Quantcast
Channel: Artemisias Verden
Viewing all 1712 articles
Browse latest View live

Boken på vent (44 ) : Vinter i Havana

$
0
0
Det er tirsdag og fine Beathe åpner igjen  bloggen sin for innlegg om bøker på vent. I dag har jeg valgt en av de bøkene jeg har som mål å lese i løpet av snart, siden den kommer fra Cuba, en av mine fremtidige reisemål. Vinter i Havana, er en krim, skrevet av Leonardo Padura.

STERK STEMNING: «Vinter i Havana» har fått et poetisk omslag av Aina Griffin.


Bokas handling:


Kriminaletterforsker Mario Conde har frihelg. Han våkner med dundrende hodepine etter en særdeles fuktig nyttårsaften av at telefonen ringer. Det er sjefen. Conde må komme med en gang. En høyt plassert leder i det cubanske industriministeriet, Rafael Morín, har forsvunnet på uforklarlig vis. Vinter i Havana er den første av fire bøker i Paduras Havanakvartett. Til sammen tegner de et bredt anlagt bilde av dagens Cuba. Bøkene kan leses uavhengig av hverandre.

Leonardo Padura (f. 1955) bor i Havana. Han er roman­forfatter, essayist og journalist. For bøkene i Havana-kvartetten har han mottatt en rekke priser, bl.a. Premio Café de Gijon-prisen og den spanske Premio Hammett-prisen.
Les mer HER


Anmeldelse i Dagbladet HER

Boka har jeg fått av en bekjent, og er en bok jeg gleder meg til å lese!

Vil du lese om flere bøker på vent, ta en titt inn i Beathesbokhylle da vel.:)

Ønsker deg en fin tirsdag!




Bienes død av Lisa O`Donell

$
0
0
Blant de høst-bøkene Juritzen sendte meg frieksemplar av, var Bienes død en av dem som gjorde meg mest nysjerrig. Når boka åpner slik: " I dag er det julaften. I dag er min bursdag. I dag er jeg femten. I dag har jeg begravet mine foreldre i hagen. Ingen av dem var elsket.", må du jo bare bli nysjerrig, ikke sant?  Samtidig var jeg forberedt på en tøff oppveksthistorie, en tøff bok. Hvorfor begraver ungene sine foreldre , og hvorfor var de ikke elsket? Det skulle vel bli dysfunksjonelt så det holder dette.. Forfatteren har også fått en Commonwealth book prize 2013 som årets beste debutant for denne boka.


Bienes død er historien om søstrene Marnie (15) og Nelly (12-13), og deres liv. De er blitt grovt forsømt av foreldrene Gene og Izzy, som også ruset seg kraftig.  En dag finner Marnie faren sin død på soverommet. Det ser ut som han er blitt drept. Like etter finner ho mora sin hengt på eiendommen. Marnie og Nelly får panikk, og deres første innskytelse er å kvitte seg med likene, siden de ellers ser for seg skrekkscenanerier hvor de blir plassert bort til fremmede av barnevernet. De graver ned likene i hagen og kjøper lavendelplanter, fordi de har sterk lukt,  for å holde dem skjult.

" Vi måtte dekke graven. Hun sa også at lavendel lokker til seg bier, så vi måtte ikke plante dem like ved en dør.  Så begynte hun å legge i vei om hvordan biene holdt på å dø ut, og hvor trist det var for miljøet. Nelly ble helt fra seg av det og snakket nesten ikke om annet i nesten en uke. Til slutt måtte jeg bare be henne holde snavla med de biene,..... " (s. 21)

Den enslige naboen, den eldre mannen Lenny, ber dem inn på middag og han oppdager at de er alene for tiden. Mens jentene dikter opp løgner om hvor foreldrene befinner seg, blir de mer og mer knyttet til Lenny og han blir en viktig omsorgsperson for dem. Naturlig nok begynner skolen å ane uråd etterhvert siden  jentene skulker og ting ikke går så greit.  Dopfolket som Gene skylder penger dukker også opp, og det er mange som vil ha tak i foreldrene. Imens strever jentene med sitt. De er skakkjørte tenåringer, Marnie tøff og hard og ligger med gutta, Nelly sårbar og følsom og i tidlig pubertet,  og redd for gutter og sånn enda.

