Quantcast
Channel: Artemisias Verden
Viewing all 1711 articles
Browse latest View live

Smakebit på en søndag ( 64 ): Prost Gotvins geometri

$
0
0
I helga har jeg har jeg besøk av venninne og vi har vært kjempekulturelle og festlige.  Noe som alltid er veldig trivelig. Trondheim er mangfoldig, og i går var vi på generalprøve på Friedrich Durrenmatts  "Besøk av en gammel dame" (ganske tankevekkende og fornøyelig) og i kveld etter å ha shoppet og drukket kaffe på Starbucks vis a vis Ark Bruns bokhandel, dro vi på kino og så "Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant" (også veldig fornøyelig). Nå er det straks tid for sengetid , men en liten litterær smakebit skal det nok bli før det.  Venninna leser Hans Erik Husby ; Hanks biografi; Hank, og jeg bedriver hylleboklesing i Bjørgs Lesesirkel, med Gert Nygårdshaugs "Prost Gotvins geometri". Denne skal det bli en liten smakebit fra.




Forlagets omtale:

Når Gotvin Soleng, en ung prost i en liten bygd i landet Norge reiser til Santiago de Compostela i Spania for å se nærmere på noen katolske mirakler, da kan alt skje. Og det gjør det.

Smakebit:
" Pengebeholdningen var skral.
Jeg måtte leve billig" ( s. 24)

Vil du lese flere smakebiter ta et titt inn til Maris blogg Flukten fra virkeligheten da vel.

Ha en fin søndag.:)




Kulturhelg med gamlinger

$
0
0
I helga har jeg hatt besøk av venninna mi fra Frøya og vi har vært skikkelige kulturkjerringer. Vi har vært på teater, kino og mange kafeer i Trondheim. Fredag var vi med på et infomøte på Trøndelag Teater om vårens forestillinger, med påfølgende generalprøve på Friedrich Durrenmatts "Besøk av en gammel dame". Som teaterkontakt på jobben får jeg invitasjoner til prøveforestillinger og generalprøver og kan lett holde meg oppdatert på teaterfronten i Trondheim. Jeg er minst like glad i gå på kino som å se teater, og det gjorde vi lørdag. Endelig fikk jeg sett "Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant". Her er min mening om begge :

Foto: Trøndelag teater

Besøk av en gammel dame , som  er skrevet i 1956, er en populær forestilling som  er satt opp mange ganger i Europa, men aldri på Trøndelag Teater. Stykket skal være vanskelig å sette opp, men dette klarte trønderensemblet bra.

Dette står på hjemmesiden til Trøndelag Teater om stykket:


Verdens rikeste dame, Claire Zachaniassen (Marianne Meløy) vender tilbake til hjembyen sin, Güllen. Det er kanskje like mye snakk om en hjemsøking. Med seg har hun et kobbel av tjenere, evnukker, gangstere, menn og eks-menn. En sort panter og en likkiste har hun også med, bare sånn i tilfellet.
Hva fører verdens rikeste dame med dette merkelige reisefølget til verdens styggeste og fattigste by? Er det snakk om et svik? Nevnte noen hevn? Finnes det vitner?
Til og med togene dundrer forbi Güllen uten å stoppe, og lar byen ligge igjen i bakevja på alle måter. På tross av håpløsheten som preger byen tror befolkningen sterkt på en dags ærlig arbeid og litt korsang i ny og ne. Enn så lenge.
Dette er svart komedie på sitt ypperste. Alt blir drevet frem til det verst tenke-lige vendepunktet. Her er det hverken plass for hverdagsrealisme eller intim psykologi. Kun hysterisk humor og et snev av samfunnskritikk, og det er kanskje derfor Besøk av gammel dameer et av de mest spilte stykkene i Europa.  Mer HER

Marianne Meløy spiller Claire og Arne Reitan ungdomskjæresten Alfred som svek Claire.
Hun kommer til Gullen og tilbyr den fattige byen 1 milliard. Men det er en betingelse; de må drepe Alfred. Det vil de selvsagt ikke. Men etterhvert begynner flere og flere og leve over evne og handle på krita og Alfred begynner å bli mer og mer mistenksom. De gjør det fordi de vil ta livet av ham og innkassere pengene. Noe som også viser seg å stemme. 

Stykket tar opp kompliserte ting som moral, etikk, valg, hva er man villig til å gjøre for penger, hevn, kjærlighet.

Jeg synes stykket på mange måter var tankevekkende, og ganske morsomt. Mest imponerende er scenografien og musikken. Det er som en slags minimusikal inne i forestillingen. Sanger og dans glir lett og smidig inn i stykkets helhet. Skuespillmessig er det derimot mer ujevnt, og det irriterer meg ofte når jeg ser teater. Meløy var helproff og knakende god i den vanskelige rollen med stort spenn i det komiske, absurde og det alvorlige. Reitan hadde sine gode øyeblikk, men er litt ujevn.  Boyene (Slayor og Rohde) til Claire var bare herlige, og det var også Hans Petter Nilsen i sine flere roller. 

Nå var vi som sagt på generalprøven og derfra kan det bare bli bedre og mer helstøpt, så dette er absolutt et stykke det er verdt å få med seg. Dagbladet og Adressa.no ga også stykket veldig gode kritikker i dag. Løp og se--- Jeg tipper dette blir en publikumssuksess.

Durrenmatt er også en kjent forfatter, og vi hadde en av hans bøker i Lines lesesirkel i fjor; "Dommeren og hans bøddel". den likte jeg så godt at jeg kjøpte en samlebok med tre av hans romaner.

Til uka skal jeg se prøveforestilling på Runddans, som jeg også gleder meg til.



Om filmen (fra filmweb.no):
Etter et langt og innholdsrikt liv havner Allan Karlson på et gamlehjem i den tro at det vil bli hans siste stopp. Problemet er at helsen hans fortsatt er utmerket og dagene blir derfor veldig kjedelige.


Når feiringen av Allans 100-års dag nærmer seg, noe Allan ikke er det minste interessert i, benytter han sjansen og rømmer fra sitt kjedelige liv. En serie av hendelser tar i stedet Allan med på en ellevill og uventet reise omgitt av en gjeng kriminelle, mordere, en pose full av penger, en elefant og et inkompetent politi. For alle andre ville dette ha vært et eventyr for livet, men med Allans bakgrunn er det omtrent som vanlig. Ikke bare har han vært vitne til noen av historiens viktigste hendelser, han har også spilt en sentral rolle i dem. Vi følger Allans tidligere eskapader og hans utrolige innvirkning på historien, hvor han blant annet bidro til å oppfinne atombomben og ble gode venner med alt fra amerikanske presidenter til russiske tyranner ... Hundreåringen er basert på Jonas Jonassons bestselger og er regissert av Felix Herngren - med Robert Gustafsson i hovedrollen.
Jeg har ikke lest boka av Jonas Jonassen.
Jeg gikk til kino med store forventninger, siden folk både har elsket boka og hyllet filmen.  Av en eller grunn har jeg ikke hatt lyst å lese boka, selv om filmen fristet.

Jeg synes dette var en fornøyelig film , totalt absurd og vill, med svensk galskapshumor på det sterkeste. Dumme poliser, vanvittige scener, tas helt ut. Det ble det mye latter og humring og mange scener å gjenoppleve og snakke om etterpå. Anbefales.


Robert Gustafsson i Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant
Fantastisk spill av Robert Gustavsson. Foto: Filmweb.no



Les mer om filmen HER





Artemisias gulltips til Mammutsalget 2014

$
0
0
I dag ble katalogen til Mammutsalget sluppet, og man kan bruke uka til å forhåndsbestille sine favoritter. Jeg har allerede bladd gjennom katalogen og funnet noen favoritter som jeg ønsker meg. Jeg ser at det også er veldig mange gode bøker på salget som jeg har lest som jeg gjerne vil anbefale videre. Jeg vet av erfaring at man lett kan gå vill og bli blind i alle tilbudene og så har man også lyst på veldig mye.  Her er mine gulltips:


Det er verdt å merke seg at butikkene også selger bøker fra eget laget i tillegg til den offisielle katalogen.  Det er god grunn til å snoke litt rundt. 

I år et det også mange fine bøker, men før man går amok, bør man kanskje tenke over at ikke alle bøkene er så billige likevel. Flere av årets bøker har vært på tilbud og salg her og der allerede, flere har vært med på tidligere mammutsalg, mange romaner er kommet i pocket. Men foretrekker man hardperm er mamutsalget en fin mulighet og det kan være mye der som er verdt å få med seg. Her deler jeg mine anbefalinger, og de som jeg har blogget om legger jeg ved link til. Jeg vil også føye til bøker jeg selv ønsker meg.

Jeg bruker helst å kjøpe oppslagsverk, turbøker, spesielle bøker,-  fremfor romaner og krim, men det hender det blir noen av sistnevnte også. I fjor og forfjor ventet jeg på at bøkene skulle komme på halv pris på slutten av salget , men det gjorde de ikke på Ark og Norli i Trondheim. 

ROMANER:
Pedro Carmona- Alvarez: Og været skiftet og det ble sommer også videre   - nydelig bok om kjærlighet, tap og sorg

Vanessa Diffenbaugh: Blomstenes hemmelige språk - Utrolig sterk bok om en tilknytningsskadd jente som har vokst opp i flere fosterfamilier

Carolina de Robertis: Perla - en virkelig perle av en roman om den skitne krigen i Argentina 1976-1983, og Perlas historie

Gabi Gleichmann: Udødelighetens eliksir - en praktutgave av en roman, interessant og underholdende om Spinozaslekten gjennom mange generasjoner

Kahlil Gibran: Profeten & Profetens have - (ikke blogget om) har du ikke skaffet deg de evigekloke tekstene av Gibran enda, så har du muligheten  nå. Denne utgaven har mer enn bare Profeten, her er mer tekst og mange nydelige fotos og kunst

Rachel Joyce: Harold Frys utrolige pilgrimsferd - en utrolig søt bok om gamle Harold som går England på langs for å møte en venninne fra gamle dager som er dødssyk av kreft

Haruki Murakami: IQ84- noe av det nydeligste og mest spesielle jeg har lest på mange år. Dette er bok tre , så skaff deg de to andre også hvis du ikke har lest dem. En gripende kjærlighetshistorie, en sekt, ut og inn av forskjellige virkeligheter

Julie Orringer: Den usynlige broen - fantastisk og sterkt om en jødisk student fra Budapest som treffer sin store kjærlighet i Paris , under 2.verdenskrig

Anlaug Sanderød: Ulvehunger - original, spennende, frisk novelledebut

Bård Torgersen: Voksne og barn - en spesiell, og velskrevet historie om et annerledes barn som blir med mor og stefar på ferie til Gran Canaria. Det utvikler seg ikke helt som ønsket..

