Quantcast
Channel: Artemisias Verden
Viewing all 1711 articles
Browse latest View live

Smakebit på en søndag (80): Tvillingene av Tessa de Loo

$
0
0
Tvillingene skal leses som månedens bok i Lesesirkelen jeg deltar i her i byen. Det er en helt ukjent bok for meg, og i morgen skal jeg rålese, siden vi skal møtes for å diskutere boka tirsdag. Etter det tar vi vel en sommerferie med lesing av sommerbøker.  I Trondheim har det vært veldig variert vær i det siste, ganske kaldt og mye regn. I dag har det vært sol, men det har vært kaldt. I morra er det meldt regn igjen. Jeg tenker meg en tur på Ringve botaniske hage for å kjøpe noen planter, fortrinnsvis urter hvis de har.  I kveld har jeg sløvet og sett et par filmer på netflix: Menn som stirrer på geiter og The Dangerous method. Den første var veldig morsom om det amerikanske militærets forskning og bruk av psi i krigføringen, og den andre mer alvorlig om Freud, Jung og Sabina Spielrein. Begge filmene anbefales.


Her er forlagets omtale av boka:
Båndene mellom tvillingsøstrene Lotte og Anna går dypere enn noen kan forestille seg. Men da krigen kommer mellom dem, oppdager de at til og med de sterkeste bånd har sine begrensninger. Mer enn ti år etter at de på en ubarmhjertig måte blir skilt fra hverandre, blir de endelig gjenforent. Ingen av dem har noen gang mistet håpet om å se den andre igjen. Men Europa er på randen av krig, og det er mye som har endret seg mellom dem. Lotte lever en privilegert tilværelse i det liberale Nederland, mens Anna lever et liv i fattigdom i et Tyskland som i større og større grad styres av Hitler. Anna kjemper mot nazistenes påvirkning, men må innse at hun står alene i det lille bygdesamfunnet. Hun flykter, og etter et midlertidig opphold i kloster får hun jobb som tjenestepike hos en adelsfamilie. Nok en gang må de to søstrene gå hver sin vei. Anna gifter seg med en soldat fra Østerrike. Bare få dager senere faller han i kamp. På samme tid forandres Lottes liv fullstendig. Nazistene har invadert Nederland, og hennes jødiske kjæreste blir arrestert og sendt til Auschwitz. Hun vet at hun aldri vil se ham igjen. Alt hun kan gjøre nå, er å skjule resten av familien fra Hitlers tropper. Da hun femti år senere igjen står ansikt til ansikt med søsteren, gjenopplever Lotte den smerten hun en gang følte. Hun har tatt avstand fra sin tyske bakgrunn og setter spørsmålstegn ved Annas livsvalg under krigen.


Jeg har så vidt begynt på boka, så dette blir en tidlig smakebit:

"Instinktivt ålte hun seg dypere ned i sengen. Språket kvinnen hadde uttalt sin upassende bemerkning på, var tysk. Tysk! Hva gjorde en tysker her, i Spa, hvor det på hvert torg og i hver park var reist monumenter over de falne under de to verdenskrigene? Det vrimlet av kurbad i hennes eget land. Hvorfor Spa? (s.13)

Fakta: Bazar forlag 2006. (original 1993) 377 s

Vil du lese flere smakebiter ta en titt inn i Maris blogg, Flukten fra virkeligheten da vel. Ha en fin søndag.:)



Moshonistas biografilesesirkel- Crossovers: Hildegard av Anne Lise Marstrand-Jørgensen

$
0
0
Det er ikke så lett å konsentrere seg om å skrive et blogginnlegg om ei bok jeg leste ferdig for en uke siden, spesielt fordi hodet er fyllt med så mye annet enn bøker akkurat nå. Men siden det er frist for Moshonistas biografilesesirkel i dag, så må jeg gjøre et forsøk. Boka jeg valgte etter å ha vurdert flere i kategori nr 7; Crossovers (ikke rene biografier, men krysninger, som feks en en biografisk roman) ble Hildegard av Anne Lise Marstrand- Jørgensen. Denne boka har jeg ønsket å lese lenge, da jeg synes at Hildegard von Bingen var en svært spesiell kvinne og person. Jeg har hennes Urtebok fra før. Og urter i medisinsk sammenheng hadde hun store kunnskaper om. Hun var også komponist, nonne, kirkeleder, forfatter og mystiker.


Hildegard ble født som et sykelig lite pikebarn, som så vidt overlevde sine første dager. Hun var datter av Mechthild og Hildebert, den yngste av 10 barn. Barnet måtte døpes fort, siden de var usikre på om hun overlevde. Hildebert bestemte at hun skulle hete Hildegard. Moren syntes det var et hedensk navn, men kunne ikke motsi sin mann når han hadde bestemt det slik.
Mechthild lover bort barnet til Gud, som takk for at hun overlever.  Hun  er svært from og troende og har sine samtaler med prosten, Fader Cedric. Hildegard skal sendes i kloster når hun blir åtte år.
Hildebert forguder sitt skjøre og spesielle barn, og blir fra seg når han hører hva hans kone har snakket med prosten om. Men han må gi seg på det.

Hildegard begynner tidlig å oppføre seg annerledes og merkelig, hun har syner og visjoner allerede fra tre-årsalderen. Hun ser lys og snakker bare om lys en periode, før hun begynner å utvide ordforrådet. Søsknene synes også hun er rar, og erter henne mye. Hun er også mye syk, har feber , vondt i kroppen, lite matlyst og blir sengeliggende. Hildegard har lett for å lære og er oppvakt, Hildebert ønsker at hun skal begynne på skolen tidlig fordi hun viser slik interesse for bokstaver og tall. Mechthild nekter der. Og da blir det slik.

Hildegard får syner, hun ser hva som skjer, dramatiske ting. Foreldrene må skjerme henne, ingen må få vite hvordan hun er. Det kan være farlig. Det skal lite til for å bli beskyldt for å være heks, å være besatt av djevel og onde ånder. Mye skjer i Hildegards barndom. Hennes søster blir voldtatt og så syk av det at hun dør. Dette ser Hildegard i forkant, og blir utrolig skremt av det.  Moren blir fra seg av sorg. Og da hennes sønn også må bort i i kloster, er det et dobbelt tap. Nå blir det vanskelig også å sende Hildegard bort, men et løfte til Gud er et løfte.   Moren har alltid hatt et vanskelig forhold til Hildegard, men hun er tross alt hennes datter. Det blir forespurt og søkt om Hildegard kan bli med kusinen Jutta i kloster. Jutta er 18 år og har søkt om å bli eremitt. Dvs at hun skal mures inne og vie all sin tid til Gud med bønn, og ikke ha sosial kontakt med andre enn noen få gjennom en åpning i døra.
Hildegard og Jutta, samt Hildegards barnepike får ja på søkanden og de reiser da Hildegard er åtte år. Hun har mer luft rundt seg siden hun er så ung. Hun får være i klosterhagen. De er i et munkekloster, Benediktinerkloster, og det er uvant for mennene å ha kvinner der. Jutta sliter med sine drifter og anskaffer seg kyskhetslenker og slår seg selv. Hun vil være Kristi brud og ser frem i lengsel til den dagen hun kan dø og vie seg helt til ham.

Hildegard får se sine foreldre cirka en gang i året.
Når Hildegard blir eldre, får hun opplæring i legekunsten, noe som hun har stor interesse og anlegg for. Hun får hovedopplæring av munken Volmar, og de to utvikler et veldig nært og dypt vennskap. Men siden de begge har viet seg til liv til Gud og et kloster, holder de seg unna kjødets fristelser.  Hildegard blir en viljesterk, sta og bestemt dame etterhvert, og er stadig i disputt med klosterets ledelse. Hun er svært dyktig som legekyndig, og svært intuitiv. Mange av sine store visjoner går hun til ledelsen med og får til slutt gjennomslag for. Men det er ikke uten kamp. Det har også kommet flere kvinner til, i årenes løp, som Hildegard nå har blitt en leder for.  På et tidspunkt får Hildegard beskjed fra Gud om å dele sine tanker og erfaringer med folk utenfor klosteret. Dette får hun sterk motbør for. Hun søker, og får til slutt medhold fra Pavehold i at hennes kanaliserte skrifter er av Gud og kan deles.  Hun har fått bekreftet at hun har den seendes gave, at Gud taler til henne. Hun får beskjeden av Volmar:

"Bernhard av Clairwax talte din sak i kirken i Trier. Abbeden har med seg brev fra pave Eugen. Du har fått pavens godkjennelse. Han bekrefter at du har den seendes gave, han bekrefter at det er Gud som taler til deg. Han sier at du skal gå frem i verden og fortelle alt du hører og ser, for ingen må holde tilbake en stemme som kommer fra Herren. " ( s 420)

Hildegard skal nå dra ut blant folk, ut av klosteret som hun har tilbrakt sine siste trevde år i. Her slutter boka, og det var her jeg fikk skikkelig gåsehud.

Boka, som ikke er en biografi, noe forfatteren presiserer, er likevel en roman slik det kunne ha vært. Forfatteren har brukt de kilder som finnes samt Hildegards egne skrifter, for å skrive denne romanen. Hun har diktet seg inn i et liv for flere hundre år siden, og gjort det meget godt.
Forfatteren har tidvis også et meget poetisk og blomstrende språk. Noen ganger fungerte det bra, andre ganger synes jeg det ble for mye for meg. Det gjorde noe meg flyten i historien, det ble litt unaturlig, og litt yngre å lese. Boka er ikke tunglest, men heller ikke veldig lett. Språket er forsåvidt lett, men det er noe med all denne poesien og skrivestilen som gjør at historien blir litt tyngre å fordøye.  Men velbevares- dette er en god bok. Og jeg kan absolutt tenke meg å lese nummer to: Natten og lyset.
Hildegard von Bingen var en svært usedvanlig kvinne, som jeg kan tenke meg å vite mer om, selv om vi egentlig vet lite om henne.