Vi følger jentene og Lenny gjennom deres tre fortellerstemmer.  Språket er røfft, rett på sak, enkelt og saftig. Korte setninger, nesten som telegramstil enkelte steder, kjappe replikker, korte kapitler, gjør boka lett å lese. Historien er heller ikke ny. Omsorgssvikt leser jeg ofte om i litteraturen samt at jeg i tillegg har jobbet med det i mange år. Jentenes adferd, og reaksjoner virker troverdige nok, men jeg blir likevel ikke helt grepet av denne romanen. Til det bikker den tidvis nesten over i parodien i sine galgenhumoristiske replikker , tanker og situasjonsbeskrivelser.  Det blir litt utenpå, jeg når ikke inn til jentene og Lenny (det kan for alt jeg vet være meningen fordi så relasjonskadde barn er svært vanskelig å nå inn til i virkeligheten) . Jeg synes heller ikke de tre forskjellige fortellerstemmene blir forskjellige nok. Nelly kan bli for voksen og Lenny for ung, hvis du skjønner. Det blir ganske distansert.  Det kommer seg derimot ca 2/3 ut i boka. Vi får mer av følelser, og små glipper i det ytre åpner seg. Da først begynner personene å leve for meg. Kanskje litt sent?
Jeg synes også detaljskildringene til tider, er groteske og kvalemende, som når Marnie skal flytte faren sin fra senga, ned trappa og ut i hagen, beskrivelsen av stanken som de ikke greier å få ut av huset. Ærlig talt, dette er til å miste matlysten av, er det nødvendig?

Språket er det ellers forsåvidt ikke noe å si på. Det er gjennomført hele veien.

"Der kan man bare se. Sentimentalitet ukjent. Det lyder brutalt, ja visst, men hva skal man gjøre, med min bakgrunn skulle jeg vært seriemorder. Det gjelder å se lyst på det. " (Marnie, s. 147)

Min konklusjon er at jeg ikke er helt overbegeistret for denne boka. Dette er ikke en bok som vil sitte igjen hos meg, som for eksempel Gillian Flynns Mørke Rom og Åpne Sår gjorde. Jeg begynte å tenke på Gillian Flynn når jeg leste Bienes død, de har noe til felles når det gjelder  røffhet og tematikk. Men O`Donell er et godt stykke unna Flynn i dybde, enda i alle fall.  Men det er en ganske brukbar debut tross alt, selv om jeg ikke ble helt engasjert, det skal hun ha.

Skal jeg dele ut terningkast her må det bli en svak 4. Pluss for språk. Pluss for omslag. Minus for distanse, mangel på dybde, og måten å fortelle historien på som ikke blir helt vellykket.

Les mer om Bienes død HER

Om forfatteren: ((kopiert fra forlagets side))

Lisa O’Donnell (f. 1972) vant Orange-prisen i 2000 for sitt filmmanus til gangsterkomedien «The Wedding Gift».
Nå debuterer hun som forfatter med «Bienes død». O’Donnell er opprinnelig fra Skottland, men flyttet til Los Angeles med mann og to barn i 2006.
Hun er allerede i gang med å skrive bok nummer to.


Andre som har blogget om Bienes død:
Bokvrimmel
Tine
MedBokogpalett
Ritaleser

Takk til forlaget for leseeksemplaret.






Lisa O`Donell: Bienes død, 333s

Juritzen forlag 2013

Reiselitteraturfangst today!

$
0
0




To nye bøker og et reiseblad med Cubatema ble shoppingfangst på Hønefoss i dag:) forbereder reise i høst. Har kjøpt en del nye lette klær også . Tenker vekt i kofferten .
You can not reply to this message.