Agnes L. Matre: Stryk meg over håret - en hederlig romandebut om Guro som lider av bulimi og drar til Provence og tar tak i problemene sine

Carlos Ruiz Zafon: Himmelens fange - Barcelona. En spennende historie av forfatteren av Vindens skygge og Engelens spill..

KRIM og SPENNING:
Alexandra Beverfjord: Kronprinsen - fengende, spennende, lettlest journalistkrim fra Oslo

Jørgen Brekke: Drømmeløs - Brekke er an av mine krimfavoritter, som skriver fra Trondheim.  Dette er hasn bok nr to om politimann Odd Singsaker.

Frode Granhus: Stormen - min nordnorske favorittkrimforfatter som skriver fra Lofoten- vilt, vakkert og råskummelt.  Nominert til Bokhandlerprisen og Rivertonprisen.

Torkil Damhaug: Ildmannen- Damhaug skriver meget gode thrillere. Jeg har leste flere av dem, men ikke denne som jeg dog har på vent i bokhylla, men jeg anbefaler den likevel siden den koster kun 49,-.

Tom Egeland: Nostrademus testamente- det er det samme med denne, jeg har lest det meste av Egeland, men denne er på vent litt.. Men det er en bok som ikke går ut på dato hva tematikk angår. Vi drar til Italia , Firenze, i denne boka..det er nok en skikkelig røverroman som de andre. Tom Egeland er vår egen Dan Brown, bare enda bedre..

Aslak Nore: En norsk spion. En thriller som har høstet mange godord. Jeg har hørt forfatteren snakke om boka og har den i hylla mi, på vent..

Trude Teige: Svik - en krim med mening

Monika Yndestad: Jentene fra balletten - dagsaktuell og råsterk krim om en ung jente som holder på å ødelegge seg selv. Dette er Yndestad sin krimdebut.

HUMOR:
Sigmund Falch: Ingen fridde i Jølster - utrolig kreativ og morsom bok med bilder fra gamle dager og ny tekst.

FAMILIE OG HELSE:
Jekka McVicar: Urter -  Jeg har Urter for kropp av sjel av samme forfatter og det er den urteboka jeg har hatt mest glede og nytte av i mange år. 

MAT:
Torgrim Eggen og Gert Nygårdshaug: Vår ære og vår mat - en ytterst gøyal kokebok med snutter fra deres forfatterskap . De skriver begge mye om mat i sine romaner, så her møter vi igjen Fredric Drum blant annet..

Bent Stiansen: Alene hjemme - kokebok for den enslige, eller når du er alene..  for små husholdninger. Jeg har vært på foredrag om denne boka da den kom og den kom raskt på ønskelista mi. Nå skal den kjøpes.

DOKUMENTAR OG SAMFUNN:
Aage Storm Borchgrevinck: En norsk tragedie - aktuell og sterk bok om 22.juli, med fokus på gjerningsmannens oppvekst, miljø og veien til Utøya

Erika Fatland:Året uten sommer - denne boka kjøpte jeg på Lillehammerfestivalen etter å ha hørt forfatteren og forfatter av En norsk tragedie snakke om bøkene sine. Fatland har reist mye og snakket med overlevende, berørte og etterlatte etter 22 juli og andre tragedier-

Even Underud: Det nye Cuba- reisefortellinger


BIOGRAFIER OG MEMOARER:
Det kom utrolig mange rockebiografier og andre biografier i 2012. På mammutsalget nå kan du skaffe dem du ikke fikk skaffet deg da. Her finnes biografien om MIck Jagger, Bruce Springsteen, Neil Young, Hank, Mari Boine m.fl. Og Toralv Maurstad og Gerd Liv Vallas selvbiografier.

Jeg har lest boka om Mari Boine- og Hank. Begge anbefales.

Har du ikke lest Mammas Svik av datteren i Alvdalssaken enda, kan du også få tak i denne for en rimelig penge.


MIN ØNSKELISTE:
Bent Stiansen: Alene hjemme (kokebok)
Morten A. Strøknes: Tequiladagbøkene  gjennom Sierra Madre  (i Mexico)
Ian Bradley: Pilgrimsvandring
Knut Braa: Den lange veien hjem (Fn-veteranens opplvelser etter Afghanistan og påfølgende posttraumatisk stressyndrom)
Robert Dam: Avhopperen (20 år i scientologikirken)
Philip Norman: Mick Jagger
Neil Young: Neil Young
Gerd Liv Valla: Gi meg de brennende hjerter
Masha Gessen: Putin
Prablen Kaur: Jeg er Prableen
Dag Harald Jølle: Nansen Oppdageren

Hva jeg kommer til å kjøpe, vet jeg enda ikke. Jeg trenger enda noen dager til å fintenke, og noen dager til å gå på salget. Noen av disse bøkene kommer jeg nok til å sikre meg ved forhåndsbestilling.
Har du noen ønsker eller favoritter ?








Boken på vent (64): Djevelanger

$
0
0
I dag ble jeg påminnet av blogger Tine  om at den neste boka til Frode Granhus, Djevelanger, er rett rundt hjørnet. Den har jeg ventet lenge på, siden jeg likte de to forrige; Malstrøm og Stormen veldig godt. Jeg har ikke fått boka i hus enda, så jeg venter  faktisk enda..




Litt om boka:
En sommerdag løper lille Ida glad og fornøyd av gårde med dukkene sine for å plukke blomster – men hun kommer aldri inn igjen.
Det har ikke regnet på evigheter. Varmen er i ferd med å tørke ut tjernet Emilie Sande stadig søker til. Vannstanden synker, og hennes fortvilelse øker. For noe ligger skjult under overflaten. Noe hun for all del ikke ønsker at skal komme opp i dagen.
På politihuset i Bodø er det også varmt – og hett, vil noen mene. Guro Hammer, det nyeste tilskuddet til etterforskningsgruppa, setter følelsene i sving hos enkelte av de mannlige kollegaene. Da det kommer melding om at en liten jente er forsvunnet, passer Rino Carlsen på å bli satt på saken sammen med Guro. Dermed er jakten i gang …


Mer HER

Åh som jeg gleder meg. 
Jeg skal forrresten til Lofoten i påska, og kjøpte billetter i går, så kanskje denne skal gjemmes til da for å leses i de rette omgivelser? Rorbu, spisse fjell, skumle øde steder, vind (som jeg dog ikke håper på)….osv.

Vil du lese om flere bøker på vent, så ta et titt inn til Beathes bokhylle da vel.:)




Kate Harrison: Alt om 5:2 dietten

$
0
0
Er dette atter en ny mirakelkur for å gå kjapt ned i vekt? Enda en pop-kur som folk går av skaftet for siden de ikke fiksa lavkarbo-kravene allikevel? Mens Hexebergs og andres lavkarbobøker blir solgt billig på Mammutsalget som starter neste uke, raser 5:2-diettbøkene inn på bestselgerlistene. Jeg har registert det noen uker nå, men det var først når jeg bestemte meg for å lese om det på nettet jeg for alvor ble nsygjerrig. Dette måtte jeg finne ut av, og like etter hadde jeg to 5:2-bøker i stua mi. Den første leste jeg på to ettermiddager.




Gå raskt ned i vekt, stimuler hjernen og få bedre helse ved å faste kun to dager i uka.

- Dette er boka undertittel. Klart man må finne ut av dette.

5:2-dietten som nå har inntatt bokhandlere, ukeblader, folks hverdagsliv og facebok (visstnok), handler kort og godt ut på å leve og spise som vanlig fem dager i uka, og faste/spise lite,-  opp til 500 kalorier pr dag (for kvinner, 600 for menn) to dager i uka. Det som da skjer er at kroppen settes i beredskap på en måte som skjerper hjernen samt at en får vektnedgang.

Dietten , eller livsstilen om du vil gir følgende fordeler:

- jevn vektnedgang
- du kan spise maten du elsker mesteparten av tiden
- redusere riskiko for kreft , hjertesykdom, diabets og altzheimer
- hjernen blir skarpere, bedre hukommelse, kroppen mer effektiv
- dietten er fleksibel og kan tilpasses din egen livvstil
- det finnes ingen liste over forbudte matvarer , dette passer for alle kosthold
- pluss mange positive helsefordeler på andre områder som boka nevner

Men: dette bør ikke utføres av barn og tenåringer, gravide, mennesker med nedsatt immunforsvar. Man bør snakke legen først hvis man har diabestes type 2 eller andre tilstander forårsaket av overvekt.

Kate Harrison har fulgt dietten over lengre tid og er svært begeistret. Som mange andre har hun prøvd diverse slankekurer, men de har ikke holdt over tid. 5:2-dietten passer henne utmerket. Hun elsker å drikke cava og kose seg, og det kan hun fortsatt gjøre.  Hun har skrevet denne boka, samt opprettet facebokgruppe og en hjemmeside om dietten. Hennes guruer er dr. Michael Mosley og Mimi Spencer. Dr. Mosley har forsket på dette over tid og en en av de fremste på området.

Harrison har bygd opp boka på en lettfattelig måte, med egne dagboknotater, faktabolker med forskning, og hvordan dette fungerer i praksis. Samt et kapittel om forberedelser og hvordan komme i gang. Hun har også med kapitler med oppskrifter og forslag til hvordan fastedagene kan se ut.

Dette er en lettlest og engasjerende bok, som ga meg de svar jeg lurte på om denne dietten. For eksempel lurte jeg på om det ikke ville stresse kroppen å la den gå på så lite mat/næring to dager i uka. Jeg tror at faste kan være bra, men det jeg har lært om faste er at det gjøres en sjelden gang, over flere dager og at man faster kun på flytende. Her er det annerledes.  Harrison presiserer forøvrig at fastebegrepet egentlig ikke er helt riktig her, siden man spiser litt, men det er det ordet det er vanlig å bruke i forbindelse med denne dietten.  Mer korrekt er å kalle det periodevis kaloribegrensing.

