle, som har denne faste tirsdagspalten.

Vassfarets siste fastboende: Berte Skrukkefyllhaugen av Edvard Elsrud

$
0
0
Edvard Elsrud er en lokal forfatter fra Hedalen i Valdres. Han vokste opp i Vassfartraktene, og har skrevet flere bøker herfra. Tidligere har jeg omtalt Blomster-Hans, som levde alene i dette naturområdet. Nå har jeg lest boka om Berte Skrukkefyllhaugen, som var den siste fastboende i dette nydelige naturområdet som ligger med Hedalen på den ene siden og Hallingdal på den andre siden.


lånt fra rovdyrdebatt.no





"Berte Skrukkefyllhaugen - boken om Vassfaret og de som bodde der" av Edvard Elsrud

Historien om Berte, hennes familie, to menn og barn er spesiell. Hun slet fysisk som  småkårsfolk gjorde denne tiden, og sulten kunne gnage hvis det var dårlige tider for fangst og jordbruk. Hun ble syk og gikk til doktoren flere kilometer unna. Han sa hun var frisk når hun kom frem men for å holde sykdom i lungene unna anbefalte han henne å røke tobakk i pipe. Berte gjorde dette, og ble avbildet stadig vekk med pipa i munnen. Hun ble veldig gammel, 96 år gammel. (1854-1950) Hun flyttet for godt fra Vassfaret til Flå i Hallingdal i 1921.

Boka er interessant som lokalhistorie, om det å bo i naturen, som en slags biografi om et spesielt menneskes liv. Berte var nok en utrolig sterk og sta kvinne. 


Fra Vassfaret, Nevlungen , ikke langt fra der Berte bodde med sin familie.



Edvard Elsrud: Berte Skrukkefyllhaugen

Grøndahl 1979

Mitt tematips (6): En sekser på terningen

$
0
0
Denne uke utfordrer Bokbloggeir oss med å finne frem et innlegg om en bok som vi synes fortjener en sekser. Jeg tok en titt på mine bøker på Bokelskere.no, der jeg gir bøker terningkast noen ganger. Der hadde jeg gitt terningkast 6 til noen få bøker. Jeg gir ikke så lett seksere. Da skal boka være bortimot perfekte på alle måter, eller ha noe helt særegent over seg.

mitt tematips
De bøkene jeg ga terningkast 6 er:

* Gaute Heivoll: Før jeg brenner ned

* Doris Lessing: Skihasta

* Kari Hesthamar: So long Marianne

* Tom Egeland: Sirkelens ende

* Carina Hultin Dahlmann: Juicy!

* Lars Amund Vaage: Skuggen og dronninga

og

 * Vanessa Diffenbauch: Blomstenes hemmelige språk

Denne boka leste jeg om i Adresseavisas kulturbilag, hvor bloggeren Mette Møter Massene fortalte om den og det å være bokblogger. Tema var også om forlagenes forhold til bloggere, og hvem som gir leseeksemplarer eller ikke og eventuelt når. Det var da jeg kontaktet Aschehoug for å spørre pent om jeg kunne få et leseeksemplar og blogge om boka. Noe jeg fikk. Heldigvis likte jeg boka utrolig godt. Ja, det var den beste boka jeg leste året 2012, uten tvil. Omtalen kommer her:

Sterkt om et følelsesmessig skadd barns vei mot et selvstendig voksenliv. Blomstenes hemmelige språk av Vanessa Diffenbauch.


Først må jeg bare si at denne boka er noe av det mest medrivende jeg har lest på lenge. Det finnes ikke et dødt punkt i denne boka, som handler om den tilknytningskadde jenta Victoria og hennes kamp for å finne veien til et godt voksenliv. Jeg startet torsdags kveld, og leste den ferdig natt til søndag. Kun avbrutt av måltider, handling, helgevask og noe TV-titting. Faktisk så var det godt med litt pauser i lesingen, fordi dette er en særdeles sterk historie, som trengs å fordøyes litt innimellom.

Victoria ble forlatt av sin mor tidlig i livet og vokste opp i utallige fosterhjem og gruppehjem. I USA er det slik at fosterhjem/beredskapshjem kan adoptere barnet etter et år. Ingen familie ville ha Victoria så lenge. Eller hjemmet dugde ikke, så hun måtte flytte uansett. Da Victoria var ni år opplevde hun å komme i et fosterhjem som virkelig brydde seg om henne, som nektet å gi opp, som sto i det. Som den skadete fuglen Victoria var, hadde hun store problemer med å tro på fostermor Elizabeths godhet og vilje til å tåle henne.