Intervju med forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen (som er en dansk poet ) i Klassekampen HER

"«Hold da opp, så mange ganger det står Gud nedover disse manussidene», tenkte forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen underveis i arbeidet med romanen «Hildegard» - en litterær fantasi om den visjonære abbedissen og komponisten Hildegard av Bingen, som levde i 1100-tallets Tyskland.

- Jeg var i sterk tvil om det jeg holdt på med var en spesielt god idé, forteller Marstrand-Jørgensen til Klassekampen. "
Romanen ble en stor suksess.

Hildegard von Bingen levde fra 1098- 1179. Mer om henne i Wikipedia Og her kan du lese mer om henne i Heroinesofhistory på wikispaces




Jeg delte også en smakebit fra boka i bloggutfordringen Smakebit på søndag HER

"…Hugo og Drutwin legger også merke til at søsteren er sær, de står litt forlegne ved fotenden av sengen og sparker i sengestolpen, roper på henne: Hild, Hild, se her, Hild. Men barnet er urokkelig, strekker armene opp mot taket og smiler blidt og nådig. Lys, sier hun enfolidg. Lys, lys, lys."( s. 44)


Andre som har blogget om og anmeldt  Hildegard:
Lisbethfalling

Dagbladet
Politiken
Dagsavisen  (intervju)

Takk til Press forlag for leseeksemplaret.


Boka er lest i forbindelse med Moshonistas biografilesesirkel, og du kan leser flere innlegg om andre Crossovers og biografier der.



Foto: Litteratursiden.dk


Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Hildegard , 421 s

Press 2011

Boken på vent (81): Britt Karins Larsens tatertrilogi

$
0
0
Jeg kom over nyutgivelse av Britt Karin Larsens tatertrilogi i dag, og kjøpte den uten å nøle. Den har jeg vært på utkikk etter. I fjor fikk jeg tak i den første boka i en bruktbutikk i Valdres. Nå har jeg hele serien.  Jeg vet jeg ikke rekker å lese den med den første, men det er ingen hast. Den kan jeg ta frem i sommer, i høst, når jeg har god tid og kan kose meg lenge …


Her er litt om bøkene:

Britt Karin Larsen høster for tiden stor suksess med bøkene om folket på  Finnskogen, men hennes store gjennombrudd fikk hun med «tater-trilogien».  De som ser etter tegnDe usynliges byog Sangen om løpende hester er endelig ute på markedet igjen.
De som ser etter tegnI denne første romanen i trilogien følger vi fire forskjellige taterfamilier gjennom reiser, arbeid, ekteskap, fødsler og dødsfall.
"De som ikke beveges av denne boken har et hjerte av stein!" Berit Kobro, VG

De usynliges by
:
 I bok nummer to fører Britt Karin Larsen handlingen fra tidlig 20-tall og frem til fredsdagen 8. mai 1945. Vi  følger fremdeles de fire taterfamiliene.
"[...] et gripende, imponerende og ikke minst høyt påkrevet  verk."Øystein Rottem, Dagbladet

Sangen om løpende hester
Nå er historien om taternes liv og kultur ført fram til våre dager. Elias, som ble født på begynnelsen av århundret er blitt en gammel mann, og det meste av omgivelsene de reisende lever i, har forandret seg.

"[...] dette er og blir et storverk, i sitt slag enestående i norsk litteratur." Terje Stemland, Aftenposten
Mer HER
Har du lest disse bøkene?
Vil du lèse mer om andres bøker på vent, ta en titt i Beathes bokhylle da vel.:)

Ha en fin tirsdag!

Herr Fikrys litterære liv av Gabrielle Zevin. En fantastisk herlig sjarmbombe av en bok!

$
0
0
Herr Fikrys litterære liv er en sjarmbombe av en bok. Så mye kan jeg si med en gang. Jeg har vært så heldig å få lese et forhåndseksemplar av den norske utgaven til The Collected Works of A. J. Fikry (u.k. versjon- i USA utgitt som The Storied life of A.J.Fikry) ), som kommer i butikkene i september. Boka er en hyllest til bøker, bokhandleren og det å lese, og er solgt til 23 land.



A. J. Fikry er en mann rundt 40, ganske gretten for tiden, etter at hans elskede kone Nic døde i en bilulykke for to år siden. Han og Nic drev bokhandel sammen etter å ha avbrutt sine studier i litteratur, som de fant kjedelig. De var bokelskere, men studiet fant de for lite levende.  På den lille øya Alice hvor Fikry bor og driver bokhandel møter vi også andre artige personer, som politibetjent Nicholas Lambiase, den glatte kjendisforfatteren Daniel Parish og hans kone Ismay, blant annet. Fikry holder lesesirkler i butikken som blir populære, og etterhvert får også betjent Lambiase drive en lesesirkel for politibetjenter, som kalles Detektiven. Fikry har fått ham til å lese mer litterær krim enn de mest lettbente. (hva nå litterær krim er, men det skjønner du kanskje når du leser samtalene mellom Lambiase og Fikry om litteratur).

En dag skjer det veldig mye i Fikrys liv. Han våkner fyllesjuk etter sin ukentlige rangel og oppdager at hans dyreste samlerobjekt, Tamerlane av Edgar Allen Poe, er borte.  Like etter har noen forlatt et to år gammelt barn i butikken med en lapp om at han må ta seg av henne.  Han går selvsagt til politiet, men mens de venter på at barnevernet skal komme over helga, så tar han seg av denne toåringen. Fikry kan ingenting om unger, så han googler mye, om alt fra bleieskift til hva en toåring spiser.  Lille Maya, lærer seg raskt ordet Google selv.. - Google, google, babler hun i vei.

Nåvel, nå skal intet mer røpes, annet en at det dukker opp en forlagsrepresentant en dag som heter Amelia og vil selge inn sin yndlingsbok, Sen blomstring. Men Fikry er svært kritisk til hva han tar inn i sin bokhandel. Sånne kommersielle drittbøker liker han ikke, men noen bøker må han tross alt ta inn for å tjene til livets opphold.  Turistene kjøper i alle fall noen bøker.

Dette er en aldeles herlig koseroman med masse humor, aburde scener, artige replikker og herlige karakterer. De litterære henvisningene og sleivspark til en økende kommersiell bokbransje krydrer boka, og gjør den til noe helt annet og mye mer enn en vanlig feelgoodroman. Boka er snertent skrevet og lett å lese, med kapitler innledet med henvisninger til Fikrys favorittnoveller. Jeg var ganske sikker på at dette var en engelsk bok til og begynne med, for den hadde så mye engelsk i seg; en liten øy, en sjarmerende bokhandel, ganske engelsk humor- og det minte meg mye om Harold Frys pilgrimsreise en stund, men dette er en amerikansk bok. Den kan i form også minne litt om En mann med navn Ove.

Jeg storkoste meg med denne boka, og har gledet meg til jeg har vært ferdig med de lange arbeidsdagene mine denne uka, for å kunne lese mer. Det  var akkurat en slik bok jeg trengte nå.  Jeg har ledd, humret, blitt berørt (ja, det er fine ting,  men triste ting her også) og fått gåsehud. Det er vanskelig å finne dekkende superlativer som ikke blir klisjeaktige, men dette er bare en aldeles herlig fantastisk morsom og fin bok. Jeg er temmelig sikker på at denne boka blir en suksess.
Herr Fikrys litterære liv er en bok som garantert vil bli elsket av bokelskere. Gled dere!

Vil du lese mer om bok og forfatter er Gabrielle Zevons hjemmeside HER

Boka kommer på norsk på Silke forlag
Takk til forlaget for forhåndseksemplaret.

Andre som har blogget om boka:
Beathes bokhylle
Tine sin blogg





Gabrielle Zevin: Herr Fikrys litterære liv, 272 s

Silke forlag 2014, utkommer september

Sommerbøker - leseplan

$
0
0
Hva skal du lese i sommer? Får du mer lesetid enn ellers, eller mindre?  Leser du lettere litteratur enn ellers i året? Hva er viktig for deg når du velger sommerbøker? Selv har jeg plukket frem noen bøker jeg tenker eller ønsker å lese i sommer. Jeg skal gi dem en egen hyllerekke. Jeg tenkte jeg skulle plukke ut ti bøker, for det rekker jeg sånn cirka i løpet av en måned. Og så har vi syv bøker i lesesirkelen jeg er med i som vi skal lese blant (ikke alle), før vi møtes igjen 19 august.  Her er bøkene jeg plukket frem. Som du ser, ikke lett å velge ti.


Mine sommerbøker 2014.

Her er det en blanding av bøker jeg har hatt på vent en stund, samt en del nye som jeg nettopp har fått og vunnet og lånt på biblioteket.

Leserne i Broken Wheel har jeg nettopp startet på og siden den er lånt på biblioteket, hvor andre venter på den, må den prioriteres.
Odins barn er også lånt på biblioteket, og skal leses i juni i forbindelse med samlesinga til Bokbloggerprisen. 
Innsirklingsbøkene skal leses i sommer, siden nummer tre kommer i høst. Det er bare sommel av meg at jeg ikke har lest disse bøkene, som jeg har kjøpt selv.   Moshonista maser på meg for å få dem lest. Noen ganger trenger man pisk, så det er bra. Jeg likte for eksempel Skråninga veldig godt, og Tiller er født i samme by som meg.
Skammens historie og Svik er leseeksemplarer som jeg har ønsket meg, men som jeg enda ikke har rukket å lese. Det er litt tyngre bøker, dvs mer alvorlige enn mange av de andre bøkene i denne bunken, men de skal absolutt leses i sommer.

Lett lektyre er godt å ha om sommeren, og her gleder jeg meg til Den lange hvite skyens land og Hvor ble du av Bernadotte, spesielt. Disse bøkene har jeg vunnet.
 Langhelgen og Sensommer  henger igjen fra i fjor, og disse har nå kommet i pocket.  Sensommer er filmet og kommer vel på kino snart, og det er en grunn til å ta fatt på denne.