Det hun forklarer på en grei måte er at det stresset kroppen utsettes for under fastedagene er sunt og positivt stress, som skjerper hjernen. Det henvises også til biologien. At vi mennesker før i tiden spiste mye når det var tilgang på mat, for å ha noe å tære på i magrere tider. Vi søker instinktivt mye mat fordi vi er programmert for det. Derfor spiser mange for mye i dag og blir overvektige. Vi har jo tilgang på mat hele tiden.
Mekanismene i kroppen forklares også utfra forskning.

Boka er også krydret med uttalelser og kommentarer av andre som er på dietten.

Alt om 5:2-dietten av Kate Harrison er absolutt ei bok jeg anbefaler for den som vil sette seg inn i dietten, i tillegg til at man får en grei brukanvisning på hvordan komme i gang. I tillegg er dagboknotatene veldig humoristiske og morsomme å lese. Det du ikke få i denne boka er fargerike bilder av matoppskrifter, men det har jeg skaffet meg en annen bok til.

Jeg skal i alle fall prøve dette.  Jeg har gått på Grete Rohdekurs en vårsesong for et par år siden og klarte å gå ned ganske mye på det. Jeg vet det funker å redusere kaloriene, men vekta fyker lett opp når mye annet endrer seg, som flytting, andre vaner, jobb, reising etc.  Istedet for å gå i mange uker å telle kalorier, kan jeg heller gjøre det to dager i uka, for å komme ned på trivselvekta mi igjen. Vedlikeholdet kan gå ut på å faste en dag i uka. (6:1) Kanskje blir jeg også mer våken, kvikkere i hjernen og får andre gevinster. Spare penger på mat vil jeg også gjøre.

Det jeg er mest spent på er blodsukkersvinger, da jeg lett plages av blodsukkerfall. Dette skal imidlertid jevne seg ut, og gå bedre enn fryktet ifølge boka. Det gjenstår å se. I helga skal jeg planlegge fastedagene og måltider.  Jeg har også meldt meg inn i Kate Harrisons facobokside.  Hvis du holder på med 5:2-dietten, vil jeg gjerne høre dine erfaringer.


Og en ting til- boka inneholder en god kildeliste samt internettressurser.

Kates hjemmeside: www.the5-2dietbook.com facebokgruppe: facebook.com/groups/the52diet Twitter: @the52diet

Mer om boka HER

Om forfatteren: Kate Harrison er romanforfatter. Hun har også jobbet som reporter, produsent og researcher i BBC, og er nå bestselgende diettbokforfatter. Hun er født i Strobrittansi og bor t i Brighton.


Takk til forlaget for anmeldereksemplar.






Kate Harrison: Alt om 5:2-dietten, 202 s

J.M.Stenersen forlag  2014




Jussi Adler-Olsen: Fasandreperne (kjappomtale)

$
0
0
Tredje bok om Avdeling Q er fortært. Ikke kronologisk riktignok, da jeg leste Flaskepost fra P før Fasandreperne. Men det gjorde ikke så mye. Bortsett fra at Fasandreperne ikke var like spennende og bra som Flaskepost fra P.


Også denne boka lyttet jeg mest til. Helge Winther-Larsen er en fornøyelse å høre på som jeg har sagt tidligere .  Men jeg leste også en del i boka jeg har hatt i hylla et års tid. Det går raskere å lese tross alt.

Litt om handlingen:
"Fasandreperne" er en imponerende oppfølger til "Kvinnen i buret", spennende så det holder! Vi møter på ny kriminalinspektør Carl Mørck, leder for politiets Avdeling Q for uløste saker, og assistenten Assad. Denne gangen står de overfor en gammel drapssak der etterforskningen pekte mot en gruppe kostskoleelever fra noen av Danmarks rikeste familier. Saken ble henlagt, men ni år etter tilstod en av de mistenkte. Når Mørck og Assad imidlertid begynner å grave litt, oppdager de at noe er veldig galt. Tre av landets mektigste menn er på desperat jakt etter posedamen Kimmie. Hun vet noe som kan knuse dem. Men Kimmie har sine egne planer for hvem som skal jakte hvem.

Mer HER

Min mening:
Som sagt , ikke like heftig som Flaskepost fra P, eller Kvinnen i buret, men like godt en veldig bra krim. Bra er den mye på grunn av måten Adler-Olsen skriver på, og de gode karakterer og miljøskildringene, samt replikkvekslingene. Det er en fryd å lytte til, eller lese. Her kan jeg ta meg i å sutte på setninger.. som denne, når Carl og Assad besøker Kassandra, Kimmies stemor: 

"Spritånden var av dagsgammel, men av god herkomst. "(s. 187)

Du kjenner lukten, du lurer på hvilken erfaring/kjennskap karakteren har til denen spriten, du lurer på hvem denne  damen er, det sier en del om henne..

Her vet man også med stor sannsynlighet hvem som er forbryterne, men ikke helt hvor mye ansvar de forskjellige har, og hvilke tragedier som ligger bak og i kjølvannet av, og hvem denne Kimmie egentlig er og hva hun vil.  Det er vel kanskje mest Kimmies drama som blir spenningsmomentet i historien etterhvert. Og man kan bli ikke mindre enn ganske forbanna på maktarroganse og misbruk blan kostskolegjengene som har kommet høyt på strå i samfunnet. De som tror de bare kan bestikke og kjøpe seg ut av det meste. Mon tro om det er slik i det virkelige Danmark?

Nå ligger neste lydbok om Avdeling Q, Journal64 klar til henting på biblioteket til meg. Jeg er jo så godt i gang med denne serien.

Mine anmeldelser  av Kvinden i buret og Flaskepost fra P.

Andre Jussifans som har blogget om Fasandreperne:
Bokelskerinnen, Ebokhylla mi,  Flukten fra virkeligheten, Bokbloggeir, Bøker&bokhyller, Anettes bokboble, Siljebblomst, Beas bokhylle, Vestfoldgirl, Karinleser, Anitasblogg, - flere kan sikkert finnes på google..





Jussi Adler-Olsen: Fasandreperne, 415 s ( eller 11 CDs på lydbok)

Aschehoug 2010

Smakebit på en søndag (64): Bølgerytteren og andre fortellinger

$
0
0
Nå leser jeg fem bøker samtidig, og det er egentlig for mye. Jeg håper å bli ferdig med i alle fall en av dem i morgen. Det er en biografi om Kleopatra som jeg nileser i biografilesesirkelen til Moshonista. Den jeg begynte på i dag er av Johan Theorin og hans novellesamling Bølgerytteren og andre fortellinger. Jeg har lånt lydboka på biblioteket, og har boka i papir, innkjøpt for mange måneder siden. Lydbøker er fint for å få lest noen hyllebøker, da jeg kombinerer lyd og lesing. Så det skal bli en liten smakebit av den nå. Jeg har bare hørt den første novellen.


Først litt om boka:
15 fortellinger, skrevet av en av Sveriges fremste krimforfattere. Det overnaturlige spiller en viktig rolle i fortellingene; her finnes elementer fra skrekk- og grøssersjangeren, science fiction og fantasy, men også små historier fra dagliglivet. Leger uten grenser vil motta ti kroner i støtte for hvert solgte eksemplar av lydboken. En ung gutt utfordrer naturkreftene med livet som innsats. Tre menn graver i en kirkeruin for å finne havets guder og deres legende vekster. En vandring blant gravhauger og fortidsminner vekker til live gamle spøkelser. En tyv får betale dyrt for sin grådighet og ender der han minst ønsker det. En slede med menneskelignende skapninger glir forbi i natten i en liten by på Öland, og to unge kvinner er vitner. (forlagets omtale)

Min smakebit:
Hatet og hånet, til tross for at han så ut som de andre i drømmen og oppførte seg på samme måte som dem. Hvem er du? skrek de. Hvor kommer du fra ? Vi vil ikke ha deg her! Øynene deres omringet ham, og han sank ned i mørket, skjelvende. ( s.7)

Ønsker du å lese flere smakebiter ta gjerne en titt inn i Maris spalte Smakebit på en søndag der mange andre bloggere har lagt ut sine linker.

Ha en fin søndag:)

Biografilesesirkel: Kleopatra av Stacy Schiff

$
0
0
Kleoptra- et liv.
Denne måned er  kongelige tema i Moshonistas biografilesesirkel. Jeg tenkte først at kongelige er for kjedelige til at jeg kan finne noe interessant å lese , helt til jeg tenkte meg litt bakover i historien. Her har vi jo både Kong Arthur, Tudor-konger og dronninger, Olav den hellige og ladejarler. Så joda, det var da litt å ta av likevel. Og så hadde jeg jo Kleopatra i hylla mi. Hun var jo dronning av Egypt. Intet mindre. Valget var tatt. Stacy Schiffs biografi fikk veldig god mottagelse da den kom ut i 2010 (på norsk i 2012).  Etter å ha lest boka skjønner jeg det.


Det kan ikke være enkelt å skrive en etterrettelig biografi av en dronning som  er så mytebefengt som Kleopatra og som levde for over 2000 år siden, og det finnes knapt med kilder. Stacy Schiff har virkelig gått det materialet som finnes etter sømmene og forsøkt å finne bevis når det gjelder hvem hun var, hva hun gjorde, hva som skjedde, kontra alle mytene som er skrevet og sagt om henne.   Hun har blitt omtalt som forførerinne, en manipulator av rang, et svært seksuelt vesen- og har blitt tolket i film og teater. Hvem husker vel ikke Elisabeth Taylor som Kleopatra? Selv om jeg ikke husker innholdet i filmen, har jeg bildet av Taylors Kleo svært tydelig for meg.

Fakta er at Kleopatra var dronning av Egypt i 22 år. Hun tok over tronen etter sin far da hun var 18 år. I Egypt måtte man ha en mannlig medregent, selv om det var likestilling mellom kjønnene. Hun giftet seg med sin yngre bror på 12.  Han og resten av søsknene hennes var ikke lojale mot henne, så hun sørget for å få dem drept i tur og orden. Da den første døde, måtte hun gifte seg med den neste broren. Han ble myrdet med gift. Det var mest vanlig å drepe med gift eller med kniv den gangen.  Hun satte da inn sin tre år gamle sønn som medregent.