Hun testet ut sin fostermor på de mest utfordrende måter. Gradvis fikk Victoria tillit til Elizabeth, og hun lærte seg å ta imot kjærlighet og omsorg. Da ettårsdagen for plasseringen nærmet seg, var også Victoria svært spent. Hun gledet seg til å få sin egen mamma. Så skjedde det noe. Noe veldig dramatisk, og barnevernkonsulenten Meredith som Victoria hadde hatt kontakt med hele livet, mente at det beste for Victoria var at hun måtte flytte i et såkalt gruppehjem. (barnevernsinstitusjon). Den påfølgende rettsak besluttet at Victoria skulle flytte fra Elizabeth og inn i et gruppehjem, hvor hun bodde til hun var 18 år.

Vi følger Victoria fra hennes 18 årsdag, med tilbakeblikk på hennes tilværelse i fosterhjem og gruppehjem, og da spesielt i tiden hos Elizabeth. Victoria får noe penger av barnevernet til å klare seg noen få uker, og deretter er kravet at hun må skaffe seg jobb og sørge for seg selv. Victoria bor ute inntil hun greier å skaffe seg noen timers arbeid hos blomsterhandleren Renata. Renata imponeres av Victorias kunnskap om blomster, og når det viser seg at hun har et spesielt talent for blomsterbinding får hun stadig mer arbeid hos Renata. Victoria har lært mye om blomster og planter hos Elizabeth, samt om blomsterspråket fra Victoriatiden. Dette er en interesse hun har dyrket siden hun flyttet fra Elizabeth.

På markedet for blomstersalg dukker det opp en mystisk ung mann med hettegenser, som viser interesse for Victoria. De begynner å kommunisere med blomsterspråket, og ting utvikler seg. Mannen viser seg å ha en forbindelse til Victorias fortid.

Vanessa Diffenbaugh, har skrevet en særdeles gripende debutroman, om hvor vanskelig det er for en av disse mest sårbare barna å knytte seg, når det gjennom et ufullstendig system blir offer for stadig nye omsorgspersoner av varierende kvalitet. Om hvor vanskelig det er å tørre å ta imot kjærlighet, når man selv intet, eller svært lite, har fått. Men dette er også en roman om håp. Om kjærlighet som kan tåle det meste, og om tålmodighet. Om hva som skal til for å nå inn til barn som mange vil kalle uspiselige, vanskelige, bråkete, slemme, adferdsvanskelige, håpløse..

Jeg jobber selv i barnevernet, med rekruttering, opplæring og oppfølging av fosterhjem. Vi vet ikke om det alltid går bra med slike barn som Victoria. Vi vet at det ofte kan gå veldig galt. Men vi vet også at det noen ganger går bra mot alle odds, men mest kanskje fordi det finnes mennesker som nekter å gi seg med å bry seg, som tåler å stå i det uansett avvisning og utfordrende oppførsel. Selv om denne boka viser amerikanske forhold, som er noe anderledes enn det norske, er mennesker ganske like. Slik Victoria fremstår med sine følelser, oppførsel, vansker med å stole på, få tillit, er det noe jeg kjenner godt igjen gjennom min jobb.

Både i arbeidet med fosterhjem, men også gjennom mange år som miljøterapeut på ungdomsinstitusjoner. Hun er det vi kaller tilknytningsskadet, eller kanskje tilknytningsforstyrret. Det er mange barn også i Norge som har det slik. Som også opplever gjentatte flyttinger fra hjem til fosterhjem, beredskaphjem, nye fosterhjem, institusjon osv. Det er ingen ønskesituasjon, det er noe vi helst vil unngå. For disse barna blir stadig utsatt for nye traumer og nye sår. Jeg opplever boka som troverdig slik den beskriver Victoria.
Forfatteren er selv fostermor, og har også skaffet seg kunnskap om tilknytningsforstyrrelser fra eksperthold, jfr etterordet.

Dette er en av de få gode bøkene jeg har lest om denne problematikken. En annen er Harald Rosenløw Eegs bok Yatzy, som handler om et norsk fosterbarn.

Boka anbefales. Den anbefales til alle som er glad i en god historie, til blomsterelskere, til fosterforeldre, til barnevernsarbeidere og alle som interesserer seg for barn og unges oppvekst. Og selv om jeg sjelden gir terningkast, får denne full score: 6

P.S. Bakerst i boka er det et blomsterleksikon med alle blomstene og betydningene som Victoria har brukt.

Takk til forlaget Aschehoug som ga meg denne boka som leseeksemplar.


Vanessa Diffenbauch: Blomstenes hemmelige språk, 337 s.
Aschehoug forlag, 2012

Denne boka har jeg siden anbefalt til veldig mange.