Særdeles morsom og gripende. En mann ved navn Ove av Fredrik Backman

$
0
0
Den som følger litt med i bokverden kan ikke ha unngått å få med seg suksessen til svenske Fredrik Backmans roman En mann ved navn Ove. Jeg har sett boka ligge på bestselgerlistene ganske lenge , samt at mange bloggere og bokelskere unisont har hyllet boka og blitt berørt. Jeg hadde tenkt å vente med å lese boka til jeg drar på ferie i september, men så kom jeg over lydbokeksemplaret på biblioteket forleden og satte i gang med lydbok kombinert med papirbok. Og jeg må bare innrømme det, først som sist,- jeg lot meg også berøre. Denne boka er ikke bare oppskrytt, denne boka svarer til fulle til forventingene og superlativene som er gitt. Vanligvis blir jeg litt skuffet over slike bøker folk skryter sånn av, men ikke denne. Og det er nok et kvalitetsstempel forfatter Backman kan ta med seg videre i sitt forfatterskap.


Ove er en enkemann på 59 år, som kjører Saab. Han har foruten kona , mistet jobben og formannsjobben i borettslaget. Ove har ikke lyst til å leve lenger. Ove er en mann med sterke prinsipper, og opptrer som en skikkelig grinebiter og "Narvestad" i borettslaget. Han passer på at folk ikke kjører med bil inne på området, og hater mannfolk som ikke kan rygge med tilhenger. I et borettslag må man nødvendigvis forholde seg til naboene før eller siden, og det skjer en rekke ting som involverer Ove mer enn han selv mener han har godt av.

Det er skrevet så mye om denne boka til svenske Backman så jeg skal ikke skrive mer om handlingen her, men heller vise til andre gode innlegg om boka. Jeg likte også boka veldig godt. Den er full av humor, varme, sære situasjonsbeskrivelser, hverdagsbeskrivelser til å kjenne seg igjen i og triste ting.  Backman gir oss fantastiske karakterer som lever fra første side. Og det er så utrolig rørende å lese om hvordan hans steile harde innbitte figur gradvis lar seg bevege av de rare menneskene rundt seg, som gravide iranske Parvaneh og barna hennes, av homsen Mirsad, av tjukke Jimmy, av jålebukken Anders , av Anita og fienden Rune som har fått alzheimer,- om Oves kamp mot byråkratiet og hvitskjortene, om hans kamp mot alt som er feil og urettferdig. Og ikke minst om hans samtaler med kona Sonja ved gravstøtta, hvordan han tenker at Sonja hadde ville tenkt om det ene og det andre som skjer. Om katta som bare blir der..

Dette er en bok om livet, om døden, om naboer , om å hjelpe hverandre, om biler, verktøy, sykehus og byråkrati, som også jeg anbefaler på det sterkeste. Å joda, det falt noen tårer og hulk her også, mellom latterkuler og humring.  For en nådegave å greie så skrive slik at en berører på denne måten.  Kanskje er det det noe med hvordan han skildrer det allmenmenneskelige, det hverdagslige, det vi kan kjenne oss igjen i. Og om hvordan han greier å få oss til å tro at menns følelser ligger i bilvalgene deres. Og om kjærlighet.

En mann ved navn Ove fungerer også veldig bra som lydbok. Trond Brænne leser aldeles nydelig. Av de 9 cdène så leser Kim Haugen de to siste fordi Brænne døde før han ble ferdig. Det ble ganske spesielt, siden  temaet som ble opplest før Haugen tok over også handlet om døden.  Papirboka her jeg fått av en bekjent.

Jeg ga En mann ved navn Ove terningkast 6 på Bokelskere.

Mer om forfatter Backman HER
En mann ved navn Ove er hans debutbok. Karakteren Ove startet han å utvikle på sin blogg.

