Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


Channel Description:

Bokblogg, reiseblogg, bilder. Min verden. Velkommen på reisen.
  0 0

  Nå et det dagen for å lage en oppsummering av året 2017 på bloggen. Lest liv, reist liv, levd liv, litterært liv, bloggende liv. Jeg ser at min årsoppsummering fra 2016 var grundig og omfangsrik, og det blir ikke denne på samme måte. Jeg strever litt med å finne bildene mine nå, de er lagt på en ekstern harddisk. Jeg trodde jeg ryddet plass til nye bilder på min Macbook, men der er det enda fullt og hvorfor vet jeg ikke. Så jeg får ikke lagt inn bildene mine fra det siste halve året og redigert dem uten at det blir for mye arbeid. Her har jeg et stort forbedringspotensiale for det nye året.  Bruke tid på å få til et bildelagring- og sorteringssystem som fungerer bra for meg.  (har du et bra tips? ) Det har jeg ikke nå. Jeg må ha noe som er raskt, funksjonelt og effektivt, ellers gidder jeg ikke bruke det og så blir det som nå. Tungvint og rotete. Nåvel, men lest har jeg. Om ikke fullt så mye som i 2016, men fortsatt ganske mye.  I 2016 leste jeg 121 bøker, i 2017 105 bøker.


  En av de beste krimromanene i 2017. Kanskje den beste norske?   Tallenes tale:
  Totalt lest 105 bøker som fordeler seg slik:
  Krim: 35
  Andre romaner: 36
  Lyrikksamlinger: 13
  Novellesamlinger: 3
  Biografier: 8
  Annen sakprosa: 11

  av disse er det totalt lest 59 norske av året. 28 som kan nomineres i Åpen klasse til Bokbloggerprisen og 31 romaner. 
  Det er faktisk 3 flere norske av året enn i 2016. Og jeg som hadde planer om å lese mindre nye norske, ikke flere.

  I forhold til andre lesemål, så har jeg kun lest 1 stk 1001-bok (Margaret Atwoods Tjenerinnens beretning) . 
  Jeg har lest 9 frahylla, mot 13 i 2016.Her kan jeg altså fortsatt bli meget bedre. 
  Dramaet om Vigdis, Helga og virkelighetslitteraturen fortsatte også i 2017. 


  Biografier
  Jeg har deltatt i alle de seks rundene i Moshonistas biografilesesirkel og det skal jeg fortsett med i 2018. Jeg har forøvrig lest 8 biografier i 2018 (de som defineres som biografi, ikke selvbiografiske eller biografiske romaner)
  Den beste biografien jeg leste i 2017 var Hannes Råstams Tilfellet Thomas Quick. Det er like mye en true crime, som en ren biografi, da den tar for seg saken fra alle sider. 

  Av norske sakprosa- og biografier synes jeg Alfred Fidjestøls historie om apen Julius gjorde mest inntrykk.

  Krim
  Det ble utgitt mye bra norsk krim i 2017.
  Torkil Damhaugs Glasshjerte er nevnt, men også Jørgen Brekke - med Avgrunnsblikk  og Frode Granhus med Forliset, som dessverre døde plutselig i høst, leverte gode krimromaner. Det gjorde også krimdebutantene Agnes Matre og Myriam Bjerkli med henholdsvis Skinnet bedrar og Lille Linerle. Det lover godt for tilveksten av gode norske krimforfattere.

  Av utenlandsk krim har jeg fortsatt å lese danske A.J. Kazinski dette året. Jeg har lest de tre andre av de fire de har skrevet. Søvnen og døden leste jeg ferdig i går og den var også kjempebra, selv om jeg føler at jeg leste noe av det samme i Den gjenfødte morderen.  Men bare noe, historiene er ganske forskjellige selv om de begge tar for seg sjelens udødelighet og er innom nær-døden-opplevelser og reinkarnasjon. Jeg har kun lest en bok av John Hart i 2017, og resten skal jeg lese i 2018. Årets overraskelse når det gjelder utenlandsk krim er helt klart Peter Mays bøker Svarthuset og Lewismannen. De rager i en klasse for seg selv.  Årets beste helt klart!
  Bernard Minier leverte også en knakende velskrevet og spennende krim; Hvis helvete var av is.
  Norske romaner, lyrikk og sakprosa
  Jeg har ikke rukket å lese alle de romanene jeg ønsket i år. Det kom noen som skudd her på tampen, men jeg fikk dem ikke i hus i tide, så derfor.. 
  Jeg skulle ha lest Niels Fredrik Dahls Mor om natten, Sveens Fem stjerner, Faldbakkens The Hills, Steens Badehuset, m.fl. Men man rekker ikke alt. Ikke rakk jeg James Franco som spytter heller..  Eller Ørstaviks nye. Hvis ingen av disse kommer på langlista får jeg lese dem senere. 

  Likevel har jeg lest mye, og det beste av det er:
  * Begynnelser av Carl Frode Tiller
  * Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar
  * Leo av Bror Hagemann
  * Dette livet eller det neste av Demian Vitanza
  * Himmelske tilstander av Tove Nilssen


  * Tung tids tale av Olaug Nilssen

  Det er mye annet bra også, som Berge av Kjærstad, Blå av Maja Lunde feks. 

  Noveller: 
  * Jeg vet hva du driver med av Jakob Arvola

  Dikt:
  * Stein Torleif Bjella: Jordsjukantologien
  * Cecilie Løveid: Vandreutstillinger , og de andre nevnt her

  Sakprosa:
  * Nesten menneske av Alfred Fidjestøl
  * Verda er ein skandale av Agnes Ravatn
  * Anorektisk av Ingeborg Senneseth
  Denne er jeg i gang med og den lover godt. Elsker å lese slike reisebøker. Erika Flatland er en steintøff dame og skrive kan hun også. 


  (det forundrer meg at jeg ikke har flere gode sakprosabøker her, men det er nok mest biografier blant de jeg har lest, samt en kokebok, veganske burgere av Jane H. Johansen, som jeg har hatt mye glede av, og noe annet)


  Utenlandske bøker
  Bortsett fra krimmen og biografiene jeg har lest og omtalt, så har jeg lest noen (ikke-krim) romaner også. Den beste er nok gode gamle Atwood sin Tjenerinnenes beretning.
  Det var ekstra artig at TV-serien også kom i 2017, og den er knallgod!

  Varm melk av Deborah Levy var også en bok jeg hadde glede av å lese, men ellers var det så som så.. Bortsett fra Linda Bostrøms Velkommen til Amerika, da. Den var sterk.

  Linker til omtaler finner du ved å søke i søkefeltet oppe til venstre eller på oversikten her  Konserter ble det også noen av: Deep Purple, Robbie Williams, Susanne Sundfør, Kari Rueslåtten

  Andre begivenheter , reiser og ting verdt å oppsummere i 2017:
  * Lillehammer litteraturfestival mai/juni 
  * Frivillig hjelper i Litteraturhuset i Trondheim begge sesongene. Jeg hjalp til på ca 9-10 arrangementer og var tilstede på flere enn dem også. Høydepunkt: Carl Frode Tiller, Olaug Nilssen.
  * Har deltatt på flere forlagsmøter; Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal, Juritzen og Vega, Kagge. Håper ikke jeg har glemt noen...
  * Den årlige litterære hagefesten i Adrianstua i august
  * Ferie på Gran Canaria januar og desember, samt en uke på La Gomera/Tenerife i desember.
  * Ferie i Bodø og Lofoten i august og ble bestemor for første gang! Stort, stort, stort! Var også en tur oppover senere i høst. 
  * TV-serier: The Handmaids tale, Alias Grace, Mindhunter, Outlander, samt noe norsk krim som Grenseland og Monster.


  Min gode venn Ollie, her utenfor Svolvær i høst.


  Mål/ønsker/planer for 2018:
  * Lese mer fra hylla, minst to pr mnd.
  * Lese mer klassisk litteratur - 1 pr mnd?
  * Lese mindre norsk 2018
  * Skrive andre ting enn blogg


  Med dette ønsker jeg dere alle takk for det gamle året og lykke til med det nye:) 

  Peace & Love!


  Plaza Americanas, San Sebastian , La Gomera desember, like ved der jeg bodde (foto: Anita Ness)  Mirador Abrante, La Gomera, Teide i bakgrunnen (foto: Anita Ness)  På tur til Alto Garajomay og rundt, La Gomera (foto: Anita Ness)
  Gå, gikk, har gått... Los Cristianos, Tenerife (foto: Anita Ness)


  0 0

  Erika Fatland har foretatt en reise langs Russlands grense og skrevet en fantastisk bok om det. For det første er det imponerende å foreta en slik reise gjennom disse områdene hvor flere av landene er diktatoriske regimer. For det andre er det imponerende å skrive en helstøpt reiseskildring om møter med folk og land og integrere de respektive lands brokete historie i den. Jeg bøyer meg i støvet med hatten av.


  Det kan være lett å bli veldig oppramsende når man skal skrive om en slik omfattende bok, men jeg skal prøve å ikke bli det. Sitatfaktoren er stor, men siden jeg vanligvis ikke liker å sitere, ei heller å lese så mange sitater i en tekst,  så tror jeg at jeg skal unngå den fella selv om markeringene i boka er mange.  Det viktigste er at lesere blir nysgjerrige nok til å ta fatt på denne (lese)reisen selv og at jeg selv får notert ned det som jeg er synes er viktig av inntrykk.

  Erika Fatland er utdannet sosialantropolog og er forfatter av flere bøker. Hun har beviselig også gode historiske kunnskaper, for det hun refererer til i Grensen er skrevet på en lettfattelig måte slik at jeg får tillit til at hun kan det hun skriver om.
  Hun har tidligere reist i en del av disse landene og gjorde feltarbeid om Beslan.

  Grensen rundt Russland er på over tyve tusen kilometer, altså 2000 mil. Den norske grensen til Russland er i underkant av 200 kilometer. (196 km). Landene hun har vært gjennom i denne boka er:
  Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge, samt Nordøstpassasjen.

  Hun brukte over 2 år på reisen og tre år på å skrive/jobbe med boka.

  Det er til å bli svimmel av.
  Land jeg vet lite om. Lukkede land, land i en del av verden jeg selv ikke har reist (med unntak av nærområdene som Finland (Wasa med ferge fra Sundsvall)  og Latvia  (Riga på jobbtur inkludert sightseeing) samt Polen (Krakow) så vidt.)

  I den første delen av boka tar hun oss med på en sjøtur i Nordøstpassasjen, med en gruppe utlendinger som har ventet lenge på en slik tur. Man må sette seg på liste tidlig, disse gruppeturene går ikke så ofte i Nordishavet fra øst til vest. De startet i Anadyr i øst, passerte det berømte Beringstredet, lærte om Bering og hans strabaser, videre ut på åpent hav i råk og fåk og is. Innom havner på øyer full av gammelt rustent søppel, øyer med veldig lite mennesker som var der kun for å passe på, permafrost, noen få sjødyr, kaldt, hardt , ubarmhjertig, med fare for ekstremt dårlig vær, noe jeg synes det virker som Fatland ble spart for, altså det værste været. Litt ruskig sjø man man jo regne med opp i isødet.  Sa hun, som selv er livredd ruskete sjø. Nei takke meg til, denne sjøreisen er nok ikke noe for meg. Men det er fascinerende å lese om at andre gjør det.  Og det er artig å lese om de folkene hun møter. 

  På fastlandet står Nord-Korea for tur, også der er hun på en gruppereise. Det er ikke bare bare å få komme inn i Nord-Korea, og å reise rundt der på egenhånd kan man bare glemme. Man må ha guide enten man reiser alene eller i gruppe. Gruppen til Erika har to guider, den pertentlige Miss Ri og Mister Kim. Her passes de ville vestlendingene på som i en barnehage. Ikke gjør ditt, ikke gjør datt. Ikke ha genseren rundt livet, det er respektløst, ikke ha slipset skjevt, det er respektløst. Når de besøker det store Gavemuseet, som ingen turister slipper unna, er det masse å passe på: Ikke ha armene i kors, det er respektløst..ikke ha solbriller på hodet, det er respektløst.. osv. Kameraene kontrolleres stadig, kun det som er vakkert 
  kan man ta bilde av.  Ellers tar Miss Ri og sletter dem.
  Jeg tror jeg hadde fått mark av å være der. Ærlig talt. Nord-Korea er vel verdens mest kontrollerte og lukkede regime, og jeg tror ikke jeg har tenkt meg dit. 

  Jeg gjør alt det som er forbudt der når jeg er ute og reiser. Solbriller på hodet, genser rundt livet, knipser i øst og vest.. hele tiden. Nuvel. Mange av de andre landene er også strengt kontrollerte og krever visum og nøye gjennomgang av papirer og bagasje. Fatland tenger et levende bilde av tøff og interessant reise. Hun har gjort nøye forberedelser, blant annet så har hun gjort avtaler med mange mennesker som kan fortelle henne om hvordan det er å bo i disse landene og å være nabo til Russland. Alle kan eller tør ikke snakke fritt. Mange gjør det.  Hun beskriver fattigdom, kummerlige levekår, nye byer som tar opp kampen med Vesten. Kina blant annet, er et land det virker interessant å komme til, selv om det er overbefolket. Her er det rent og ordnet, og greit for å turister. 
  Georgia er også et land jeg kan tenke meg å reise til. Det har jeg faktisk tenkt før jeg leste Fatlands bok. Georgia er forresten favorittlandet hennes, skriver hun. Her får hun skikkelig god mat, her er hyggelige åpne folk, naturen vakker. 
  Reisen gjennom Mongolia var også interessant, et sært og kaldt land, med en rik historie. Folk bor enda i jurter, runde telt, selv om de flytter inn mot de store byene. I Ulaanbatar har det oppstått jurteforsteder. Problemer med det er luftforurensningen. De fyrer med kull og det legger seg tykke lag av forurensing over byen.  Det med religion er interessant der, deres form for buddhisme, ganske likt som i Tibet. 

  Mens vi reiser gjennom disse landene, gjennom Kasakhstan- som også er et særdeles kontrollert diktatur, Asarbadsjan, over sjøer, med tog, med fly, med bil med tvilsomme sjåfører og veier, Ukraina, Balkan, mot Norge og Grense Jakobselv, får vi mye historie om kriger, generaler, sjefer, presidenter, konger, dronninger, hvordan land ble erobret og tapt, grenser flyttet og land endret. Mye av dette er viktig og interessant, men en del er også litt langdrygt og alt fenget meg ikke like mye. Men jeg henger ikke like godt med når det blir for mange navn, land og årstall survet sammen . Jeg tror kanskje det minner litt for mye om historietimene på skolen. Noe går inn, mye går gjennom og ut.

  Noe veldig bra med boka er alle kartene. Helt nødvendig for min del i alle fall. Mens vi reiste studerte jeg stadig kartene, hvor er vi nå, hvor i forhold til hva?  Det er også noen bilder i boka, også veldig bra å se. 

  Noe som grep meg spesielt var turen til Tsjernobyl dag er det det et turistmål. De fleste her til lands som er født rundt 1970 og før det, husker vel den kraftige atomkraftulykken som rammet så hardt i 1986. Også landet vårt ble rammet i form av radioaktivt nedfall som påvirket helsen negativt til mennesker og naturen. Moltebær, dyr og fisk. 

  Jeg visste heller ikke hvor forferdelig dårlig sovjetiske krigsfanger fra Norge ble behandlet da de kom tilbake til Sovjet etter andre verdenskrig. De ble brukt som slaver i norsk næringsliv, blant annet i NSB for å bygge jernbane. De ble elendig behandlet her, men også da de kom hjem til eget land, fordi de ikke sto nok i mot. Ja sågar ble en del betraktet som landsforrædere.  Russerne klaget forøvrig på hvordan minnegravene til soldatene ble tatt vare på, så det ble bestemt at det skulle lages en fellesgrav ved Kjøtta. Alle likene ble flyttet og det var stykkpris som betaling, og Fatland sier at det sannsynligvis bare ble med mange skaller og at rester av mange kropper ble igjen. Det er grusomt å lese, så respektløst og skamløst. En annen ting her er at Norge har flere svin på skogen, som mye annet som ikke har kommet godt nok frem i etterkrigsoppgjøret; hvordan norsk nærlingsliv tjente på krigen og brukte folk som tyskerne har plassert her.

  I den siste delen av reisen får Erika følge av sin far og må utfordre seg selv på noe hun ikke kan. Padling med kajakk langs grensen i Jakobselva. Ikke bare bare det, når strømmene ikke går den veien man vil og motvind gjør det vanskelig i tillegg til den nitidige myggen. 

  Oj, for en bok, for en dame. Jeg må bare få si det til slutt, for ei tøff dame altså! For en reise. Den er jo absolutt ikke risikofri.

  Jeg kommer garantert til å lese flere av bøkene hennes. Jeg har Året uten sommer her men mest har jeg lyst til å fordype meg i flere bøker fra disse områdene. Så da blir det vel Sovjetistan og Englebyen, da. Og de hyllebøkene jeg har av Svetlana Aleksijevitsj og Anna Politkavskaja skal gjennomgås dette året. 2018 skal bli et leseår med fordypelse i Russland og de gamle Sovjetstatene. Et nytt lesemål er født, takket være Erika Fatland.

  Jeg har ikke sett bloggere skrive innlegg om boka enda, men den er omtalt her og der av bl,a, Elisabeth  med bloggen Bokstavelig talt og Ingalill , Moshonista i alle fall.

  Anmeldelser ellers har vært gode:
  VG
  Aftenposten
  Klassekampen
  Dagbladet (under betalingsmur)


  Her er et intervju med Fatland under Stavanger sakprosafestival om Grensen
  Grensen av Erika Fatland, 601 s (pluss etterord, oversikt over Russlands historie, kilder)
  Kagge forlag 2017
  Leseeksemplar  PS: Jeg ser i etterordet at hun skrev boka på flere steder, blant annet på La Gomera. Da ble jeg kjempenysgjerrig. Hvor på La Gomera skrev hun? Jeg har nettopp vært der...


  0 0

  Jeg har lest flere diktsamlinger i det siste som jeg ikke har skrevet om her i bloggen. Noen har fått noen umiddelbare ord på Goodreads og de vil jeg kopiere over hit. De andre skal også få noen ord så de ikke glemmes og kan hende får andre også lyst til å lese noen av dem.  Det er ganske kjekt å få tak i nye diktsamlinger nå siden man kan låne på eBokBib. Selv om papir er å foretrekke så går det utmerket også å lese dikt på mobilen.  Så faller jeg av Rebecca Wexelsen, 62 s
  Tiden 2017
  Leseeks

  Fine dikt. Min kommentar fra Goodreads: 
  denne var overraskende fin. vemodig, trist, fint skrevet. en historie om en mor og datter, en aldrende mor som minnes, ser tilbake, noe med et barn som ikke klarte seg så bra. og burde mor ha skjønt det? en historie i diktform, lettfattelig å lese. (4 stjerner)

  Fra boka:
  Jeg ser deg for meg/blodårene dine er tydelige
  ..
  fingre som trommer mot armlenet/du får heller ikke sove/har aldri egentlig kunne sove/
  vi er like sånn/det er en gjennomtrekk i kroppen/og noe som kryper/som mark bak øyelokka
  (s.16)

  Rebecca Wexelsen er debutant, født 1986 i Oslo

  Andre bloggere:
  Beathe, Elikken, Tine, Åslaug/medbokogpallett


  Ruindikt av Jo Eggen, 88 s
  Aschehoug 2017
  Lånt på eBokBib

  Denne samlingen ble jeg nysgjerrig på fordi jeg oppdaget at flere anmeldere fremhevet denne som en av årets beste i årsoppsummeringene i avisene før jul. I tillegg handler den om å være på reise i Irland, noe som tiltrakk meg i tillegg. 
  Jeg synes at en del av diktene var fine. Jeg gjenkjente stemning, natur og ruiner. Jeg har selv vært på en del av de historiske plassene ved en rundreise for noen få år siden. Newgrange feks, som han nevner.
  Men likevel tok den meg ikke helt, denne samlingen. Jeg vet ikke hvorfor, for lite følelser kanskje? Kanskje er det noe i det som Aftenpostens anmelder sier, at poesien blir et påskudd for å reise for Jo Eggen. 