Vil du lese om flere bøker som bokbloggere mener fortjener en sekser på terningen, kan du ta en titt inn til Bokbloggeir og spalten Mitt tematips.

Ha en fin onsdag.:)

Minner om Giveaway !

$
0
0
Minner dere om Giveawayen jeg holder i forbindelse med at jeg passerte 20 000 besøkende. Det feires og takkes med en påskekrim: En kald død.

Fristen er mandag 11 mars kl.20.00.

Les mer HER

Jeg befinner meg akkurat nå på havet, så det er tvilsomt om jeg får til å svare på kommentarer før jeg kommer hjem lørdag. Kanskje får jeg tak i trådløst nett, men det får vise seg... Ønsker dere alle en strålende helg!

Danskebåten fra DFDS er på vei fra Oslo til København

Kanskje er jeg i land i denne byen nå og leter etter en bokhandel; Tar meg tid til det selv om jeg bare har kort tid til landgangen og ønsker å spise lunsj, drikke kaffe og se på folket.:)

Klikk på bildet for å se neste

Var i KØBEN og hentet hjem Jussi

$
0
0
Etter en tur med danskebåten og noen timer på jakt etter bokhandlere i København har jeg kommet hjem med tre danske bøker i kofferten. Jeg greier ikke la være. Det er jo så gøy. Jeg må helst styre meg, og det ble flere bokinnkjøp enn jeg tenkte gitt. Men skitt.. Ikke hver dag man er i København akkurat. De andre damene handlet klær og ting til barna, jeg handlet bøker og hudpleie, og kikka på folket.
Politikens boghall var det stort utvalg i flotte bøker. Jeg kjøpte to stk Jussi-bøker, siden ekspeditøren anbefalte at man startet fra starten av pga karakterutviklingen, så da ble det Kvinden i buret og så måtte jeg ha Marcoeffekten på dansk. Artig å lese dem på originalspråket.




Jeg har virkelig blitt påvirket av flere bokbloggere her om å lese Jussi, så da må jeg igang snart. Ser også i flere nyhetsbrev fra nettbutikker at de har mye Jussi på tilbud i lyd og pocket akkurat nå. Det var litt snedig..

Jeg kom også over en bok om Hypnoterapi som virket interessant. Jeg er utdannet hypnoterapeut og det er flott at det kommer bøker på skandinavisk om dette.

Men først skal jeg lese Jørgen Brekkes siste bok, Menneskets natur, i helga.


Frokost på Cafe Norden v/ Højbro plass i går. 
Koselig cafe i gammel stil, men ganske stive priser. Litt ekslusiv, men likevel for alle.



En pølsebu på et av torgene når man går Strøget oppover.



Ha en fin lørdag.:)

Smakebit på en søndag (20): Menneskets natur

$
0
0
Endelig er bok tre med politimann Odd Singsaker her. Jeg har gledet meg vilt til å komme i gang med den, og nå er jeg så vidt i gang. Den er min andre krimbok i mars. Jeg leste Nådens omkrets og Drømmeløs med stor glede. Jeg likte Nådens omkrets best av de to. I Menneskets natur har Odd Singsaker rotet seg seg borti noe.  Felicia Stone ble borte i forrige bok. Hvor? Kommer hun tilbake? Det er flere spenningsmomenter her. Jeg vet at Singsaker  skal til Hitra en tur og det kan jo bli interessant. Jeg har bodd flere år på Frøya og kjenner også Hitra godt, og Trondheim selvsagt som er byen min over alle byer.

Menneskets natur



Forlagets omtale av boka :



Politiførstebetjent Odd Singsaker befinner seg i et hus på Hitra. Det ligger et lik på gulvet ved siden av ham. Singsaker retter en hagle mot en person i en utbrent sofa. Det har åpenbart skjedd mye siden kona Felicia Stone reiste fra ham og forsvant.
En utro og svært kald politimann, en festglad student i plutselig trøbbel, en hustru som slår tilbake mot sin ektemann og en torpedo med et eksplosivt tilslag i balltreet. Alle spiller viktige roller i fortellingen om hvordan Odd Singsaker havnet i dette uføret.
Den tredje romanen om Odd Singsaker er en fortelling om hva som skjedde med Felicia Stone, om store forbrytelser, seig kjærlighet og de fire temperamenter. Og om alt det andre som preger menneskets natur.


Boka har også fått terningkast 5 i Adresseavisa og Tvedestrandposten. 

Her skal du få en liten smakebit:

" Du er en klisje, Odd Singsaker". Felicia Stone så på ham og lo.
Hva mente hun med det?
"Jeg er gammel," sa han.