Ellers er det noe krim her  som har ventet en liten stund, som jeg leser når jeg får lyst til å lese krim igjen (er litt på tørke der nå, kjenner jeg), og andre fine bøker, som jeg også ser frem til å lese.

Jeg venter også på et par bøker på biblioteket utenom lesesirkelbøkene:

Ingvar Ambjørnsens siste: Inn i ilden  og
Bokhandlerens beretning av Charlie Lovett , som jeg leste om i Tines blogg Jeg ble så begeistret for Herr Fikrys litterære liv, som jeg nettopp har lest, så jeg vil ha mer av bokhandlerkosebøker. Selv om det kan medføre en spontantur til London.;)

De bøkene vi valgte i lesesirkelen er bestillt på biblioteket og de er:

Ferdinand von Schirach - Forbrytelser
Kjell Askildsen - Thomas F's siste nedtegnelser til allmennheten (bare langnovellen ved samme navn)
Nicos Kazantzakis - Fortell Zorbas, fortell
Kafka - Brevet til faren
Marian Keyes - Mysteriet i Mercy Close
Sarah Lark - Den lange hvite skyens land
Charles Bukowski - Faktotum


Lesesirkelen velger sommerbøker

----og på mobilen har jeg lånt diktsamlingen til den danske poeten Yahya Hassan på ebokbib. Den leser jeg i innimellom . Mobilen er jo med overalt, og dødtid kan brukes til å lese sterke dikt! I bilen har jeg for tiden lydboka med Den siste gode mann av A.J. Kazinsky. Den er litt krevende som lydbok merker jeg, men den er bra. Heldigvis har jeg pocketugaven her så jeg kan lese det som jeg gått glipp av fordi tankene mens jeg kjører farer andre steder…

Jeg greier selvsagt ikke å lese alle disse bøkene i løpet av resten av juni, juli og august, men å planlegge for mye i detalj hva jeg skal lese, fungerer ganske dårlig for meg. Det som funker er at jeg har et mål som en rettesnor, og har en del å velge mellom så lystprinsippet kan følges innenfor en ramme. Likevel kan det dukke opp andre bøker i løpet av sommeren som trenger seg foran disse , og det må det også være rom for.

Oooopppsss.. og det glemte jeg: I august blir det ny runde i Moshonistas biografilesesirkel, med tema Politiker.  Jeg har enda ikke bestemt meg for hvilken, men har flere stående i hylla: Per Sandberg, Putin, Hugo Chavez, Marcus Thrane. Tipper jeg leser Sandbergs selvbiografi.

Ønsker deg en god sommer, et godt sommersolverv og en rik høsting.:) 


Blomsterbed på Ringve museum, Trondheim


SANKTA PSYKO av Johan Theorin med smakebit nr 81

$
0
0
Det er noen dager siden jeg var ferdig med denne boka, men siden jeg ikke har rukket å skrive om den, velger jeg å dele en smakebit herfra i ukens Smakebit på søndag. Her i Trondheim regner og blåser det, og det er vel cirka tre grader utenfor. I natt snødde det i Tydal. Det er juni og sommersolverv. Fra i morra går vi mot mørkere tider igjen. Men det er mørkt nok nå, nesten som høst, men helt mørkt blir det ikke i Trøndelag på denne årstiden. På TV foregår VM i fotball og selv om jeg ikke er interessert i fotball synes jeg det var moro å se Argentina mot Iran i kveld. Heia Argentina!


Sankta Psyko er den første romanen jeg har lest av Johan Theorin. Jeg prøvde meg på Bølgerytteren og andre fortellinger på lydbok, men der falt jeg av lasset. Det ble for mye knokler og kirkegård og fenget meg ikke.
Det er en stund siden jeg kjøpte boka Sankta Psyko, og jeg har hatt planer om å lese den lenge, men som ofte kommer det så mange andre bøker mellom planene. Da jeg kom over lydboka på biblioteket ble det fart i sakene. Axel Aubert leser boka, og gjør det på en fremragende måte. Dette fenget og boka var en nytelse å lytte til.

Forlaget sier dette om handlingen:
Johan Theorins Ölands-romaner har satt dype avtrykk i skandinavisk spenningslitteratur. Med denne boken skifter han arena og tar oss med til en mellomstor by et sted på den svenske vestkysten.
Dit kommer Jan Hauger for å søke jobb som førskolelærer. Men Glenna er ikke som andre barnehager. Den ligger vegg i vegg med Sankta Patricia – med kallenavnet Sankta Psyko – et sikkerhetsgradert sykehus der mentalt forstyrrede voldsforbrytere mottar behandling. Glenna er Sankta Patricias egen barnehage, der pasientenes barn får treffe sine foreldre under nøye overvåkning. En av Jans oppgaver blir å eskortere barna gjennom de underjordiske gangene som forbinder barnehagen med klinikkens besøksrom.


Jan er en dyktig pedagog, men han bærer også på hemmeligheter. Han har ikke avslørt for noen hva som egentlig skjedde ni år tidligere da lille William forsvant fra barnehagen Jan jobbet ved. Han har heller ikke fortalt noen hvorfor han er så oppsatt på å få jobb nettopp ved Sankta Patricia, at det har å gjøre med at Alice Rami, den egosentriske sangerinnen som han har vært besatt av siden tenårene, er pasient ved sykehuset. Er noen av barnehagebarna hennes? Jan får ikke spørre, men fristelsen til å finne en vei inn i den lukkede avdelingen for å møte Alice igjen, vokser.En natt da barna sover dypt, henter Jan nøkkelen til kjellerdøren, låser opp og begynner å gå ned trappen som leder til Sankta Patricia.  Mer HER

Som sagt likte jeg boka, som jeg synes var velskrevet, spennende og interessant. Jeg liker historier med tema rundt/om psykiatri, og denne var en god bok i så måte.  Løsningen var også overraskende, og boka var spennende hele veien. Jeg visste aldri helt hvor jeg hadde Jan. Hva hadde han gjort? Hvem var han? Hvilke motiver hadde han egentlig? Var han en hederlig pedagog eller noe annet? Jan viser seg å være en sammensatt person, noe mer skal jeg ikke si her.
Mange har sagt at dette ikke er den beste boka til Theorin, men hvis det stemmer og jeg er enig, så har jeg veldig mye å glede meg til.
Her er en smakebit:
" Han trenger et våpen. Noe å forsvare seg selv og barna med, hva som helst. Han famler rundt i mørket i tilfluktsrommet, kjenner den tomme vinflasken på gulvet og griper den.
Skrapende lyder, og deretter noe som høres ut som åndedrag. Det er lyden fra noen som har sneket seg inn på barnas soverom.
En besøkende hos barna.
Jans hjerte begynner å hamre, han setter opp farten. " ( s. 147)

Ønsker du å lese flere smakebiter, ta en titt inn i Maris bokhylle da vel. Ha en god søndag.:)
Johan Theorin: Sankta Psyko , 415 s 
Gyldendal 2012 /lydbokforlaget 2012

Leserne i Broken Wheel anbefaler av Katarina Bivald. Sånn passe grei feelgoodbok om bøker.

$
0
0
Leserne i Broken Wheel er svenske Katarina Bivalds debutroman. Her førsøker hun å hamle opp med de internasjonale suksessene84Charing Cross Road  ogGuernsey PoteskrellpaiforeningBøker om bøker er populært for oss bokelskere. Her kan vi kjenne oss igjen, nikke, le, humre, riste på hodet, og kanskje få noen nye lesetips.  Leserne i Broken Wheel er ikke så mye av en brevroman som de to andre nevnte, men den er basert på en brevveksling mellom bokelskerne den svenske Sara og amerikanske Amy.




Sara er en ung jente i tyveårene som har jobbet i en svensk bokhandel. Amy er en amerikansk eldre, barnløs dame fra Iowa. De har brevvekslet og delt boktips en god stund, da Amy inviterer Sara på besøk. Sara mister jobben sin fordi bokhandelen blir nedlagt, så hun takker ja til tilbudet.  Stor blir overraskelsen da hun kommer frem til Iowa og Amy er død. Ja, hun kommer faktisk omtrent rett til begravelsen. Folket i den lille byen sier hun må bo i huset til Amy, og de vet ikke hva godt de skal gjøre for sin eneste turist.
Sara har to måneders turistvisum, og snart begynner hun å kjede seg. Selv om innbyggerne er hyggelige, er hun ikke så kjempesosial av seg, og trives best i bøkenes verden. Hun blir derimot ganske godt kjent med Amys nevø Tom og en del andre i den lille byen.
En dag finner hun på at hun skal åpne en midlertidig bokhandel med Amys etterlatte boksamling, noe hun gjør. Ingen i Broken Wheel leser bøker, så det er utrolig hva som nå skjer..

Jeg leste Herr Fikrys litterære liv like før denne boka. Den likte jeg kjempegodt. Å lese Leserne i Broken Wheels ble en nedtur etter Fikrys.. De første 100 sidene var litt kjedelige, og det gikk tregt fremover. Språket var for omstendelig , det samme med miljøskildringene. De var for detaljerte etter min smak. For mye ord. For lite innhold.

Men handlingen tok seg heldigvis opp etter hvert. Ting begynte å skje, og Sara fikk ting til å skje. Jeg fikk lyst til å lese videre. Det var også morsomt når Sara pratet og delte tanker om litteratur, om feelgood (god og dårlig feelgood), om chicklit, særlig i forbindelse med at Sara lagde kategorier i butikken. Jane Austen for eksempel,-  mente Sara kom innunder chicklit. Bridget Jones blir også omtalt en del i boka, siden hun låner bort Bridgetboka si til George som aldri har lest bøker før.