  Mine ord på Goodreads:
  morgenlesing på Værnes. dikt om Irland, det grønne. ruinene, øyene. fortidsminner, Yeats og politikk. ganske ok, kjente igjen det irske.. Men det grep meg ikke, mer enn sånn passe (3 stjerner)

  Her er noen tilfeldig utvalgte linjer:

  Speil, Antrim
  Det lyser lydløst, den svære grønne/innsjøen/borte hos, nede hos den/
  beveger folk seg langsommere/står nesten stille, er nesten der/
  den forsvinner utover, innover/flater ut, glipper avgårde/
  glir unna tom hvit//edru rus av mjølk/
  På den andre sida, langt bortafor/

  glinser det i svart i poeten Seamus/Heaneys myrdronning/

  oppsøkte klissenheten kristenheten som/barn/
  i lokalhistoriehyllene dukker han frem/på Antrims folkebibliotek.......

  Jo Eggen, født 1952, Lillehammer, har gitt ut 8 diktsamlinger før og noen gjendiktninger 


  Og når det blir lyst blir det helt fantastisk av Kristin Berget, 64 s
  Cappelen Damm 2017
  eBokBib
  * Bragenominert i 2017 for denne samlingen*

  Mine Goodreadsord:
  dystopisk, en kvinne med nyfødt barn. mennesker på randen. ørken, sand, knokler.. miljødikt, fremtiden uten mat, vann, pga klimaendringer. Berget skriver suggererende og fint, rytmisk. Jeg leser høyt inne i meg på flyet. har lyst til å lese disse diktene høyt, men må nok vente med det..
  (4 stjerner)


  Noen linjer:
  Jeg må gjøre opp et bål fukten trekker/gjennom veggene Kornet er hugget ned/
  til ankelhøyde åkrene brer seg gulspettet/der ute i utsikten
  Jeg setter en brøddeig ved det åpne/vinduet Nå må ingenting forhastes/
  havet kan reise seg når som helst

  Dette er en diktsamling jeg skal skaffe meg i papir, sammen med flere av de andre gode jeg har lest i 2017. Den kan med fordel leses om igjen og om igjen Jeg kjenner at jeg blir berørt når jeg igjen blar gjennom diktene på eBokBib.  Det er en fin rytme, en fin, men dyster stemning, blant annet om hvordan overleve med nyfødt barn i miljøkrisen.. 

  Kristin Berget, født 1975, har gitt ut fem diktsamlinger og en roman, bosatt i Drøbak

  Andre bloggere.
  Beathe

  Aftenposten, Morgenbladet


  Du bestemmer deg for at dette er et minne av Marianne Teie , 128 s
  Cappelen Damm 2017
  eBokBib

  Denne diktsamlingen ble jeg oppmerksom på i siste stund før nomineringsfristen til bokbloggerprisen gikk ut og jeg satte i gang med å lese den i uka som gikk. Dikteren er debutant.

  Mine ord på Goodreads:
  historien berørte meg. for en sorg over å miste så mange. tenker på så lite de hadde, berte som sydde klær av gardiner, de spiste brød av bark fordi avlingene frøs eller tørket ut. og på all fråtsingen i dag, hundre år etter. skammelig. men om historien er sterk, så er minuset mangel på noe rytme og poesi.. det finnes noen gode lyriske formuleringer, men mest er dette en kortfattet historiefortelling, en essens av liv. det har sterk effekt det, men likevel.. ( 4 stjerner)

  Linjer fra samlingen:
  det hun følte/hadde hun alltid følt det slik/

  alle de andre forsvinner/du er den eneste som vet hvordan alt/burde være
  de andre vet hvordan det ble/du liker ikke fotografier på veggene (s. 202/224)

  Slutten er også ganske spesiell, Den får nesten et metafysisk preg, altså man kan velge å tolke den inn i en slik konteks. Han, som ikke forlater kroppen før han blir funnet. Hun, oldebarnet som husker sin egen fødsel. Man kan tenke at dette er minner, liv etter liv, generasjoners hukommelse, minner som går i arv.

  Jeg husker lyset/verdenen gjennom glasset/den grønnfargen man bare finner i /operasjonssaler/
  stålet/jeg husker hendene mine nmed de tynne blodårene/slanger/jeg husker lydene/alt som fikk meg til å skvette   ...  (s.213/224)

  Marianne Teie, født 1978, bosatt i Oslo. Debutant

  Andre bloggere:
  Beathe, Elisabeth

  Littkritikk (nettsted)  Nye sonetter fra innsjøen av Karin Haugane , 72 s
  Gyldendal 2017
  eBokBib

  Denne samlingen og dikteren ble jeg nysgjerrig på da jeg nylig leste Arne Hugo Stølans oversikt over, etter hans mening, beste lyrikksamlingene i 2017. Stølan er selv lyriker og har god greie på lyrikk. Her er oversikten i VG

  Haugane har skrevet tre samlinger med sonetter som henger sammen, og dette er den siste. Jeg har kun lest denne, men har skjønt at de ikke absolutt må leses i sammenheng. Etter å ha lest denne ønsker jeg å lese de andre, og har nå lastet ned den første; Oder til Fenn, fra eBokBIb.
  Jeg har ikke så mye greie på sonetter, men har forstått det slik at opprinnelig så var det svært strenge krav til sonetteformen og at det som regel handlet om kjærlighet, men at moderne poeter har utviklet dette videre.
  Da jeg leste samlingen i dag måtte jeg bruke litt tid på å stille meg inn på den rette frekvensen for å finne rytmen og å prøve å forstå hvordan sonettene var bygd opp. Noen steder var det lett å finne, andre steder ikke. Noen dikt hadde klare rim de første fire linjene, men senere ikke, selv om det var en slags takt og rytme.
  Jeg ønsker å lære mer om sonetter og kommer til å utforske flere av disse samlingene, samt annet i undersjangeren.

  Men man skal ikke bare være opphengt i form, men også innhold.
  Karin Haugane har opplevd grusomme tap i livet sitt. Hennes mor ble drept av hennes far som deretter tok livet av seg da hun var liten. Hun har skrevet om dette i diktene sine, også i denne samlingen kommer det opp, selv om det ikke bare handler om det store tapet.
  Hun skriver om naturen, om dyr og fugler, om å leve i hytta i skogen , om jakt, om reiser til Afrika og India. Dette hele er sydd sammen med en rød tråd, om hverdagen, sorgen som alltid ligger der, men også lyset, det å gå videre og om kjærligheten til Fenn, som hun også mister hvis jeg har lest  det riktig.
  Haugane har et nydelig levende og billedlig språk som jeg ønsker å lese mer av.

  Noen linjer:
  47
  Hvitt av nattsvermere på ruta i kveld/Hva er det han vil, stupe inn i lyset/
  Kom han inn ville han krepere i karmen/ Av heten, mangel på luft og utvei/
  Hva er det han må, sverme i mørket/Bare sitte og glo inn til mennesket/
  Henge et øyeblikk før han flakser bort/Kjenne et rykk ved melent vingeslag/
  Jeg var selv en nattsvermer i ensomhet/Satt natt etter natt, søkte tegn fra èn/
  Lengtet så lenge at jeg skiftet farge/Nattsvermeren flyr i det stumme koret/
  Skremmer og ber under en lodden kappe/Han sitter alene og tar nattverden der

  og her er de siste linjene til Fenn i sonette 38:
  ...
  Jeg holder deg hvert sekund, bror, mann/
  Inn i din finstemte avgang til stjernene/

  Hvordan kan du forlate meg her alene? 

  Er det ikke utrolig sårt og vakkert?

  (5 stjerner fra meg på Goodreads)

  Om Karin Haugane, født 1950, i Haugesund. Hun har skrevet 11 diktsamlinger og tre gjendiktninger. Jeg skjønner ikke at jeg ikke har hørt om eller lagt merke til henne før..

  Mer om sonetteforma og denne diktsamlingen her
  0 0

  Vi leser dikt! Vi leser poesi! Vi leser lyrikk!
  Kjært barn har mange navn. Mange har en formening om at dikt er så vanskelig, men det trenger det ikke å være. Det finnes dikt for alle anledninger, morsomme, alvorlige, vanskelige, svevende, enkle, konkrete. Noen dikt er på rim, noen er som små historier- langdikt som noen kaller det- andre er mer abstrakte. Det virker som at poesien har fått en renessanse her i landet i de siste årene, og det inspirerte meg til å starte en lesesirkel der vi leser dikt! Har du lyst, har du lov. Les mer om opplegget under bildet.  Selv har jeg likt å lese dikt siden jeg var tenåring. Jeg var også medlem i noe som på 70- og 80-tallet het for Bokklubbens lyrikkvenner og ble gjennom den kjent med mange fantastiske lyrikere.  Jeg husker ikke når den ble lagt ned. Mine gamle favoritter er blant annet Tor Jonsson og Rolf Jacobsen. Så var det noen år at det var ganske labert med diktlesing. Andre interesser kom foran.  Jeg tror at jeg ble vekket på nytt da norske bokbloggere i 2013 (2014)  stemte fram Ruth Lillegraven som vinner av Bokbloggerprisen med diktsamlingen URD. Etter det kom det flere slike diktfortellinger og norske bokbloggere ble for alvor mer tent på å lese dikt, men mange vegret seg for å blogge om diktene de leste.  Jeg tror at mange legger lista for høyt, da de tror de må forstå så mye og får prestasjonsangst fordi de tror de ikke kan noe om dikt.

  Jeg tenker at dikt i stor grad handler om følelser og stemninger, om tanker de gir. Det er ikke alltid så lett å sette ord på hva man får ut av å lese dikt. I denne lesesirkelen skal det være lav terskel for å delta. Du trenger heller ikke ha egen blogg, eller blogge om bøkene. Hvis du vil, er det fint, men det er ikke noe krav for å delta.

  Hva skal til for å delta?
  Det eneste du trenger er lyst til å delta.

  Du skriver i kommentarfeltet hvilken diktsamling du ønsker å delta med. Har du blogg, skriv gjerne noen ord om hva du synes om boka der. Det trengs absolutt ingen dypsindige analyser. Har du ikke blogg, eller ikke vil skrive innlegg, skriv gjerne noen ord om hva du synes og/eller fikk ut av den i kommentarfeltet til den kategorien/måneden du har lest. Skriv i alle fall om du har lest boka du tenkte å lese.

  Jeg kommer til å følge malen for andre lesesirkler jeg deltar i, som Moshonistas biografilesesirkel og Bokhyllelesesirkelen til Hedda.


  Opplegget blir som følger:
  Les en diktsamling i følgende kategori:

  1. Januar: Les en ulest diktsamling fra bokhylla di. (har du ingen der, så kan du låne av noen)

  2. Mars: Les en diktsamling av en debutant.

  3. Mai: Les en samling av en prisbelønnet lyriker.

  4. Juli: Les en diktsamling av en utenlandsk lyriker.

  5. September: Les en norsk diktsamling fra 2018.

  6. November: Les en klassiker. 

  Jeg legger ut innlegg om månedens kategori ca den 20 i de aktuelle månedene. Frist for å blogge, eventuelt skrive i kommentarfeltet, før jeg oppsummerer, er den siste dagen i måneden av temaet.

  Du kan også legge inn valg av bøker du vil lese i kommentarfeltet på siden Diktlesesirkel her.


  Jeg håper noen synes dette virker interessant og at det kan stimulere til mer diktlesing.  Og kanskje vanker det en bokpremie her ved årets slutt også.  Et lodd for hver runde man deltar i. Lykke til!


  Å DIKTE
  Å dikte er å vera
  det vesle som ein vart
  og sleppe kvite fuglar ut
  i nattesvart.

  Å leva er å vera
  det store som ein er
  og stå i einsleg undring
  og høyre fuglar flyge inn
  frå ukjend verd.


  Tor Jonsson

  0 0

  Januar er måneden for å legge planer og kanskje sette seg noen mål også. De gamle nyttårsforsettene har jeg sluttet med, men å lage seg rettesnorer og planer for det nye året kan være fruktbart. I alle fall er det morsomt mens det står på. I tillegg er det viktig å ikke bli for frustrert om målene ikke nås, planene brytes eller endres. Livet er dynamisk, det er også leseplaner. Go with the flow!
  Jeg har meldt meg på to lesesirkler på blogg, dvs de er fortsettelser av lesesirkler jeg har deltatt i før. Jeg starter selv en diktlesirkel i år, og jeg skal delta i samlesing av Bokbloggerprisen frem til august. Jeg skal også hive meg med i Månedens utfordring som Trondheim folkebibliotek arrangerer, så langt jeg synes det er givende. Jeg er også med i en lesesirkel med folk face-to-face i Trondheim, med varierende oppmøte. Der velger vi bok for hver gang og det går på rundgang å ta med bøker som vi stemmer over.   Bunken med bøker som skal leses i årets lesesirkler så langt. Her ligger minst tre meget tykke bøker, som verken kan slenges i veska eller leses på senga på en enkel vanlig måte. 
  Her er lesesirklene:
  Moshonistas biografilesesirkel
  Sirkelen har eksistert siden 2013 og jeg har deltatt aktivt siden oppstart.
  Årets kategorier er ikke helt klare enda. Noen aktive medlemmer, derav undertegnede er utfordret til å velge årets kategorier.  Jeg har valgt Billedkunstnere og skal lese Vincent van Goghs "Å skrive livet". Det er ikke en tradisjonell biografi, men en samling brev og notater bl.a. som viser oss mange sider av den berømte kunstneren.

  De kategoriene som er klare er:
  1. Februar: Uoppdragne piker (Mari). Jeg (tror) skal lese Simone Beauvoirs selvbiografiske En veloppdragen ung pikes erindringer eller Elizabeth Wurtzels Bitch. Jeg har også vurdert Blonde av Joyce C Oates om Marilyn Monroe, men for det første er den veldig tykk og for det andre er jeg usikker på hvor uoppdragen Marilyn egentlig var.

  2. April : Billedkunstnere (Artemisia/Anita) . Jeg skal lese Vincent van Goghs Å skrive livet
  3. Juni
  4. August
  5. Oktober - isødet, polarfarer? (siden det er en viss mulighet, så plukket jeg frem en bok om Hjalmar Dale, se bildet)
  6. Desember: Gretne gamle gubber (Hedda). Jeg vurderer Putin, men er han gammel nok?


  Bokhyllelesing på bloggen til Boktanker (Hedda)
  Denne sirkelen startet bloggeren Bjørg (Mellom linjene), men jeg er ikke helt sikker på når Hedda tok over. Jeg har deltatt sporadisk, dvs ikke hver måned, men planene har vært der. I år satser jeg på en ny frisk og jeg har lett frem bøker som har stått i hylla lenge til alle kategoriene. Bunke 1 på bildet og den øverste i bunke 2 tilhører mine valg til Bokhyllesirkelen 2018.


  JANUAR: Gult omslag: Anarchy in the UKR av Serhij Z Jadan.
  FEBRUAR: Bok fra 1700-1850 :  Madame Bovari av Gustav Flambert (den er fra 1857, men det ble godkjent)
  MARS: Noveller: Ein gong var dei ulvar av Therese Tungen
  APRIL: Om en familie: De håpefulle av Nicolai Houm
  MAI: Boka bak filmen : Rebecca av Daphne de Maurier
  JUNI/JULI: Tjukk bok som jeg lenge har utsatt: Stillitsen av Donna Tart.
  AUGUST: Ikke-europeisk land: Øya under havet av Isabel Allende
  SEPTEMBER: En oppfølger: Min kamp 6 av Karl Over Knausgård
  OKTOBER: Skandinavisk bok utgitt 1960-2000: Hva er det med mor av Vigdis Hjorth (alt. Hekseringene av Kerstin Ekman)
  NOVEMBER & DESEMBER: Nobelprisvinner: Kelterens drøm av Mario Vargas Llosa


  Diktutstilling på Norli i Nordre gate, Trondheim, fredag 12.01.2018.

  Diktlesesirkel (Artemisias verden)
  Denne la jeg ut innlegg om i går. Jeg var så spent og nå er jeg helt overveldet over responsen jeg fikk både på facebook og på bloggen. Vi leser en diktsamling etter fritt valg innenfor en gitt kategori hver annen måned. Også ikke-bloggere er velkomne til å delta. 
  Kategoriene er her:
  1. Januar: Les en ulest diktsamling fra bokhylla di. (har du ingen der, så kan du låne av noen)
  JJJeg skal lese Nike av Caspar Eric fra 2017, en dansk debutant. Jeg leser kan hende også Eim av norske Margrethe Aas (2017)

  2. Mars: Les en diktsamling av en debutant.

  3. Mai: Les en samling av en prisbelønnet lyriker.

  4. Juli: Les en diktsamling av en utenlandsk lyriker.
  Melk og honning av Rupi Kaur (2017) USA. ??

  5. September: Les en norsk diktsamling fra 2018.

  6. November: Les en klassiker. 
  Gjenlesing av Tor Jonsson eller Erling Christie kanskje, eller noe helt annet..?

  Ellers velger jeg bøkene etter hvert siden det varierer hva jeg får lyst til å lese til enhver tid.

  Prisen ble stiftet i 2013. Jeg har deltatt hvert år. Langlista for 2017 er stemt frem, men vi får ikke vite kortlista før 22. januar. Det er kortlista som skal samleses i tillegg til en joker fra langlista som vi også kan stemme frem når kortlista er klar.
  Jeg har lest 10 av 12 bøker på langlista, men jeg skal lese En sånn jente av Monika Flatabø som er nominert på langlista, da jeg hadde planer om å lese den før fristen gikk ut.  Det blir spennende å se hvilke bøker som kommer på kortlista. 
  Det er åpent for alle å delta i samlesingen.


  Ruth Lillegraven vant Bokbloggerprisen 2013, Åpen klasse, for diktsamlingen URD. (eget foto, Anita Ness)

  Månedens leseutfordring Trondheim folkebibliotek
  Fredag var jeg på biblioteket for å låne et par diktsamlinger. Der oppdaget jeg at de har noe som heter Månedens leseutfordring. Dette initiativet har de tatt for å hjelpe folk til å lese mer. Akkurat den utfordringen trenger ikke jeg, siden jeg leser veldig mye, men likevel synes jeg det var interessant. Særlig januarutfordringen som er å lese en bok fra et land som du ønsker å reise til, som du ikke har vært i.  Jeg synes det er gøy å lete frem bøker til diverse lesesirkler og utfordringer og jeg skal i alle fall delta med januarbok.

  Januar:Israel. Landet som lovet alt av Sidsel Wold.  Jeg skal også lese en bok fra Palestina siden jeg skal dit i mars, men vet ikke om jeg rekker den i januar. Det er Det blå mellom himmel og hav av Susan Abulhawa.
   Biblioteket har laget sånne små søte lapper som man kan notere bokvalgene sine på. Når året er over kan man registrere bøkene man har lest og delta i en loddtrekning.
  I tillegg er biblioteket flinke til å lage aktuelle utstillinger med tips.


  Utover disse planene er mine mål for året å lese flere bøker fra hylla og flere tykke bøker og det har jeg inkludert i valgene jeg har tatt. Mer om mine mål i oppsummeringen fra 2017- mål 2018 her De andre  målene må jeg sørge for på annen måte.

  Mål/ønsker/planer for 2018:
  * Lese mer fra hylla, minst to pr mnd, eller en av de veldig tykke (Max, Micha og Tetoffensiven, VangGogh-skrive livet, Stillitsen, Morgen ved midnatt/Skagen, Det syvende barnet)
  Fordype meg i litteratur om og fra Russland og nabolandene (Fatland, Aleksijevitsja, Politkovskaja, Dostosjevskij m.m.) 
  * Lese mer klassisk litteratur - 1 pr mnd?
  * Lese mindre norsk 2018


  Er du med i en lesesirkel eller deltar i leseutfordringer av andre slag?
  0 0

  Den tredje boka om Ingrid fra Barrøy, øya på Helgelandskysten, kom i 2017. Jeg fikk ikke lest den da, men deltok på et bokmøte med Roy Jacobsen i Trondheim hvor han snakket om romanen. Sist fredag så jeg boka var tilgjengelig som ukeslån på biblioteket og rasket den med meg. Nå er den ferdiglest.