.....
Odd Singsaker våknet, fysiologisk sett. Sengen var tom foruten ham. Han la en hånd bak ryggen. Ingen svette på trøyen eller lakenet. Igjen hadde han drømt om Felicia og at de diskuterte, at de hadde lange uendelige diskusjoner om hvem de var og hva de ville. Han forsto ikke disse drømmene." (s. 48-49)

"Du er ikke frisk"
Doktor Barth var Odd Singsakers fastlege. En tålmodig kar rundt femti, rund i kinnene og med permanente røde roser etter mange kalde skiturer i Bymarka. Den erfarne legen 
likte å gjenta seg selv.
" Dette vet du jo. Jeg har forklart deg det før. Svulsten fant vi i 2009, en astrocytom, 
som vi kaller det, er dødelig. ..."  (s 50-51)


Vil du lese flere smakebiter kan du ta en titt inn til Maris bloggFlukten fra virkeligheten.


Forrykende spenning fra Jørgen Brekke igjen med Menneskets natur.

$
0
0
Hva gjør du når du er på tampen av en spennende krim og må på jobb? Det skjedde meg i går da jeg satt fordypet og andpusten i Menneskets natur, Jørgen Brekkes 3. bok om politimann Odd Singsaker i sentrum for begivenhetene. Jeg måtte jo avgårde på jobb, samvittighet og pliktfølelse har jeg da, men det første jeg gjorde når jeg kom hjem var å lese de femti sidene som var igjen.  Jeg hadde gledet meg til denne boka, og ble definitivt ikke skuffet.

Menneskets natur



Om boka:
Odd Singsaker mistet sin kjæreste og kone Felicia Stone i forrige bok, Drømmeløs. Hun bare forsvant. I denne boka dukker hun opp etter en rangel i Oslo. Hun var fortvilt og sint fordi venninnen bibliotekar Siri Holm hadde fortalt henne  at hun og Odd hadde hatt en seksuell affære før hun kom inn i bildet.  Det tar litt tid før Odd får kontakt med Felicia da hun enda en gang kommer på avveie. Nå på grunn av uvær og at hun mister et fly. Hun leier en bil for å komme seg til Trondheim, men havner i trøbbel på hjemveien. 

I Oslo dreper en mann en eldre innvandrer for penger. Han jakter på sin kone og datter, som han tenker å ta med seg utenlands.

I Trondheim får to studenter en torpedo og to andre brutale fyrer på nakken etter å ha stjålet kokain på en fest.

Alle disse historiene flettes på et vis sammen, og Odd Singsaker havner i sentrum for dem alle selv om han er sykemeldt. En kollega kommer på sporet av Felicia og spør Singsaker om å bli med en tur på Hitra. 

Odd Singsaker har muligens gjort noe ureglementært, siden han må gjennomgå flere avhør etter at saken om drap og eksplosjon i et hus på Hitra rulles opp.

Jeg synes boka var fengende fra første side. Det tok litt tid å bli kjent med karakterene, for sceneskiftene var ganske raske, med skifte i fortid, nåtid og fremtid ift hendelsene, men etterhvert knyttes de sammen på et snedig vis. 
Jeg tar meg også stadig i å lure på hva Odd Singsaker kan ha gjort galt, noe vi ikke får vite før på slutten av boka, og det gjør også boka ekstra spennende.  Her er mange biter, mange scener og personer, som elegant forbindes til et klimaks som holder leseren, - meg i ånde til neste bok om Odd Singsaker kommer ut. For det legges det utvilsomt opp til.

Menneskets natur gir oss også muligheten til å fabulere over menneskets drivkrefter, ondskap , temperamenter og hva som gjør oss til den vi er. 
Her er også gamle bøker en del av fortellingen.

I denne boka er vi fortsatt i Trondheim, men også på Hitra og innom Horten og Oslo. Morsomt er det å oppdage at i Horten treffer vi på etterforskerne Lier og Horst. Jørgen Brekke har en artig humor. Som mange vet kommer politimann og Brekkes kollega krimforfatter Jørn Lier Horst fra Vestfold. Slike detaljer beriker teksten. Det er også en berikelse for meg personlig å vandre i kjente fotspor, som Rosenborg Park, Singsaker, Lilleby, Lamoparken, Strandveien- områder i Trondheim jeg kjenner veldig godt. Hitra har jeg også vært mye på.