Kleopatra og dynastiet hørte til i Aleksandria som på den tiden var en veldig rik og høytstående sivilisasjon med en frodig kultur. Kleopatra selv var godt utdannet innen retorikk, litteratur og medisin, og hadde gode kunnskaper om det meste. Hun hadde et rikholdig bibliotek (biblioteket i Alexandria). Intet bibliotek kunne måle seg med dette på denne tiden. Kleopatra var svært intelligent, smart, rask i oppfattelsen, og en dyktig leder. Hun slet for å vinne folkets gunst i starten, men ble etterhvert svært avholdt av folket, da hun styrte  landet til stadig større rikdom.

Roma i nordvest var en trussel, og strategen Kleoptara fant det best å søke allianse med Romerriket. Det førte også til en romanse som varte over mange år med Cæsar. Med ham fikk hun sønnen Cæsarion. Hun var i Roma ved flere anledninger men ble ikke tatt vel i mot der. Kvinnesynet til romerne var heller  negativt. Der skulle kvinner være lydige og underdanige, og ingen romerske menn lot seg diktere av noen kvinne. Det var i det hele tatt en kulturkollisjon uten like, siden Kleopatra var vant til et likestilt forhold hjemmefra og at kvinner hadde like stor rett til god utdanning som menn.  Ergo ble hun beskyldt for å være fristerinne, skjøge, hore, svært listig og manilpulerende osv..og en man burde sky som pesten. Det var mange som ikke så i nåde til Cæsars forhold til denne egyptiske skjøgen.

Strategisk sett var det likevel viktig å holde seg inne med Egypt, som var mye rikere enn romerne, og kunne bistå romerriket med store ressurser de kunne bruke i sine kriger lenger øst.

Cæsar ble dessverre utsatt for et kupp, og hans nestkommandant Antonius, og hans adoptivsønn Octavian, styrte hver sine hærer, men de var fiender, og den ene ønsket å den andre vekk.  Antonius ble nå dronning Kleopatras nærmeste allierte, og de hadde stor nytte av hverandre, og glede etterhvert. Deres forhold varte i mange år, og det virker hevet over tvil at Antonius utviklet sterke følelser for Kleopatra. Han var gift i Roma, men var borte i månedsvis fra både den første kona som døde og den andre, Octavia, som var Octavians søster. Han fikk tre barn med Kleopatra.

Antonius var særs glad i festligheter og innimellom slagene i øst, tilbrakte han gjerne tid hos Kleopatra i Alexandria, og de hadde også et overdådig elvecrusie på Nilen sammen. Kleo sparte ikke på confettien, og den overfloden hun viste  kom også folket til gode. Antoinius var en artigkar og de begge likte å kle seg ut, særlig som gudinnen Isis og guden Osiris. Kleopatra var veldig ofte Isis, og fikk bygd mange Isis-templer rundt omkring.  De kunne vise seg i disse kostymene og holde prosesjoner i den store gata i Alexandria til folkets hyllest.

Men selv om de var glad i å feste og ha det gøy, forsømmet aldri Kleoptara sine plikter som landsoverhode. Værre kunne det være med Antonius, da han kunne være litt bløt og ustabil, selv om han for det meste var en god strateg, eller kanskje mest taktiker.

Enden på historien var Octavian ansvarlig for. Han ville ta rotta på Kleo og Antonius og erklærte Kleopatra krig. Dette ble en krig hun ikke vant. Kleo var ingen kriger, men ønsket å gå forhandlingens vei, men det funka ikke på Octavian. Antonius mistet flere mann og soldatene var forbanna på at Kleo var med. Men Kleo synes hun måtte delta på sidelinjen siden det var henne Octavian erklærte krig mot. For å gjøre en lang historie kort, så tapte de, og Octavian erobret Egypt. Kleo ville han ha levende, Antonius fikk beskjed om at Kleo var død, så han forsøkte å at livet sitt, og mislyktes men blødde like vel ihjel, -  i Kleoptras armer. Hun var hysterisk. Hun så selv ingen annen vei ut enn og også ta sitt eget liv. Alternativet visste hun var å bli tatt med til Roma som fange og råtne i et mørkt og kaldt fangehull.



Med Kleopatra så var også storhetstiden snart over i Egypt. Aleksandria hadde gode tider et hundre år til, så tok det slutt. Ingen, om noen kvinner har  siden hatt slik makt som henne etter dette. Mange hadde det før henne.  Like etter Kleo kom en annen enslig mor frem i lyset , Jesus Kristus mor Maria. En ny tid kom, Isis ble byttet ut med Maria, Horus med Jesus.

Selv om denne biografien i stor grad skisserte krigene og forholdet mellom Roma og Egypt, men også en del av de andre statene i Middelhavsområdet,  var det en veldig interressant og spennende biografi å lese. Jeg skjønner at det er nødvendig med denne bakgrunnsinfoen for å forstå Kleopatra, siden hun var en svært viktig og avgjørende del av det hele, som statsoverhode for et mektig og rikt land. Jeg er personlig ikke så glad i kriger og kamper, og har lett for å falle av lasset da, men skjønte at dette var viktig, og konsentrerte meg for holde trådene sammen.

Noe av det jeg synes var mest spennende i denne boka, var å lese om kontrastene mellom Roma og Aleksandria. Både når det gjelder utvikling, rikdom og særlig når det gjelder syn på kvinner. Aleksandria var greskinfluert, og hentet mange av sine læremestre fra det høyt kultiverte Athen. Kleopatra selv var også av gresk herkomst. Den Aleksandria som eksisterte da finnes ikke lenger. Det  er synd, for dit kunne jeg gjerne ha tenkt meg.  Det berømte biblioteket er det heller ingenting igjen av.
Jeg fikk også medfølelse med denne kvinnen, særlig når hun var i Roma og vantrivdes i den da stygge, bråkete og skitne kalde byen, hvor hun lengtet hjem til det solrike og frodige Aleksandria.

Nå merker jeg at jeg har skrevet mye. Jeg har laget så mange merkelapper i boka, og strøket under noe på hver side, men jeg har ikke brukt noe av det her. Da ville dette innlegget blitt kjempelangt. Jeg skriver etter hukommelsen, og noe blir helt klart utelatt.  Men essensen er her.

Kleopatra var en kvinne hvis rykte er farget av menns grumsete fantasi og negative holdning til kvinner.
Hvis Kleo hadde vært mann hadde hun nok blitt omtalt som en fremragende strateg og en særs dyktig statsmann og leder. Som kvinne ble hun redusert til en listig manipulerende og forførende heks og skjøge. Stacy Schiffs har gjort et meget godt stykke arbeid for å rette opp i dette.


Foto:oldstagecinema.com Fra et av mange teaterstykker, Cæsar og Kleopatra.


Du kan lese mer om Kleopatra på wikipedia HER . Her finnes også en slektstavle, noe jeg forørvig savnet i biografien. Det er også verdt å merke seg at når det gjelder Kleopatras død, så er det skrevet at hun døde av et kobrabitt. Schiff problematiserer dette og mener det er usannsynlig, siden det ikke garanterer død, og at slangen ville vært for stor til fikenkursven den skal ah blitt smuglet inn i. sannsynligvis tok hun et giftbrygg av giftkjeks og opium. (dette drøftes også lenger ned i Wikipedia-artikkelen)

Kleopatra ble 39 år.

Vil du lese om andre kongelige så ta en titt inn i Moshonistas biografisirkel HER.

Andre som har blogget om denne boka er Haruhi og Tine

Anmeldelse i VG




Foto: wikipedia



Stacy Schiff: Kleopatra Et liv, 315 s

Gyldendal 2012







5:2-dietten av Elizabeth Lingjærde - en flott bok med fine oppskrifter attåt

$
0
0
Lingjærdes bok er den andre jeg på kort tid leser om 5:2-dietten. I forrige uke leste jeg Kate Harrisons bok med samme navn. Harrison er engelsk, Lingjærde norsk. Når det gjelder norske oppskrifter er det en fordel med en norsk forfatter som tar hensyn til norsk kosthold og tilgjengelige råvarer. Ikke for det, i Harrisons bok var det som ble typisk engelsk i matveien oversatt til norske forhold. Lingjærdes bok er en lekker sak, enkel å lese, informativ og til å bli sulten av. Ja. Sulten. Skulle vi ikke faste da?


Det er oppskriftene og bildene i boka som ga meg vann i munn. Det går absolutt an å spise magert, lett og lekkert under faste, eller periodisk faste med begrenset kaloriinntak som det mer presist kan betegnes.


Deilige frokostoppskrifter.

I helga var jeg på Meny og handlet en del ferdige supper, etter tips fra Kate Harrison, som foretrekker å lage minst mulig mat på fastedagene, og at det er lettere å regne ut kalorinntaket på ferdige retter siden det står på pakken. Lingjærde fører en annen profil, med ren mat laget fra bunnen med gode råvarer, og det er faktisk ikke poteter, brød og ris, eller pasta i de rettene hun serverer, men mye grønnsaker, fisk, og rent kjøtt. Så i dag var jeg og handlet masse grønnsaker, og noen greske yogurter og kesam, og før har jeg handlet ryvita multigrain, lettost, skinke og spirer. Jeg har kjøleskapet fullt av sunn mat som jeg håper å få spist opp før det blir dårlig.  (jeg er egentlig ingen storspiser) Jeg har fra før av masse grønnsaker og frukt siden jeg også juicer.  Juicing skal jeg nok ta med ro på fastedagene, særlig de med frukt, som har for mye kalorier og sukker . På fastedagene bør jeg spise mest av det som har lite kalorier men gir mest metthetsfølelse. Jeg har regnet ut at jeg kun skal ha ca 470 kalorier pr fastedag, og det er jo ikke all verden.

Jeg kjenner at jeg er litt engstelig med tanke på hvordan dette skal gå. Jeg skal starte å faste i morgen. Jeg er glad for at Elizabeth Lingjærde sier at man bør være realistisk og forberedt på at det ikke trenger å være så veldig enkelt de første gangene. Det er dumt å si at pytt! dette er enkelt, fordi man da lett kan sprekke når man møter motstand og sult.  Vaner er også vonde å vende, som det heter. Det tar minst 20 dager å endre en vane. Så her må man smøre seg med tålmodighet den første måneden. Etterhvert skal det gå lettere.