  Her er det jeg skrev etter bokmøtet:

  "Roy Jacobsen.
  Man trenger ikke å si noe mer enn at han nå kommer med bok tre om Ingrid på denne øya på Helgelandskysten. Og når han står der og snakker om krigen og Ingrid fra Lurøy, og denne russeren som antagelig er far til barnet hennes, og alt det som ikke er så enkelt likevel etter rettsoppgjør og krig, og følelser så stritter hårene på mine armer.. Og han nevner Helgeland, Trøndelagskysten og Skorovatn, og jeg mister tråden og forsvinner...
  Skorovatn?
  Men jeg snakker med ham etterpå. Han sa det er så mye historie i Skorovatn, og noe er med her.
  (søstra mi har feriehus der, og jeg skal dit ei helg snart for å plukke tyttebær og gå på Puben til Inge Stallvik)

  Litteratur, romankunst, intuisjon, fortellinger, inspirasjon--
  Jeg tror ikke at forfattere engang alltid kan forklare hvor det kommer fra. "
  Gamle bygninger i Skorovatn (foto: Anita Ness)


  Vel, og så gikk det fire måneder før jeg fikk lest romanen. Men det får man skylde den rikholdige bokhøsten for. Too much books, too little time etc..

  Så mange har anmeldt boka, både i aviser og på blogger at jeg velger ikke å referere så mye av bokas innhold og dra linjene til de to forrige. De kan du lese om her og her

  Som de andre to bøkene i serien, så er denne også ganske langsom og stillferdig, i alle fall i starten. Eller; mer i starten enn senere.
  Likevel er det så mye dramatikk og lidenskap her. Det er sterke naturskildringer og møter med mennesker. 
  Ingrid tar med seg datteren Kaja, 10 mnd, på reise for å lete etter Kajas far, russeren Alexander som overlevde forliset på Rigel og havnet på Barrøy, reddet av Ingrid.
  Ingrid reiser med båt, til fots, med tog, og underveis får hun hjelp av så mange gode folk. Hun får mat, hun får overnatting, hun får råd og tips om hvor Alexander dro videre. 
  Hun treffer noen som har møtt ham , som hjalp ham videre på flukten, noen som vet noe om hvem som kan ha møtt ham.  Men mange holder tilbake ting, og Ingrid som værer, føler, - hva er det de ikke vil si? Narrer de henne? Lyger de? 

  Ingrid besøker Skorovas, gruvebygda i Nord-Trøndelag. Her treffer hun Herman Vollheim og datteren Mariann i Stallvika og får bo der på tross av en vanskelig start i kontakten, får hjelp videre av Mariann og en klokke av Herman som blir glad i Ingrid og ungen.  Med båt over Tunnsjøen, forbi Gudfjelløya, et hellig fjell hvor det skjedde ofringer, videre til Nordli og Røros for å treffe han som Alexander flyktet sammen med. Her blir hun også noen dager. Han godt skjult, enda, fordi etterkrigstiden ikke er like lett for alle. Han  med sine traumer, hun med sin ungdommelige lengsel. Men en dag må hun videre. Hun vet nå hvor Alexander dro, Henrik sa det som det va. Enden på reisen er i Mysen, leiren for krigsfanger.  Han er ikke lenger der, men noen kanskje vet noe mer. 


  Va det hær ho Ingrid gjekk? spør søstra mi..  Skorovatn (foto: Anita Ness)

  Det er skildringen av den målbevisste , naive, men sterke Ingrid, bærende på en ti måneder gammel baby gjennom Norge, det er det sterke med fortellingen. Hun fortsetter selv om hun er motløs, utslitt, sulten, fortvilt, selv om Kaja gråter og folk møter henne med stor undring, men mest med godhet. 

  Og så er det alt det andre, som ligger under, som vi får et lite glimt inn i; etterkrigstiden, hvem som var på hvilken side, gråsoner, arrene etter en krig, og ikke minst hva som skjedde med de russiske soldatene da de kom tilbake til Sovjet. Den infoen får vi i etterordet, men dog. Underveis kan vi håpe at det gikk bra med Alexander, at de treffes igjen, at hun får vite, skjønt vi aner at håpet er fåfengt-- og jeg tar meg i å ønske at hun blir hos Herman, eller Henrik. La jentungen få en trygg oppvekst, en stefar som vil ha henne. 
  Skildringene av Kajas reaksjoner på morens følelser er virkelig gode. Ingrid som er så "borte" at hun ikke hører Kajas gråt, men mest av alt Ingrids kjærlighet og omsorg for henne. Om å vaske og tørke bleier på sekken, det daglige stellet, matingen.

  Ekstra artig er det å lese at de går i Trøndelag, steder jeg har et forhold til, steder jeg har vært. Spesielt Skorovas(s/tn) hvor jeg har vært et par ganger det siste året, siden min søster har feriested der. Sist kjørte vi til Tunnsjøen og jeg fikk høre sagnet om Gudfjelløya. I dag bor det to brødre der som driver gård og loser turister over vannet og opp på fjellet. 

  Dette ble visst ikke så kjempekort likevel. Men vil du lese enda mer, så har blant annet Rose-Marie, Tine  og BokbloggBerit skrevet om boka, samt en del anmeldere som kan googles opp.


  Mine innlegg om:  Roy Jacobsen: Rigels øyne, 231 s
  Cappelen Damm 2017
  Kilde: Lånt på biblioteket  Ingrid fra Barrøy, like sterk som Bjørnen i Skorovatn (foto: Anita Ness)

  0 0

  Jeg er så glad for responsen etter at jeg la ut innlegg om å starte en diktlesesirkel på bloggen tidligere i måneden. Veldig mange ønsker å delta, - fast, eller som drop-in-gjester,  noen også med solbriller og skyggelua på sidelinjen. Alle er velkomne! Poenget er å inspirere hverandre til å lese mer dikt, dele tips, samt refleksjoner rundt det man leser. På hvilket nivå man ønsker å utfordre seg selv, er opp til hver enkelt.  Mine uleste diktsamlinger i hylla akkurat nå.  (jeg har sikkert noen til i esker i kjelleren) Jeg har valgt å lese NIKE. 
  Mange har meldt seg på på generelt grunnlag. De finner du her.

  Månedens valg ser du her:

  1. Januar: Les en ulest diktsamling fra bokhylla di.(har du ingen der, så kan du låne av noen)

  Elisabeth skal lese: "Alfabet" av Inger Christensen
  Beathe: Gull i grusen" av Rebecca Kjelland
  Anne Marie: Hans Sande og 'Tigeren talar tydeleg ' .
  Ragnhild skal lese: Utsatte strøk/Rasis guovllut av Marion Palmer
  Anita skal lese: Nike av Caspar Eric
  Marianne skal lese: Foran Orion av Rune Tuverud 
  Astrid Terese skal lese: Utvalgte dikt av Kolbein Falkeid

  Ingun skal lese: Livshus av Haldis Moren Vesaas
  Åslaug skal lese: Ren poesi av diverse forfattere 
  Tine skal lese: The sun and her flowers av Rupi Kaur

  Dere andre; legg gjerne inn valgt bok i kommentarfeltet, men det er helt greit om dere legger inn link om lest bok i slutten av måneden også.

  I månedsskiftet legger jeg inn innleggene i oppsummeringsfanen her

  Dere kan legge innlegg og kommentarer i kommentarfeltet under dette innlegget (januarinnlegget).

  Om mitt valg:
  Jeg har valgt danske Caspar Erics NIKE. Jeg fikk denne boka overraskende tilsendt av forlaget i høst. Caspar Eric har Cerebral Parese, og han skriver om det å være funksjonshemmet i denne samlingen.
  Jeg har tildigere lest Nils Chr Reptad- Moes diktsamling Wunderkammer, som handler om å bli lammet etter en ulykke og leve som funksjonshemmet. Caspar Eric er født med CP. Det blir interessant å se hva deres opplevelser bringer frem av likheter og forskjeller.


  Jeg er veldig spent på hva dere vil skrive om bøkene dere har valgt.

  GOD LESING FOLKENS!  0 0

  Jeg har i det siste fordypet meg i en del av Karin Hauganes lyrikk. Jeg ble oppmerksom på henne gjennom en artikkel av Arne Hugo Stølan i VG der han anmeldte diktsamlinger fra 2017 og hvor det han skrev om Karin Hauganes siste diktsamling; Sonetter fra Innsjøen gjorde meg veldig nysgjerrig. Jeg måtte ha mer og heldigvis har vi både eBokBib og fysiske bibliotek.
  Jeg startet med fjorårets samling; Sonetter fra innsjøen, (2017) som jeg har blogget om her. Jeg har startet lesingen med den siste og lest meg nesten kronologisk bakover, med unntak av at jeg leste Oder til Fenn før Anna Wunderlichs sang

  De tre siste er en trilogi med sonetter. I Oder til Fenn (2013er det primært kjærligheten til Fenn som skildres. Hennes vansker med å elske, slippe noen inn på seg, etter det traumatiske som hendte henne ganske tidlig i livet da mor ble drept av far, og deretter faren tok livet av seg. 
  Hun greier å leve med Fenn, og de holder sammen lenge, får barn, barnebarn, Jakob. Det er skildring av natur, skogen, hytta, men også av reiser. En lovsang til Fenn, utrolig vakkert til tider. 
  Hendelsen på Utøya 2011 blir også nevnt, den flettes inn i deres liv. Interessant  at også 22.juli-tragedien også har nådd lyrikken. Og det tidlig, samme år som det skjedde.

  48.
  Regn over skogen toogtyvende juli
  En kort melding over nattradioen
  Syttisju er drept på Utøya og i byen
  Du går og ser etter båten ved land

  En motorsykkel langt borte på veien
  Eller var det et fly rett over hytta?
  Uskyldsland, fostrer du mordere?
  Spør du: Først jødene, nå barna?
  ....

  Traumet fra familiedrapet går igjen i alle disse bøkene jeg har lest. Det er en kjent sak at Karin Haugane mistet sin mor ved at far drepte henne og deretter seg selv. Det kan virke som Haugane bearbeider tapet ved å skrive om det. Det vi ser gjennom å lese om den tunge sorgen er at den aldri går over, men at man kan leve videre, dog med sår og arr. For henne kommer det jevnlig tilbake, i glimt, minner, men også som en mørk skygge som gjør enkelte dager svært tunge. Også angsten barnet Karin/Anna opplevde, kommer på besøk rett som det er. Hennes mann, Fenn, må tåle det, være tålmodig. For hvordan skal hun greie å ha tillit til en mann, med den faren hun vokste opp med?

  I Anna Wunderlichs sang  (2015) får vi detaljerte skildringer av drapet.

  8.
  ...
  ...
  ...

  En høst tok han mor til elva bak huset
  Holdt steinen i neven mot Else Dal
  Senket henne ned i elvas klare vann

  I glimt ser hun faren i Fenns ansikt.


  47.
  Hvem ser jeg, er det deg eller pappa
  Vi sitter ved båthuset en sommerdag
  Et øyeblikk glir dere sammen til ett
  Du rett imot meg endrer et ansiktsdrag
  ...
  Du er en annen, ømskinna og mild
  Det var bare at da du satt slik fravendt
  I sommer at skyggen hans glei over deg

  Kjente den gamle redselen, han kommer
  Mens du satt trygg, hørte på fuglesang
  Er det slik den avdøde får grep om meg

  Hun beskriver en svært tyrannisk og voldelig far:

  50.
  ...
  Ville et menneske komme innpå deg
  Møtte du redselen skapt av din far
  De brå lydene, ordrene han ga
  Hodet ditt skjelver som på laus stake

  Innrøm nå, han ble sterk av å plage
  Han sto på den andre siden av bredden
  Hører ham le, lenger borte igjen

  En dag sto du på landeveien i drakt
  Fjorten år gammel overdøvde du ham
  Hva lærte du av en far som slo din mor stum


  Denne trilogien er sonetter, en krevende klassisk form, men som mange i vår moderne tid har justert i litt mindre strenge former. Når jeg leser dikt prøver jeg å finne rytmen. Den fant jeg lettere i hennes siste bok, enn i denne. Ofte er det ikke noen klar rytme eller en logisk form som går igjen. Så innimellom måtte jeg bare glemme det med å finne rytmen, fordi den var såpass ujevn til tider. Da gikk det bedre å lese.
  Jeg googlet opp disse bøkene i ettertid og det er interessant at det virker som også Aftenposten anmelder mener det er rytmen er vanskelig å få tak på, i en anmeldelse av Anna Wunderlichs sang.

  "Forlagets følgeskriv om dikt i "billedsterke, sansede sonetterytmer", blir derfor villedende, det er ikke rytme (eller rim) poeten henter fra sonettetradisjonen, men selve diktformen."les mer her


  Annas Familieelegier,  er mest viet til denne tragedien. Den beskriver morens liv, farens liv, parets liv og barnas frykt for den humørsyke voldelige faren. Anna som trosset ham. Moren som tok med seg barna og gjemte seg i potetkjelleren når det ble for ille. Han som raserte, truet, beskyldte moren for det ene og det andre, svartsyk sjalusi. Formen er annerledes, diktene er skrevet i strofer på to linjer per vers.
  Dette er en meget sterk bok, den var vond å lese.

  7. flokkes

  og jeg må ta avskjed, vi står som et taust kor
  ved det lille kapellet, det er vind og sno i lufta

  du bæres ut i stillheten, til klokkene, hører du
  barnas stille skjelv, at hjertene og hender åpnes
  ..
  men ordene dine, mamma, skinner ennå i meg
  her i stillheten, i vind og åpen jord, vrengt opp
  ...
  ..

  og jeg må gå hjem med skyggen din i meg
  tryggheten di synger, men kroppen vakler
  ...

  Det er så dyp en sorg over en omsorgsfull mor, som ikke greide å komme seg bort fra volden.

  Hun prøver også å forstå sin far, hvorfor ble han slik? 

  12. redsel

  hva var ditt liv, foldet du sjelen med ensomhet
  hva var det du ikke klarte skjøre bort med kniv

  så du satt på tunet, begynte å operere seg selv
  som om du ikke kjente smerten i hjertet lenger

  kan ingen hjelpe selvmorderen med hans svik
  går han til de innerste dør, glir livet sidelengs

  ...
  ...
  det var den historien du fortalte en gang om han
  som ble igjen, det var deg og en annen gjetergutt

  bestemoren din var streng, hun ba deg være ute
  du var redd, fem eller seks år, langt inne i skogen

  du fikk en nabogutt til å være med deg, dere satt
  der, hørte ulven ule, fikk ikke sove av skyggene

  du skalv, hadde ikke språk, ville fortelle det nå at
  du gikk i fra en gjetergutt, de fant ham der ute død

  han hadde frosset alene ved steinen, han var liten
  du løpt hjem og gjemte deg, sa natta var full av hår

  ...
  så kommer noen strofer om ungdom, jenter, begjær, om å bli oppdaget og mishandlet..
  ...

  hva lovte du da lystens flamme ble kvalt av slag
  bare den tørre raslingen i høyet og et hat som gol

  Det er heftige saker dette, og jeg tror jeg stopper her.  Det gjorde inntrykk å lese diktsamlingene, og det gjør inntrykk å ta dem frem igjen for å skrive om dem, særlig denne siste.
  Jeg anbefaler bøkene, men vær forberedt! Dette er smertefull lesing.


  I Amerikansk vintermøter vi Anna Wunderlich igjen. Hun er ung og er barndomsvenn med Sam ved Østersjøen. Sam er jøde, og han flykter til Amerika. De blir kjærester, hun elsker ham. Hun blir voldtatt av en gjeng, før hun reiser etter Sam til New York. Sam er sanger, en populær en. 
  Han er ikke snill med henne, men hun gir ham ikke opp med det første.

  Denne diktsamlingen er mer drømmerisk-surrealistisk enn de andre. Diktene veksler mellom kjærlighetserklæringer, angst, skildringer av det vonde. Også her møter vi farens vold mot mor, det er dikt om utroskap; Sams utroskap, men også om farens påstander om mors utroskap.  Det er også noen dikt som det virker som hun skriver om faren, gjenopplevd via Sams svik. Dikt som glir over i hverandre, historier som gjentar seg. Det er hardt og brutalt, et uttrykt sinne:

  jeg venter på selvmorderen, rebellen
  en skitten gud, en stinkende eros
  som skurer meg fri for mordgrepet
  som sleiker meg som en kalv
  jeg venter på mirakelet, oppstandelsen

  jeg bærer lemmet ditt hora i meg kasta fra seg
  denne redselen kan jeg ikke skrive over
  den kalde jernkrampa rundt hjerterøttene
  nå når jeg utstøtt av alle skapere
  nå når jeg har utstøtt skaperen for alltid  (s.49)


  Diktene i denne boka varierer i form, er mer eksperimentell.  Det er mer sinne her. I trilogien er det mer forsoning, en eldre kvinne som har funnet sin store kjærlighet, om et godt liv med ham på tross av hjemsøkte skygger fra en brutal barndom og oppvekst.


  Beathe har også blogget om trilogen- sonettene. 
  Ellers er det ikke så mange anmeldelser å finne på internett.

  NRK har et innlegg her om Karin Haugane der hun sier noe om tragedien og at hun har skrevet om den i over tyve år. (2011)

  Født 1950, Haugesund.  Hun har gitt ut 12 diktsamlinger og 3 gjendiktninger.


  Foto: Gyldendal

  Oder til Fenn, 2013, 92 s
  Anna Wunderliche sang, 2015, 77 s
  Annas familieelegier, 2011,75 s
  amerikansk vinter, 2007, 61 s

  Alle bøkene er utgitt på Gyldendal forlag.
  Jeg har lånt dem på biblioteket.  0 0

  Selv om dette er en forholdsvis kort roman, var den ikke så så rask å lese. Kanskje har det med tematikken, kanskje med formen, jeg er litt usikker. At det er en sterk historie Niels Fredrik Dahl serverer i denne boka, kan jeg i alle fall underskrive på. Sterk og svært personlig. Han skriver om moren sin og hans forhold til og påvirkning fra henne fra flere perspektiv.


  Utgangspunktet for romanen er at moren ga ham nattboken sin da hun var en eldre kvinne. Han, som har hatt et vanskelig forhold til henne, ønsket ikke å ta imot den, men gjorde det allikevel. Den ble liggende til etter hennes død og det endret en del oppfatninger han hadde. Blant annet så hadde han lenge tenkt at det var sin fars historie han ville skrive om, ikke hennes. Han oppdaget også at hennes liv og hans eget liv hadde forbausende mange likhetspunkter. Hennes mørke, var også hans mørke. Undringen om arvens betydning er sentral.

  I Mor om natten møter vi barnet, i en familie med to foreldre og to søstre, samt foreldrenes familier og forfatterens familie i voksen alder, barn, samt noen forhold i voksen alder. Perspektivet skifter, også hovedpersonens alder. Vi får et gløtt inn i en barndom, en ungdom, voksent liv, alderdom, død. Både barnets og mors.

  Moren strevde med tung depresjon i perioder, og det kommer frem i nattboken at hun ofte ikke ønsket å leve.  Hun hadde også mye migrene og ble liggende. Hovedpersonen slet også med sitt mørke i ungdomstid og voksen alder, og oppdaget tidlig at alkohol hjalp,- inntil et visst punkt. Alkoholavhengigheten ble etterhvert tydelig, og dette mønsteret er skildret godt og ubarmhjertig i boka.  Hovedpersonen er også et skrivende menneske, men alkoholen ble det viktigste i lange perioder. Da han var gift likte de som ektepar å holde selskaper og det ble alltid kjøpt inn raust med vin. Han sørget også for å ha nok vin på rommet sitt, under manusbunkene for eksempel, han drakk i mørke kopper så kona ikke skulle se innholdet, han kastet tomflaskene ut gjennom vinduet og ut i pysjet utenfor og tok det med seg i bilen senere.