Andre som har blogget om boka:
Mirthful
Reading-Randi
Gråblekka
Marianne-ebokhylla mi
Betraktinger
Beritbok
Karis bokprat
Anettes bokboble
Bok-karete
Bentebing

+++ at det er skrevet flere gode anmeldelser av boka i pressen. Just google it.;)


Foto: dn.se


Fredrik Backman: En mann ved navn Ove, s 323 / 9 CD`s 10 t 29 min

Cappelen Damm 2013

Smakebit på en søndag (41): Paulo Coelho- ordenes alkymist

$
0
0
Nå har jeg startet på forfatterbiografien i Moshonistas lesesirkel- som handler om Paulo Coelho, den verdensberømte forfatteren, du vet. Den er skrevet av Fernando Morais og tar for seg Coelhos lange og innholdsrike liv som kunstner , forfatter, pilgrim, musiker, hippie, åndelig opplyst, psykiatrisk pasient, dopmisbruker og en som lefler med svart magi og satanisme. Interessant, spør du meg.  Det er søndag og tid for smakebit hos Mari.:

Paulo Coelho



















Jeg har lest første kapittel som tar for seg den heseblesende turnevirksomheten han som berømt forfatter i dag har. Jeg har vært i Budapest på bokfestival og signeringer med tusener i kø, i Praha for å avlegge et gammelt løfte , i Paris på hektisk prisutdeling, et par dagers hvile i hjemmet ved Pyreneene, før det braker løs med et program over flere kontinenter som er umulig for et vanlig menneske å gjennomføre. Coelho stryker det han kan, men velger Kairo. I Kairo bedrives det utstrakt piratkopering av hans bøker og han ønsker å stoppe det, av prinsippielle grunner, da kvaliteten for leserne hans blir elendig. Jeg leser også om all den posten og alle gavene han får, som denne:

...Midt oppe i alt papirrotet oppdager han to små pakker, nydelig innpakket med slik kjærlighet og omhu som man bare kan forvente av mødre og kjærester. Avsenderne er nonner i et kloster langt inne i landet Norge, og de sender ham tolv små såpestykker som de selv har laget (seks med benzo-duft og seks med lavendel) og diverse små melkekartonger uten noe trykt merke, som inneholder melk av havre, ris og soya som også er fremstillt i klosteret, og som nonnene forsikrer er forvandlet tl alkymistiske produkter takket være en eller annen mystisk trolldomskunst. (s. 37) ..

Hm, er det fra nonnene på Tautra? De som lager slike nydelige såper som de selger på Olavsfestdager i Trondheim og andre lignende messer? *nysjerrig*

Etter dette kapitlet med Coelho i dag, dvs under lanseringen av Zahir, så skal jeg nå starte å lese om hans barndom, og det som skjer etter det.. Mer om boka HER

Vil du lese flere smakebiter så ta en titt inn til Mari i bloggen Flukten fra virkeligheten. Ha en god søndag!


Boken på vent (45 ): Hevneren

$
0
0
Etter å ha lest så gode anmeldelser ( Adressa og Dagbladet)  og omtaler (Tine, Åslaug og Rita)  av Jan-Erik Fjells tredje bok Hevneren, brenner den faktisk litt her hos meg. Jeg har også Tysteren på vent, men ønsker å lese Hevneren først. Den står seg vel godt alene, tenker jeg..Hvorfor ikke hoppe i det? Nei, jeg har bestemt at den skal bli med meg på ferie om tre uker. Jeg tenker at jeg leser den på flyet til Sarajevo siste dagen denne august måned.  Det blir tre uker å vente det, nesten tre uker..


Som nr to av googlebildene av boka kom dette:



Hehe, jeg bare måtte Tine.;)

Hevneren handler om dette i følge forlaget:

San Francisco, 1961. Den 17 år gamle norskættede Daniel «Danny» Larsen ankommer det føderale fengselet Alcatraz. Han er idømt en livstidsdom uten mulighet for prøveløslatelse for væpnet ran og drapsforsøk på en politimann. 33 år senere besøker et norsk kjærestepar det nå nedlagte fengselet. Der møter de den godt voksne amerikaneren, William. Han forteller dem historien om nordmannen han sonte sammen med mange år tidligere.Norge, nåtid. Etter en politirazzia på en ulovlig pokerklubb blir Anton Brekke degradert fra Kripos til ordensavdelingen i Fredrikstad. Anton og makkeren Magnus Torp er første patrulje på åstedet for et bestialsk drap. Drapet gjør det klart at det er en seriemorder på ferde.Hva er sammenhengen mellom disse drapene og den 50 år gamle historien om Danny? Anton Brekke tar saken.