Dette kunne vært en helstøpt krimroman, men så bruker forfatteren noen litt rare fortellergrep to-tre ganger som jeg stusser over, og ikke synes at passer helt inn. Som feks i innledning av dette kapitlet: 

...."Se på gutten! Se på ham, slik moren hans ser på ham nå. Han sitter på golvet i stuen, på teppet..." (s. 283)

Det her er ikke direkte tale til noen i romanen, men til meg som leser, og løsrevet blir dette Mons Kallentoftske litt malplassert.. Men det er ikke noe stort problem, men jeg lurer på hvorfor han gjør det, fordi det hadde vært bedre å latt det være, mener nå jeg.

Menneskets natur er heller ikke så makaber og grusom i sine detaljer som Nådens omkrets og Drømmeløs var. Det synes jeg er en fordel, for krim kan være like spennende uten, som her.

Mennesktes natur fortjener en god 5`er fra meg, og jeg tror og håper vi har mye bra og spennende i vente i årene fremover fra Jørgen Brekke, Trondheims nye krimkronprins, en verdig arvtager etter krimkongen Fredrik Skagen.


Andre innlegg jeg har skrevet om Menneskets natur:

Boken på vent
Smakebit på en søndag


Blogginnlegg om:

Nådens Omkrets
Nådens omkrets av Sofareiser
Drømmeløs

Takk til Gyldendal for leseeksemplaret.


BRAKDEBUT: Jørgen Brekke har akkurat lansert debutromanen sin, men den er allerede inne på boklista, og solgt til åtte land. Foto: GYLDENDAL



Jørgen Brekke: Menneskets natur, 330 s

Gyldendal 2013

And the Winner is....:

$
0
0
Hurra for vinneren av Giveawayen av påskekrimmen En kald død fra debutanten Fritz de Bourg i anledning feiring av passering av 20 000 gjester på bloggen min.:) 7 lesere meldte seg. En trekning er foretatt med gammeldags lappemetode i en boks. 6 hadde 3 lodd og en 2.

Gratulerer så masse til: MELUSINE!!!

Kan du sende meg postadressen din på epost eller facebokmelding til meg, så skal jeg sende den i god tid før påske.:) 

Boken på vent (24 ) : Et lite drap i Lisboa

$
0
0
Beathesbokhylle inviterer igjen til den faste spalten Boken på vent. Her kommer bøker frem i lyset fra glemselens hyller og stabler, mer eller mindre nedstøvet. I dag har jeg funnet frem pocketutgaven av Robert Wilsons kjente Et lite drap i Lisboa.

Et lite drap i Lisboa - Robert Wilson Per Kristian Gudmundsen



Denne thrilleren har jeg både hørt og lest så mye bra om, så da jeg fikk den for kr. 69,- for en tid tilbake slo jeg til. Jeg håper å få lest den snart. Kanskje som en påskethriller, eller som reisebok i en eller annen sammenheng.

Om boka, som har fått flere 6`ere og priser , skriver forlaget:

Den første Robert Wilson-boken som ble oversatt til norsk. Om den er god? Tre ganger terningkast 6 og kåret til "Årets påskekrim" i både Aftenposten og VG. Vi trenger ikke si mer. Catarina Oliveira er bare femten år da hun blir myrdet. Hun blir funnet naken på en strand i nærheten av Lisboa. Politietterforsker Zé Coelho innser snart at saken har røtter i Portugals historie. Sporene peker mot revolusjonsåret 1974 – det gamle fascistregimets forbrytelser ble aldri gjort opp. Og etter hvert enda lenger bakover – til tiden før og under den annen verdenskrig.Et lite drap i Lisboa ble tildelt den prestisjefylte britiske Gold Dagger Award.Terningkast 6. «Glimrende thriller.»Yngvar Ustvedt, VGTerningkast 6. «… det mest vellykkede i genren undertegnede har lest på lang tid.»Terje Stemland, AftenpostenTerningkast 6. «Overlegent velskapt historie som vil fryde enhver lystleser av krim og spenning.»Turid Larsen, Dagsavisen

Ønsker du å lese om flere bøker bloggere har i hylla si, ta en titt inn i Hylla til Beathe.:)
Ha en god tirsdag.:)


Nok en spennende og velskrevet thriller fra Gillian Flynn: Flink pike

$
0
0
Amerikanske Gillian Flynn har kommet med sin tredje bok på norsk som heter Flink pike. (Gone girl) Denne er ganske annerledes enn de to første; Mørke rom og Åpne sår. Det gjelder tematikk , persongalleri og miljø  først og fremst, Skrivestilen er forsåvidt den samme. Språket er rått, røfft, og historien består av flere overraskelser.