  Skildringen av mor på dødsleiet er også sterk. Sønnen og søstrene deler å være på sykehjemmet med henne, hun skal ikke dø alene. Det gikk også på omgang å passe på henne da hun var hjemme på slutten. Hun ga opp på en måte, eller forsonte seg med å dø, kanskje så hun frem til det? Eller var hun bare svært deprimert da også? Ikke spiste hun, ikke drakk hun, hun kuttet ut radio og alt det hun tidvis brydde seg om.

  Jeg var og hørte på forfatteren på Biblioteket for en ukes tid siden. Det var veldig interessant. Han snakket om hvorfor han skrev romanen, om sitt forhold til moren, og om "virkelighetslitteraturen". Det var vel uungåelig at dette temaet kom opp. Han selv mener at han og alle forfattere bruker seg selv i forfatterskapet, så for ham er det ikke noe spesielt tema. Han har alltid gjort det. Hva skal man ellers skrive om?  Poenget er at litteraturen er større enn en selv, enn det som faktisk hendte. Poenget er det blir skrivekunst, litteratur, når man greier å omforme levd liv til noe som blir allmengyldig, som kan gjelde for andre, de som leser.

  Og det synes jeg jo absolutt at forfatteren har greid, å heve levd liv til stor litteratur, skrivekunst, som viser noe som er allmengyldig i den forstand at vi kan få større innsikt, noen kan sikkert kjenne seg igjen i å drikkeproblemer, eller å ha noen med det i familien, kanskje kan man også nikke gjenkjennende til noe som har med drikkingen å gjøre, man selv har en familie, man har vært barn, noen er foreldre, ektefelle, man har vært ung og usikker osv. Og så er det ganske så ærlig, dette med drikkingen, forholdet til mor, om utroskap, om å forholde seg til døden, dødsleiet.

  (at jeg tidvis tenkte på kona Linn Ullmann på slutten der, er en annen sak- kanskje er det uunngåelig når man vet at de er gift?) 

  Denne romanen er den første jeg har lest av forfatter Niels Fredrik Dahl, født 1957, men det frister absolutt til å utforske mer av forfatteren, som også har skrevet en del dikt, skuespill, hørespill, noveller og manus til TV. Det er også en sterk poetisk penn som har skrevet romanen Mor om natten.

  Noen anmeldelser og blogger:
  NRK, Aftenposten, VG m.fl

  Beathe, Tine - ingen flere? Legg gjerne link i kommentarfeltet, siden jeg ikke fant flere blogginnlegg da jeg googlet.  Niels Fredrik Dahl i samtale med Gøhril Brantzæg på bibliteket i Trondheim16.01. 2018. (foto: Anita Ness)


  Jeg fikk signert boka mi. Stas.


  Niels Fredrik Dahl: Mor om natten, 226 s
  Oktober forlag 2017
  Leseeksemplar
  0 0

  Siden jeg bodde og arbeidet i Valdres i nesten et år i 2013, ble jeg veldig nysgjerrig på den nye kriminalromanen fra Cappelen Damm som har handling fra Valdres, nærmere bestemt Fagernes-området. Jeg begynte å lese boka som kom i posten i dag, etter at jeg kom hjem fra jobb, og greide rett og slett ikke å stoppe før jeg var ferdig. Kun avbrutt av matpauser etc. En bok som fenger så til de grader kan man i høyeste grad kalle en pageturner.


  Dødstimen starter dramatisk med en fest, en uteligger som observerer at en jente blir dratt etter hårene utenfor lokalet og gjennom skogen. Valdresekspressen som passerer Begna ved et bratt stup og mister kontrollen fordi noen faller ned fra fjellet over. Politiet får raskt mistanke at det er noe kriminelt som ligger bak fallet fra fjellet, og kobler det til andre uløste drapssaker i området.

  Georg Bråten er leder på politikammeret på Fagernes. Han får nok å henge fingrene i. Lite bemanning, samt en underordnet; Arild Andersen, som er ute etter å ta Georg etter at han selv følte seg forbigått i den stillingen som Georg fikk. Georg begynner å sliter med kroppslige stressymptomer og er bekymret for at han skal bli sykmeldt igjen. Han ble langtidssykemeldt etter en stressende periode i Oslopolitiet kombinert med samlivsbrudd, og søkte seg til Valdres for å få en bedre hverdag. Jommen sa han smør.

  Uteliggeren Claus får befatning med drapssaken på flere måter og blir etterlyst av politiet. Han er en mester i å gjemme seg og kjenner marka og fjellet ut og inn. På et tidspunkt blir han også reelt truet, fordi han vet noe han ikke burde vite.

  Vi blir med på en heseblesende jakt på drapsmenn og mistenkte som etterhvert spriker i mange retninger i et miljø med vakker og eventyrlig natur. Historien er også knyttet til et gammelt sagn om Hulabaken og det gir det hele et litt småskummelt nifst preg. Hulabaken var en tyv som til slutt ble lynsjet ihjel og druknet i Flyvatnet, I det han ble senket i vannet raste han ut en forbannelse over de som var med på å ta livet av ham og deres slektninger. På hvilken måte har sagnet en tilknytning til drapssaken og andre uløste saker kan vi lure lenge på.

  Dødstimen er en lettlest  og velskrevet kriminalroman som bruker alle virkemidler på å få til en spennende thriller. Det skjer mye, det skjer hurtig, man bare må bla videre og videre.Litt humor er det også her, men ikke overdrevet, noe forfatteren sikkert har passet seg for ikke å overdrive siden han har skrevet fem humorbøker tidligere.

  Det er vanskelig å unngå krimklisjeer, som politietterforskeren med problemer på en eller annen måte, konflikter på kammerset, sære bygdefolk osv, men hva gjør vel det når det er så godt snekret sammen og jeg ble underholdt hele veien til mål? Ingen verdens ting.

  At jeg kjenner området fra Valdrestunet- Fagernes og naturen deromkring gjorde det ikke mindre interessant. Jeg har vært mye på Fagernes og Bagn. Jeg bodde og jobbet i ei lita fjellbygd, Hedalen, ca en halvtime fra Bagn- en time fra Fagernes og har kjørt langs Begna massevis av ganger.  Jeg prøvde å lete etter der Valdresekspressen mistet kontrollen på kartet, og ble påminnet mange turer i området. Det er utrolig mye skog og fjell her, og milevis av natur for en som Claus uteligger å gjemme seg. ( Jeg fikk forresten assosiasjoner til den svenske uteliggeren Tom i Børjlinds krimserie.)

  Jeg synes Dødstimen var dødsbra og anbefaler den gjerne videre. Denne må da bli en en klar påskekrimsuksess?

  Tine har også rukket å lese den blodferske Dødstimen.

  Andre anmeldelser:
  VG

  Om forfatter Jaran Dammann her 
  Han er født i 1966 og har utgitt flere bøker, derav en spenningsroman før Dødstimen. Dammann er tømrer og økonom.
  Jeg lurer på om han er i slekt med naturverner Erik Dammann. Det står på wiki at han skrev Familiens store påskebok! Med Tom Egeland, Birger Baug, Bjørn Dæhlie, Erik Dammann og Gert Nygårdshaug - Underholdning, i 2016.

  Om Sagnet om Hulabakken her, som også er satt opp som teaterstykke, mer om det her
  Foto: Cappelen Damm

  Jaran Damman: Dødstimen, 350 s
  Cappelen Damm 2018
  Leseeksemplar
  0 0

  Som den første boka i diktlesesirkelen har jeg valgt å lese NIKE av Caspar Eric. Det er en av flere samlinger som har stått ulest i bokhylla mi en stund. Tema for januar er: Les en ulest diktsamling fra hylla. Boka, som er et langdikt, er på 88 sider samt et etterord på fem sider av gjendikter og poet Dan Andersen.


  NIKE er som sagt et langdikt. Det vil si at det en sammenhengende historie, fortelling eller lignende. Erics langdikt er et brev til en ekskjæreste.  Han har kjærlighetssorg, han er sint, han er fortvilt. I brevet raser han over sin situasjon som handicappet ung mann, (han er født med Celebral Parese), han savner kjæresten og minnes forholdet, stunder de har hatt sammen, han skriver mye om SEX, om popmusikk, TV-serier, spill, filmer, om hvordan det er å være ung, om dop med mer.

  Det som slår meg mest ved første gjennomlesing er det påfallende sinnet. Sinnet og sorgen. Diktet er skrevet i en slags stream-of-conciousness, han avbryter sin egen tankerekke i stadige assosiasjoner til andre opplevelser eller andre tanker som slår ham der og da. Han hopper fort frem og tilbake. Det gjør det likevel ikke vanskelig å henge med. I det ene øyeblikket er han bitter på verden, i det andre kjefter han litt på seg selv når han tenker på en annen gutt, Mark, som var mye mer handicappet enn ham, og lurer på om han noen gang har hatt sex, i det neste øyeblikket er han opptatt av at staten sponser sex som de sponser barn og i det neste igjen er temaet prostitusjon før det tar av i en slags dopdebatt eller i et sangrefreng, men han kommer hele tiden tilbake til forholdet som tok slutt og det å være handicappet.

  Det kroppslige står naturlig nok sentralt. Han reflekterer over sin rolle som funksjonshemmet:

  ..
  de som forsøker å være
  hengivne og ømme
  holder oss fast
  i noen bestemte roller
  på samme måte som navnet ditt..
  ... (s.69)

  Han vil ikke ha noen rolle, spille helt fordi han greier seg eller være et offer hvis ikke, som Dan Andersen skriver i etterordet.

  jeg har en generell motvilje
  som har installert seg i meg
  mot å skulle utfylle en bestemt
  funksjon i andres liv
  som en personlig mood-fix
  så nei jeg gidder ikke spille
  en rolle i livet ditt hvis
  det skal være på den måten
  .. (s. 42/43)

  og her hopper han videre:

  We are history actors
  sa rådgiveren Karl Rove
  om Bush-administrasjonen
  men jeg har faan meg aldri
  bestilt billetter
  til den dritten der
  .. 43)

  Dette er et ganske så rått skrevet dikt, direkte, ærlig, litt bittert og sårt, interessant.

  jeg kan ha en følelse
  av å ikke burde finnes
  som jeg ofte forsøker
  å overvinne fx fordi
  min svært tidlige fødsel
  også er en svært sen abort
  som jeg godt kunne tenke meg
  å ha vært
  som en svært konkret
  og avsluttet tilstand
  i perioder
  hvor jeg ikke har noen penger og deg
  ... (s.4)

  Han har også tanker om samfunnets utvikling:

  it`s a shame she won`t live
  but then again who does
  det er slik vi blir
  noen som kan sørges over
  truet av terroristen og nazisten
  jeg tror ikke det er robotene
  vi er redde for
  når vi er redde for fremtiden
  men for at de skal kopiere
  vår egen hensynsløshet
  ... (s. 76)

  og så det triste igjen når han tenker på kroppen sin og på kjæresten:

  jeg er så ferdig
  med å drømme om
  det perfekte liv
  i en uperfekt kropp
  det knuste håpet
  skal være min
  eneste crossfit
  selv om jeg savner deg
  og ofte står og gråter
  og er sur på universet
  mens jeg hører Boys Don`t Cry
  med The Cure
  på repeat
  and I try to laugh about it
  haha
  det kunne ha vært
  vår sang
  selv om det er noen andres
  og ingenting helt er noens
  jeg vil vel ikke være vennen din
  (s87)

  Jeg anbefaler selvsagt å lese hele langdiktet for å få riktig inntrykk, men dette er da noen smakebiter av hva man kan forvente. Det er som sagt mange popkulturelle referanser her og ifølge Dan Andersen er Caspar Eric den av de danske poetene som er mest opptatt av den nåtidige popkulturen.
  Han er også en av de unge eksponentene i den danske nye bølgen av poesi som startet for alvor i 2015. Utenfra kan det se ut som det startet med Yahya Hassan i 2013, mener Andersen og det kan jeg være litt enig i. Det skjedde noe med diktinteressen her på bjerget også da Hassans langdikt nådde ut til de lesende massene.  Ifølge samme Andersen fløt denne bølgen sammen med den selvfiksjonelle bølgen i Europas samtidslitteratur, representert av blant annet Karl Ove Knausgård og franske Edouard Louis.
  Jeg vil absolutt anbefale å lese etterord også. Her lærte jeg nye ting og fikk nytt å reflektere over. Her lærte jeg også at Caspar i sitt langdikt brukertiraden som form.

  Caspar Eric er født i 1987 og har gitt ut flere diktsamlinger og regnes for en av Danmarks fremste yngre poeter.

  Tittelen Nike henspeiler til Nike - den greske seiersgudinnen og skomerket Nike.


  Andre som har blogget om Nike:
  Beathe
  Tine
  Elikken

  Flere innlegg i diktlesesirkelen kan du finne her


  Foto: Gyldendal  Caspar Eric: Nike, 93 s
  Tiden forlag 2017 (original 2015)
  Leseeksemplar
  0 0


  En lekker innpakket bok kom i posten siste uke. Rosa silke, en hjertesjokolade og en Pukka godnatt-te. En bok for sengekanten dette altså, tenkte jeg... Ikke helt min stil, ikke akkurat de bøkene jeg velger å lese. Nuvel, mens jeg satt med boka og bladde under middagen, ble jeg faktisk litt hektet. Side etter side, jeg bladde og fant den faktisk litt artig. Han der Alfred, læreren, var da litt av en kar. Helt alminnelig, med sikkert alminnelige, eller ikke, drømmer. Det jeg leste fikk meg interessert i å lese mer.

  Det handler om Alfred, 45 år, fraskilt lærer. Flink i jobben, men ensom. Noen damer å snakke om siden han ble skilt, har det ikke vært. Litt sjenert er han også. Alfred virker som en rolig, stille, anonym kar, en som lever for jobben og datteren Ada. En av hans kolleger foreslår for ham å legge inn en annonse i et kontaktforum. Nei, det er ikke noe for Alfred.
  Men etter den heftige drømmen, så gjør han det bare for moro skyld, det kan jo ikke skade å se hva det er for noe. Uten bilde, lite tekst, ingen skryting.
  Han får faktisk svar, og blant annet fra en dame som kaller seg Kitty.  De avtaler et møte på Lillehammer, der Kitty selvsagt ikke dukker opp. Alfred tror noen gjør gjøn med ham, kanskje en av elevene?
  Hun tar kontakt igjen og beklager, hun skriver at hun vil være hans lærer og han skal være hans sexlærling. Halleluja hva er dette for noe.
  Men Alfred biter faktisk på og heretter får han praktiske oppgaver han skal utføre, stadig med større utfordringer..

  Det blir ganske vilt etterhvert. Den trauste stødige Alfred har andre sider, det er helt tydelig at det bor mye i ham som han har gjemt godt bort.
  Boka er lettlest, velskrevet, språket flyter lett. Det jeg liker best er humoren. Det er så mange viltre absurde komiske situasjoner her at jeg humrer og ler rett som det er. Alfred som er lærer er også en kunnskapsrik mann, og i besvarelsene han sender Kitty får vi stadig nye leksjoner i historien til diverse trender og elskovskunst, hvordan ting oppsto og hva romerne og grekerne for eksempel forlystet seg med i gamle dager.  Om for eksempel Marques de Sade og gruppeerotiske samkvem på gamle Kreta.
  Partier bærer preg av teaterfarsen, slik som episoden der Alfred og partneren gjemmer seg inne i Ibsens leilighet og blir innestengt der. En utenlandstur får vi også bli med på, samt turer i naturen.

  Det er fornøyelig, det er morsomt, det er underholdende.

  Og hvem forfatteren er kan man bare spekulere på.
  Forlaget skriver bak på boka at Anonym er en norsk dramatiker, velkjent samfunnsdebutant, kulturformidler og forfatter av flere bøker.

  Jeg har en mistanke, jeg synes jeg kjenner igjen noe av stilen, men jeg kan selvsagt ta feil.  Men vil han/hen/hun være anonym, så får man bare respektere det.

  Jeg ser frem til fortsettelse av historien om Alfred, kollegene, damene og Kitty. Hvem vet, hva de finner på neste gang?

  Beathe har også blogget om boka

  Romanen kommer i salg 5. februar. Jeg har lest et ukorrigert forhåndseksemplar.


  Anonym: Kitty-rapporten 1. Lærling, 328 s
  Juritzen forlag 2018
  Forhåndseksemplar
  0 0

  Forleden tikket det inn en e-post med nyhet om at Mona B. Riise har samlet sine favoritt-poptekster i en bok som nå  er gitt ut. Det synes jeg virket interessant.
  Bok kom og bok er lest. Bladd i, knadd i, diskutert med sønnen som kan mye om særlig hiphop-tekster og deretter lest fra perm til perm.
  Pop-poesi er en koselig bok som vekker musikalske minner .  Å lese sangtekster gir ofte ikke det samme inntrykket som å høre hele sangen. Ikke alt fungerer som ren tekst, siden det er skrevet for å bli en sang med musikk og som skal passe sammen. Likevel er det forbausende mye som fungerer også som tekst i denne samlingen. Kanskje fordi det er skrevet i den rammen som Mona B. har valgt å gjøre.

  Hun har delt inn boka i emner, som feks Karpedammen hvor det handler om bydelen hun vokste opp i, og mest om tekstene til hip-hop-gruppa Carpe Diem. Deretter handler det om Mot byen,Men størst av alt er kjærligheten , Livet og alt det der, med mer..

  Mona B. ha vokst opp i Oslo i en drabantby, i en blokk, på Hovseter. Hun ble tidlig veldig glad i musikk og vi kjenner henne i dag best som musikkjournalist og en i juryen i Stjernekamp.
  Tekstsamlingen er hennes utvalgte låter, tekster som har betydd noe for henne, og hun skriver en innledning til hvert kapittel om hvorfor.

  Hun intervjuer også en del av tekstforfatterne for å få deres ord om hvorfor de skriver og hvordan de skriver og hva de enkelte tekstene har kommet fra.  Blant annet har hun snakket med Lillebjørn Nilsen, Odd Nordstoga, Lars Vaular, Kari Bremnes, Kjartan Kristiansen og Kaja Gunnufsen.

  Fells for de fleste er at de startet å skrive tidlig. Noen begynte å skrive fordi bandet de spilte de trengte en låtskriver, eller at musikken de lagde trengte tekster. For noen begynte det med skrivingen av dikt og tekster. Noen mener skrivingen ikke er selvterapeutisk- som Kjartan Kristiansen. Han synes det er painå sitte alene og skrive, da han egentlig er veldig sosial. Andre føler at skrivingen gir utløp for det de har inne i seg og at det er mye egenterapi det, som Kaja Gunnefsen.

  Lars Vaular mener det er skille på lyrikk og sangtekster og jobber for å ikke blande det, siden han også skriver dikt, og likså godt kunne ha skrevet lyrikk, men synes han må bestemme seg for det ene eller det andre. Sangtekster i kombinasjon med musikk skal kommunisere med publikum, mener han.
  Stein Torleif Bjella mener at sangtekster bryter med poesien fordi det er trommisen som definerer rytmen. I poesi kan man legge fra seg boka etter et par setninger og tygge på dem, slik er det ikke med musikk. Han sier at det er trommisen i bandet hans som avgjør hvordan teksten skal bli.

  Interessante tanker fra mange etablerte låtskrivere. Men hva med tekstene som presenteres? I mine øye er det en del her som også fungerer som poesi for meg; som Tyven Tyven av Kjartan Kristiansen /Dum Dum Boys, noen av låtene til Kari Bremnes, en del av strofene til rappere som Cezinando og Pål Tøyen/OnkelP,  og ikke glem Alf Prøysen, Lillebjørn Nilsen, Åge Aleksandersen med flere.