Noen slike scener er ganske fornøyelige. Det er også en scene hvor innbyggerne skal hjelpe til med å selge bøker til folk fra nabobyen Hope, hvor de går inn i bokhandleren for å spørre etter visse bøker for å øke interessen.  En mann får i oppdrag å spørre etter Proust, men har glemt navnet og spør etter Proos foran hylla med Kinsellas Shopoholikerbøker.. haha.
(Hva er det med Proust som alle bøker-om-bøker-forfattere skriver om? Fikry ville blant annet ikke lese Proust)

Joda, boka er grei nok den, og verdt å lese hvis du synes det er gøy å lese bøker om bøker, men dette er ingen litterær høydare. Som sagt synes jeg språket ble for omstendelig og pratete, og plottet temmelig forutsigbart i grunn. Samt ganske usannsynlig. Men det er vel slik en del feelgoodbøker skal være, er det ikke?  Etterhvert ble jeg revet med, ville vite hvordan det gikk med Sara, Tom og de andre rare skapningene i Broken Wheel, men det ble jeg også av legeromaner og serieromaner i yngre dager, så det sier intet om den litterære kvaliteten.

Les mer om boka HER

Andre som har blogget om denne:
Tine sin blogg
Med bok og palett
Bøker og bokhyller
Bentebing
Betraktinger


Boka har jeg lånt på Trondheim folkebibliotek.





Katarina Bivald: Leserne i Broken Wheel anbefaler, 400 s

Gyldendal 2014

Boken på vent (82) : Sommerens lesesirkelbøker

$
0
0
Lesesirkelen har også tatt sommerferie. Vi har valgt en bunke bøker vi skal lese i sommer. Alle hadde med seg et par bøker og så valgte vi en av hvert medlem sine forslag. Det ble syv bøker. Jeg var så heldig at jeg har lyst til å lese alle, selv om vi ikke har som mål at vi alle skal lese alt, men lese det vi lyster og greier. Her er alt fra chicklit til klassikere fra 1001-lista.



Mysteriet i Mercy Close av Marian Keyes.

Dette er chicklit. Jeg er ingen tilhenger av chicklit, jeg leser omtrent ikke sånne bøker med snirklete skrift på omslaget, friske lette tegninger og snertne romantiske eller mystiske titler   og sånt.. Jeg leste riktignok Bridget Jones i hine dager, men det er vel det..
Et medlem i lesesirkelen som har master i engelsk litteratur mener at Marian Keyes er god på chikclit , ja faktisk  en mester i denne genren, og skriver godt, så ja, jeg skal gi det en sjanse og prøve. Som hun sa :-  Du finner ut av det når du har lest 50 sider om dette er noe for deg. Ok, så får jeg det da. Kanskje jeg blir oppslukt.;)?


De andre bøkene vi har å velge mellom før vi møtes igjen den 19 august er:

Ferdinand von Schirach - Forbrytelser
Kjell Askildsen - Thomas F's siste nedtegnelser til allmennheten (bare langnovellen ved samme navn)
Nicos
Kazantzakis - Fortell Zorbas, fortell
Kafka - Brevet til faren
Sarah Lark - Den lange hvite skyens land
Charles Bukowski - Faktotum


Jeg har hentet alle disse bøkene på biblioteket, med unntak av Kafkas Brevet til faren og Zorbas fortell, fortell som jeg fortsatt står på vent til.

I tillegg så skrev jeg et blogginnlegg forleden med de bøker jeg har bunkret opp som venter på å bli lest i løpet av sommeren. Det vil si; alle rekker jeg nok ikke, men blant disse skal det prioriteres. Her er innlegget
Det har riktignok allerede meldt seg et par bøker til som vil være med i køen, og den ene startet jeg på i går: Bokhandlerens beretning av Charlie Lovett. Lovende så langt..

Den andre er Jamie Fords Sanger fra Willow Frost som jeg kjøpte da han var i Trondheim i vår..

Det blir nok en innholdsrik lesesommer. (og enda har jeg ikke nevnt Jane Austens Mansfield park, som  er månedens i Lines lesesirkel.. Jeg trodde jeg ikke fikk tak i boka, men den dukket faktisk opp på biblioteket forleden. Jeg må vel også gi den en sjanse)

Vil du se hva Beathe og andre bloggere har i ventehylla si,  ta en titt inn til Beathe som tar sommerferie noen uker nå fra denne spalten.

 Ha en fin tirsdag og ha en riktig god lesesommer! :) Husk kampen mellom Italia og et annet land i dag kl.18.00- ;)




YAHYA HASSAN

$
0
0
JEG HAR LEST


DIKT OM EN VOLDELIG BARNDOM
EN FAR SOM BANKET UNGENE OG MORA
MORA KASTET TALLERKENER I OPPGANGEN I
FRUSTRASJON
DIKT OM PUBERTET
BARNEVERN
KRIMINELL UNGDOMSTID
INSTITUSJON, DANSKE SOSIALPEDAGOGER, OVERGREP
MOT UNGE SOM SKULLE HATT HJELP
DIKT OM ISLAM
DOBBELTMORAL
OG TRYGDESVINDEL
OM Å BE ALLAH TØRKE SEG I RÆVA
SLØR, KVINNER SOM IKKE HAR NOE DE SKULLE HA SAGT
OM Å PULE JENTER
OG ALT ANNET
OM EN UNG GUTT PALESTINER
I GETTOEN I DANMARK
SOM IKKE HØRER TIL
MEN FINNER UT AT HAN KAN SKRIVE

DET ER STERKT
NAKENT
RÅTT
DET GIKK RETT INN
JEG MÅTTE
LESE
I PORSJONER
DET ER DIKT OM Å VOKSE OPP
OM HAT MOT EN FAR
OM KRITIKK MOT ISLAM
SAMFUNNET
OM Å VÆRE
UTENFOR I
SAMFUNNET

DET ER SJELDEN
JEG LESER NOE SLIKT


Om Yahya Hassan:
Født 19 mai 1995 (19) i Palestina. Palestinsk flyktning med sine foreldre. Etter en turbulent oppvekst kom han inn på Forfatterskolen i København i 2013. Hassan er inspirert av blant annet Karl Ove Knausgård. Mer i wikipedia

Nrk har skrevet en meget god anmeldelse med diktanalytiske elementer HER
Om Yahya Hassan i a-magasinet Aftenposten

Forlagslivs Knut Gørvell skriver om boka HER, hvor du også kan lese diktet Barndom

Bloggere som har skrevet om diktsamlingen:
Moshonista
Mellom linjene

Fler? Si gjerne fra ved å legge igjen en link i kommentarfeltet.:)

Boka lånte jeg på eBokBib og jeg leste den på min iPhone. Det funka utmerket.


foto:nrk.no

Jeg lånet også bilde av Hassan fra nrk.no, da det er slik jeg har sett ham på TVog i videosnutter lese med sin suggererende stemme fra sine dikt. Jeg synes han er veldig modig. Han utfordrer  sine egne, og andre muslimer. Han utfordrer samfunnsdebatten i begge leire. Han vil selv bare være dikter og fortelle om sin virkelighet, som Knausgård. Hva andre bruker hans dikt til, er ikke hans problem, mener han. Han vil ikke delta i politikken.


Yahya Hassan: Dikt

Cappelen Damm 2014

Gjendiktet av Pedro Carmona-Alvarez




Bokhandlerens beretning av Charlie Lovett med smakebit

$
0
0
I det siste har jeg inntrykk av at det har blitt utgitt en stim av bøker om bøker,  Vi bokelskere elsker jo slikt, så også jeg. Bokhandlerens beretning er den tredje jeg leser på kort tid. Den skiller seg ut fra de to andre jeg nettopp har lest, som er Herr Fikrys litterære liv og Leserne i Broken Wheels anbefaler med at det ikke er en humoristisk feelgoodroman. Bokhandlerens beretning er mer en stillferdig spenningsroman, mer som Carlos Ruiz Zafons Vindens skygge. 





Romanen handler om Peter , en lidenskaplig bokhandler og bokelsker, som levde et stille tilbaketrukket og introvert liv før han traff Amanda. Hun dør og han er i stor sorg helt til han en dag kommer over et bilde som faller ut av en bok som er prikk lik Amanda. Bildet som  er et maleri er fra 1800-tallet. Peter blir besatt av å finne ut hvem som malte bildet og hvem kvinnen var.
Samtidig dukker det opp en gammel bok, Pandosto, som William Shakespeare bygde sitt Vintereventyr på. Spørsmålet som også dukker opp er om Pandosto er en virkelig dyrebar bok, eller et falskneri. Og om Shakespeare virkelig var mannen bak de berømte verkene.
Peter virvles inn i flere generasjoners rivalisering og fiendskap og mye handler om gamle verdifulle bøker og om Shakespeare.

Boka veksler mellom tre tidsepoker, 1800-tallet, 1985 og fremover- fra Peter traff Amanda og 1995- nåtid.

Jeg ble raskt fanget av stemningen i boka, og nysgjerrig på kjærlighetsforholdet mellom Peter  og Amanda og hvorfor hun døde.
Etterhvert ble jeg mer nysgjerrig på det enn mysteriet rundt Pandosto og falsknerier. Det ble mye nerdete boksnakk om Shakespeares verker og gamle manuskripter og det ble litt langtekkelig for meg i lengden. Mot slutten igjen, så tok det seg opp og finalen var vakker.
Språket i boka er godt, og det var en merkbar forskjell fra da jeg leste Leserne i Broken Wheels anbefaler.

Peder snakker med Amanda flere steder i boka. Hun er død, men hun  er med ham likevel. Det er ikke overdrevet, bare fint og litt søtt. Hun gir ham ofte råd i vanskelige situasjoner. Og en dag sier hun dette:

""Jeg kommer alltid til å elske deg, " sa Amanda, " men jeg må gå nå, og det må du også."

Og så var hun borte…

To minutter senere var han på vei til stasjonen med Pandosto under armen. Den varme sommervinden sendte ham av sted mot livet selv." ( s 401)

Det har aldri skjedd før at jeg legger ut slutten som smakebit, men denne var så vakker, og dessuten røper den egentlig ikke så mye.