Flink pike - Gillian Flynn

I Flink pike handler det om et ekteskap. To ektefeller Nick og Amy lever utad det perfekte samliv. De er to lovende unge voksne med karrierer, penger og de er pene. Nick er skribent og Amy er datter av to psykologer som også er forfattere av den berømte "Fabulous Amy"- serien.  På grunn av famileforhold og at Nick blir overtallig på jobben flytter de til Nicks hjemby Missouri ved Missisippi. Her starter Nick en bar sammen med søsteren Go på Amys penger.

En dag forsvinner Amy sporløst. Det er tegn etter kamp i leiligheten og politier ser etterhvert på dette som en alvorlig forvinngssak. Ektemenn står alltid i søkelyset i slike saker, og Nick slipper heller ikke unna. Ting utvikler seg i et raskt tempo og overraskende vendinger skjer som det ofte gjør i Flynns bøker.  Boka veksler mellom Nick og Amys perspektiv, Amys gjennom hennes dagboknotater.

Jeg synes dette var en veldig annerledes krim, eller jeg vil helst kalle dette en psykologisk thriller, fra Flynn. Jeg synes de ca 150 første sidene var ganske trege. Jeg synes ikke det var så interessant å lese om dette perfekte parets forhold. Men boka har fått så mye ros og flere 6`ere, så noe må det da være her, tenkte jeg og fortsatte. Og glad er jeg for det, siden ting begynte å ta av skikkelig etterhvert.

Språket er bra, historien glimrende sydd sammen. Hvem den ansvarlige er kan vi spekulere på en god stund. Jeg skal i allefall ikke røpe noe her. Dette er en glimrende thriller. Jeg likte likevel de to andre bøkene bedre, spesielt Mørke rom, som jeg ga terningkast 6 på Bokelskere.no. Kanskje er jeg bare mer svak for de dysfuksjonelle familien på livets skyggeside, enn disse forkvaklede personlighetene på livets solside?  

Flink Pike får terningkast 5 av meg.

Gillian Flynn er uansett en av mine store favorittforfattere.


Andre innlegg om bøkene hennes her:





Andre bloggere om Flink Pike:






Takk til forlaget for leseeksemplaret.





Gillian Flynn: Flink pike, 473 s

Font forlag 2013

Mitt tematips (7): Born in the U.S.A

$
0
0
Gillian Flynn er en amerikansk forfatter som jeg har blitt veldig begeistret for. Hun er født i Kansas City, Missouri. Flynn er ung, utdannet journalist, elsker film og har skrevet tre meget gode og intelligente spenningsbøker. Mørke rom ble belønnet med en nominasjon til den amerikanske Edgar-prisen og to britiske Dagger-priser. Åpne sår er også en meget sterk thriller. Det kan også i aller høyeste grad sies om den rykende ferske Flink pike. Den har allerede sanket flere 6`ere og 5`ere fra norske anmeldere og bloggere. Gillian Flynns hjemmeside finner du HER

mitt tematips




I Bokbloggeirs spalte Mitt tematips er amerikanske forfattere ukens tema. Jeg har valgt meg Gillian Flynn som du sikkert forstår, fordi hun er en meget dyktig og skarp forfatter av spenning/krim. Hun skriver rått, tøfft, til tider brutalt fra en virkelighet vi helst ikke vil se. Overraskelser står i kø hos denne forfatteren. I dag linker jeg også til mitt aller siste blogginnlegg som omtaler hennes nyeste bok; Flink Pike.


Nok en spennende og velskrevet thriller fra Gillian Flynn: Flink pike

Amerikanske Gillian Flynn har kommet med sin tredje bok på norsk som heter Flink pike. (Gone girl) Denne er ganske annerledes enn de to første; Mørke rom og Åpne sår. Det gjelder tematikk , persongalleri og miljø  først og fremst, Skrivestilen er forsåvidt den samme. Språket er rått, røfft, og historien består av flere overraskelser.

Flink pike - Gillian Flynn

Les mer av innlegget HER

Vil du lese flere tips om amerikanske favorittforfattere eller bøker, så ta en titt inn i spalten Mitt Tematips hos  Bokbloggeir.

Har du også en amerikansk favorittforfatter? Kom gjerne med ditt tips du og.:)  Enjoy!


USA statemap













Revolveromtale: Jeg kan se i mørket av Karin Fossum

$
0
0
Denne gang får du en kjapp revolveromtale ala Anette.

HVILKEN BOK? 
Jeg kan se i mørket av Karin Fossum. Lydbok, Cappelen Damm 2011. Oppleser: Kim Haugen. Varighet: 7 t 2 m.