Jeg hørte faktisk på opplesinger og samtaler med Jan -Erik  Fjell på bokfestivalen i fjor, og jeg husker alt skrytet rundt Tysteren, så han har lenge vært en forfatter jeg har tenkt jeg vil lese. Om senest tre uker så gjør jeg det.:)

Jeg venter også på andre nye krimbøker denne kommende høst:

Hulemannen av Jørn Lier Horst
Jordtårer av Frode Eie Larsen
Pergamentet av Gert Nygårsdhaug, 
samt den siste av Torkil Damhaug og Chris Tvedt.

Og det kommer helt sikkert flere godbiter..:)

Har du noen bøker på vent?

Hos Beathe kan du lese om flere bøker på vent hos bokbloggere akkurat nå.:)




Biografilesesirkelen: Paulo Coelho - ordenes alkymist. En drivende god og interessant biografi.

$
0
0
Jeg leste den ferdig i går kveld. 485 sider og 60 år med Paulo Coelhos turbulente liv føltes som en stor heisatur. Jeg var helt utmattet.  Jeg greide ikke å skrive et ord om boka i går kveld. Jeg startet i stedet på en krim fra Cuba, Vinter i Havana, akkurat som det skulle hjelpe på den litterære fordøyelsen. Best å holde seg til samme kontinent, tenkte jeg kanskje. Eller ikke.  Akkurat som Coelho holdt seg i ro i Brasil, nei- det har han absolutt ikke gjort.  Vel, jeg skal forsøke å sammenfatte boka og komme med noen betraktninger så godt jeg kan, selv om det blir kun et utvalg dere får lese, fordi et så innholdsrikt bok og liv vanskelig kan presses  inn i et blogginnlegg.  Og dere, - selv om dere er av dem som ikke liker Paulo Coelho av en eller annen grunn, biografien skrevet av den anerkjente  journalisten og forfatteren Fernando Morais, er uansett virkelig interessant- jeg lover!





Paulo Coelho var død  da han ble født 24 august 1947 i Rio de Janeiro, Brasil. Han ble tatt med tang og hadde fått i seg en giftig blanding mekonim og fostervann som holdt på å ta livet av ham. Legene konstaterte at han var død men det ble forsøkt gjenoppliving, og de lyktes etter tre døgn i kuvøse. Foreldrene Lygia og Pedro var fortvilt og ba til sine katolske helgener.

Paulo vokste opp som en spe og liten, men frisk og nysjerrig, dog astmatisk krabat , med livlig fantasi. Han hadde det ikke så greit på skolen siden han falt igjennom fysisk og ikke var den jentene kikket to ganger på. Han ble ganske tidlig skolelei til foreldrenes store fortvilelse, siden de , særlig far Pedro, så for seg at sønnen skulle bli ingeniør. Foreldrene var velstående, og hadde råd til god skolegang for sønnen. Imidlertid gikk det bare nedover med skolekarakterene dess eldre han ble, og  sønnen ble straffet med å bli plassert hos kristne på fritiden slik at han skulle få skikk på seg selv og forbedre sin karakter gjennom botsøvelser og bønn.  Dessverre for dem alle, ble Paulo tuktet og skremt så mye av dommedagstalene, helvete og synd at han fikk alt som het katolisisme og kristendom i vrangstrupen.