  Det slår meg at det er en stor andel hip-hop-tekster i boka. Og ved nærmere ettertanke er ikke det så rart. Rapperne er opptatt av tekst. På mange måter har de kanskje overtatt for de gamle visesangerene våre? Skjønt lyden , uttrykket og intensiteten i en rappelåt er helt annerledes enn i en visesang.
  I rocken er det også mye god tekst, som hos Åge Aleksandersens med band sine tekster (i en særklasse, spør du meg), samt hos Dum Dum Boys, De Lillos, Jokke og Valentinerne.

  Ikke alle tekstene fungerer løsrevet uten musikken, synes jeg. Mange sanger kan man jo helt eller delvis og da dukker musikken opp inne i hodet mitt når jeg leser. Da er det ok. Jeg er forøvrig slik at jeg ofte ikke får med meg tekstene når jeg hører musikk. Jeg får med meg bruddstykker, refreng, og det er det jeg som regel husker . Jeg hadde stor nytte av å sitte med tekstene foran meg den gang jeg kjøpte LP-plater og CDr med teksthefter.  Nå har streaming og digitale kjøp overtatt, og jeg må lete frem teksten på nett. Det går det også, men jeg savner de gamle tekstheftene, faktisk.

  Man kan alltids savne sine egne favoritter i en slik bok, men siden det er Mona B. sitt prosjekt får man bare godta det.

  Alt i alt er dette en koselig samling som man godt kan ta frem flere ganger alene eller sammen med andre og mimre. Jeg synes også det er et pluss at vi får presentert samtaler med en del av låtskriverne og deres tanker om skriving, musikk, tekst, poesi.

  Til slutt vil jeg avslutte med en tekst av unge Cezinando, som har gjort suksess som rapper. Den synes jeg var fin:


  Botanisk hage

  Her blir det ikke noe bedre eller verre
  Vi legger fra oss alt foran gjerdet
  Bærer ingenting i brystet eller hjernen
  Ingen kan ta på seg skyld
  Det er`ke noen helt du kan spørre
  Hvis du mot sannsynlighet skulle tørre
  Og med nettene blir toppene større
  Resten mister all idyll

  Der er alle kloner som blir klona ifra kloner
  Alle plenene klippes i pene formasjoner
  Oppå takene ligger det engler og demoner
  Og de speiler seg i speilinger av egot til personer
  Kom og se tilbake på nåtid
  Eller vi kan grave opp et måltid
  Løpe ut igjen med grønske på henda
  Før de røttene forsvinner med en årstid

  Kristoffer Cezinando Karlsen/Cezinando  Mer om Mona B her  Foto: Kristin Svarte/ Pax forlag

  Mona B. Riise: Pop-poesi, 175 s
  Pax 2018
  Leseeksemplar

  0 0
 • 01/31/18--14:45: Oppsummering januar- 18
 • Endelig er januar på hell, den svarteste, mørkeste måneden i tillegg til november og desember. Jeg ser frem mot februar på alle måter. Det beste med januar, for å finne noe positivt, er at det blir tid til en del lesing da det ikke er noe særlig utevær akkurat. Ikke etter arbeidstid i alle fall. (selv om noen ivrer etter å legge ut de fineste skibilder fra marka i sol og gnistrende føre på Insta og Fb. Dem om det, men det skal sies at det har vært en del fint vær i helgene de få timene sola har vært oppe).
    Jeg har faktisk lest 17 bøker. Når jeg begynner å nærme meg det tallet trer konkurranseinstinktet mitt inn, ikke overfor andre, kun overfor meg selv og mine egne mål. Jeg tror min rekord er 17 bøker på en måned, men den rekorden greide jeg ikke å slå. Det har da skjedd andre ting også enn lesing.


  Skumringstime

  Foto: Anita Ness  Bøker lest:
  1. Du bestemmer deg for at dette er et minne av Marianne Teie: dikt2017, eBokBib, debutant, 128 s
  2. Grensen av Erika Fatland: sakprosa /reise, norsk2017, Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland, Nordøstpassasjen, Russland ,leseeks, 601 s (pluss etterord, kilder, oversikt over Russlands historie
  3. Nye sonetter fra innsjøen av Karin Haugane: dikt, norsk2017, eBokBib, 70 s
  4. Oder til Fenn av Karin Haugane: dikt, 2013, sonetter, lånt på Bib, 91 s
  5. Anna Wunderlichs sang av Karin Haugane: dikt, 2015, sonetter, lånt på Bib, 77 s
  6. Lasaruseffekten av Tom Egeland: krim, Italia, USA, leseeks, norsk2017, 546 s
  7. Rigels øyne av Roy Jacobsen: norsk2017, lånt på bib, 231 s
  8. Annas familieeligier av Karin Haugane: dikt, 2011, lånt på Bib, 71 s
  9. Amerikansk vinter av Karin Haugane: dikt, 2007, lånt på Bib, USA, 61 s
  10. Mor om natten av Niels Fredrik Dahl: norsk2017, Venezia, leseeks, 226 s
  11. Nike av Caspar Eric: dikt, lesesirkel, leseeks, Danmark. 93 s
  12. Kitty-rapporten av Anonym: norsk2018, leseeks, Hellas/Kreta, 327 s
  13. Dødstimen av Jaran Dammann: krim, norsk2018, Valdres, leseks, 350 s
  14. Statsministerboka av Einar Økland: frahylla, dikt, norsk2014, leseeks, 47 s
  15. Norsk Pop poesi av Mona B. Riise: sakprosa, norsk2018, leseeks, 175 s
  16. Jenta med dødningehode av Mona Høvring: dikt, norsk2017, lånt på bib, 68 s
  17. Den siste av Alexandra Olivia: psykogisk thriller, USA, debutant, leseeks, 334 s

  SUM: 17 bøker ,    3496 sider


  Fra i år skal jeg begynne å telle sidene i måneds-oppsummeringene mine. Jeg har fått et Excel-ark med oppsett av Linn, men enda ikke tatt det i bruk, men det skal jeg altså. Nå sitter jeg med kalkulator. Regner ikke Excel slikt sammen av seg selv?

  Med tanke på at jeg i de siste månedene i 2017 stort sett leste 6-8 bøker pr.mnd er 17 bøker utrolig høyt. Men, det handler nok mye om at jeg har lest mange diktsamlinger på under 100 sider.  7 av bøkene er under 100 sider og 2 bøker over 500 sider. Jeg har startet Diktlesesirkel med utrolig bra respons, og det inspirerer meg til å lese enda mere dikt. Jeg er godt i gang med å lese de uleste samlingene i hylla. I tillegg så har jeg lånt en del på biblioteket. 
  Når det gjelder de andre utfordringene, så henger jeg litt etter. Den gule boka jeg skulle les i Heddas hyllesirkel har jeg ikke fått begynt på, men det gjør jeg i morgen.  Israelboka i bibliotekets leseutfordring i januar, er heller ikke lest, men derimot februarutfordringen med bok med omslag med person sett bakfra, lest. Den siste har et slikt oppslag og den blir jeg ferdig med i kveld.

  Ellers er statistikken slik:
  10 diktsamlinger (inkl. pop-poesi)
  1 (2 med Pop-poesi) ) sakprosa
  3 krim/thriller
  3 andre romaner

  3 norske 2018

  3 debutanter
  8 lånt på bib/eBokBib / 9 leseeksemplarer
  * 1 frahylla

  Land besøkt:
  Italia (2), Danmark, Hellas, USA,  Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland, Nordøstpassasjen, Russland


  Filmer/serier fra bøker:
  1. Girl on the train av Paula Hawkins, 2016.Viaplay
   Jeg synes nok boka ver adskillig mer spennende en dette her. Det irriterte meg at de- jentene Rachel, Anna og Megan kunne være så dumme og gå i fella gang etter gang. Og psykiateren, det ble bare for dumt, å inngå det forholdet, å la seg friste, gang på gang.. Her er min bokomtale
  2. Glace, 2017. 6 eps. Netflix. Basert på Bernard Miniers sterke kriminalroman Hvis helvete var av is.


  Niels Fredrik Dahl på Folkebiblioteket.

  Litterære arrangement:
  *Boksamtale  mellom Niels Fredrik Dahl og Gøril Branzæg på Folkebiblioteket i Trondheim.
  *Terje Tvedt på Litteraturhuset i Trondheim, med påfølgende paneldebatt etterpå. Podcast her


  Annet:
  Jeg har begynt på tangokurs med min teatervenn Pål og så har jeg så vidt startet på yoga igjen (hadde en prøvetime i dag. Kroppen er deprimerende stiv og utrent. Det er flere år siden jeg drev med yoga sist. Her må jeg virkelig bruke viljen for å komme i gang og få det inn i mine ukentlige rutiner. Jeg trenger virkelig dette)

  Kortlista til Bokbloggerprisen er klar og samlesing starter 1.februar, lese mer her
  Jeg skal ha ansvar for samlesingen av Grensen  av Erika Fatland i juni, og det blir stas. I februar har Moshonista ansvar for samlesingen for Anorektisk av Ingeborg Senneset.

  Konsert med Huun-Huur- Tu, fra Mongolia, fin konsert på Byscenen med mongolsk strupesang.  I februar det det Biografilesesirkel hos Moshonista igjen med kategori Uoppdragne piker. Jeg har enda ikke bestemt meg, men tror jeg skal lese Simone Beauvoirs En veloppdragen pikes erindringer eller Bitch av Elizabeth Wurzel.  I tillegg skal jeg lese Madame Bovary av Gustav Flambert i Heddas hyllesirkel.  2 tvangsbøker pr. mnd må jeg vel greie. Biblioteksutfordringene leser jeg bare hvis det passer inn blant det andre jeg har tenkt å lese likevel. Og den andre lesesirkelen her i byen , de bøkene leser jeg hvis jeg får tak i dem og at det er noe som appellerer til meg. Det viktigste er leselysten, tross alt.

  Da ønsker jeg dere alle en riktig god februar!  0 0

  Tenk deg at du er med i en realityserie. En villmarksserie, ala Robinsonekspedisjonen, Farmen eller 71 grader Nord, og at du må operere en del alene ute i skogen. Uten at du vet det er spillet over, og du forsetter i den troen at det fortsatt pågår. En verdensomspennende katastrofe truer med å utslette all sivilisasjon, mens du går og går gjennom stadig mer øde landskap. Slik er opptakten til amerikanske Olivas ganske så spennende debutroman.
  Den siste (The Last One) er en ganske spesiell thriller. Jeg er ikke så glad i realityserier, men jeg har da sett noen av dem, blant annet som de jeg nevnte over. Robinson er den jeg har likt best, frem til jeg ble lei av den. Det er på en måte nok med 2-3 sesonger.
  Den siste handler om noe av det samme; å overleve med lite og på lite. Vinner du får du noen goder som hjelper deg over sult og tørst og til å finne mat eller klare deg på andre måter. Deltagerne er bevisst satt sammen for å få frem konflikter, spille noen roller slik at det blir god underholdning for TV-seerne. Vi får skildret det som foregår i realiteten (i boka) og det som klippes og vises for seerne.

  I denne serien skal deltagerne klare seg i villmarka med få hjelpemidler, lite mat og drikke. Først jobber de på lag hvor de må samarbeide, etterhvert blir de sendt ut alene i skogen hvor de skal finne forskjellige mål og gjøre noen oppgaver.
  Hovedpersonen heter Zoo. Det er henne vi følger etter at de andre har dratt hjem eller er døde av en slags pest som truer hele verden. I annethvert kapittel følger vi utviklingen og konkurransen i gruppa og Zoo på vei hjem som er målet for den siste etappen. Zoo går seg på døde mennesker og forlatte butikker, men hun tror det er rekvisitter og en del av spillet. Helt til hun treffer en tenåring som babler om død og fordervelse (hun tror at han er en kameramann) som hun må drasse på.

  Den siste er en ganske spennende thriller, som kryper sakte, men sikkert inn. Det er lett å se for seg spillet og de forskjellige typene, og Zoo som går og går i ørska, utsultet, såret, men med en utrolig sterk overlevelsesevne.
  Og slutten, den er ... den gjør inntrykk.

  Jeg synes boka var litt tung å lese til å begynne med. Det kan ha noe med å gjøre at det er en detaljert fortelling med mange karakterer å bli kjent med (folk med rare nicknames) og en veksling i fortellerperspektiv, fra tredjeperson til førsteperson- jeg  (Zoo). Men jeg synes bryet med å komme meg gjennom boka tross alt, var verdt det. Jeg tok meg i å tenke på hvordan det gikk med Zoo og den ekle Exorcist, feks , mellom leseøktene.


  Boktimmy har blogget om Den siste

  Forfatterens hjemmeside  - Oversatt til flere land, sjekk omslagene her  Foto: Lynn Paul /forlaget


  Alexandra Oliva: Den siste, 335 s
  Cappelen Damm 2018
  Leseeksemplar  0 0

  Temaet i Heddas bokhyllesirkel i januar var Les en bok med  Gult omslag.
  Den guleste boka jeg fant, som jeg ikke har lest, var Anarchy in he UKR. Boka kom ut  på norsk i 2017, men siden den har stått i hylla mi over et halvt år, synes jeg den kvalifiserer som Ut-av-bokhylla-bok.
  Boka fikk jeg fra Pax etter eget ønske, men etter å ha prøvd å lese den i sommer, la jeg den fra meg. Den var like tung i starten nå, men jeg tvang meg gjennom og periodevis var den interessant og lettere å lese.


  Men fikk jeg så mye ut av denne boka som jeg delvis tvang meg gjennom?
  Burde jeg underveis ha lagt den fra meg for godt?
  Det er et godt spørsmål.
  Jeg har en ambisjon å legge fra meg bøker jeg ikke liker spesielt godt, men denne gangen følte jeg at jeg måtte lese ferdig. Jeg ville finne ut av hva som gjorde denne så god. Jeg ville lære mer om Ukraina. Jeg ville lese denne første boka fra Ukraina som er oversatt på norsk. Jeg har også vært opptatt av anarkismen som ideologi, dog mest i yngre dager, og det var også en av grunnene til at jeg ville lese denne.

  Hva lærte jeg av å Anarchy in the UKR?
  * at de drikker utrolig mye vodka og hjemmebrent der (alle drakk, unge, voksne, eldre, mange var alkoholiserte)
  * at hovedpersonen/forfatteren vokste opp i Sovjetunionen og ble ungdom/ung voksen under oppløsningen av Sovjetunionen i 1991 og at det gjorde noe med ham og med samfunnet rundt ham
  * at frihet ikke er en enkel sak
  * at frihet i Ukraina er noe helt annet enn frihet i Norge og Vesten forøvrig
  * at det virker som et grått land selv om forfatteren skildrer noen grønne lunger her og der
  * at politikken der borte er vanskelig å forstå- i/utenfor Sovjet, forholdet til Russland og etterhvert EU
  * at Palace Kharkiv er et enormt stort og flott hotell (måtte google det opp, og du får det for i underkant en tusenlapp pr.natt)
  * at hovedpersonen tidlig var i fri flyt og ville finne ut av seg selv og livet
  * at hovedpersonen tidlig ble glad i musikk, vestlig pop og rock
  * at de ikke fant så mye av den anarkismen de søkte da de dro ut på en lang haiketur/ de gamle anarkistiske heltene

  Boka er delt opp i fire deler. Den første delen drar han og en kompis på haiketur. Det er mye navn, steder, springende assosiasjoner som gjør at jeg synes den ble tung å lese. Jeg har jo ikke de samme referansene, naturlig nok, siden Ukraina er et ganske ukjent land for oss/meg.
  I den andre delen gikk det mye lettere å lese, og å forstå, siden han her går gjennom sitt åttitall og hvert år får sine historier. Det er ganske morsomt å lese om. Det er hans barndom.
  I del tre er han i Kharkiv, en stor by nær den russiske grensen. Her er det også en del historie og springende digresjoner. Mye mørkt, alkohol, horer, sex, vinylplater, minnesmerke over " han der jævla" Lenin. Kapitalisme vs kommunisme.
  Iblandet hard realisme finner vi små poetiske gullkorn:

  " Fra Kharkiv svarte himmel kikket sjelene til døde narkomane ned på oss, men snøen hindret dem i å skjelne ansiktstrekkene våre tydelig. Lenin var fornærmet og snudde ryggen til. " (s 128)

  Del fire er litt artig. Lev raskt, dø ung  (ti låter jeg ville likt å høre i gravølet mitt) er tittelen. Essayaktige historier under hver tittellåt, hva han minnes, hva minnene bringer frem når han tenker på, spiller låtene av Stones, Neil Young, Creedence. Lou Reed med mer..  Og var det her han dro til New York?

  Del fem er også et slags essay om Frihet. 
  Jeg forstår etterhvert at det han skriver om frihet ikke helt kan relateres til det vi her i Vesten opplever og tenker om frihet. Noe, men ikke alt. De har tross alt vokst opp med Sovjetsamveldet og i den vanskelige tiden etterpå, enda i skyggen av det store Russland. Militær tilstedeværelse overalt, kontroller, geværer. Han skriver en del ganger at mange vil har frihet, men ikke ta ansvaret det medfører, eller det ansvaret som er nødvendig. Hva er frihet da?

  Ok.
  Jeg leste den i alle fall ferdig. Og er på en måte glad for det. Det er en veldig spesiell bok, ikke spesielt lettlest både fordi det er så mange referanser til et fremmed regime/land/navn/steder, men også fordi formen er ganske sær. Forfatteren veksler mellom form, og han hopper hit og dit og jeg som leser må innstille meg deretter. Han er visstnok kjent for det.
  Summen av alle puslebitene skal gi et bilde av Ukraina.  Og det gjør det. Men inntrykket er like grått som jeg alltid har tenkt om Sovjetunionen.  (bildene av Hotell Kharkiv modererte bildet noe)


  Andre bloggere:
  Ann-Christin/My criminal mind
  Bokvrimmel

  Adressa ga den en femmer
  Aftenposten er mer kritisk
  Foto: Pax


  Serhij Zjadan: Anarchy in the UKR, 256 s
  Pax 2017
  Leseeksemplar


  0 0

  Harselas av Harstad, og jeg som trodde han bare var veldig seriøs  alvorlig. Nesten. Ikke at jeg ikke har trodd han har humor, for det tror jeg. Jeg har hørt ham et par ganger på litteraturfestival både i Trondheim og Lillehammer i forbindelse med Max, Mischa & Tetoffensiven. Men det er en helt annen bok, visstnok. Jeg har enda ikke lest den selv om den står i hylla. En pocketutgave som jeg kjøpte i fjor. Den er så tykk, det er derfor den enda er ulest.
  Ferskenen er mye kortere, en tynn bok med to tynne skilletråder inni. Og den er morsom, noe av det rareste jeg har lest i bokform.
  Ytre sett består boka av en samling kriminalromaner forfattet av avdøde Frode Brandeggen. Han døde ung (1970-2014). Det ballet seg skikkelig til på slutten, han virket veldig trist og deprimert, det vises i de siste romanene hans. Han mistet også kontroll over det han skrev.
  Hans hovedperson ble kalt Ferskenen. Først synes jeg det var et rart navn, kalles opp etter en fersken, liksom. Men da jeg skjønte at det var fordi privatdetektiven, helten, alltid tok folk på fersken, falt det hele på plass.
  Hele 16 mikrokriminalromaner inneholder samlingen. Her er intet overflødig, alt er skåret til beinet. Minimalisme i sin ytterste konsekvens. Vi skal slippe å bli belemret med ordgyteri og unødvendigheter som skjønnlitteraturen i dag er så full av.