Innledningvsis nevnte jeg at boka kan minne litt om Vindens skygge, i alle fall stemningmessig og at det handler om mysterium knyttet til gamle bøker.
Jeg fikk også assosiasjoner til Deborah Harkness sine bøker Alle sjelers natt og Nattens skygge, fordi hovedpersonen Diana også er svært opptatt av gamle bøker og jakten på en av dem (Ashmole 782) , samt at mye av handlingen foregår i bibliotek, men det er viktig å si at Bokhandlerens beretning ikke har noe med vampyrer og hekser å gjøre.

Alt i alt så synes jeg Bokhandlerens beretning var en fin, stemningsfull roman, men ikke like engasjerende hele tiden. Er du svært opptatt av gamle bøker og Shakespeare kan det derimot hende du liker den enda bedre enn meg.

Boka lånte jeg på biblioteket.
Mer om boka på forlagets side HER

Andre som har blogget om boka:
Tine - som ble så inspirert av boka at hun bestilte flybillett og reiste til London

Siden det straks er søndag, kan du etter midnatt lese smakebiter fra andre bøker i Maris blogg Flukten fra virkeligheten. Kanskje får du noen tips til sommerlektyre. Ha en fin søndag.:)


charlielovett.com


Charlie Lovett: Bokhandlerens beretning, 402 s

Juritzen forlag 2014





Oppsummering juni -14

$
0
0
Ja. Sommer. Sommermåned. Den første er straks over. I halve juni gikk jeg med longs. I dag har temperaturen steget til noe som begynner å ligne sommer, ca tyve grader. Jeg håper juli får mye av det. T-skjortevær istedet for longsvær. Skjønt hvem vet.. Nå skal det oppsummeres lesing for juni. Juni har vært en ganske brukbar lesemåned, på tross av at det har vært utrolig travelt jobbmessig, og mange avslutninger på kveldstid. Men den fritiden jeg da har hatt, har bestått av mye lesing. Så mye annet har jeg vel ikke orket å gjøre. Jo, - forresten, jeg har gått gjennom flytteeskene mine med bøker, og mesteparten har fått plass i bokhyllene. Men jeg har fortsatt ikke nok plass, så jeg må skaffe enda flere hyller, og gi bort flere bøker. Sukk…






Here we go:





    Genre:
    Dikt(1)
    Noveller/fortellinger (1)
    Thriller/spenning (2)
    Grøss/horror (1)
    Andre romaner (4- derav tre såkalt feelgood)
    Biografisk roman (1)
    Lesesirkel (2)

    *Jeg er veldig fornøyd med å ha lest 5 fra-hylla, som  er et av mine lesemål. 
    *1 1001-bok  er også bra, særlg fordi jeg ikke har rukket å lese Jane Austens Mansfield Park, som  erjuniboka i Lines lesesirkel.

    JUNIS HØYDARE:
    Uten tvil: Herr Fikrys litterære liv- ga meg det jeg trengte når jeg trengte det. morsomt, rørende, slukebok.

    Yahya Hassans dikt var også veldig bra!

    samt
    Ferdinand von Schiwachs historier Forbrytelser! Meget bra!

    JUNIS NEDTUR:
    *Tessa Loos Tvillingene, som jeg avbrøt.

    -- ellers var Evighetens Roma og Leserne i Broken Wheel anbefaler, heller ingen høydare...


    Nå leser jeg:
    *Odins barn (samlesing til Bokbloggerprisen)
    *Det som ventet med av Parinoush Saniee (kombi lydbok-bok)

    ***Halve året har gått, og ved opptelling har jeg lest 64 bøker! Godt i rute, med andre ord.


    Den jeg avbrøt og den jeg startet på i dag.


    Min sommerleseplan har jeg skrevet om før, og den er HER.

    Ønsker dere alle en riktig god juli!

    3 i 1: En norsk spion, Forbrytelser og Odinsbarn

    $
    0
    0
    Før noe går i glemmeboka, skriver jeg et samleinnlegg over de to siste leste bøkene og en som jeg leste 1/3 av før jeg bestemte meg for å avbryte.




    En norsk spion av Aslak Nore
    400 s, Aschehoug 2012, papirbok kjøpt selv /lydboka ble lånt på biblioteket, meget godt lest av Axel Aubert (lest i juni)

    Forlagets omtale:
    Peter Wessel er en norsk etterretningsoperatør som arbeider undercover i verdens farligste områder. Etter et lengre avbrekk reiser han til Dubai for å verve et medlem av den iranske revolusjonsgarden. Oppdraget går galt, men Wessel får likevel tak i brennbar informasjon. Et parti missiler er på vei til Afghanistan. Om kort tid skal de rettes mot norske interesser. Under dekke av å være journalister reiser Wessel og makkeren til Kabul, der de får ordre om å avverge angrepet med alle midler. Jakten på våpnene tar dem fra ambassademottakelser i den afghanske hovedstaden til moskeene i Herat, fra fjellene i Hindu Kush til smuglere i landets underverden. Mens angrepet rykker stadig nærmere, tvinges Wessel til å grave dypt i egen fortid som norsk spion - en fortelling som avdekker ubehagelige hemmeligheter i fredsnasjonen Norge og kaster nytt lys over oppdraget.
    "En norsk spion" tar leseren med inn i en eksotisk, eventyrlig og svikefull verden de færreste kjenner - der konsekvensene ved å mislykkes er fatale og private hensyn er underkastet nasjonens interesser. Kan en profesjonell løgner være ærlig overfor sine nærmeste?


    Mine tanker:
    Jeg likte boka godt. Jeg kombinerte lydbok og papirboka. Det er en måte for meg å få lest hyllebøker på. Jeg kjøpte boka i Trondheim på en forfatterturne med blant annet Aslak Nore, i 2012. Jeg ble så fascinert av å høre han fortelle om sin research og sine reiser til Afghanistan, noe som kunne være ganske farlig.
    Boka var spennende og velskrevet, og hadde en overraskende vending. Jeg liker å lese fra Midt-Østen. Noen ganger ble det for mye våpenprat for meg, men det skummet jeg litt fortere over. Alt i alt en god thriller, og jeg ser absolutt frem til å lese mer om Peter Wessel når Nores nye thriller kommer til høsten.


    Aslak Nore leser i En norsk spion i Trondheim 2012. (eget foto)


    Forbrytelser av Ferdinand von Schirach
    184 s, 2011, Gyldendal. Lånt på biblioteket. 1# Lest i lesesirkel sommer -14 (lest i juni)

    Eget snapshotfoto

    Forlagets omtale:
    Etter førti års ekteskap dreper Fähner, en eldre og høyt respektert landsbylege, sin kone med øks. Denne dypt urovekkende fortellingen er inngangen til Ferdinand von Schirachs kraftfulle novelledebut. Som forsvarsadvokat i Berlin er von Schirachs dager uløselig forbundet med vold, drap og grusomheter i den kriminelle underverdenen. IForbrytelser vever han sin kunnskap og erfaring sømløst sammen med et enormt fortellertalent. I elleve fortellinger møter vi karakterer fra alle samfunnslag; narkohandlere, prostituerte, pønkere, overklassefamilier og respekterte forretningsmenn. Her møter vi blant annet de tilsynelatende priviligerte, men forsømte søskenene Theresa og Leonard som rømmer fra et kjærlighetsløst hjem for noen dyrekjøpte minutter i frihet, og den navnløse mannen som slutter å snakke etter å ha drept to skinheads.

    Mine tanker:
    Forbrytelser var en samling historier som gjorde inntrykk på meg. Jeg leste alle på en kveld, fordi jeg ikke greide å la være å lese videre etter en pause hvor jeg lot historien synke. Schirach viser at han har peiling på det han skriver om. Historiene er hentet fra hans erfaring som forsvarsadvokat i Tyskland. Her viser han oss at mennesket ikke kun er en forbryter , men at gjerningene er resultat av mange hendelser og at mennesket er så mye mer enn det vi ser, og at årsakene ofte er sammensatte. Språket er veldig godt, presist og konsist. Han får sagt mye med få ord, og historiene berører. Schirach  er en forfatter med stor substans, og jeg nyter virkelig å lese hans bøker. Før har jeg lest Tabu og Collinisaken.


    Foto lånt fra Bokofilias blogg



    Odinsbarn av Siri Pettersen
    614 s, Gyldendal 2013. Lånt på biblioteket. Samlest i forbindelse med bokbloggerprisen 2013. Lest 201 s, før jeg avbrøt. (  i dag  )

    Eget snapshotfoto, tatt i fjæra i Trondheim i dag.

    Forlagets omtale:
    Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn - en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene...
    Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Det er den første av tre bøker om Hirka, i serienRavneringene.
    Mine tanker:
    Fantasy er nok ikke min greie lenger. Jeg slet virkelig med å like boka, men dette engasjerte meg dessverre ikke nok til at jeg velger å lese enda 400 sider til. Jeg har alt for mange andre bøker som venter. Jeg håper forfatteren tilgir meg for det.
    Det er ikke det at jeg synes boka er dårlig. Jeg ser at språket er godt, det flyter lett. Flere partier er rene poesien. Persongalleriet er interessant og man blir kjent med dem etterhvert.  Miljøet er originalt. Jeg tenker at dette må være en super bok for den rette målgruppa , ungdom, fantasyelskere. Men der er bare ikke jeg.
    Jeg leste noe fantasy da jeg var sånn cirka tyve år. Jeg leste Tolkiens Hobbiten og Krigen om ringen, Ursula K le Guin (Trollmannen fra Jordsjø og den serien der) , C. J. Lewis og bøkene om Narnia. de elsket jeg. Det er min erfaring med fantasy.   Jeg ønsker Siri Pettersen lykke til videre med resten av trilogien, og jeg er glad for at mange har trykket Odinsbarn, Hirka og Rime til sitt bryst.