Paulo fant etterhvert ut at han likte å skrive og at det var et område han kunne hevde seg i, siden han ikke kunne hevde seg fysisk. Han var glad i å lese og leste masse klassikere og annen litteratur, som han førte dagbok over og ga vurderinger med  stjerner. (den tidens terningkast). Da han var 24 år bestemte han seg for at han en dag skulle bli verdensberømt forfatter.  Paulo skrev masse i årene som kom, men det var mest poesi, sangtekster, artikler, dagbok og andre tekster, men den store romanen fikk  han ikke dreisen på.  Han kom etterhvert inn i litterære, kulturelle  og politiske miljøer for ungdommer, og dette opptok ham så mye at skolen gikk det bare en vei med, nedover. Jentene hadde også begynt å kikke på ham , siden synet på hva som var kult og pent hadde endret seg.  Vi var i hippienes 60- år, og langt hår og undergrunnsimage var kult.  Paulo trosset foreldrene sine så mye at de tvangsinnla ham på psykiatrisk, Dr.Eiras,  tre ganger. De var venn med overlegen og fikk ham lett inn der. Å lese om disse periodene med grove overgrep mot en ung gutt som vel ikke egentlig var psykisk syk i den forstand at  det forsvarte tvansginnleggelse er hard kost. Foreldrene ville presse ham inn i et mønster og de godtok ikke at han fulgte sin egen vei og sine drømmer og hadde sine venner, langt utenfor den skoleverdenen de hadde sett for deg. Slik blir det jo opprør og fortvilelse av hos en ung søkende mann. Paulo ble også tvangsbehandlet med elektrosjokk, som på denne tiden var helt på vei ut av psykiatrien ellers, både i Brasil og resten av den siviliserte verden. Han ble selv for en stund som en av de zombiene han selv fryktet han skulle bli som, de som ikke hadde mer å ønske av livet enn å forbli  på asylet, uten vilje til noen gang å bevege seg utenfor igjen. Heldigvis kviknet han til og så hvor det bar hen og flyktet fra stedet to ganger. Den siste gangen skjønte foreldrene at tvangsinnleggelser ikke var tingen, at det ikke hjalp noen verdens ting, men at det kanskje gjorde tingene værre for gutten deres. De betalte istedet for privattimer hos psykiater istedet.

Biografien viser at Paulo slet med depresjoner store deler av livet. Om det er et resultat av oppdragelsen og behandlingen han ble utsatt for, eller om det lå latent i hans personlighet, er ikke så godt å si. Han gikk i perioder på antidepressiva og fortsatte jevnlig med samtaler hos psykiateren når det røynet på.  Det som utløste nedturene var både kjærlighetsbrudd og det som kom over når han følte seg mislykket siden han enda ikke hadde greid å bli berømt forfatter.  Han hadde en stor drøm men han greide ikke å gjennomføre det som skulle til. Å skrive en bok.  Han ble aktiv med i teater og gjorde en viss suksess  både som skuespiller og dramatiker og satt opp stykker .  Han fikk antatt dikt og tekster, men greide ikke å skrive en bok. Han gikk ut og inn av forhold, og eksperimenterte både seksuellt og med dop. I en stor del av livet sitt røkte han mye mariuhuana og hasj, sniffet kokain og eksperimenterte med hallusinogener, som veldig mange andre i denne tidspeoken gjorde. (60- 70- tallet)  Han var en søkende sjel og særdeles interessert i  esoteriske emner og okkultisme og ble medlem i en magisk orden, O.T.O. tuftet på Aleister Crowleys  skrifter og filosofi. Her møtte han djevelen, ifølge biografien, og det skremte ham så mye at han meldte seg ut av ordenen, kort fortalt.  Han fortsatte å interessere seg for magi, spiritisme, og andre esoteriske temaer, men tonet det ned, og søkte mer tilbake mot den katolske kjernen etterhvert. Han driver fortsatt med konsultasjoner av det østlige oraklet IChing.  Etter noen år traff han  en Mester  for den kristne mystiske ordenen RAM i Amsterdam, som han knyttet seg til. Gjennom RAM ble han bedt om å dra til Santiago de Compostela i Spania, via pilgrimsveien, noe han til slutt gjorde.  Det var først da det løsnet for Paulo Coelho som forfatter. Før det var han blitt kjent som tekstforfatter og som en del av en populær rockeduo i Brasil og tjente seg rik på det. Han hadde også rukket å bli fengslet og avhørt under det strenge diktaturregimet i Brasil på den tiden, reist rundt i USA nesten uten penger, giftet seg, blitt skilt med mer. Han var også svært interessert i vampyrisme og hadde skrevet en liten håndbok sammen med et par venner om det. Det vil si, det var Paulos ide men han fikk aldri tid til å skrive noe særlig i dette samarbeidsprosjektet, så han leide inn en kompis som skrev hans del, noe som førte til en bitter konflikt med vedkommende, som ikke fikk navnet sitt på eller i boka. Dette viser en av Paulo kyniske sider, som det kommer flere eksempler av i biografien. Han kunne være en nådeløs forretningsmann på sitt værste, og med et talent for markedsføring og strategisk tenkning noe som helt sikkert kom han tilgode da han virkelig slo igjennom som forfatter.