  Dette er også en annotert utgave, det vil si at annotør Bruno Aigner har tilført samlingen en rekke fotnoter. Aigner har også gitt ut disse etterlatte romanene. Bruno Aigner bor i Dresden, i tilfelle dere lurte på det. (I Dresden skal Robert Plant ha sin siste konsert på sin turne i 2018.  Skandinavia med Trondheim ble avlyst. Det er så langt årets største nedtur. Nå fikk jeg anledning til å si det. Jeg velger ikke å bruke fotnoter, men parentes i kursiv. Det funker det også)

  Altså; ( jeg kan også bruke semikolon)
  Ferskenen er en samling med mikrokriminalromaner og en del med fotnoter. Fotnotene kan være korte eller veldig lange, og underveis får vi mye innsikt i hvorfor Brandeggen skrev det han gjorde, hans listige litterære grep, mye om hans oppvekst med den forferdelige faren, den kuede moren og om hans liv som underkjent forfatter. Vi får også innsikt i diverse popkulturelle og litterære storheter via Aigners tankespring (han er nok en svært beslest og kuturell mann, denne annotør Aiger, han ivrer å dele av sinn kunnskap med oss) . Aigner deler også med oss noe av seg selv og sin historie.

  Ja, dette er sannerligen en spesiell roman/er.
  Boka har lekkert design, like påkostet som Tom Egelands Lasaruseffekten (som jeg har lest, men enda ikke har blogget om, men det kommer), antar jeg (dog er det brukt mindre papir) . Det kan virke som man er inspirert av Egelands bok når det gjelder design og layout med luftige sider, blanke sider, lite tekst, tegn, bilder, ensfargede svarte ark mellom kapitlene/romanene med mer.

  I Ferskenen får vi også et dobbeltsidig omslag.
  Frode Brandeggen skrev i sin tid en gigantroman på nesten 3000 sider, en avantgarderoman som heter Konglomatorisk pust på Gyldendal forlag. Den ble dessverre ikke anmeldt noen steder og fort glemt. Kun få eksemplarer solgt til bibliotek og den slags.
  Omslaget bak omslaget av Ferskenen er nettopp, ja- Konglomatorisk pust. Genialt. (Tro det eller ei. Ja, genialt)

  Og så de to skilletrådene da..

  Først så hentet jeg meg to lekre bokmerker (rett skal være rett, det ene er en pappembalasje i kjekk størrelse fra Plantasjen på en plantesaks jeg kjøpte i sommer), men da jeg oppdaget de to skilletrådene, slapp jeg å slite ut dem (det fra Plantasjen tror jeg uslitbart).
  De hyppige fotnotene (252 i alt) krever at man holder tunga rett i munnen når man leser, hendene også for den sags skyld, ikke i munnen, men i boka. Man får litt gratis trening ved å bla frem og tilbake, frem og tilbake, frem og tilbake.. Men det må til.

  Hva ville Johan Harstad med boka?
  Ja, si det. Mange anmeldere har skrevet at dette er en slags kritikk til litteraturkritikken, bokbransjen, krimbøker, etc, at det er ens slags satire. Jeg er ikke uenig med dem i det, men jeg kan heller ikke skrive det som om jeg har tenkt det ut helt selv, siden jeg leste anmeldelsene før jeg fant ut at jeg ønsket å lese boka.
  Men det kan også hende at forfatter Harstad bare har hatt det utrolig morsomt og lekt seg med å ha sendt noen piler hit og dit.

  Det som er sikkert er at dette var utrolig artig å lese, en fryd, ren lystlesing selv om det etterhvert ble trist å se hvor nedenomoghjem det gikk med unge Brandeggen. Men man kan jo ikke forvente annet med en slik barndom, og en slik ublid forfatterskjebne.
  Et talent som gikk til grunne for tidlig, skal vi tro den lærde annotøren Bruno Aigner.


  Andre bloggere er Bjørn, Hverdagsnett, Tine. flere?

  Gyldendal om boka her


  Johan Harstad: Ferskenen, 239 s
  Gyldendal 2018
  Leseeksemplar
  0 0

  Tirsdag var det duket for vårslipp av Kagges vårkatalog på Thon Hotel Nidaros, samt bokbading av Erling Kagge og Kaja Nordengen i forbindelse med deres nye bøker. Jan Arne Fjørtoft var bademester, en jobb han gjorde veldig bra. Randi og jeg var der. Boka av Erling Kagge har jeg kost meg med i går og i dag, og den skal jeg også si noe om. Men først en liten smakebit av møtet:  Før bokbadene gikk av stabelen loset Kagge og J.M. Stenersens Bjørn Fredrik Drangsholt og Tine Hvistendal oss gjennom den fristende katalogen. Forlaget er kjent for sitt mangfoldige repertoar av sakprosa og de har jaggu meg mye å melde denne våren også.  De har også noe skjønnlitteratur som krim og chic-lit.  Både Yrsa Sigurdardottir, Hanne Kristin Rohde og Eirik Jenssen/Thomas Winje Øljord kommer med nye krimbøker. Jeg skal i alle fal lese Yrsa sin, og antageligvis Rohde sin også.  Yrsas Syndsforlatelse fikk en femmer i Adresseavisen nylig.  Av sakprosa er det vel mange som ser frem til den oversatte boka om Trump, Ild og vrede, ( Fire and fury, ) som er rett rundt hjørnet. Det gjør også jeg.  Boka fikk voldsom mediadekning da den kom for få uker siden i USA.


  Suzanna Brøgger har skrevet bok om Norge med et dansk utenfrablikk.  Omelette Norvegienne. Den skal jeg garantert få med meg.  Hun har hatt samtaler med norske kunstnere, forfattere og tenkere og diskuterer aktuelle problemstillinger med dem som hun legger frem i denne boka.
  Kathrine Aspaas er kjent for boksuksessen Raushetens tid. Nå er det den emosjonelle revolusjon som står for tur.  Skal tro om denne får like mye blest?

  Ellers så rommer katalogen bøker om Iran, krigsveteraner, insekter, Russlands nye krig mot Vesten, Å være bonde i Hessdalen, Triana Iglesias, fotball, dyr, bunader, lykke, vindunderkurer, pust, hjernen, å gå, antibiotika, med mer..   Erling Kagge ble bokbadet om den nye boka Å GÅ- skritt for skritt.
  Dette er den samme type stillferdige bok som Stillhet i støyens tid som har gjort stor suksess hjemme og ute i verden. Kagge gikk tre veldig lange turer til Antarktis, Arktis og Mount Everest, men det er ikke de turene han primært skriver om i denne boka. Det er de vanlige turene, spaserturene i naturen, i byen, overalt.  Om viktigheten av å gå, bevege seg, i en tid der folk går mindre og mindre. Nytten av å gå; helsemessig, kreativt, man tenker bedre, løser problemer, man tar inn ting på en annen måte når man går enn når man sitter, kjører bil eller reiser fort.

  Jeg har lest boka og den er skikkelig fornøyelig. Her flettes egne erfaringer og tanker sammen med historiske snutter om det å gå og gangens betydning. Mennesker har alltid gått og det er noe  av det viktigste vi har gjort.  Tenk bare barnets fryd når det lærer seg å gå..
  Her er mye interessant, mye gjenkjennbart, mye til ettertanke og småartige historier.  Om forsking på kreativitet og det å gå. Steve Jobs gikk alltid når han skulle tenke og diskutere viktige ting. Walk and talk. Kanskje kan vi gjøre det mer, ta møtene mens vi går.  Om skogsbading- alt det man får mens man går tur blant trær, i en skog; lukter, fuglesang, sanser, trær og blomsters farger, trærnes hvisking..
  Når man leser denen boka får faktisk lyst til å gå seg en tur. Og å gå for å gå, ikke nødvendigvis gå for å komme fra a til b.
  Ta den frem om og om igjen, bli inspirert når sofaen eller stolen holde deg fast for lenge.

  Jeg vet at ting kan løsne når jeg går meg en tur. Jeg gjør det innimellom på jobb og det er faktisk forunderlig hvordan det virker. Jeg må bare ta meg tid, huske å gjøre det oftere.
  Jeg liker også å gå sånn generelt. Når jeg er ute og reiser går jeg mye, både på stedene/byene jeg er, men også i naturen, og gjerne i fjellet. Det gjør så godt.
  Jeg drømmer om en ren vandreferie. Pilgrimsvandring, eller vandretur i fjell i Europa.  Jeg har gått mye fra hytte til hytte i fjellet her hjemme, men Europa frister. Jeg ble påminnet det da jeg leste denne boka.

  Å gå- skritt for skritt, 174 s
  Kagge 2018
  Leseeksemplar


  Kaja Nordengen bokbades om den nye boka si; Hjernetrening.
  Hun hadde stor suksess med Hjernen er stjernen.
  Her tar hun et skritt lenger og går i dybden. Ved å trene hjernen kan man feks utsette en latent demens. Det er mye vi kan gjøre, og det er ikke vanskelig. Hjernen kan og bør trenes som andre muskler.
  Boka har jeg fått og den skal leses, det er i alle fall sikkert.
  Kanskje kan man både trene hjernen og gå samtidig?
  Ved å gå andre veier enn de vanlige, gå utenfor stien, observere, se, legge merke til nye ting.
  Randi får signert boka til Kaja Nordengen. Øverst til venstre: Hotellsjef (?), Jan Arne Fjørtoft, Kaja N, Konserndirektør Morten Thorvaldsen og Erling Kagge. Konserdirektøren hadde en liten sekvens på slutten da han fortalte at de har inngått samarbeide med Kagge. De vil satse på kultur og litteratur. Det hørtes spennende ut. Kanskje vi får flere litterære arrangementer i regi av Thon-hotellkjeden etterhvert.  Og så må jeg få si at Hotellets inventar har blitt skikkelig fint, med herlige møbler i glade friske farger.


  Noen av vårens bøker samt katalogen.


  Beathe og Tine har også blogget om Kaggemøtene i Bergen. de har også mer utfyllende info om bøkene og linker til enda mer info. (og ikke minst; det ser ut som de har hatt mye bedre lysforhold for bildetaking)

  0 0

  Jeg vet ikke helt om gysen er et ord, men det var det som falt meg inn nå da jeg skal skrive om denne boka. Det er ikke akkurat en grøsser. Jeg synes heller ikke det er en krim i tradisjonell forstand, selv om forlaget har klistret krim på forsiden. Jeg synes dette er mer som en psykologisk thriller, romanen om sekten på Tåkøy, som en nummer en i en trilogi. Jeg kan i alle fall oppsummere med at jeg ser frem til de neste to i serien. Men følg gjerne med videre i innlegget under her:


  Sofia Baumann er nettopp ferdig med sin master i litteraturkunnskap da hun deltar på en foredrag med den karismatiske Franz Oswald som driver et senter på øya Tåkøy i den svenske skjærgården.
  Hun blir fascinert av Oswalds filosofi, kalt ViaTerra; en slags NewAge-filosofi. Senteret driver egen gård, økologisk, spiser rent, sunt, kortreist, enkelt. Stillhet er viktig.

  Sofia blir invitert til et uforpliktende prøveprogram, og reiser dit etter å ha vurdert frem og tilbake. Jobb har hun enda ikke og hun vet ikke hva hun vil med livet sitt.  Programmet består av fire teser som gjestene skal gjennomføre. Sofia gjennomfører dette og får etterpå tilbud om jobb hvor hun blir ansvarlig for å bygge opp det nye biblioteket. Prosjektet tar to år.
  Det er en drømmejobb for Sofia. Hun tviler litt, men sier til slutt ja. Hun har sine betenkeligheter med å isolere seg på en stor eiendom på en værhard øy, men tenker at det bare er for to år. Familien og venner er skeptiske. Hun har også et vanskelig forhold bak seg med en Ellis, som hun føler seg truet og forfulgt av. Å komme bort fra ham en stund er også et gode. Hun føler seg også tiltrukket av Oswald på en merkelig måte.

  I starten går alt helt fint, men så viser det seg at Oswald har et uberegnelig humør, er veldig kontrollerende og da flere ting går galt viser han seg som en uberegnelig og straffende tyrann. Alt er jo til deres (personalets) eget beste, selvsagt. Sofia er ganske skjermet en stund, men hun merker også etterhvert at det er skummelt å motsi ham. Hun kan etterhvert ikke stole på noen, med unntak av en Benjamin som hun utvikler et nært forhold til.

  Parallellt med det som skjer i nåtid får vi tilbakeblikk til en annen historie, en historie om en ungdom kalt Fredrik og jenta Lily som bor på Tåkøy og gjør merkelige, skumle ting.  Det går også en historie om brutale forsvinninger og død og en grevinne som går igjen der ute. Denne historien ønsker Sofia å forske i, kanskje skrive bok om en gang.

  Angående paralellhistorien tenkte jeg ganske snart hvilken sammenheng den hadde med hovedplottet, men helt åpenbart er det ikke med en gang.

  Jeg likte å lese denne boka. Den er spennende, har godt driv, Jeg liker å lese om den slags tematikk, og selv om dette er klassisk bygd opp med en manipulerende karismatisk person som knytter noen medarbeidere tett til seg, som er lojale, skaper frykt hos resten og kan etterhvert herse som han vil, er det fascinerende og man blir lett dratt inn i historien. Det er vanskelig å forstå hvordan et oppegående menneske som Sofia , og andre, kan innordne seg et slikt system, og boka beskriver godt hvordan det lar seg gjøre. Vi vet jo at det skjer, i sekter, men også i regimer i en del land. Og i mindre skala på enkelte arbeidsplasser og organisasjoner. Det er selvsagt lettere å forlate en jobb og en organisasjon, men folk kan bli ganske negativt påvirket av fryktkultur og dårlig ledelse der også.

  Språket er enkelt og til tider overforklarende, utbroderende, men det gjør egentlig ikke så veldig mye,  det irriterer  bare litt innimellom, men jeg hadde for det meste hadde noen gode spennende lesetimer.  Jeg var også på reise og besøk mens jeg leste boka og den var lett å ta frem og lese oppstykket litt her og litt der. Noen ganger trenger man det, noe som ikke krever så mye, noe som er såpass lettlest, men likevel interessant  nok. Boka kunne selvsagt vært kortet ned noe. Over 500 sider er mye. De to neste bøkene er rundt 400 sider, det er da enda bra at de ikke er lengre. Jeg synes jeg ble kjent med karakterene og fikk sansen for tøffe Sofia, snille Benjamin og Simon, irriterte meg over tåpelige personalansvarlige Bosse og sekretæren Madeleine. For ikke å snakke om sjefen selv, Oswald, med flere svin på skogen, en skikkelig ekkel og farlig type.

  Jeg gleder meg til de neste bøkene kommer.

  Om forfatteren:
  Mariette Lindstein, f. 1958,  har selv erfaring fra 25 år som medlem av scientologikirken, fra alle nivåer i organisasjonen i Los Angeles. Hun rømte i 2004.
  Romanserien er inspirert herfra.
  I dag arbeider hun som forfatter og foredragsholder på heltid, og med sektproblematikk.

  Her er et interessant og skremmende intervju med Mariette Lindstein om sin tid i scientologikirken


  Ann Christin har også blogget om boka

  Dagbladet slaktet boka med en toer : - amatørmessig skrevet, uten skikkelig spenning, slutten er som skrevet for barn, ikke troverdige karakterer...

  Trønderavisa er mer positiv og gir boka en firer.  - både irriterende og fascinerende. Kunne gått mer i dybden psykologisk.. mer enn å bare beskrive hva som skjer.  Foto: Gyldendal


  Mariette Lindstein: Sekten på Tåkøy, 535 s
  Gyldendal 2018
  Leseeksemplar


  0 0

  Å lese romaner fra land jeg ikke kjenner så godt er interessant. Så da det kom en splitter ny kriminalroman med handling fra Grønland ble jeg nysgjerrig med en gang. Jenta uten hud som er skrevet av danske Mads Peder Nordbo fikk også veldig gode anmeldelser i Adresseavisen og VG nylig. Jeg hadde lest storparten av boka  da VG-anmeldelsen kom. Den kom fredag.  Tom Egeland skrev blant annet at det er sant at denne boka ikke er for sarte sjeler. Jeg vet ikke om jeg er så veldig sart, men jeg liker ikke for mye direkte skildret bestialitet i krimbøker. Derfor holder jeg meg borte fra et par-tre forfattere som jeg har skjønt er veldig hardkokte. Denne boka var på grensen for meg, men siden det meste var såpass interessant, leste jeg den ferdig.


  For å ta det brutale først, for boka starter nemlig med det.
  Et nedfrosset mumifisert lik, en mann de tror kommer fra vikingetiden, blir funnet i isen. Siden det lukter verdenssensasjon av dette, kalles journalist Matthew Cave og fotograf Malik ut sporenstreks.
  Matt jobber med overskrifter i hodet og Malik blir helt vill når han tenker på at hans egne bilder med navn kan bli kjent over hele verden.
  Mens de venter på at teknikere og arkeologer skal komme med mer informasjon, skjer dessverre at liket forsvinner. Noen har stjålet det og på funnplassen finner de rødt blod og en nylig myrdet politimann, han som holdt vakt.
  Han er brutalt slaktet, sprettet opp fra skrittet og opp, tarmer og innvoller er revet ut, som om han var en sel som ble slaktet på grønlandsk vis.

  Og det fortsetter. Det kommer flere drap.

  Matt reiste til Grønland etter at kona og det ufødte barnet deres ble drept i en bilulykke, noe han sliter med å komme over. Denne saken får tankene hans over i noe annet. Etterforskerne står i stampe, men Matthew begynner å snuse på egenhånd og får god hjelp av den tatoverte kvinnen Tupaarnaq som  nettopp har kommet ut av fengsel for å ha sonet 12 år for drap på sine foreldre og to søstre. En bror overlevde. Matthew får blant annet tak i en notisbok som politimannen Jakob, skrev for mange år siden og vi blir innviet i en grusom historie fra 1973 som viser seg å ha en forbindelse til denne saken. Noen har svært mye å skjule og det er maktpersoner i høye stillinger og embed involvert.

  Det er et kompleks drama vi blir introdusert for. Det er alt for mye av drap, vold og overgrep, men det indikerer at det er flere gjerningspersoner involvert.  Forfatteren greier fint å bygge opp en logisk historie selv om grusomhetene nesten ikke er til å tro på.  Jeg måtte faktisk distansere meg en del for å komme meg gjennom boka og det gjør noe med min innlevelse.

  Bokas styrke er miljøskildringene fra Grønland, det isende kalde og tøffe landskapet, naturen, de interessante karakterene som Matthew, Tupaarnaq, Jakob spesielt. Tupaarnaq er en tøff ung kvinne, men vi kan ane en skjør sårbarhet dypt innenfor skallet. Hun kan minne om Lisbet Salander. Her er også besk samfunnskritikk av maktpersoner, hva de kan være villige til for å bevare sin makt, samt at konflikten mellom Danmark og Grønland også blir belyst indirekte. Vi får også innblikk i grønlandske fangstmetoder. Blant annet så må Matthew bli med Tupaarnaq på selfangst og her gjelder det å ikke være pyse. Skikken er blant annet at de må spise varm lever av det døde dyret, noe jeg forstår godt at Matthew vegrer seg veldig for. Noe annet interessant som må nevnes er troen på ånder blant inuittene. Malik snakker en del om det, samt noen andre gjennom boka, og det gir et eksotisk og interessant bidrag til å forstå mer av det grønlandske samfunnet, samt at det gir liv til historien.

  Jenta uten hud er en helt spesiell krim, for den som tåler litt, må jeg få lov til å tilføye, og jeg tror faktisk, på tross av bestialiteten, at jeg ønsker å følge Matthew og Tupaarnaq videre i serien.  Neste bok trenger vel heller ikke å bli så grusom? Eller?

  Mer om forfatteren; født 1970,  og hans arctic noir, på hjemmesiden hans her
  Her står det også litt om andre bok i serien; Kold angst, som kommer på dansk medio mars


  Anmeldelser:
  VG - en femmer
  Adresseavisen - en femmer  (under betalingsmur)

  Bloggeren Heartart  Foto: Gyldendal


  Mads Peder Nordbo: Jenta uten hud, 372 s
  Gyldendal 2018
  Leseeksemplar


  0 0

  Kategori: Uoppdragne piker. Valgt av Mari.