    Vil du lese flere innlegg om Odinsbarn så finnes det mange under samlesingsfanen på Bokblogger.no HER


    Foto: Gyldendal





    Brevet til faren av Franz Kafka

    $
    0
    0
    Franz Kafka skildrer i sitt Brevet til faren en nådeløs tyrann, en oppvekst full av frykt. Dette er #bok 2 av sommerens lesesirkelbøker.



    Da jeg var i Praha sist høst var jeg i Kafkamuseet og leste en del av Brevet til faren som var utstillt i montrene i museet.  Den klaustrofobiske følelsen av å være i museet gjorde inntrykk på meg. Jeg kjøpte deretter boka The Metamorphosis and other stories, i en liten bokhandel ikke så langt derfra. I den er også Letter to his father. Dette hadde jeg glemt da jeg satt meg på vent på biblioteket på boka, men hva gjør vel det, når jeg fikk hentet boka på norsk i går . Jeg startet å lese på den da jeg satt på Tulla Fischer  med en pizza og en øl i det fine sommerværet som fant det for godt å gjeste oss i trønderhovedstaden. Jeg fortsatte på bussen hjem og senere i godstolen foran TV-skjermen under Brasil-Colombia-kampen, og resten i dag på terrassen.
    Boka gikk foran den nyeste av Ingvar Ambjørnsen; Ut i ilden, som jeg også hentet og har ventet på en stund. Det sier jo litt. Det sier at jeg likte å lese boka, og lot meg drive fremover nesten uten stans.

    Boka er forbausende lettlest.  Det er ikke sikkert alle mener det, og kanskje er den det for meg siden jeg er vant til å lese en del slik litteratur om barns oppvekst og mindre gode foreldre, og hvordan de påvirker sine barn. Det at jeg mener den er lettlest, handler om språket. Innholdsmessig er den ikke lett, det er til tider vondt og smertefullt lesestoff.

    Brevet til faren beskriver  hvordan lille Franz opplevde sin far, og hva det gjorde med ham, konkret og detaljert. Faren var en tyrann og i farens øyne gjorde lille Franz aldri noe riktig, han var en liten usling som det aldri ble noe av. Han innbillte seg syk, og følte seg konstant utilstrekkelig og udugelig, noe han fikk høre til gangs gjennom hele oppveksten.  Det samme gjentok seg i ungdomsårene og voksen alder, og påvirket hans forsøk på å etablere forhold og ekteskap, som ikke ble noe av. Valg av utdanning ble også vanskelig, fordi Franz ikke greide å konsentrere seg nok om skolearbeidet fordi han var så opptatt av sin egen angst og det vanskelige forholdet til faren.

    I brevet viser også Kafka en forsonende side overfor sin far, han prøver å forstå ham og tildels tilgi ham ved å selv ta en del av skylden i det forferdelige dårlige og dysfunskjonelle sampillet de to hadde.

    Det sies at Brevet til faren er en nøkkelhistorie til å forstå Kafkas forfatterskap.  Det kan jeg forstå. Kafka var et hundset barn, et følsomt barnesinn som ikke tålte farens tyranniske og psykopatiske oppdragelse. En oppdragelse med psykisk mishandling som kan leses som en oppskrift på hvordan  frata et følsomt barn en normal og sunn følelsesmessig utvikling, som gir sjelelige sår som vanskelig kan leges, og som vanskeliggjør et normalt sosialt liv i voksen alder. Det klaustrofobiske i Prosessen og Slottet bør antageligvis leses i lys av dette.

    Jeg fikk også assosiasjoner til Knausgårds Min Kamp og hans beskrivelse av sitt forhold til faren. Andre forfattere har også skrevet om dette. Far- sønn forholdet er nok svært viktig for forming av personligheten.  Har vi i litteraturen lest like mye om mor-datter-forholdets betydning? Når jeg tenker meg om, kan jeg ikke huske det..

    Kafka har skriver bra og veldig godt og inngående om et vanskelig tema. Her er et sitat:


    «Det er også sant at du vel neppe noen gang virkelig har prylt meg. Men når du skrek opp, ble rød i ansiktet, rev av deg bukseselene og lot dem ligge klar over stolarmen, var det nesten verre. Det er som om noen skal henges. Blir han virkelig hengt, så er han jo død og alt er overstått. Men hvis han må overvære alle forberedelsene til henrettelsen og først får vite at han er blitt benådet når strikken dingler foran ansiktet på han, kan han få mén av det for livet. Alle de gangene du tydeligvis visste at jeg etter din mening hadde fortjent pryl men slapp fordi du lot nåde gå for rett, gjorde meg dessuten enda mer skyldbetynget. Hvordan jeg enn snudde og vrengte meg, kom jeg i skyld til deg.»

    Tone har også skrevet et grundig og godt innlegg om boka med sitater HER

    Andre som har blogget om Brevet til faren er Mirthfull - Lattermild  som ikke ble begeistret.

    Om Kafka:
    Utdannet jurist, 1883-1924, døde av tuberkolose. Dette skrev jeg i innlegget mitt fra Praha:

    Under broa like ved kom jeg frem til Franz Kafka museum. Dette var en spesiell opplevelse og jeg brukte lang tid her til å lese på plakatene, kikke i bøkene, brevene, se på installasjonene. Det var skremmende ekle installasjoner både knyttet til Slottet, Prosessen og The Penal Colony, med mer.. Man fikk skikkelig følelsen av å ane hvordan han følte det og tenkte da han skrev disse kjente bøkene. Kafka kom seg visst aldri fra Praha, og han slet med konflikter i forhold til sin svært autoritær far, og en splittelse mellom å delta i samfunnet og ikke føle tilhørighet der. Kafka var utdannet som jurist, og en ser mye av dette brukt i bøkene. Han døde av tuberkolose ca 40 år gammel. 

    Mer om Kafka i Wikipedia HER




    Franz Kafka: Brevet til faren, 74 s + etterord av venn og biograf Max Brod

    J.W.Cappelens forlag 1957



    Natten drømmer om dagen - en smakebit og en slags omtale

    $
    0
    0
    Sitter og gløtter på VM-kamp mellom Costa Rica og Nederland. Ekstraomganger er i gang. Hadde vært kult om Costa Rica gikk videre sammen med Argentina og Brasil. 3 latinamerikanske land i semiinalen. Mer interessert enn fotball er jeg dog i litteratur. Mye mer interessert. Jeg har lest Ingvar Ambjørnsens Natten drømmer om dagen, og  er klar for oppfølgeren Ut av ilden. Det er ingen føljetong som sådan, men noen av karakterene dukker opp igjen. Visstnok. Det jeg har lagt merke til er at krimforfatter Alexander Irgens som Sune fant flere bøker av i hyttene han brøt seg inn i, er hovedpersonen i Ut av ilden. Kult. Jeg spekulerte virkelig på denne krimkongen Irgens som jeg aldri har hørt om, da jeg leste Natten drømmer om dagen.



    Forlaget skriver dette om boka:
    En vandrer-roman fra det moderne Norge, med Sune fra Skogen og vietnamesiske Vale i hovedrollene. Sune er en drømmer og vil helst være alene, men Vale limer seg fast på ham. Slik blir de to som går. Han først, og hun etter. En varm og generøs fortelling, med flotte naturskildringer,  som skildrer miljøer utenfor samfunnet. Og mennesker som lever og blomstrer der vi kanskje minst aner det. 

    Jeg likte boka veldig godt. Naturskildringene er nydelige. Språket er typisk Ambjørnsen. Karakterene helt spesielle, og veldig godt beskrevet. Jeg fikk veldig godt for einstøingen, den angstfyllte Sune. Han lager sine egne regler, men bryr seg om folk og vil ingen noe vondt.  Jeg synes nesten det var trist at boka tok slutt. Jeg har enda ikke greid å starte på Ut av ilden, fordi den ikke handler om Sune. Jeg savner Sune. Jeg håper han dukker opp igjen i en av de bøkene Ambjørnsen tenker i denne serien.

    Her er en liten smakebit:

    " Det er Grete som kjører meg tilbake. Jeg liker henne, selv om hun er en kvinne av det slaget  som har det ille hver gang stillheten senker seg mer enn femten sekunder av gangen. Det er greit. Snart lukker skogen seg bak meg. Dessuten er det hun som har bakt brødene. Jeg synes jeg skylder henne mye. Hun har store tunge bryster som det er vanskelig for en mann å holde blikket fra når man har henne i front. " s.49

    Ambjørnsen har en skarp observasjonsevne, og mye snert og humor.
    I denne boka synes jeg han vender tilbake til noe av det som preget hans tidlige forfatterskap, fra Hvite niggere og Den siste revejakta. Her er en del dop og børst, niggerne har blitt voksne folk i 30-50 åra. Men de lever fortsatt utenfor samfunnet.

    Om Ingvar Ambjørnsen

    Boka er kjøpt.


    Foto: forlagsliv.no

    Ingvar Ambjørnsen: Natten drømmer om dagen, 328 s
    Cappelen Damm 2012


    Vil du lese smakebiter fra andre bøker ta en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten. Håper du får en fin søndag.:)

    Lårkort bokomtale: Ut av Ilden av Ingvar Ambjørnsen

    $
    0
    0
    Sommeren har kommet med noen varmerekorder her i byen og fylket, og folk går av skaftet for å finne vann, is og vind. Nå nettopp braket luftmassene sammen og Tor og Lyn sprengte sikringsboksen og strømmen gikk, mens regnet hølja ned, så sønnen kunne ta seg en dusj utendørs. En kort stund var vi uten internett, og jeg tenkte jeg skulle sette meg og lese litt, men så vet jeg at hvis jeg utsetter å skrive om bøkene jeg har lest, så glemmer jeg også innholdet og inntrykket etter en kort stund. Så vi tar en kjapp en, eller en lårkort en i sommervarmen:


    Jeg vet ikke om det er varmen de siste dagene som gjorde det, eller om det bare er meg og boka, men dette synes jeg var litt kjedelige greier.