Lingjære gir mange gode tips og avliver myter i boka si.
Blant annet er det lurt å fokusere på annet enn mat på fastedagene. Finn på noe som kan holde deg engasjert, en god bok, film, gå tur, rydd eller lignende. Noe som kan holde tankene borte fra sult og mat. Hun skriver også om blodsukkermytene, noe som opptar meg fordi jeg faktisk er redd for å få så lavt blodsukker at jeg faller i bakken. Hun sier at hvis folk hadde besvimt av lavt blodsukker hadde en stor del av verden ligget besvimte rundt omkring. Det gjør de ikke.

Hun skriver også en del om fordelene med fasten, og forskning og studier som er gjort, men er også åpen på at det er mye vi enda ikke vet.  For eksempel så er det gjort studier på at faste/periodisk begrenset kaloriinntak er gunstig mot å utvikle eller dempe Alzheimer, Parkinson og andre nevrologiske tilstander. Studiene er gjort på mus, ikke mennesker, så det gjenstår enda å se om det fungerer slik for mennesker. Men forsøkene er så langt lovende.

Lingjærde har også med et kapittel om hva kritikerne sier, noe jeg synes er bra, så det ikke blir en ren hallelujabok. Hun nevner også noe jeg selv har tenkt, at mye av kritikken kommer fra folk/miljø som tjener mye penger på å produsere slankeprodukter og lignende. Det har jo alltid vært en stor industri.

En av fordelene med 5:2-dietten er at den er så enkel. Du trenger ikke handle noe ekstra. Du spiser sunn vanlig norsk mat, og på fastedagene mindre enn vanlig, og du kan faktisk spare penger på matinnkjøp. Den er  fleksibel. Skal du bort i festlig lag så legger du bare fasten til en annen dag. Det er ingen hokuspokus.


Herlige middagsoppskrifter.

Mye av boka til Lingjærde handler om et vanlig sunt kosthold, sunn fornuft, og gir gode tips om hva som er lurt å spise, og hva forskjellige typer mat inneholder. Hun beskriver også helsefordelene og hva som skjer i kroppen ved faste. Slutten av boka har mange deilige oppskrifter, ja, de jeg får vann i munnen av. Flere av dem skal jeg nok lage meg også på ikke-fastedager.


Helsefordeler er , som nevnt også i Kate Harrisons bok:
- vektreduksjon-
- mye som tyder på at det forebygger Alzheimer, Parkinsons, nevrologiske lidelser
- forebygge diabetes
- demper betennelsestilstander i kroppen
- motvirke/dempe depresjoner
- senker nivå av kolestrol og farlige triglyserider- forebygger hjerte- og karsykdommer
- normaliserer kroppens følsomhet for insulin og andre stoffskiftemarkører (veksthormoner og   vektregulerende hormoner)
- Bli mer motstandsdyktig mot sykdom
- normaliserer gherlinnivået i tarmene- sulthormoner, apetittregulerende
- skjerper konsentrasjon, hukommelse og muskelvev

med mer..

Sult er et kapittel for seg, likedan eget spisemønster. Hvorfor spiser vi? Hva spiser vi? Hvordan og når? Er vi egentlig sultne når vi tror vi føler sult? Eller det noe annet?  Hvor ofte putter vi mat/snack i munnen uten at vi er klar over det selv?  Mange slike ting ber Lingjærdet oss å tenke over, fordi det er viktig ift til det å kunne redusere overvekt.

Alt i alt så er dette en meget fin og enkel bok å lese, informativ og ikke minst lekker. Det er godt å lese noe så jordnært og fornuftig som dette på kostholdsfronten.

Vil du lese mer om boka, kan du gjøre det på forlagets hjemmeside.
Tine har også et fyldig og godt blogginnlegg om boka.


Mitt innlegg om Kate Harrisons bok HER.

Takk til forlaget for leseeksemplar.


Hele fem bøker på Dagbladets besteselgerliste for Generell Litteratur handlet i dag om 5:2-dietten.



Forfatter og journalist Elizabeth Lingjærde med boka si. Foto: nettavisen.no


Elizabeth Lingjærde: 5:2-dietten, 159 s (inkludert kaloritabeller og kildeliste)

Kagge forlag 2014


Boken på vent (65): De uønskede

$
0
0
Da er det tirsdag og Norge har fått to gull og en sølv  i dag og det sørget flotte trøndergutter for, blant annet. Jeg så det ikke, men leste om det i ettertid. Vel, da er det tid for en tirsdagsbit med bok. Beathe åpner hylla si for andre bøker som vi har på vent. Hos meg er det mange, som vanlig, selv om jeg forsøker å lese bøker som har stått i hylla ei stund. I går var jeg også på Mammutsalget og sørget for enda flere bøker til hylla mi (men det var gode bøker, gode kupp). Boka jeg har valgt ut nå er derimot ei ganske ny bok, som jeg håper å få lest ganske snart. Det er islandske Yrsa Sigurdardottir som  er ute med en ny skrekkelig krim; De uønskede.





Forlaget sier dette om boka:

Nye grøss fra Islands ubestridte krimdronning
Óðinn blir satt til å undersøke mistankene om overgrep mot barn på Krokur, en behandlingsinstitusjon for gutter på 1970-tallet. Undersøkelsene avdekker et umenneskelig regime. To unge gutter har dødd under brutale omstendigheter.
Etter ekskona Láras død har Óðinn hatt ansvaret for deres datter Rún, og etter hvert påvirker undersøkelsene hans eget liv.
Mens Óðinns undersøkelser skrider frem, introduseres leseren for de grusomme hendelsene som skjedde på Krokur, og han innser gradvis at ekskonas død slett ikke var en ulykke, slik de hittil har trodd. Men mens han desperat forsøker å finne svar på sine spørsmål, blir ondskapen som omgir ham bare sterkere.

På forlagets side kan du også lese en smakebit, les mer HER


Jeg har lest en bok av Yrsa før; Det tredje tegnet, og har ønsket å lese mer men det har bare ikke blitt sånn enda.  Jeg har enda en i hylla av henne som jeg skal lese etter denne. Den heter Jeg vet hvem du er.


Vil du ta en titt på andre bøker så ta en titt inn i Beathes bokhylle da vel. Ha en fin dag!


Filmanbefaling: BOKTYVEN. Se denne før den blir tatt av plakaten.

$
0
0
Boktyven har gått en stund her i Trondheim. Den hadde premiere 17 januar. På tross av blandete anmeldelser har den blitt godt mottatt av publikum.  Filmen er basert på bestselgerboka av Markus Zusak.  Jeg har hatt lyst å se den lenge, og endelig fikk jeg somlet meg avgårde. Også jeg likte filmen godt.



Filmwebs omtale her:


Basert på den kritikerroste boksuksessen med samme navn kommer endelig BOKTYVEN på kino. Geoffrey Rush og Emily Watson spiller rollene som fosterforeldrene Hans og Rosa, og i rollen som Liesel Meminger ser vi stjerneskuddet Sophie Nélisse.

Året er 1939, og vi befinner oss i Nazi-Tyskland. Ni år gamle Liesels foreldre er sendt i konsentrasjonsleir, og Liesel bor hos fosterforeldre i Himmelgaten i München. En dag dukker jøden Max Vandenburg opp, og får holde seg skjult i familiens kjeller. Liesels fosterfar lærer henne å lese, og hun oppdager at hun ikke kan motstå bøker. Derfor stjeler hun dem, og deler historiene med naboene i bomberommet og med Max.
Geoffrey Rush (Hans Hubermann), er en kjent skuespiller som startet sin karriere sin skuespillerkarriere ved Queensland teaterkompani i Brisbane, og som har vært med i over 70 teateroppsetninger og mer enn 20 filmer. Rush vant Oscar for beste mannlige hovedrolle i Shine i 1996. Han er også kjent for sine roller i bl.a. Pirates of the Caribbean, Shakespeare in Love og Kongens tale.

Emily Watson (Rosa Hubermann) er en engelsk skuespiller, og mest kjent fra Lars von Triers Breaking the Waves. Hun er også kjent fra sine roller i Hilary and Jackie, Anna Karenina og War Horse.   
---
Jeg tenker ikke å skrive en lang filmfaglig anmeldelse her, men nøye meg med å si hva jeg mener i korttekst og hva jeg følte. Jeg liker å se filmer basert på bøker, og dette var en del av det prosjektet. Jeg har ikke lest boka, men har kjøpt filmutgaven. Jeg liker omslaget. Jeg likte som sagt, også filmen.
Det var en varm, fin, rørende film, med mange sterke scener. Det meste fra 2.verdenskrig er sterkt og gripende, men noen ganger blir man ekstra berørt  fordi fremstillingen av et drama gjøres så godt. Som her. Jeg ble helt forelsket i Llisel, og fosterfaren hennes, og Max og gutten med det lyse håret. Også den strenge fostermora myknet i mine øyne etterhvert. Samspillet mellom skuespillerne var eminent, og spillet til den enkelte likeså. Og Llisel, spesielt, utrolig skjønn.

Er du lettrørt, så ta med deg masse papirlommetørklær. Dette er en sånn film hvor jeg måtte skjerpe meg , for ikke å hulke storlydt. Det gjør jeg bare ikke på kino altså.  Selv om de fleste i salen sikkert hadde nok med sine egne følelser. Jeg tenker at man skal være temmelig hardhaus for ikke å la seg berøre av denne. Så kan kritikerne kallle det såpeopera så mye de vil.

Vil du ha mer fakta , finner du det på filmweb.no



Rose - Marie har  skrevet en filmanmeldelse på bloggen sin og var også begeistret. 


Patricia Highsmith: Den talenfulle Mr. Ripley

$
0
0
Jeg husker en vakker Jude Law, og italiensk blått hav og Venezia fra filmen. Da jeg leste ferdig boka oppdaget jeg at det ikke var så mye Venezia i boka, ikke Jude Laws person Dickie heller, men derimot mye Italia og mye av figuren Mr. Ripley, som ble spilt av Matt Damon. I dag leste jeg en kronikk av Svein Erik  Omdal i Adresseavisen som tar for deg den stadige værre volden i Nordic Noir. Jeg tenkte da at ja, det er nok noe i det, og hvorfor kan ikke flere skrive som Patricia Highsmith? Det er da slett ikke mindre spennende, selv om det ikke er så mye blodig detaljert og utspekulert vold.