  Litt om valget: Jeg hadde flere aktuelle kandidater og enda flere dukket stadig opp da jeg kikket i hyllene mine. Primært ønsker jeg å lese noe av det jeg har der. Problemet med et kategorivalg som Uoppdragen pike, er at man ikke helt vet om det er tilfelle før man har lest boka. Dessuten så er det jo et definisjonsspørmsål hva som er uoppdragent. Er det å være frekk? Tøff? Modig? En som går egne veier? En opprørsk person? En person med dårlig oppdragelse, en uhøflig person? En egoistisk drittsekk? Bitch? Eller en som andre, feks voksne har definert som uoppdragen? En som har gått mot konvensjonene og ikke funnet seg i alt?  Ja, si det.
  Jeg hadde en antologi; Bitch av Elizabeth Wurtzel, som hadde passet godt. Men det er ikke akkurat en biografi, selv om Mari er åpen for diverse crossovers.  Jeg vurderte Simone Beauvoirs En veloppdragen ung pikes erindringer.  Med en slik tittel måtte det vel finnes noe uoppdragent som gjorde henne veloppdragen? Feminist ble hun også i en tid det var ganske uhørt. Så har vi Gerd-Liv Vallas memoarer, sikkert ikke en pusekatt som ung heller. Samt flere.. Og Blonde av Joyce Carol Oates om Marilyn Monroe. Jeg skummet og fant vel fort ut at Marilyn antageligvis var det motsatte av uoppdragen, og boka er lang som et uår. Med liten skrift, pocket, liten skrift hadde også boka til Simone. Men så fant jeg en gammel bok om Marilyn i hylla, en lekker bok med vakre fotografier av George Barris som jeg kjøpte på salg for mange herrens år siden. Den kostet 44,- . Det var halv pris den gangen, av 88,-. Prislappen sto på. Så ble det den, stor skrift- akkurat det jeg trengte nå.


  Mange valg.. vanskelige valg..

  Beklager lang innledning, men jeg synes det er greit å grunngi sine valg.
  Jeg ante nok at Marilyn ikke var spesielt uoppdragen, men jeg lot det stå til. Hun var akkurat det motsatte. Hun var en pleaser. Hun ga av seg selv til den som ville ha. Hun ville kun ha kjærlighet, nærhet, og hun mente at hun ved å gi kroppen sin til andre ga dem en gave, den gaven hun kunne gi. Hun ønsket at andre skulle føle behag i henne. Særlig menn. Hun ble også forført av en kvinnelig dramalærer, men det følte hun ikke var så greit. Men hun var ikke bare en pleaser, hun var ganske så sammensatt skal vi tro Gloria Steinem. Hun hadde drømmer, ambisjoner, ønsker, men det hadde lite retning med unntak av skuespillerdrømmen. Hun var et skakkjørt menneske, en skjør blomst, et ulykkelig barn som hungret etter den nærheten hun selv aldri fikk som barn. Et åpent sår, et stort verkende hull. 
  Jeg skal allikevel prøve å finne noe uoppdragent ved henne, men først litt historikk.

  Marilyn Monroe er kunstnernavnet Hollywood ga henne. Hun ble født Norma Jeane (Mortenson) Baker (Du har vel hørt Elton Johns sang Goodbye Norma Jeane? Originalen; før den ble omgjort til Lady Dianas sang) Norma Jeane kom til verden 1. juni 1926 og døde 5.august 1962. Hun ble 36 år. Hennes mor var alene med henne, siden faren stakk av. Mora hadde to barn far før, som en tidligere ektemann hadde tatt med seg. Mora jobbet dag og natt for å prøve å forsørge seg og datteren, men hun greide ikke det i tillegg til å ta seg av lille Norma Jeane, så hun satte henne bort til et par i nabolaget; Bolenders, som fikk betalt for det. Mora kom og besøkte datteren i helger og ellers når hun hadde anledning. Paret var svært strenge og tukt inngikk i oppdragelsen, slag med lærrem når hun gjorde noe galt, som å velte en skål med cornflakes eller ta trehjulssykkelen til en sønn i huset. Normas bestemor bodde i nærheten og en dag tok hun med seg Norma fordi hun ikke greide at fosterfaren ga henne juling.
  Hos mormor kunne hun heller ikke være så lenge, da hun slet psykisk med sterke depresjoner og mani. Marilyn har fortalt om et minne fra den tiden at hun våknet med en følelse av å bli kvalt, som om noen hadde holdt en pute over hennes ansikt.  Steinem skriver at det kan ha skjedd, men det finnes ikke noe bevis. At mormor var uberegnelig og kanskje trodde hun reddet jenta på det viset, kan være en hypotese.
  Mormor ble innlagt på psykiatrisk hvor hun kort tid etter døde av hjerteattakk som følge av en manisk fase.

  Norma bodde etter dette i flere fosterhjem, et barnehjem og en stund hos sin mor som så gjerne ville ha henne, men ikke greide det mer enn et par år, før hun også knakk sammen psykisk og ble innlagt.
  Mor hadde korte opphold ute før hun ble innlagt for alltid.
  Marilyn skal også ha blitt utsatt for overgrep da hun var åtte år av en mann som leide i huset der hun bodde, men det er noe uklart hvem og om det kan ha vært en av fosterfedrene.  Noen av biografene hennes skal ha betvilt overgrepshistorier, fordi hennes første ektemann som hun giftet seg med da hun var 16 år skal ha fortalt at hun var jomfru. Det Steinem problematiserer i boka er blant annet at mennene som hadde skrevet biografiene ikke greide å tenke seg at det fantes andre former for overgrep og voldtekt enn samleie når det gjelder så små barn. Det tror jeg Gloria Steinem kan ha veldig rett i.
  Vi snakker tross alt om en tid da kunnskap om dette ikke var særlig utbredt. Og holdningene var veldig mannsdefinert.

  Boka til Steinem og Barris er fra 1987, og Steinem var en kjent feminist. Barris var en anerkjent fotograf som ble veldig glad i Marilyn. Han tok bildene som er i boka noen få uker og dager før hun døde. Planen var at de skulle bli en bok sammen med en selvbiografi som Marilyn jobbet med. Så langt kom de aldri. Barris var helt knust etter hennes død og prosjektet ble lagt på is, men bildene ble tatt frem 25 år senere da han traff Gloria Steinem.

  Bildene er nydelige, og det er lett å se hvor magnetisk utstråling Marilyn hadde, også når hun var midt i 30-årene.  Marilyn startet karrieren sin som fotomodell. Hun ble giftet bort da hun var 16 år fordi moren, vergen og fosterhjemmet som måtte gi opp pga flytting ikke ønsket at hun skulle på barnehjem igjen.  Mannen hennes ville ha en vanlig kone, men Marilyn var ikke spesielt huslig av seg og hun likte å arbeide ute. Hun jobbet på fabrikk og ble tatt bilde av der i en forbindelse og ble snappet opp av modellspeidere. Hun var på flere auditions, men fikk høre at hun hadde for mye sexappell til å være modell for vanlige klesfirma.  Badedraktmodell derimot, det kunne passe. Hun var brunette den gangen. Gradvis våknet skuespillerdrømmen hos Marilyn. Hun likte å holde på med rollelek også som barn, men å kunne ha dette som yrke ble en realitet for henne nå. Hun fikk gå på modellskolen gratis, men brukte mye av sine egne penger til å ta timer i drama og sang.  Mannen hennes likte ikke at hun hadde egne drømmer, eller han skjønte det ikke, så det ble etterhvert bare krangling når han var hjemme.  Hun ba etter få år som gift om skilsmisse.  Marilyn jobbet hardt for å komme seg inn i filmbransjen og selv med et godt utseende var det ikke lett å få jobber. Hun fikk statistjobber og det løsnet etterhvert. Hun ble bedt om å farge håret blondt - noe hun egentlig ikke ville- og hun måtte lære seg det spesielle smilet, en egen måte å gå på, og hun lå med filmfolk for å få roller, som "alle på den tiden gjorde", ifølge hennes utsagn. Det tror jeg nok.

  Marilyn var gift med sportshelten Joe diMaggio i to år, med den intellektuelle Arthur Miller i 4-5 år, og hadde forhold til flere kjente menn i showbiz og politikken, blant annet Frank Sinatra og Kennedybrødrene John og Bobby.

  Boka tar for seg Marilyns forhold til menn, seksualitet, jobben, pillemisbruket, ensomheten, med mer. Hun var omsvermet, hun var som en magnet. Hun var ofte utro da hun var gift. Hun var redd for å være alene, hadde store søvnproblemer og etterhvert et omfattende bruk av piller av ymse slag samt at hun drakk stadig mer. På slutten hadde hun et forhold til John F. Kennedy som var blitt president, men det var nok ikke noe nært følelsesmessig forhold, antageligvis kun fysisk og noe vennskap. Kennedybrødrene var visstnok oppdratt til at det var helt ok å ha elskerinner, men Marilyn ønsket seg først og fremst nærhet og trygghet, noe som Bobby til dels kunne gi henne selv om han var gift. Ellers virker det som hun lette etter både far og mor og den omsorgen hun aldri fikk som barn gjennom forholdene sine, noe intet vanlig menneske kunne gi henne. Kroppen sin kunne hun gjerne gi bort, men hun hadde også vist protester mot at hun kun ble sett på som sexobjekt og dum blondine. Hun var opptatt av politikk på sitt vis, hun leste mye, både Tolstoi, Rilke, Keats og tyngre ting, hun ville gjerne lære. Hun skal ha sagt at hun drømte om å studere i New York og bli jurist. Ganske utenkelig på den tiden, så man kan undre seg over hvor hun fikk disse tankene fra.  Selv hadde hun ikke engang gjennomført ungdomsskolen.
  Marilyn glemte aldri hvor hun kom fra. Hun led med de fattige, var opptatt av menneskerettigheter, urettferdighet, raseforskjeller etc. Hun var veldig glad i dyr og hadde godt lag med barn. Hun ønsket seg barn selv, men det passet ikke inn når hun skulle være skuespiller. Filmbransjen godtok ikke det. Hun hadde flere aborter, og sterke menstruasjonssmerter, antageligvis på grunn av det. Abort var illegalt på den tiden, så det ble vel deretter.  Da hun ble eldre, prøvde hun å bli gravid med Arthur Miller, men det lyktes ikke. Marilyn følte seg aldri fullverdig kvinne før hun fikk barn, har hun på forskjellig vis uttrykt.  Det kan også være at pillemisbruket startet med de sterke smertene. Og det ene fulgte det andre. På den tiden fikk kvinner piller for alt mulig, for å roe seg, for å holde det gående etc. Også skuespillerne fikk piller for å holde ut.  Marilyn gikk også til psykiater. Pyskiaterne på den tiden var Freudianere på sin hals og det feminine skulle være passivt. Gloria Steinem mener at hun ikke fikk noe hjelp der, heller det motsatte, at hun ble fanget i en stereotypisk kjønnsrollemønster som et passivt kvinnevesen.  Akk, kvinne ditt navn er depresjon. Sannere kan det ikke bli for et menneske som Marilyn, sårbar, som et barn, med morsarv og mormors arv, et forsømt barn fra hun var veldig liten. Utnyttet, harsellert med, en kvinne som andre kvinner følte seg truet av fordi de var redde for sine menn som ble fascinert av Marilyn. En kvinne som andre kvinner ignorerte, eksluderte, baksnakket. En folk egentlig ikke tok særlig alvorlig. Bortsett fra menn som gjerne ville smykke seg med henne. Hun var en slik type som de kunne få lov til å være sterk mann sammen med. Men de tok nok heller ikke hennes intellekt og drømmer så veldig alvorlig de heller. Som skuespiller viste hun også et komisk talent.

  Jeg skulle finne noen uoppdragne trekke ved henne. Noe har jeg vært innom. Et annet er at hun likte å kle av seg. Som barn gjorde hun det, noe som kan handle om at de pietistiske fosterforeldrene hennes absolutt ikke tålte det. Kanskje var det et slags  stille ubevisst opprør. Hun fortsatte med å kle av seg. Da hun var voksen elsket hun å gå naken i leiligheten sin og hun  brydde seg ikke om at det var andre der. For henne var det ikke noe seksuelt i det. Hun følte seg vel fri, det var naturlig. Så om det startet med noe uoppdragent over seg, så ble det en vane for henne.

  En ting som også må nevnes er omstendighetene rundt hennes død. Det har vært mange konspirasjonsteorier om dødsfallet, noe Steinem også refererer til. Alt fra at det var filmindustrien som drepte henne, mafiaen (som Frank Sinatra var koblet til), Kennedy-familien eller noen som stod  dem nær siden hun begynte å bli en politisk belastning pga sin uberegnelighet. FBI, CIA eller andre for å dekke over noe? Kennedy selv? Kommunistpartiet?
  Jeg tror nok det er mest sannsynlig at hun døde ulykkelig på egen hånd. Kanskje var det ikke villet, kanskje var det det. Fakta er at hun døde av en overdose med sovepiller i sin egen seng.
  I tiden før hadde hun det dårlig. Hun var skilt for tredje gang. Hun ønsket seg en ny mann, ikke bare være elskerinne. Hun følte seg mislykket som kvinne som ikke fikk barn. Hun mistet rollene. Hun ble betraktet som bortimot arbeidsufør på grunn av stadige forsentkomminger og et økende rusmisbruk, hun glemte replikker, hun var livredd, full av angst.  Hennes liv endte tragisk.

  Denne boka grep meg. Historien om Marilyn Monroe grep meg. Kombinasjon tekst og bilder var særlig sterkt. Det er ekstra interessant at den er skrevet av Gloria Steinem som har et feministisk perspektiv. Hun drøfter, reflekterer, viser Marilyn fra flere vinkler. Fabulerer over hvem Marilyn kunne vært i dag, hvem hun kunne blitt hvis hun hadde levd. Da boka ble skrevet hadde Marilyn vært 60 år hvis hun hadde levd. (og i dag 90 år) Hadde hun greid å leve med en aldrende kropp og ansikt? Hadde hun greid å komme ut av pillemisbruket slik som Elizabeth Taylor? Kunne hun greid å skape seg en karriere som en mer seriøs skuespiller som Shirley Maclaine? Jane Fonda? Who knows..

  Da boka ble skrevet på midten av 80-tallet, var det allerede gitt ut ca 40 bøker om Marilyn Monroe. Hvor mange som har kommet etterpå, vet jeg ikke.

  Mer om Marilyn Monroe på wiki her

  Her kan du se noen av George Barris sine bilder som også er i boka

  Om andre uoppdragene piker finner du i Moshonistas blogg her

  Gloria Steimen og George Barris: Marilyn, 182 s (store sider)
  Det norske samlaget 1987
  0 0

  For en stund siden var jeg i Svolvær og ble nysgjerrig på en billedkunstner derfra som døde alt for ung. Han het Gunnar Berg og er kjent som en av Lofotkunstnerne. Han levde fra 1863 til 1893. I forbindelse med at jeg begynte å finne ut mer om ham, ble jeg også nysgjerrig på noen andre bøker om billedkunstnere som var skrevet i romans form. Jeg er også intunet på billedkunstnere for tiden siden jeg har valgt dem som kategori i Moshonistas biografilesesirkel i april. I en artikkel
  i Klassekampen 13.januar i år skrev Karin Haugen om trenden med at stadig flere biografiske romaner ser dagens lys, at det har gått fra det selvbiografiske til det biografiske- fra autofiksjon til exofiksjon. Der dukket de to kunstneromanene jeg nå har lest, opp. Jeg la dem på minnet, og summen av alt dette er grunnen til at jeg skaffet meg dem og fikk et driv til å lese dem.  Noe som er snedig er at begge romanene har handling fra Berlin. Det var jeg faktisk ikke bevisst på, selv om jeg sikkert hadde lest det, men uten at jeg hadde vært oppmerksom nok på det. Gunnar Berg var mye i Berlin i slutten av livet sitt. Han gikk kunstakademiet i Dusseldorf, etter det vekslet han mellom å bo i Svolvær og i Berlin. Han var også en del i Paris. Berg døde i Berlin. Jeg har lenge hatt lyst til å reise til Berlin, og sist helg ble det lagt ut billigbilletter til Berlin med SAS og jeg slo til. Så kan jeg også gå litt i Gunnar Bergs fotspor, andre kunstnere og forfattere, samt David Bowies, tenkte jeg.

  Jeg lånte en del bøker om Berlin på biblioteket og har endt opp med å bestille tre Berlin-bøker på en nettbokhandel også. Jeg ble kjempefascinert av å lese spesielt Knut Hoems bok Berlin- en veiviser., som skriver mye om litteratur, forfattere og kunstnere som har bodd i Berling og/eller skrevet om byen. Og når jeg starter å lese Charlotte, starter den også i Berlin. Så også Jeg, Unica. Her er det sammentreff som jeg liker og tar som tegn på at jeg absolutt skal til Berlin, at det er på tide. Jeg navigerer som Foenkinos, etter min vage intusjon. Nok om det, det kommer nok mer om Berlin senere. Turen går i juni.
  Nå litt om bøkene:

  Charlotte av David Foenkinos,  229 s
  Solum/Bokvennen 2017
  Kjøpt selv

  Om Charlotte Salomon, født 16.april 1917 i Berlin - død 10.oktober 1943 i Auswitch

  Charlotte er en særdeles sterk bok.
  Forfatteren ble fascinert av henne etter å ha fått nyss om henne ved en tilfeldighet. Han var svært opptatt av en kunsthistoriker ved navn Aby Warburg. Det var Charlotte også, og der var linken som førte Foenkinos videre i sin søken om den unge jødiske billedkunstneren. Han skulle egentlig studere Warburg og fikk et stipend for å skrive en bok om henne, men han ble stadig mer opptatt av Charlotte.  Det ble så besettende, gripende, han gikk i hennes fotspor og fikk stadig en følelse av å ha gått her før, vært her før.  Det ble en intuitiv reise for han, han elsket Tyskland, språket, Berlin og det var det han navigerte etter og så "møtte" han Charlotte. Han syntes det var vanskelig å skrive, og det tok ham flere år før han fant formen han greide å skrive i. Han måtte puste etter hver setning, og da fant han ut at det var slik han måtte skrive boka.

  Boka er spesielt skrevet. Enkel i formen på en måte, minner meg om langdikt, men det er en roman, og den er ikke spesielt lyrisk, men prosaisk.
  Det er kun en setning på en linje. Og det funker, man trenger å puste når man leser denne boka. Den er vond, sterk.

  Charlottes tante tok livet av seg da hun var 18 år. Familien led lenge under dette og Charlottes mor ble også så deprimert at hun endte sitt liv. Besteforeldrene holdt det skjult, de ville ikke snakke om det. Charlotte visste ikke dette før hun fikk vite det av sin bestefar mange år etter, under krigen, da det holdt på å rable for ham. I morslinjen bakover var det flere om tok livet av seg. Dette tunge bar Charlotte på uten å vite det. Faren var kirurg. Etter morens død ble han gift med Paula, en kjent sangerinne. Charlotte ble forelsket i Alfred, Paulas sangpedagog. De hadde et slags forhold, men han skuffet henne, han var alt for flyktig og greide ikke å binde seg. Dette gikk hardt innpå henne.
  Charlotte viste tidlig talent for tegning og maling og hun var en av få som fikk komme inn på Kunstakademiet i Berlin. De ville helst ikke ha jøder der. Da Charlotte fikk en pris for beste arbeid, måtte en annen ta imot prisen for henne. Charlotte nektet å gå på skolen etter dette.

  Charlotte beskrives som en stillferdig og introvert jente. Etter at hun ble sendt til Frankrike til besteforeldrene, fordi det var for utrygt å være i Tyskland, gikk hun mer og mer inn i seg selv. Hun boddeh os en dame som hjalp og huset tyske flyktninger og hun skaffet papir, maling, farger og lerret så Charlotte kunne male og tegne. Det var ingen tvil om hennes talent.
  Bestemoren ble etterhvert psykisk syk og Charlotte fikk ansvar for å passe på henne, men en natt lurte bestemoren seg til å hoppe ut av vinduet, akkurat som den ene datteren. Etter dette ble bestefaren vanskelig å ha med å gjøre.