    Først litt om boka:
    Hovedpersonen i Ambjørnsens nye roman heter Alexander Irgens og er Norges krimkonge. 
    Med sin serie om Stig Hammer har han også lagt store deler av det internasjonale krimpublikummet for sine føtter. Nå skal hans sjette roman, HØYE MØRKE MENN, lanseres i stor stil på Lillehammer.

    Her degges den store forfatteren for av en kvinnedominert bransje, mens han intervjues og bespises. Irgens er gift og har en sønn, men på Lillehammer er han sammen med elskerinnen Vilde, en kruttønne av en kvinne som synes både han og den voldelige krimmen hans får latterlig 
    stor oppmerksomhet. Der de fleste smigrer og stryker ham medhårs, slår hun ham rett i ansiktet når han går over hennes grenser. 

    UT AV ILDEN er en spennende og fornøyelig skildring av bokbransjen, og drøfter den stadig økende råskapen som skal til for å more publikum. Men dypest sett er det en roman om skam, om en forfatter som kjenner at livet er på hell, og som vet at han ikke har vært tro mot seg selv.
    Mer fra CappDamm HER
    Dette skrev jeg på bokelskere.no etter at jeg hadde lest ferdig boka i går. Jeg har ikke forandret mening:
    Denne ble en skuffelse, og jeg hadde nok for stor forventinger. Jeg likte Natten drømmer om dagen så godt. Dette var en helt annerledes bok. Jeg kom aldri under huden på Alexander Irgens, han engasjerte meg ikke nok. Enten er han en karikert pappfigur, eller så er han gjort så grunn og overfladisk med vilje. De andre personene fikk jeg heller ikke helt grepet på. Hva gjorde egentlig Skute og Dolven i historien? Næ…sj. Joda, Ambjørnsen skriver godt, og det er en del artige situasjoner og replikker, som kapitlene hvor Irgens er på Lillehammer med Librisdamene feks.. Men , nei.. dette ga meg ikke så mye. Erlend Loes Vareopptelling var mye artigere--- hvis vi snakker om bøker om forfattere som er helt på styr..
    I tillegg synes jeg det ble forutsigbart med mye rølp, fyll, Irgens i bakrus/blackout/tåkeheimen/bondeanger, kvinnfolk til sengs, osv.. Boring.;( Og det var en rar blanding av alvor og satire.
    Anmelderne er vel jevnt over mer begeistret enn meg, selv om det også her var nyanser ute og gikk. Så ikke hør for mye på meg. Jeg var nok veldig skuffet fordi jeg forventet så mye, og etter Suneboka som jeg likte svært godt, ble dette en nedtur. Dessverre.

    Anmelderne:
    Dagsavisen

    I et intervju med Dagbladet tilbakeviser Ambjørnsen spekulasjoner om at Jo Nesbø er modell for suksessforfatter Alexander Irgens.

    Boka er nr to i en serie på 5-7 som bøker, som startet med Natten drømmer om dagen. Når det gjelder personer som dukket opp igjen i denne boka som var med som nummer en så var det bøker med krimforfatter Alexander Irgens og hans helt Stig Hammer . Samt Birna og Stein Kristian Skute, som jeg kan huske.

    Boka lånte jeg på biblioteket. 


    En yngre Ingvar. Foto: dagbladet.no



    Ingvar Ambjørnsen: Ut av ilden, s 359

    Cappelen Damm 2014

    Amor fati - din vei til mindfulness og selvinnsikt av Kristin Flood

    $
    0
    0
    Amor fati, Kristin Floods bok fra 2002 har i år kommet i en ny og revidert utgave. Mindfulnessbølgen er her for fullt, og i den anledning mente forlaget at det var verdt å gi ut denne boka på nytt. I 2002 hadde ingen hørt om mindfulness en gang, men det Kristin Flood skrev om handlet mye om det. Jeg fant boka i bokhandelen i går, da jeg var på utkikk etter Rom for stillhet, som var utsolgt. Så da ble denne med hjem, selv om jeg trodde jeg hadde kjøpt den en gang.


    Den lille boka på 219 sider tar for seg følelser, tanker, og eksistensielle spørsmål som hvem er jeg, hva er meningen med livet, som de fleste spør seg om før eller siden. Det mest interessante synes jeg var delen om tanker, om å observere tankene, bli bevisst tankemønstrene, programmering, hva man kan gjøre for å endre tanker som ikke lenger er hensiktsmessige for oss,  med mer.  Om å lære seg å akseptere det som er, den man er, mer enn å hele tiden måtte forandre seg og forbedre seg. Man blir aldri bra nok, det er alltid noe å endre, derfor kan det mange ganger være det beste å bli bevisst og akseptere seg slik man er. Slik blir det også lettere å akseptere andre, istedet for å fordømme og kritisere. Det hun skriver om intuisjon og synkronisitet er også interessant, men slutten ender i et eksempel om en munk og lyskropp av Coelhoaktig svulstighet som jeg synes er litt malplassert i bokas helhet.

    Jeg har forsåvidt lest mye av litteratur som dette opp gjennom årene, så boka som sådan ga meg ikke så mye nytt, men det er alltid kjekt å repetere slikt stoff, og jeg opplever at jeg kan lese det på en annen måte, fordi jeg har fått flere erfaringer. Jeg vil som regel alltid oppleve et eller annet på nytt.  Kristin Flood skriver også lett og godt, og er befriende jordnær og nyansert, til forskjell fra en del amerikanske forfattere i samme gate.

    Hvis du er ute etter en bok som er mer konkret rettet mot mindfulnessmeditasjon med øvelser, så anbefaler jeg å supplere med noe annet, for eksempel en av bøkene til Jon Kabat-Zinn eller noen av de andre som har kommet på markedet de siste årene.

    Forlaget skriver dette om boka :
    I et lettfattelig språk, krydret med eksempler fra sin journalistiske virksomhet og personlige opplevelser, forteller Kristin Flood hvordan vi kan bli mer oppmerksomme på vår egen skjebne. Når vi begynner å legge merke til følelser, tanker og gylne glimt som oppstår i oss, kan vi få tilgang til en dypere del av oss selv. Da ser vi at mulighetene blir gitt oss, men at valgene vi tar, er våre egne. Og kanskje oppdager vi det hun kaller et eksistensielt landskap - der spørsmålet "Hvem er jeg?" har sitt utspring, og der vi kan fornemme en større sammenheng i tilværelsen. Kristin Flood har norsk far og italiensk mor, og er i dag bosatt i Venezia, der hun jobber som frilansjournalist for norsk og skandinavisk presse.
    Jeg har tidligere blogget om Kristin Floods bok, Jakten på en annen rikdom,  om Frans av Assisi, der hun vandret i hans fotefar, HER

    Kristin Flood holder stadig skrivekurs og andre kurs om stillhet både i Norge og Italia les mer på hennes hjemmeside HER


    Foto: Cappelendamm.no


    Kristin Flood: Amor fati Din vei til mindfulness og selvinnsikt, 219 s

    Cappelen Damm 2014 (tidligere utgave 2002- med tittel Amor fati - elsk din skjebne)

    Kjell Askildsen og Charles Bukowski- to språkmestere som hever seg høyt over lettvekteren Marian Keyes

    $
    0
    0
    Jeg er godt i gang med å ha lest meg gjennom de syv sommerbøkene vi har valgt i lesesirkelen vår. En av dem avbrøt jeg etter 80 sider, Marian Keyes`Mysteriet i Mercy Close (bok #3). Den var ikke noe for meg. Så gikk jeg over til Bukowskis Faktotum, og den beviste at det er stor forskjell på kvalitet. Ikke at Keyes skriver dårlig, men det er nå lett og litt fjasete, og sikkert helt ok for dem som liker slikt. Selv dras jeg vel mer mot det mørke med substans. Skjønt jeg også kan like lettskrevne slukebøker som berører, men da må det være noe mer dramatisk, en tåreperse med en god historie, en historie med mening, eller ha en humor som treffer meg.




    Her har jeg kjapt gjort noen notater. Det blir ingen grundige blogginnlegg om disse denne gangen, men noe må jeg skrive, ellers går det fort i glemmeboka.

    Bok #4 :Notater om Faktotum:

    Er dette en slik bok helst menn liker å lese? Hovedpersonen Henry Chinaski er usympatisk, men ærlig, antar jeg. Boka handler om  fyll, kvinner, sex, samleier (knull) , om å stadig søke jobb og miste dem , uansvarlighet, om å gå på do og drite .Jeg ble litt lei på slutten, det er mange gjentagelser. Jeg ble vemodig, kvalm, irritert. Boka er billedlig i den forstand at det var lett å se for seg hovedpersonen, og de andre karakterene, alle arbeidsplassene, damene, barene, hendelsene. Romanen er renskåret i form, dialogene er enkle, men gode. Chinaski gjør som han vil, og vil egentlig bli forfatter. Han skriver noveller og sender inn til aviser. Mange blir refusert.

    Faktotum skal være en av hans beste romaner ved siden av Postkontoret og Kvinner (de to andre i denne "serien"). Antageligvis er den svært selvbiografisk. Boka er filmet.

    Charles Bukowski (1920-1994) , mer om ham på wikipedia


    foto: bukowski.net



    Bok #5 : Kjell Askildsen: Thomas Fs nedtegnelser til almenheten

    Boka inneholder to lange noveller, og går for å være noe av det beste av novellekunst skrevet i Norge på 25 år.

    Om novelle 1; Carl:
    Carl blir mistenkt for en voldtekt av en ung pike. Han blir kalt inn til forhør. Han oppsøker selv politiet flere ganger siden han ikke får vite hva som skjer i saken. Novellen er foruroligende, ekkel, man vet ikke hva som skjer. Er det innbilt, er det reelt, er det paranoia, eller vikler han seg bare mer og mer inn i noe, som bare blir værre og værre for han selv. Jeg føler det er er en slags Kafkaprosess på gang. Novellen ble lest fort, fordi jeg ville vite hva som skjedde.