Litt om handlingen:
Tom Ripley lever et heller fattigslig og trøstesløst liv i New York, da han møter rike Herbert Greenleef, som er faren til en fjern bekjent av Tom. Sønnen lever i sus og dus i Sør-Italia, og faren ønsker han hjem til ingen nytte. Greenleaf vil gi Tom penger så han kan dra til Europa og overtale sønnen til å komme hjem. Det vil Tom, etter å ha lurt faren til å tro at han er en nær venn av Richard/Dickie som sønnen heter.


Eget foto fra Venezia

Tom reiser til Italia , finner Dickie i Mongibello, der han koser seg med sol, varme, mat og drikke med venninnen Marge.  Tom greier etterhvert å innynde seg hos Dickie, til Marges fortvilelse. Marge er mer interessert i Dickie enn omvendt skal vi tro Tom. Marge liker ikke Tom og setter en skepsis i Dickie etterhvert, men ikke før Tom og Dickie har tilbrakt mye tid sammen og planlagt mange reiser. På et tidspunkt må Dickie velge mellom Tom og Marge, noe han gjør, ikke at Tom og han ikke skal kunne være venner, men de kan kan ikke være så mye alene sammen som før, og han ønsker mer alenetid med Marge. Ganske motvillig reiser Dickie med Tom til San Remo, hvor tragedien skjer. Vi har allerede fått innblikk i Toms noe skiftende sinn, grublerier og hang til sjalusi, men her tar han det helt ut. Han tar livet av Dickie, ved å slå han i svime/til døde og kaster ham i havet fra  en båt de har leid, etter å ha sett for seg at han kan leve som han i rikdom etterpå. Et særdeles utspekulert sinn tar form, og Tom får stadig flere utfordringer med hensyn til å skjule sin grusomme forbrytelse. Vi blir deretter med på en reise gjennom Italia, Frankrike og Hellas.


Venezia  (eget foto)

Tanker om boka:
For det første må jeg si at jeg likte denne boka veldig godt. Jeg liker språket, drivet, oppbyggingen. Dette er en slags krim, eller mer en psykologisk thriller. Patricia Highsmith blir kalt krimlitteraturens dronning, "the master of suspense".  Som det står bakpå boka, så utforsker hun psykologi og skyldfølelse hos individet, samtidig som dette pakkes inn i utspekulerte plot. Dette er henne første av fem bøker om antihelten Tom Ripley.

Hun bygger opp en spenning, en mer og mer creepy stemning, og man lurer hele tiden på når Ripley vil røpe seg , om han blir tatt, om han klikker, blir offer for sin egen galskap, og hva som da skjer. Han er så nær, så nær mange ganger og roter det hele mer til. Jeg vet ikke om jeg ønsker han skal gå klar, eller  bli tatt. Han er jo egentlig ikke særlig sympatisk i det hele tatt, han er bare så forferdelig rå og utspekulert og har vel egentlig ikke følelser for andre enn seg selv når det kommer til stykket, selv om han kan ta seg i å savne Dickie som han selv har tatt av dage. Men det er nok livet med Dickie han savner, mer enn Dickie selv, for han kunne vel ikke tåle at andre skulle ha mer av Dickie enn han selv?

Jeg registerer at det er noen dumme oversettelsesfeil i boka, som burde vært unngått, men jeg tar det på kappen for at dette er en gammel bok. Som feks: " De ble avbrutt av Greenleaf som sørget for at alle kom til sete. " (s.188)  Kom til sete? Vær så snill og kom til sete..Nei , det sier vi ikke i dag i alle fall. Men jeg tar dette på kontoen for ufrivillige komiske setninger, og bryr meg ikke mer om det.

Alt i alt, så likte jeg denne boka veldig godt. Det er ekstra morsomt at jeg selv nettopp har vært i Italia, i mange av de byene Tom også var. og på Cote DÀzur og Paris for et par år siden. Samt Hellas, Athen og Pireus.

Jeg fikk også veldig lyst å se filmen om igjen, noe jeg skal gjøre. Bare jeg finner den rimelig til leie et sted.

Mer om boka HER, og om forfatteren HER
Patricia Highsmith døde av kreft i 1995 og ble 74 år . Hun ble født i Texas, USA.

Den talentfulle Mr. Ripley ble lest i forbindelse med Lines lesesirkel av 1001-bøker, og ble lånt på hovedbliblioteket i Trondheim.




Patricia Highsmith: Den talenfulle Mr. Ripley 215 s

Gyldendal 2001 (denne utgave), første gang på norsk 1960, original 1955

Smakebit på en søndag (65): Sannheten om Harry Quebert-saken

$
0
0
Jeg har nettopp skrevet ferdig et blogginnlegg om Den talentfulle Mr.Ripley, sett litt Tv, lagd Juicypops (is), etter oppskrift av Carina Hultin Dahlmanns Superjuicy!, og gleder meg til å drikke kaffe, spise is og lese smakebiter senere i dag. Helst få med meg noe av Fem-mila også, siden jeg helt glemte OL lørdag. Nå går det jo så bra med norrbaggarna.
Litterært velger jeg en annen bok i dag, en bok jeg nettopp har begynt på og sett frem til å lese:


Fra forlagets omtale:
Hvem drepte Nola Kellergan? Hva skjedde i New Hampshire sommeren 1975?
Og hvordan skriver man egentlig et mesterverk?

Den unge stjerneforfatteren Marcus Goldman drar på besøk til sin gamle venn og mentor, forfatteren Harry Quebert, for å få hjelp med en plagsom skrivesperre.
Kort tid senere finner politiet liket av en ung jente nedgravd i hagen til Harry, og han pågripes for mord. Marcus er overbevist om sin venns uskyld.
Han starter sin egen etterforskning, og begynner å skrive en bok om saken. Gradvis avdekkes et komplisert nett av hemmeligheter, og mange uventede og nervepirrende hendelser inntreffer før den dramatiske sannheten til slutt kommer for en dag.

Hvem drepte Nola Kellergan? Hva skjedde i New Hampshire sommeren 1975?
Og hvordan skriver man egentlig et mesterverk?














Mer HER


Min smakebit er som følger:

" Alle snakket om boka. Jeg fikk ikke lenger gå i fred på gata i Ne York, og når jeg jogget i Central Park, var det alltid noen parkgjengere som gjenkjente meg og ropte: "Øy, det er jo Goldman! Forfatteren!" Det hendtre til og med at folk løp noen skritt etter meg og spurte om ting de lurte på: "Er det sant det du skriver i boka di? Gjorde Harry Qubert virkelig det der? "" (s.11)


Boka er en koloss på 617 sider. Jeg regner med å bruke uka på denne.:)

Vil dere lese mer smakebiter så ta en titt inn i Maris bokhylle Flukten fra virkeligheten. Jeg ønsker dere en god søndag og både svenske og norske medaljer, men norsk GULL!!




Boken på vent (66): Fangen på celle 17

$
0
0
Jeg fikk denne spennende boka i dag, så den har ikke tørket noe  støv i hylla mi enda. Men jeg et par-tre bøker foran i lesekøa, så den nok må nok vente. Helst ville jeg ha kastet meg over denne og flere til med en gang, men så god multitaskeleser er jeg dog ikke, hehe..


Det er norske Ida S. Skjelbakken som har skrevet bok om sine dager i et amerikansk fengsel. Forlaget sier dette om boka:

Ida er en ung og vakker kunststudent. Verden ligger for hennes føtter, og det føles som om alt er mulig. Hun møter kubansk-amerikanske Julio, og sammen åpner de en skyteskole i Miami. Han vet ikke at hun på dette tidspunktet allerede har anskaffet seg en amerikansk identitet. Det går veldig bra – en stund.
En søndagsmorgen dundrer det på døren. Ida blir arrestert – siktet for identitetstyveri og ulovlig våpenbesittelse. Hun blir satt i varetekt på ubestemt tid.

Dette er den utrolige, inspirerende og tankevekkende historien om Idas fengselsopphold, basert på brevene hun skrev da hun satt inne. Hun klarer etter hvert å gripe muligheten til å gi slipp på alle materielle goder og til å utforske sin kreative side. Hvor utrolig det enn kan virke, klarer hun å få noe verdifullt ut av situasjonen og blir etter hvert en god støtte for de andre fangene.
Bør jeg smile? tenker jeg forvirret. Man smiler jo på bilder. Men da jeg litt etter får et laminert, svart-hvitt ID-kort i hånden, ser jeg at smilet mitt tilsynelatende går feil vei. Dessuten har de skrevet gal øyenfarge. Men det rareste er å se mitt virkelige navn. Jeg er ikke lenger Amanda. Amanda er død. Jeg er Ida. Og Ida er kriminell.
Les mer HER

Vil du lese om flere ventebøker, så ta en titt inn i tirsdagsspalten Boken på venthylla til Beathe.:) Ha en fin tirsdag!

Sannheten om Harry Quebert-saken av Joel Dicker

$
0
0
En fantastisk herlig roman med farsesprell, romantikk og mye spenning.

Romanen som har tatt verden med storm, tok også meg. En forfatterspire, en lærer og berømt eldre forfatter, en liten by, et mord eller to og forbudt kjærlighet er ingrediensene, blant annet.





Forfatteren Marcus Goldman har fått skrivesperre etter en braksuksess av sin debutroman. Han blir pushet på av forlaget som forlanger at han får opp farten med skrivingen av neste bok, ellers truer de med millionsøksmål for kontraktsbrudd. Boka må være ferdig i god tid før presidentvalget i 2008 hvor Barack Obama kan vinne . Da vil mediene kun være opptatt av valget og boka vil ikke få oppmerksomhet. Goldman oppsøker sin gamle venn, lærer og mentor Harry Quebert i den lille byen Aurora. Like etter blir liket av den 15-årige Nora Kellergan funnet nedgravd i hagen til Quebert som blir anklaget for mordet. Goldman er sikker på at vennen er uskyldig og setter i gang sin egen etterforskning.