  Charlotte ble venn med vertinnens elsker, Alexander og da vertinnen dro til USA, inngikk de to et forhold. Inntil et visst punkt var de beskyttet her i Frankrike, men krigen og Hitlers soldater kom stadig nærmere og en dag måtte jødene melde seg. Det betyr slutten for Charlotte og Alexander.

  Det er rystende sterkt. Selv om vi har hørt, lest, sett historier om jødeutryddelsene mange ganger, gjør det alltid sterkt inntrykk.  Forfatteren fletter også seg selv inn i romanen, blant annet der han beskriver hvordan han bestemte seg for å skrive boka, og motivene hans for det. Jeg tenkte, at det skal en sikker forfatter til for å gjøre dette på en så selvsagt og naturlig måte, uten at vi faller ut av historien om Charlotte.
  Foenkinos har skrevet en rekke bøker.

  Dette er en roman jeg anbefaler på det sterkeste.

  Om Berlin: Charlotte bodde i Charlottenburg (der jeg faktisk har booket hotell). Nevnes gjør også Wannsee- en idyll hvor berlinere ofte drar til på utflukt. Dessverre var det også her Hitler og co la planene for Jødeutryddelsene; den endelige løsning på Wannseekonferansen i Villa Marlien. Det skal visstnok være en slags minnemuseum der i dag.

  Andre steder jeg skal være obs på: Savignyplatz

  Mer Om Charlotte på wiki her her kan du også se noen av hennes bilder
  Utstilling av hennes bilder på jødisk museum i Amsterdam frem til 25.mars i år 

  Om forfatteren, født 28.oktober 1974 i Paris

  Andre bloggere:
  Tine, Beathe inkl. videosamtale med faren og Paula, Rose-Marie

  Jeg, Unica av Kirstine Reffstrup, 201 s
  Forlaget Oktober 2016
  Lånt på biblioteket

  Å hoppe etter Foenkinos` Charlotte til Reffstrups Jeg, Unica var ikke helt enkelt.
  Det tok litt tid før jeg kom inn i boka.
  Den starter ganske enkelt og trivielt. Forfatteren skriver enkle korte setninger. Det handler mye om å sy. Hun, Unica, som syr og syr, trer nålen og syr.
  Unica og Hans har trukket seg tilbake fra livet i Paris og Berlin til et hus i den lille franske byen Ermenomville.
  Hans er billedkunstner og har fått et oppdrag om å lage en dukke i menneskestørrelse. Unica syr dukkens frakk og mens hun syr trekkes tråder tilbake til Berlin, før krigen, under krigen, etter krigen, en by i ruiner. Hennes by, tristheten om å gå der når byen ligger i grus. Og mye mer.
  Unica var ikke jøde, men derimot var hennes foreldre redskap for Hitler. Det var nok også noe å leve med.
  Unica Zuhn var forfatter og tegner og levde mellom 6.07.1916-19.10.1970. Hun tok livet av seg da hun var 54 år.
  Hans Bellmer var billedkunstner og levde fra 1902 - 1975.

  Dette er etterhvert en ganske forvirrende bok. Jeg synes jeg fikk vite lite om Unicas egen kunstnerkarriere. Mest av alt er hun en skygge av Hans. Hun minnes tiden i Berlin, turer til Wannsee, SS, til slutt er det som om alt går i oppløsning. Jeg er usikker på om det er hun som går i oppløsning, om hun er død, gal, eller hva som skjer etter at Hans dro avgårde med paret som hadde bestilt dukken, til Paris. Han blir borte noen uker.
  I mellomtiden:
  Hvem er det som ser, hvem er det som snakker? Er det sjelen, dukken eller Unica som er deprimert og usynlig fordi han dro? Rotter gnager på hennes føtter. Husvertinnen kommer innom og ser henne ikke.
  Romanen vekslet mye frem og tilbake i tid og ble også veldig surrealistisk på slutten.
  En spesiell roman, men den gjorde ikke like sterkt inntrykk som Charlotte, men den er verdt å lese. Den er den mørkeste av dem. På tross av Charlottes tragedie, var det mer lys i det mørke i romanen om Charlotte.

  Det ble litt tungt å lese tre bøker om død, selvmord og galskap etter hverandre, så nå må jeg ha noe annet, noe lysere, lettere.

  Jeg har ikke funnet noen bloggomtaler av Jeg, Unica, men et par anmeldelser i blant annet Morgenbladet og Aftenposten.
  Littkritikk s anmelder har en lengre analyse om boka.
  Utdrag fra anmeldelser på forlagets side er mange og gode, og de fleste trekker frem forfatterens evne til å skape stemninger, at hun maler med ord, gir oss innblikk i et sinn på vei inn i en sinnslidelse.
  Natt og dag mener den er årets beste bok (2016)

  Romanen beskrives som en litterær fantasi.
  Jeg forstår mer av romanen etter å ha googlet litt om Unica og Hans på wiki.

  Om Unica Zuhn, wiki her, født i Grunwald i Tyskland, død i Paris
  Her står det blant annet at hun opplevde en psykose i 1960, og etter dette var hun innlagt på psyk flere ganger. Hun fikk diagnoser på schizofreni, etterhvert depresjon og bipolar lidelse.
  Bilder på wiki her

  Samlaget har oversatt en av bøkene til Unica Zurn; Mørk vår
  Den ble jeg nysgjerrig på.

  Om Hans Bellmer, wiki, født i Kattowitz, før Tyskland, nå Polen. Han døde av kreft. Paret er gravlagt sammen i Paris


  Steder i Berlin nevnt er bl.a:
  Ehrenfeldtsstrasse (Hans hadde studio og leilighet der)
  Bahnhof Zoo
  Wannsee
  Potsdamer Platz
  Tiergarten  Byste av Gunnar Berg på Svinøya i Svolvær, februar 2018 (foto: Anita Ness)


  0 0
 • 02/24/18--14:27: ARR av Audur Ava Olafsdottir
 • Arr er den første boka jeg leser av forfatteren. Hun har gitt ut flere bøker, derav to til som er oversatt til norsk. (Stiklingen og Regn i november)
  For få dager siden ble Arr nominert til Nordisk Råds litteraturpris sammen med Norges Carl-Frode Tillers Begynnelser og novellesamlingen Jeg har enda ikke sett verden av Roskva Korizinsky. Jeg har bare lest Begynnelser av disse. Og i et slikt selskap får man forventninger til Arr.
  Jeg likte boka veldig godt, så  det er sagt.


  Forlaget om boka her:


  Jónas Ebeneser er en mann på snart 49, «fraskilt, heterofil, uten makt, uten sexliv». Imidlertid er han en «gjør-det-selv»-type, som gjerne fikser og reparerer ødelagte ting. Han har tre kvinner i livet sitt: moren, ekskona og datteren, alle med navnet Gudrún. Men Jónas har mistet livsgnisten, og reiser fra Island. I kofferten har han en drill og noen gamle dagbøker. Han kommer til et krigsherjet land, der han lar seg innlosjere på det nedslitte Hotel Silence. Han planlegger å bruke en uke på det dystre oppdraget han har gitt seg selv: selvmordet. Men de han møter i det nye landet, og møtet med hans yngre selv i dagbøkene, gir Jónas nye perspektiver på tilværelsen. Og på grunn av hotellets ustanselige behov for reparasjoner, blir det stadig vanskeligere for ham å avslutte livet.
  Dette kan jo virke dystert. Mann i midtlivskrise, fraskilt, ubrukelig, deprimert, og hadde det ikke vært for at jeg leste bakpå boka at den var skrevet med en underfundig humor, hadde jeg nok ventet med å lese den. Særlig fordi jeg nettopp har lest tre bøker hvor selvmord har vært sentralt i handlingen.
  Og romanen er faktisk litt morsom i all sin tristesse. Den er litt som En mann ved navn Ove. Den er absolutt ikke lik, men den har noe av den samme tonen. Romanen er lun og varm , den inngir håp. Jonas styrte mye med hvordan han skulle ta livet sitt. Han lånte et gevær av naboen Svanur, som han ofte hadde samtaler med om så mangt. Det vil si, det var Svanur som pratet. Jonas har etterhvert blitt en stille mann, og han fikk vite at datteren som han hadde med Gudrun, ikke var hans. Han vurderte alle faktorer rundt selvmordet, og ville ikke at dattra skulle finne ham ihjelskutt, så derfor reiste han bort. Og hva var vel  bedre enn å dra til et krigsherjet land? Kanskje ville landet ta ham av dage også, så han slapp å gjøre det selv.
  På hotellet Silence var han en av tre gjester og hotellet som ble drevet av et søskenpar ble veldig nysgjerrig på hvorfor han var der. Og hvorfor han hadde med seg en drill. Her er mange snedige situasjoner. Han kan ikke fortelle dem at han har tenkt å feste en krok i taket , en krok som han skal henge seg i.  Det feiler hotellet mye etter krigens herjinger, og Jonas som er en handyman blir bedt om å hjelpe til, og han fikser det meste; tette rør, slarkete dører etc og  det baller på seg og det går rykter om den handy mannen med verktøy. 
  Kontrasten mellom det trygge samfunnet han kommer fra og Jonas med selvmordstanker satt opp mot et krigsherjet land hvor de mangler så mye og strever for å bygge opp ting igjen, er stor. I dette landet får Jonas tilbake selvrespekten og livsgleden. Noen har bruk for ham og han slipper ikke unna. Han får aldri tid til å gjennomføre det han kom for.
  Arr er en herlig skrevet bok med varme som gir ettertanke. Den er lun og har en fin god humor. 
  Anbefales!

  Foto: Pax forlag
  Audur Ava Olafsdottir: Arr, 208 s
  Pax forlag
  Leseeksemplar  0 0

  Forlaget Oktober har flere diktsamlinger i vårkatalogen sin, og jeg har lest to av dem. Kristian Bergquist ble jeg oppmerksom på på Instagram der flere av diktene er lagt ut, noe som gjorde meg nysgjerrig på hele samlingen. Oftestad sin leste jeg om på nettsiden til forlaget og synes den virket interessant. Av disse to liker jeg nok Bergquist sin best, selv om jeg synes den kunne være i mørkeste laget akkurat da jeg leste den første gang.  Soloppgang i nord av Siri Amalie Oftestad, 76 s
  Forlaget Oktober 2018

  POESI-ØVELSER
  Den Fantastiske blir sint fordi han
  ikke klarte å få kakestykket
  til å stå på tallerkenen
  jeg står ved siden av
  og Den Fantastiske svetter tårer
  huden lyserosa som på en fantastisk gris
  han roper: «ååå, han klarte ikke
  å få kakestykket til å stå ha, ha, ha,
  han klarte det ikke ha, ha!»
  han peker på meg og alle ler
  og jeg tenker døden: et kakestykke som ligger
  liv: et kakestykke som står
  man blir veldig flink med metaforer
  sammen med Den Fantastiske

  Oftestad skriver lett og lekent om Den store Leder og den Fantastiske, om folket, om underkastelse, om å leve i et diktatur. Det er litt morsomt og det er litt rart og man får assosiasjoner til Nord-Korea og gamle kommunist-Kina. At det blir litt absurd er nok fordi det er så fjernt fra oss i den vestlige individualistiske verden.
  Fint å lese, men ikke noe som gjorde så veldig varig inntrykk.

  Siri Amalie Oftestad, født 1976, bor i Oslo,  debuterte med diktsamlingen De andre sirkler og en strek i 2005. Soloppgang i nord er hennes fjerde diktsamling.


  Forlaget Oktober 2018

  skogen har lært å snakke 

  fint
  du kom
  her er noe
  uforstyrra
  og bare
  til deg
  har jeg
  lagt ut et
  tjern

  Diktsamlingen er delt opp i flere sekvenser. Gjennom alle går en rød tråd. Jeg-personen har flyttet ut i skogen som en enstøing, bort fra folk, alt. Han skriver om naturen, dyrene, ensomhet og familien sin, særlig om faren som er alvorlig syk. Jeg blir bekymret for faren mens jeg leser; hvordan går det med ham? Bakerst i boka får vi svar i et lite etterord.

  Kristian skriver mye om det å være deprimert, om å ønske å ta livet sitt, om å ikke ville leve. Det er disse diktene jeg synes er tunge, mørke, man suges inn i mørket sammen med dikteren. Alle vil nok ikke gjøre det, men jeg gjør det. 

  Andre dikt er korte fine strofer som sier noe glupt om en situasjon eller det kan være et gullkorn av flere slag. Det er noen av disse gullkornene som er vist på instagram, som dette:

  om du sier det som det er

  det sitter en hjemløs
  på gata i New York
  med kopp
  møkket jakke
  og et håndskrevet pappskilt

  why lie
  I need a beer

  (s.80)

  Enkelt og presist og veldig billedlig.

  Og her et dikt om det å ville dø:

  enkelt og greit/vanskelig og ugreit

  jeg er urolig for mye, men ikke for å dø
  det kan være den befriende slutten
  på sykdom, trøkk fra livet eller det
  svarte som gnager hull i meg selv

  å se på død er trist, å sitte i kirka,
  stå ved grava eller kjempe i
  fravær, men den døde er smertefri,
  tanketom, ubevisst eller oppi blå skyer

  jeg kan lengte etter en sånn presis stillhet

  (s. 27)

  Jeg tror at diktene til Kristian kan virke som en trøst for andre som har det vanskelig, det å vite at andre kan ha det likedan.  Å skrive slik, rett frem  og ærlig som dette om ensomhet, depresjon, dødstanker, mobbing, sorg - er ikke alle forunt. Og at språket er så ukomplisert gjør at det kan nå frem til mange. 

  slukke lyset, bli der

  jeg liker
  å sove
  ser på
  søvn som
  forsvinning
  fra verden

  (s.30)


  Kristian Bergquist, født 1975 i Lillestrøm har skrevet seks diktsamlinger inkl. denne. Han debuterte i 2007 med Hva nå, kjære? Han ga også ut en roman i 2011; Tenkestjerne, som han vant Gyldendals/Renate-senterets romankonkurranse med.
  0 0
 • 02/28/18--14:56: Oppsummering februar - 18
 • Februar er straks over. Som vanlig kommer det en oppsummering her på bloggen. 15 bøker er lest. Har også startet på en ny krimserie basert på bøker; Arne Dahl, på Netflix. Det gjorde jeg i Lofoten hos datter og sambo. Vi skal se resten i påska. Lucifers Fall hadde lansering i kveld. Jeg gleder meg veldig til å få boka i handa, den tredje Trondheimskrimmen fra Jan Boris Stene om duoen Falkener og Wilberg. Eller har jeg lest mye bra og har mye spennende i vente i hus.  Svolvær i februarsol. (foto: Anita Ness)
  Bøker lest:
  1. Sitt hos meg av Kristian Bergquist: dikt, norsk2018, leseeks,   s93
  2. Anarchy in the UKR av Serhij Zjadan: Ukraina, leseeks, frahylla, lesesirkel, 256 s
  3. Dette er et stille sted av Niels Fredrik Dahl: dikt, 2017, lånt på bib, 187 s
  4. Å gå- et skritt av gangen av Erling Kagge: essay/sakprosa, leseeks, norsk 2018,174 s
  5. Ferskenen av Johan Harstad: norsk2018, leseeks, 239 s
  6. Norsk litteraturhistorie - fritt etter hukommelsen av Knut Nærum: Humor, lånt på bib, 243 s
  7. Sekten på Tåkøy av Mariette Lindstein: Krim/thriller, Sverige, leseeksemplar, 535 s
  8. Jenta uten hud av Mads Peder Nordbo: Krim, Grønland, leseeks, 372 s
  9. Marilyn av Gloria Steinem og George Barris: Biografi, lesesirkel, frahylla, USA, 182 s
  10. Charlotte av David Foenkinos: Biografisk roman, Tyskland/Berlin, Frankrike, kjøpt, 229 s
  11. Jeg, Unica av Kirstine Reffstrup: Litterær fantasi/biografisk roman, Tyskland/Berlin, Frankrike, lånt på bib, 201 s
  12. Arr av Audur Ava Olafsdottir: Island, leseeksemplar, 208 s
  13. Soloppgang i nord av Siri Amalie Oftestad: dikt, norsk2018, leseeksemplar, 76 s
  14. Gull i grusen av Rebecca Kjelland: Dikt, norsk2018, fått av Beathe, 68 s
  15. De polyglotte elskerne: Sverige, Italia, 2018, leseeksemplar, 300 s

  SUM: 15 bøker , 3363 sider

  4 diktsamlinger
  2 krim
  3 sakprosa/hvorav 1 biografi
  6 andre romaner (to romaner basert på virkelige personers liv)

  9 leseeksemplarer/ 3 lånt på bib/ 2 kjøpt/ 1 fått av andre

  2 frahylla  Bøker lest, bøker ikke lest enda (øverst til høyre) Mye interessant står i kø nå.


  Jeg likte alle bøkene jeg har lest i februar. Unica,Soloppgang i nord og Gull i grusen nådde ikke til topps, men de var også lesverdige og vil huskes.
  Høydarne var begge krimbøkene, samt De Polyglotte elskerne (omtale kommer senere), Marilyn som gjorde sterkt inntrykk, det samme med Charlotte. Arr var også en roman jeg likte veldig godt.
  Det ble i grunnen mye selvmordstema totalt, i alt 5 av bøkene hadde dette som seriøst tema, og i tre av dem var det reelt levd og avgått liv ved selvmord. (Marilyn, Charlotte og Unica) Akkurat det var tungt.. Og så handlet det om det i Arr også, samt Sitt hos meg.
  Hver for seg er det sterkt nok, mye på en gang kan bli litt too much. Så jeg orket ikke å gå over til å lese krim en gang. Heldigvis hadde jeg De polyglotte elskerne i hylla. Det er mye mørkt der også, men det er så burlesk, absurd, svulstig og fantastisk skrevet at den hever seg over hengemyren.

  Marilynboka var mitt bidrag i Moshonistas biografilesesirkel i februar.
  I bokhyllesirkelen til Hedda, rakk jeg ikke å lese Madame Bovary som jeg hadde planlagt, men det får leses senere. Jeg har uansett lest to stk hyllebøker i februar.


  I mars blir det diktlesesirkel igjen og da skal vi lese diktsamling av en debutant. Jeg har enda ikke bestemt meg. I bokhyllesirkelen skal jeg lese Ein gong var dei ulvar av Therese Tungen.
  I mars blir jeg også borte på reise en del, så det blir nok en del lettere reiselektyre med i kofferten.

  Land besøkt:
  Ukraina, Sverige (2), Grønland, USA, Tyskland/ Berlin (2), Frankrike, Island,  Italia.


  Litterære arrangement:
  1. 2.02.Sporfestivalen: Fra bok til film, og tilbake 
       Samtale mellom Inger Merete Hobbelstad og Torstein Bugge Høverstad , Trondheim folkebibliotek
  2. Lansering av Lucifers Fall av Jan Boris Stene på Tulla Fisher. 
  Randi har blogget om arrangementet her
  Fra lanseringen av Lucifers fall. Jan Boris Stene fortalte om historien bak flere steder som er omtalt i boka .

  Kino:
  The Post, 20.02.18 med Meryl Streep og Tom Hanks

  Fra bok til film/TV:
  1. Arne Dahl, Netflix Episode 1-6


  Alt i alt en måned som gikk raskt som vanlig og mange bøker lest, mange bøker fått og kjøpt. Det har vært Mammutsalg må vite, og jeg tør ikke si høyt hvor mange bøker jeg har kjøpt der, i tillegg til tre bøker jeg har bestilt på adlibris om Berlin.
  Må bare nevne Gry Hammers bok om Fermetering som jeg kjøpte på restesalget og bladde gjennom i kveld. Den er kjempefint. Nå kan til og med jeg prøve meg på fermentering. Du skal se at tarmen får sjarmen tilbake.;)

  Med dette ønsker jeg dere alle en riktig god mars og påske.:) Husk påskekrimmen!  Jan Boris Stene gir oss en historieleksjon fra gamle Trondheim og forteller om sin nye bok på Tulla Fischer (gamle Telegrafen)