    Om novelle 2; Thomas F`s nedtegnelser til almennheten:

    Om en gammel manns dager, og hans nedtegnelser om sitt liv. Dette er litt vemodig, litt underfundig morsomt om en gammel mann som venter på å dø. Om ensomhet, religiøse misjonærer som stadig ringer på døra, som han ikke vil ha i hus. Om barna han har mistet kontakt med, om alle de andre som ikke er der lenger.

    Sitat:
    "Sånn er altså gamle mennesker på kafe`blitt, så pass lærte jeg da, en lærer så lenge en lever, hva nå det skal være godt for, like før en skal dø. " ( s. 65)

    Novellen er krydret med mange slike fine, sanne og morsomme utsagn.

    Dette er en novellesamling jeg ønsker jeg eide selv, men både denne og Faktotum ble lånt på biblioteket.

    Bjørg har skrevet en glimrende blogganmeldelse av Thomas F`s nedtegnelser.

    Om Kjell Askildsen, f. 1929-  HER


    Foto: Dagbladet.no

    Kjell Askildsen: Thomas F`s nedtegnelser til almenheten, 97 s
    Bokklubbens Mestermøter, 2007, med en billedserie av Håkon Bleken.
    eller
    Oktober 1983





    Fortsatt god Sommer! Fra Skånestangen , Verdal sist helg. Foto: anita ness

    Ren samvittighet av Jan Mehlum. Solid krim med snert.

    $
    0
    0
    Jan Mehlums siste bok om Svend Foyn lyttet jeg meg gjennom i rekordtempo. Denne boka har det meste jeg forlanger av en god krim.  Driv, snerten humor, spennende plott, overraskende vendinger og solid håndtverk. Samt en god oppleser.


    Ifølge bokomslaget er dette advokat Svend Foyns vanskeligste sak noensinne. 15-årige Elvira Viderberg oppsøker Foyn på kontoret og ber om hjelp på vegne av sin søster. Hun viser ham et mobilbilde av en stor penis. Hun vil at Foyn skal stoppe mannen. Foyn skjønner at det er lite han kan gjøre utfra så lite som et kroppsbilde, og beklager at han ikke kan hjelpe henne. Elvira blir kjempeskuffet, men nekter å si noe mer.
    Elvira er datter av en kjent pastor. Noen dager senere blir Elvira funnet død i badekaret hjemme. Foyn tror ikke på at hun tok livet av seg, som er den offisielle versjonen. Noe har skurret siden hun var hos ham. Foyn kontakter sin venn i politiet , Mørk. De tar seg en pjall på puben, as usual, og Foyn starter undersøkelser på egenhånd som han så ofte gjør. I tillegg får han etter kort tid forespørsel om å komme til bunns i saken av Elviras bestefar.

    Vi følger Svend Foyn i en kronglete jakt etter spor etter noe han handler om noe mer enn en ulykkelig ung jentes selvmord. Stikkord er overgrep, men hvem?

    Det er sjelden jeg sitter i timesvis og lytter til en lydbok, men det gjorde jeg et par godværskvelder med denne på øret.  Jeg liker Helge Winther-Larsen godt som oppleser, og han passer fint til denne type bøker.  Boka er spennende, den har Mehlums sedvanlige Foyn-humor, og et godt plott med overraskende vendinger.  Dette er litt koselig småbykrim fra Tønsberg uten grove voldskildringer og groteske detaljer.  Men likevel mer enn alvorlig nok med hensyn til temaet. Mehlum er en samfunnsengasjert forfatter, og det skinner gjennom her som i de andre bøkene hans. Jeg kjedet meg ikke et sekund. Anbefales!

    Andre bøker om Svend Foyn som jeg har blogget om:
    En god sak
    Det annet kinn
    Straffen

    Andre som har blogget om Ren samvittighet:
    Vestfoldjenta
    Bokormen Sommerstad

    Ole Jacob Hoel i Adresseavisen ga boka terningkast 5, og mener Ren samvittighet er Mehlums beste. VGs anmelder er ikke fullt så begeistret og gir boka 3.
    Dagsavisen er mer enig med Adressevisens anmelder og mener boka er en av Mehlums beste.

    Mer om Ren samvittighet hos Lydbokforlaget , som jeg også takker for å ha gitt meg et lytteeksemplar.

    Foto: adressa.no


    Jan Mehlum: Ren samvittighet, spilletid: 11:40:41

    Lydbokforlaget 2014 / Publicom 2014


    Sensommerdager av Joyce Maynard. En nydelig liten sommerbok.

    $
    0
    0
    Sensommerdager har stått i hylla mi i over et år, dessverre. Hadde jeg ant at den var så fin, hadde jeg nok lest den for lenge siden. Kanskje ante jeg det, men likevel ble den forbigått av andre mer påtrengende bøker. Nå er den i alle fall lest, og det gjorde jeg på en dag. Som strandbok og sommerbok var den kjempefin. Rørende, litt vemodig og spennende.




    Romanen handler kort fortalt om Henry (13 år) som bor sammen med sin deprimerte og angsfyllte mor Adele. Mora var en gang danser, men har mistet gnisten etter forskjellige omstendigheter.  Henry er mannen i huset og må gjøre innkjøp og andre ærend.  Mora greier ikke å være ute blant folk, og sitter i bilen når Henry handler på butikken. De lever på frossenmat og tørrfor. En dag de er på handletur dukker det opp en mann på kjøpesenteret som ber innstendig om hjelp. Han er såret. Henry og mora tar ham med i bilen og hjem til seg. Mannen har rømt fra fengslet. Han blir etterlyst i alle medier etter at han har kommet hjem til dem. Han tar derfor og binder Adele som gissel. Og han må gjemme seg der  en stund. Henry merker at det oppstår spenninger mellom mora og mannen, mens han selv strever med egne pubertetsproblemer.

    Romanen fortelles fra Henrys ståsted.

    Jeg synes dette var en strålende roman, skikkelig rørende og gripende feelgood . Vemodig, litt trist, men også med masse varme og humor, og ikke minst kjærlighet. En roman om en gutt som gjør alt for sin mor. Om oppofrelse og savn etter en tilstedeværende far. Det er en lettlest roman som fungerer veldig godt på stranda eller i godstolen. Pass på å ha lommetørkle i nærheten.
    Mer om boka HER

    Takk til forlaget for leseeksemplaret. Boka har også kommet i pocket.

    Dette var ei bok som også gikk til hjertet av andre bokbloggere :
    Min bok og palettblogg
    Kasiopeiias bøker - ble ikke like begeistret dog
    Beritbok
    Rita leser
    Groskro


    Romanen har blitt filmatisert med Kate Winslet og Josh Brodin og kommer på DVD 20.08.14.

    Filmtrailer:



    Forlaget skriver dette om forfatteren:
    Joyce Maynard er en berømt amerikansk forfatter og skribent. Hun har skrevet 14 bøker, deriblant en selvbiografisk skildring om da hun som 18-åring hadde et forhold til den mye eldre og eksentriske forfatteren J. D. Salinger. I mange år var hun en populær skribent i flere amerikanske aviser. Spalten hennes handlet om barn og familieliv og hun var anerkjent for sine innsikter og sin personlige tone.

    I dag lever hun av sitt forfatterskap, og av å veilede forfattere in spe. Hun er også en av grunnleggerne av Lake Atitlan Writing Workshop i Guatemala.


    Foto: wikipedia


    Joyce Maynard: Sensommerdager, ca 283 s
    Silke forlag 2012

    Shotgun lovesongs av Nickolas Butler. En litterær amerikansk småbyblues

    $
    0
    0
    Jeg er visst inne i en amerikansk litterær stim for tiden. Shotgun lovesongs er den tredje boka fra USA jeg har lest på rad. Den handler om artisten Lee og de gamle vennene hans som vokste sammen i den lille småbyen Little Wings i Wisconsin.


    Historien blir fortalt gjennom de fire vennene Lee (berømt artist), Henry (gårdbruker), Ronny (tidligere rodeorytter, nå ufør), Kip (bedrifteier) og Beth (Henrys kone). Kit skal gifte seg i småbyen som han og Felicia har flyttet tilbake til etter å ha bodd mange år i Chicago. Lee er invitert til å synge i bryllupet.  Det er stort for dem alle å få Lee hjem en tur. Men Kip gjør noen dumme ting.

    Shotgun Lovesongs er en varm historie om vennskap som varer over år, og om utfordringene de kommer oppi dess mer forskjellige livene deres utvikler seg. Om hva som betyr noe, om småbyforhold, om å reise ut, være den som blir, være den som kommer tilbake, og kjærlighet, savn og tilgivelse.

    Det er en vemodig historie på mange måter, litt mollstemt. Jeg var i en slags lavmælt bluescøntrifeelgoodstemning mens jeg leste. De store følelsesbevegelsene ga boka meg ikke, men det var forsåvidt greit. Språket er tidvis veldig vakkert. Gode skildringer, tydelige karaktertegninger. Boka startet litt tregt, men tok seg opp, og etterhvert tok jeg meg i å virkelig lure på hvordan det gikk med gutta. Det er folk å bli glad i dette. Men slutten kom litt brått på, jeg ville vite mer.

    Forlagets omtale av boka HER . Boka kommer i handelen 8.august. Romanen er Butlers debutroman. Butler er født i 1979 i Wisconsin. Filmrettighetene er solgt.

    Takk til forlaget for leseeksemplaret.

    Andre som har blogget om boka:
    Rose-Marie
    Janicke- jeg leser



    Foto: pax.no, Olive Juice Studios


    Nickolas Butler: Shotgun Lovesongs, 301 s
    Pax 2014


    Viewing all 1711 articles
    Browse latest View live