Dette er en roman med mange vendinger og overraskelser. Den er til dels hyperspennende som den beste krimroman, tragisk og trist som den tristeste kjærlighetsroman og den er ustyrlig morsom som den beste satire. Goldman har et pes av en annen verden fra sin redaktør i en kynisk bokbransje. Denne redaktøren legger ikke skjul på hva som  er agendaen, å selge bøker og skape sensasjon for enhver pris.  Goldman blir til og med tilbudt ghostwriters for å rekke å skrive ferdig boka fort nok når han først kommer i gang. Goldman er en idealistisk ung mann som ikke ønsker å fire på sine ambisjoner og nekter å delta på de kyniske premissene som redaktøren legger opp til, som å skriver mer spekulativt om sex, utlevere sin gode venn, med mer.. Imens går tiden og skrivesperren blir ikke mindre. Goldman besøker Harry i fengslet så ofte han kan, samt at han oppsøker sentrale folk i byen og han får etterhvert mange spor og svar. Marcus Goldman blir besatt av å finne sannheten og å renvaske sin gode venn og starter å skrive sin nye bok med dette for øyet.

Til tider går forfatter Dicker over alle støvleskaft med hensyn til sine farseaktive beskrivelser av sine landsbybeboere, spesielt mødrene til Jenny Quinn og Goldmans egen mor får gjennomgå.  Men også en del av politietatens folk og andre. De får et latterlighetens skjær over seg. Jeg lurer innimellom på om boka er en parodi, en satire eller hva?  Jeg vil vel si at boka er litt av alt. Den har satiriske preg, og parodiske preg, men det  er også partier med ramme alvor uten noe av dette. Læresetningene som Quebert gir Goldman er fine, og de er sikkert vel verdt å tenke over når det gjelder hva som  er viktig å ta med seg for å skrive en bok.  Mye handler om ens eget selv, som for eksempel utholdenhet, om  skriveprosessen, om selve bokbransjen.

Jeg får også noen tanker om hvor reell denne boka er når det gjelder utviklingen av bokbransjen, hvor det her sies at det eneste som teller er å selge underholdning, at folk vil underholdes, og at alt annet er underordnet. Og skal man selge, må man skape blest, og ta plass i media, blant folk, være synlig. Jeg håper ikke det er riktig så ille her i landet, men at noe av dette er tilfelle, som å være synlig, er blitt viktig også her. Ikke alle bøker og forfattere får oppmerksomhet via utstrakt markedsføring, og da skal det noe til å vises i et bokmarked som flommer over.

Harry Quebert er motsatsen til den kyniske redaktøren som er opptatt av kvalitet, og mener at det Goldman skrev som student i studentavisa var søppel, og at det er en skam å utgi sånt søppel med tanke på hvor mye unødig skog man bruker for å lage papir for å trykke slikt søppel. På den annen side viser ikke akkurat hans egne skriverier noen stor kunst. Det er så påfallende platt og enkelt, at jeg lurer på om dette også en del av parodien?


Romanen er både lettlest, spennende og morsom, og er en bok som jeg absolutt anbefaler. Den sprudler  over av fortellerglede, og jeg koste meg skikkelig med denne boka.

Andre som har blogget om boka:
Rose-Marie
Kassiopeiia
Dipsolitteraten
Tine

Avisanmeldelser:
Dagsavisen
Aftenposten
Dagbladet


Mer om boka HER, og forfatteren   .

Joel Dicker er fra Geneve i Sveits, og dette er hans andre bok.

Jeg la også ut en liten smakebit i Maris søndagsspalte HER


Takk til forlaget for leseeksemplaret.




Joel Dicker: Sannheten om Harry Quebert-saken, 619 s

PAX forlag 2014

Oppsummering Februar -14

$
0
0
Den korteste måneden i året er på hell, og det er på tide me den liten oppsummering av litterær karakter igjen.  Jeg har lest 11 bøker, det har vært flere lesesirkelbøker, en gigaopplevelse , mammutsalg, bokarrangement, kinofilmer med mer… og et par bøker det var et slit å komme seg gjennom (noe jeg enda ikke har greid).

Årets mammutsalgfangst

OK, here we go:

Lest i februar:



SUM: 11 bøker

2 krim fra Danmark, 1 krim fra Middelhavsområdet og USA
2 selvutviklingsbøker
2 bøker om kosthold/diett
1 barnebok
1 novellesamling
1 biografi
1 spennings-genreoveskridende roman fra USA
-
3 av disse er kjøpt
3 fra hylla
4 leseeksemplarer
3 lånt på biblioteket (samt to lydbøker)
1 1001-bok

BESTE BOK: Sannheten om Harry Quebert-saken !!!


Fra bok til film:




    Bokarrangement:

    



    Annet:

   
Bokanskaffelser:
- kjøpt en del på Mammutsalget
- impulskjøp på Narvesen: ei selvutviklings bok med Deborha Borgen
- mottatt en del leseeksemplarer fra forlag: Pax, Gyldendal, Aschehoug, Vigsmostad&BJørke, CappelenDamm, Kagge, Schibsted
- Hasjisj og opium, det kunstige paradis: leseeksemplar (leser)


    Avbrøt inntil videre:

   Gert Nygårdshaug: Prost Gotvins geometri (leste 120 sider-- orket ikke mer)
   Johan Theorin: Bølgerytteren og andre fortellinger - for mye knokler og kirkegård, kjedet meg (har lest ca halve)


Alt i alt en måned å være fornøyd med.
Mars håper jeg kan bestå av flere romaner og krim.






SUPERJUICY! av Carina Hultin Dahlmann

$
0
0
Superjuicy! er Carina Hultin Dahlmanns andre bok på norsk om juicing. Jeg har omtalt den første ; JUICY! tidligere her på bloggen. Den boka satte meg i konstant juicingmodus, og jeg har stort sett lagd min egne friske deilige juice basert på hennes oppskrifter, daglig. Superjuicy! har tatt min daglige juicing et skritt lenger.


Førsteboka Juicy! lærer oss mye om juicing, fordeler, helsegevinster, om vitaminer, mineraler, enzymer med mer og hvilke grønnsaker og frukter som inneholder hva og som  er bra for hva. Det gjør også Superjuicy! Juicy er derimot mer basic  enn Superjuicy! I Superjuicy! får vi en del nye oppskrifter som er grønnere enn de i Juicy! Her går vi lenger når det gjelder fokus på supersunne grønne juicer og juicismooties av mye grønnsaker. Det er også viet en del sider til lesernes egne suksesshistorier med juicing hvor de også deler sine favorittoppskrifter. Det er også egne kapitler med shots (minijuicer som man kan innta for eksempel ved forkjølelse eller andre akutte tilstander hvor man trenger en helseboost), kapitler med oppskrifter på treningsjuicer og et kapittel om Juicipops, som er sunne gode ispinner.



Masse deilig juice rett fra juicemaskina


Som førsteboka, som har blitt  en del av min daglige rutine, har jeg også gjennomgått de fleste oppskriftene i denne boka, da spesielt de grønne juicene som er energigivende, rensende og basedannende. Jeg har også laget min egen is, men jeg har tilgode å teste ut fitnessjuicene og helseshotsene. Jeg har kjøpt inn ekstra ingredienser for å lage treningsjuicer, så det er egentlig bare å sette i gang. Jeg må bare finne ut av hva som  er lurt med hensyn til lagring, siden jeg som regel drar på trening rett etter jobb.  Jeg kan lage dem i forveien, fryse dem og ta dem opp om morgenen og sette dem til tining i kjøleskapet på jobben såfremt jeg ikke er på reise. Det er fullt mulig å fryse juicen, da den vil beholde 95 prosent av næringsstoffene. Selv om nypressa er best, så er det helt ok med fryst juice. Det har jeg testet ut. Jeg har frosset dem i små plastflasker, brusflasker/imsdalsflasker er helt ok, bare det oppbevares mørkt etterpå.



Juice med rødbeter er kjempefint før trening, da den øker oksygenopptaket. 


Tilbake til boka Superjuicy! så er det en lekker bok, som stadig gir meg ny inspirasjon. Det er en fin oppslagsbok med lekre bilder, mange gode tips og nyttig kunnskap som man kan ha glede av lenge. Har man i tillegg Juicy! så er man godt rustet for sunnhetseventyret Juicing! Og best av alt: Det er så utrolig godt!



Lager juicysmootie, først presses juicen, deretter har man juice og det som skal blendes i blederen. Det kan være banan, avokado, bær etc.




Her har jeg lagd en SOS avokado, en mettende og deilig juicysmootie av avokado, epler, sitron, ingefær, agurk og gulrot.  Ingefær og sitron brukes i nesten alle juicer jeg lager.




Jeg er veldig glad i is, men la på meg noen kilo i fjor da jeg spiste fløteis flere ganger i uka en periode. Det var ikke så lurt. Men disse isene er sunnere, og ikke fullt så kaloririke, selv om man heller ikke bør overdrive denne ispisingen. Dette er Pistasjkrønsj, is av epler, pistasjnøtter, kokosmelk, banan og spinat. Mmmm…



Sist helg bestemte jeg meg for å teste ut isoppskriftene, og tråkket meg gjennom et uttalige butikker før jeg fant isformer. Det er ikke akkurat sesong for å lage is enda. Jeg fant først noen plastformer i silikon på Panduro Hobby på Sirkus Shopping i Trondheim. Ved siden av lå butikken Enklere liv, og jeg droppa innom der også og fant denne utrolig kjekke ismaskinen. Så da ble den med hjem også. Denne kan stå i fryseren . Ta den frem og lag is på 9 minutter når du får lyst på noe godt. Genialt!




Vivian digget denne Juicepopsen kalt Kokos og vanilje. Den består av kokosmelk, vaniljepulver, ananas og lime. En kjempefrisk is.



Her er en smakebit, en videosnutt hvor Carina snakker om hva juicing er.




Bildene er mine egne.

Min tidligere omtale av JUICY! og en smakebit på søndag om samme bok HER Jeg skrev den gangen at jeg ønsket meg på kurs med Carina. Nå får jeg muligheten. Neste uke kommer hun til Trondheim og jeg har meldt meg på kurs med henne. Gjett og om jeg gleder meg!

Boka har også kommet i pocket til 149,-. Løp og kjøp!

Tine har også blogget om Superjuicy!
Veganmannen har vært på lansering av Superjuicy!
Forlaget om Superjuicy! HER

Carina Hultin Dahlmanns egen hjemmeside Juicydrops


Takk til forlaget for leseeksemplaret.