Jeg kan se i mørket - Karin Fossum Kim Haugen



HVOR HAR JEG FÅTT DEN?
Lånte den på biblioteket her Hedalen. (Sør-Aurdal bibliotek, filial Hedalen)

HVA HANDLER DEN OM?
"Den ensomme Riktor har i mange år vært ansatt på Løkkas sykehjem. Tilsynelatende en vanlig mann, stillfarende og høflig. Men når sjansen byr seg, lugger han pasientene i håret og heller medisinen deres i do; han er sykepleieren fra helvete. Riktor blir venn med den sterkt alkoholiserte Arnfinn, men en dag ser han Arnfinn forsyne seg av lommeboken sin, og slår ham resolutt i hjel med en hammer. Romanen skildrer en mann som uten skrupler følger sine laveste instinkter, en mann som føler seg ufeilbarlig. " (fra forlagets omtale)

HVA SYNS JEG
Denne boka grep meg ikke helt fra starten av. Jeg ble trøtt av å høre på. Så jeg tenker at det er en bok som krever konsentrasjon fra starten. Etterhvert som jeg greide å følge bedre med, ble jeg mer og mer fascinert av historien, den grusomme sykepleieren fra helvete og Kim Haugens gave som oppleser. Her blir man lenge satt på pinebenken i forhold til om Riktor får sin fortjente straff eller ikke. Kim Haugen bruker sitt skuespillertalent og enkelte av figurene han leser er så aldeles fornøyelig, som når han leser den nord-norske fengselskokka Margareth og en del av de andre i persongalleriet.  Og jeg blir spent på om han får sin kjære til slutt. Igjen godt fra Karin Fossum som har vært en av mine favorittkrimforfattere. I de siste par årene har hun fått stor konkurranse, men Fossum  er fortsatt en man alltid kan regne med. 


Andre innlegg om Fossums bøker: Varsleren

Bokbrunch

$
0
0
Bilde: Brunch  før senvakt
Rakk å lese ut denne boka, som tok seg veldig opp, før jeg nå går på seinvakt. To vakter igjen så reiser jeg hjem til Trondheim en tur. Gleder meg veldig. Da blir det ny krim på flyplassen.:) Omtale av En kald død kommer... Ønsker dere alle en fin dag videre.:)


Vellykket debut fra Frits de Bourg: Kald som døden

$
0
0
Jeg har bestemt meg for å lese noen av de nye krimdebutantene i år. Norske Frits de Bourg er en av dem. Han har gitt ut "Kald som døden" med handling fra Oslo og Drammen på femtitallet. Boka tok seg veldig opp etterhvert. Starten var litt treg, men det kan ha med at dette var en helt annerledes bok enn de andre jeg har lest i det siste. Det er kanskje urettferdig å lese en norsk debutant etter Flynn og Brekke. Eller kanskje ikke, siden de kun har skrevet tre bøker hver. Men stilen er uansett annerledes..

En kald død

I Kald som døden møter vi journalist Nikolay Wolff  i det litt lurvete Krimmagasinet. Han blir en dag oppsøkt av en frue som ønsker at han skal skrive om sin bror, en tidligere bokser som tok sitt eget liv på en isete Drammenselv, ved å gå ut i råken.  Wolff synes ikke dette er en sak i utgangspunktet men går med på å skrive en trivelig sak om en gammel bokser. Ganske snart får han flere hint om at noen tok livet av bokseren. Wolff blir veldig nyskjerrig og begynner sin egen etterforsking som får katastrofale følger for flere enn ham. Noen har noe å skjule , og vil ha stoppet denne etterforskingen for enhver pris. Bokseren var del av en motstandsgjeng under krigen, og mange spor fører tilbake hit.

Jeg synes dette er en hederlig og vellykket debut. Som sagt synes jeg i starten den var litt traust og treg. Språket er jordnært og nøkternt, dog med en del fin humor som jeg humret over. Det er mange personer og navn som involveres før jeg får helt tak på karakterene, men etterhvert går det lettere. Det er også interessant å lese om problemstillingen motstandsfolk- nazister, krigshelter og de fordømte, som fikk det skikkelig vanskelig etter krigen. Selv om det kunne være temmelig tilfeldig hvem som havnet på hvilken side tidlig i krigen, var det ikke rom for nyanser i etterkrigstiden.

Boka tok skikkelig av etterhvert og løsningen på krimgåten øynet i hvertfall ikke jeg å se før til siste slutt. Slik var dette en vellykket krim. Jeg kan også tenke meg at dette er en bok som de som er opptatt av krigen og etterkrigstiden kan like, såfremt de liker krim og spenning.  Vi får også et fint tidsbilde fra den gang man måtte stå i ventekø for å få installert hustelefon og det var lov å røyke overalt.  Å ta seg en øl før man kjørte bil var visst heller ingen sak. Ang det med røyking og litt alkohol før kjøring er det ikke så lenge siden det var lov til, men telefonproblemet hører en mer forgangen tid til.