Foto: Schibsted

Carina Hultin Dahlmann: Superjuicy! 164 s

Schibsted 2014


Dette innlegget er linket til Smakebit på en søndag. Hver uke legger Mari i bloggen Flukten fra virkeligheten ut et innlegg hvor bloggere kan legge ut smakebiter av bøker de liker og leser. Vil du lese flere smakebiter gå inn til Maris blogg og ta en titt da vel!

Boken på vent (67 ): Skammens historie

$
0
0
Norges mørke "middelalder", mørkets historie, nasjonens skyggesider, er samlet frem fra glemselen i en ny bok, Skammens historie. Feiringen av grunnlovsjubileumet har sin skygge.  Boka ser jeg frem til å lese. Den blir nok ikke liggende lenge på vent, den kommer ikke opp i hylla en gang, tenker jeg.


Forlaget sier dette om boka:

Intet sted i verden i dag er tilliten til myndighetene større enn i de skandinaviske landene, og dette gjenspeiler seg også i hvordan vi skriver, opplever og ikke minst feirer vår egen nære fortid. Mens vi feirer 200-årsjubileum for grunnloven retter derfor denne boken et kritisk søkelys mot vår egen stat.

Dette er de svakes norgeshistorie. En motvekt til seierherrenes historie med sitt fokus på kriger, konger og de kapitalsterke.

Denne boken binder det hele sammen til en historie over norgeshistoriens mørkere sider. Forfatterne ønsker å utfordre den allmenne oppfattelsen av det uskyldsrene Norge. Nei, det er ikke typisk norsk å være god, det er typisk norsk å ha det godt. 

Kjente og ukjente skampletter i norgeshistorien belyses og settes inn i en historisk kontekst. I tråd med en moderne forståelse av menneskerettighetene vil vi fokusere på statens rolle i utvidet forstand, det vil si ikke bare statens handlinger, men også fravær av handling.

Forfatterne har valgt Norges tid som stat med egen grunnlov og frem til dens kommende 200-årsjubileum (1814-2014) som tidsmessig avgrensning.

Boken vil være en sterk og i øyenfallende kontrast, motvekt og modererende stemme til den forventede generelle selvhyllesten.
Ønsker du å lèse mer om ventebøkene til bloggere, så ta en titt inn i hylla til Beathe. Hver tirsdag åpner hun bloggen sin med denne spalten. Ha en fin tirsdag.:)

Mørke hjerter av Hanne Kristin Rohde (krim)

$
0
0
Hanne Kristin Rohdes første krim var faktisk bedre enn jeg forventet etter en del heller lunkne anmeldelser i blogglandia og aviser. Ja, den var både spennende, velskrevet og interessant, og tydelig preget av å være skrevet av en insider.


Litt om handlingen:
Avdelingsleder Wilma Lind, jurist av utdanning, nytilsatt på Seksjon for Volds- og seksualitetsforbrytelser på Oslo politikammer, får en tøff start. Wilma er gift med Ole, mor til tenåringsguttene Birk og Jonas.
Det skjer en serie med grove overfallsvoldstekter i Oslo, samt drap på unge jenter i et prostitusjonsmiljø. Wilma sliter med gubbekultur og steinladerledelser og mye motstand på kammerset. Ressurser er det også lite av. Og noen lekker av saken til pressen.  Wilma er svært engasjert i den vanskelige saken hun jobber med, samt at forholdet til sjefen tærer, så hun oppleves svært fraværende av sin mann Ole. Det tar på forholdet, og ekstra vanskelig blir det når Wilma oppdager at en venn av dem har dratt Ole inn i snuskete eiendomstransaksjoner som har en forbindelse til drapssaken. Wilma er en ryddig, meget dyktig dame og tøffere enn man først skal tro, og litt dumdristig og impulsiv. Når forholdet til både ektemann og nærmeste sjef samt noen kolleger knirker og knaker kan selv trauste Wilma finne på dumme ting.

Jeg synes at boka er ganske spennende. Den er litt treg i starten, men det bygger seg sakte og sikkert opp. Rohde skriver enkelt, greit og ryddig, med sikker fagkunnskap i bunn.  Det er ikke et spesielt frodig språk, men gjør nytten. Persongalleriet er lett å holde styr på, og typene er ganske tydelige selv om vi ikke blir kjent med dem i dybden. Men Wilma, familien og kollegene blir godt skildret, samt enkelte på forbryter- og offer-siden. Det mest interessante i boka synes jeg er arbeidsmiljøproblematikken som går som en rød tråd gjennom boka. Wilma blir utsatt for subtile herskerteknikker av både gubbekollegene og sin nærmeste leder, og blir sliten og forvirret og det begynner å tære på helsa. Men hun er tøff og lar ikke sjefen få det siste ordet..

Noen bokbloggere har skrevet at de savner å bli med etterforskeren ut i felten og at det blir for mye handling fra kontoret. Jeg synes ikke det gjør noe. Jeg synes Rohdes Wilma fungerer godt i kontorlandskapet og i politiets indre liv, men vi får også bli med henne ut i felten ved et par anledninger selv om det strengt tatt ikke er hennes jobb.  Dessuten får vi servert en heller het og dampende sexscene, som bokbader Sarah Natasha Melby henviste til da jeg hørte forfatteren i Trondheim tidligere i år, noe som er ganske overraskende i denne ganske tilsynelatende trauste politikvinnenes liv.

Jeg ser faktisk frem til flere bøker om Wilma. Rohde har lovt at det skal komme, og avslutningen på boka vitner også om det.

Mer om boka HER

Om forfatteren:
Rohde er født i 1962, utdannet jurist og er leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser på Oslo politikammer. Hun har p.t permisjon fra stillingen. Hun har tidligere skrevet en barnebok; Kråka som hadde høyeskrekk (2011).
Wikipedia

Et tidligere innlegg jeg har skrevet om boka i spalten Boken på vent, og referat fra bokbadet får du HER


Andre som har blogget om Mørke hjerter:
Once upon a time
Siljeblomst
Heartart
Groskro
Julie


Avisanmeldelser:
VG
Aftenposten
Dagsavisen

Takk til forlaget for leseeksemplaret.



Foto: Kagge


Hanne Kristin Rohde: Mørke hjerter , 352 s

Kagge forlag 2014

Engasjerte forfatterdamer på turne

$
0
0
I kveld var de i Trondheim. Gunn Marit Nisja og Sonja Holterman har vært på turne for å promotere "den vanskelige andreboka". Tidligere har de gitt ut Naken i hijab (Nisja) og Presteskapet (Holterman). I fjor ga Nisja ut Porselenspiken, og i år kom Holterman med Frostgraven. Sistnevnte lukter faktisk enda fersk trykksverte.


Gunn Marit Nisja og Sonja Holterman på Kafe Gjest Baardsen i Trondheim folkebibliotek.


Kafe Gjest Baardsen ga en koselig ramme rundt forfattermøtet hvor de to engasjerte damene snakket om sine nye bøker og sitt forfatterskap. De kom også litt innpå sine forrige bøker, spesielt fordi det kom spørsmål fra publikum om disse.

Gunn Marit Nisja, opprinnelig fra Sunndalsøra, nå bosatt på Modum, fortalte at hun lenge har vært engasjert i ungdom , rus og mennesker som faller litt utafor.  Porselenspiken handler om Kristin og Marta, en ung pike med rusproblemer som vil på rett kjøl og får en sjanse som kafemedarbeider hos Kristin. Nisja sier ideen er inspirert av to venninner av henne som fikk rusproblemer. (Den ene er intervjuet sammen med Nisja i Norsk Ukeblad denne uke.) Nisja er opptatt av at folk skal få nye sjanser, og ville skrive om det.  Jeg har lest boka og anbefaler den gjerne videre.

Nisja sier hun altid har likt å skrive og før romanene, skrev hun mye dikt.  Hun var også gift i Egypt i fire år, og har også inngått avtale med Juritzen forlag om å skrive en trilogi med handling fra Egypt. Naken i Hijab baserer seg på erfaringer derfra, men Nisja er tydelig på at boka først og fremst er fiksjon, og den ikke handler om henne.  Hun har verken barn som Live i boka, eller oppførte seg som henne i visse episoder i boka.

Sonja Holterman er journalist og skriver krim på fritiden. Presteskapet handlet om hekseprosessene. Frostgraven tar også opp urett gjort mot mennesker. Holterman ble inspirert etter en tur på Falstad i Nord-Trøndelag, som var en fangeleir under 2.verdenskrig.  Senere ble bygningsmassen brukt til spesialskole for evneveike.  Boka handler om Peder som var liten gutt under 2.verdenskrig. Når krigen er over opplever han grusomheter fordi hans mor var kjæreste med en nazist.  I nåtid handler romanen om journalisten Ida som er gravid og ikke vet hvem barnets far er. Hun  er også i ferd med å rulle opp en stor barnehjemssak, da kameraten til hennes fostersønn forsvinner fra hjemmet deres.

Holterman sier hun er opptatt en denne skammen på grunn av hendelser som ble tiet ihjel, og som kan slå tilbake generasjoner etterpå.

Nisja og Holterman snakket også om hvordan de jobber som forfattere. De har veldig forskjellige måter å arbeide på. Mens Nisja har satt seg mål om å skrive minst tusen ord pr dag, så går Holterman og tenker lenge og lager seg tankekart med karakterer,  innhold og plot, for deretter å dra til fjells for å skrive intens en periode.  Førsteutkastet skrives ganske fort, men det er mye arbeid med omskriving og bearbeidelser i ettertid. Manuset går mange runder frem og tilbake mellom redaktør og forfatter. Dette gjelder også for Nisja, sier hun.  Nisja har også manuset til sin tredje bok inne hos forlaget nå.

Både Nisja og Holterman viste seg som to svært engasjerte damer, som raust delte sine erfaringer og tanker om bøkene og forfatterskapet sitt.  Jeg ser virkelig frem til å lese Frostgraven som jeg fikk med meg hjem, samt å følge forfatterskapene til begge to videre.




Bøker til salg og signering.

Du kan lese mer om Porselenspiken HER (mitt blogginnlegg), og FrostgravenHER (forlagsomtale)
I morgen- fredag blir de å treffe i Stjørdal.





Viewing all 1711 articles
Browse latest View live