Frits de Bourg (er han i slekt med Chris, mon tro ; ?) er født 1946. Det blir spennende å se hva han kommer med neste gang.

Takk til Vigmostad & Bjørke for leseeksemplaret.









Frits de Bourg@





Foto: facebooksiden til Frits de Bourg



Frits de Bourg: Kald som døden, 317 s

Vigmostad & Bjørke 2013




Smakebit på en søndag (21): Døden kjem med bussen

$
0
0
En buss med en død passasjer kommer til Vågå. I Lom stiger en annen kvinne av en annen buss. Flere i bygda død en brutal død. Lensmann Sylfest Seljestad, en eldre litt utbrent tjenestemann og betjent Jørgen Vold må løse en vanskelig sak som har dype røtter i fortiden. (oversatt fra baksideomslaget sånn ca). Duoen Kroken og Kolden fra Lom har skrevet sin andre krimbok med lokalt tilsnitt. Den første: Evig skal døden vere, ble utpekt til vårens beste norske krim av Dagbladet i 2011. Det er tid for en smakebit på søndag:

Døden kjem med bussen@









"....Legen takkar og legg på, og Marit blir ein augneblink sitjande litt tafatt. Ho gløymde å spørja kven som var død. Typisk meg, tenkjer ho - ingen kan skulde meg for å vere nysgjerrig, i alle fall! Uff, det er sikkert eit sjølmord. Det andre dødsfallet på eit par dagar. Lensmannen i Vågå fekk ei sak i fanget på måndag. Ein død mann på nattbussen til Måløy. Han er visst lomvær, han og, seier dei. Petter Strand. Rart at ho ikkje veit kven han er. " (s53)


Ja, dette er et nytt og spanande bekjentskap for meg.:)
Men Vågå og Lom har eg vore og besøkt nokre gongar.

Lettlest krim med lette humoristiske undertoner, skrevet av to småluringer. Slik ser det i alle fall ut fra bildet av forfatterduoen.;)

Ønsker du å lese flere smakebiter av bøker, kan du ta en titt inn til bloggen til Mari ; Flukten fra virkeligheten som driver denne artige spalten.

Ønsker dere en fin søndag.:) 

Trude Teige på Bookstars i Trondheim

$
0
0
I ettermiddag møtte jeg min bokblogg- og fotovenninne Randi , som har bloggen Reading-Randi, på Gjest Baardsen kafe på Trondheim folkebibliotek. Etter en trivelig prat  bestemte vi oss for å dra på foredrag med Trude Teige på den kule boksjappa Bookstars i Thomas Angells gate kl.18.00. Det angrer jeg ikke på.


Teige er en forfatter jeg har lest mye om, men enda ikke noe av.
Hun snakket engasjert en times tid om sitt forfatterskap, bøkene sine og spesielt om sin siste bok Svik. Hennes første bok Havet syng, ble skrevet på nynorsk, og det er en historisk roman inspirert av hennes tippoldemors liv på Mørekysten. Roman to er fortsettelsen. Deretter gikk hun over til å skrive krim. Hun hadde trodd det var for vanskelig å skrive krim, men det kom nesten av seg selv når hun arbeidet med denne boka. Vi fikk også en smakebit opplest fra hennes neste krimbok.

Trude Teige ønsker å skrive om viktige temaer i sine krimbøker, noe hun får gjort på en helt annen måte enn som journalist. I Noen vet (2009) skriver hun om barnehjemsbarn som ble utsatt for overgrep, i En hjelpende hånd (2010) om eldreomsorgen og hvor lett det er å ta livet av eldre mennesker. I Svik er det tyskertøsenes skjebne som vies oppmerksomhet.




Etter foredraget ble det anledning til å stille spørsmål, i en lun og intim atmosfære på Trondheims kuleste bokhandel. Deretter ble Teige bedt om å signere på forfatterveggen i butikken. Her er hun nå i godt selskap med flere eminente forfattere som har gjestet Bookstars siden den startet opp i 2012.



Bøker ble det denne gangen også. Jeg fikk selvsagt veldig lyst til å lese Svik.  Vi som var der var også så heldige å få et eksemplar av forfatteren selv av Havet syng. Den gleder jeg meg også til å ta fatt på. Så nå har jeg både hennes første og siste bok.



Signerte...



Jeg synes dette sitatet var så bra: Har du to brød, så selg det ene og kjøp en bok.
Det kan jo være løsningen noen ganger.;)
Viewing all 1620 articles
Browse latest View live