En dag greide han endelig å skrive en bok. Han hadde omsider slått seg til ro med en kvinne over tid, Christina, som han lever med den dag i dag. De startet et lite forlag, og Paulo ga ut en forvirrende liten sak; Helvetes arkiver og noen andre småting. Han ga også ut En trollmanns dagbok i 1987, den ble senere kalt Pilgrimsreisen, om sin vandring på Caminoen i Spania. Dette ble vendepunktet. Boka kom på bestselgerlistene i Brasil, og ble senere toppet av Alkymisten (1988) .   Kritikerne starte å slakte den første boka, og så også den neste, og neste... Men folket elsket bøkene hans. Paulo skaffet seg en agent, Monika Rezende Antunes, 20 år gammel, som tok på seg å forsøke å satse på oversettelse og salg til det utenlandske markedet. Monika var helt uerfaren, og Paolo tenkte han måtte ha en agent som hadde erfaring og kunne manøvrere seg i det store vanskelige utenlandske markedet, men Monika nektet å si fra seg jobben, og han ga etter. På en bokmesse i  Frankfurt greide hun å forhandle frem en kontrakt med den norske lille forlaget EXlibris ( i dag Bazar). Det ble det første utenlandske forlaget hun gjorde kontrakt med , og siden fulgte mange andre land, også store markeder som Frankrike, Tyskland, England og USA. Monika inngikk også forhold og ble gift med forlagets eier, Øyvind Hagen.

Alkymisten slo alle rekorder og lå på bestselgerlistene i flere land i månedsvis og kom inn på Guiness Rekordbok i Brasil  det året den hadde ligget øverst på listene i 208 sammenhengende uker. Andre rekorder sto for tur. Han fikk flere priser og utmerkelser, fikk møte Paven i Vatikanet med mer. Men for kritikerne var og forble han et slakteoffer. Han ble slaktet,  kritisert og latterligjort, gang på gang.  Spesielt i hjemlandet Brasil, men det spredde seg også andre steder i verden. Da boka Veronika vil dø (1998) , basert på hans egne erfaringer som psykiatrisk pasient, stilnet kritikken. Kritikerne visste at dette var selvopplevd og de tok hensyn. Paulo ble også invitert til å snakke om sine erfaringer og meninger om psykiatri, da den nye "Antigalehusloven" skulle vedtas i Brasil. Målet med loven var blant annet å trappe med på institusjosjonspsykiatri som i realiteten fungerte som fengsel. Han ble også invitert til, to år etter, å delta i  juryen til Russel-tribunalet om psykiatri, som Europaparlamentet har opprettet.  Veronika vil dø ble filmatisert som også flere andre av hans bøker har blitt. Men flere bøker kom , og kritikerne startet igjen med slaktingen, mens bøkene bare fortsatte å selge. Han utforsket sex som temaer (11 minutter og Zahir) og de solgte like godt.

Paulo Coelho var blitt og er en litterær sensasjon. Biografen går ikke inn i noen dypere analyse over hvorfor, men berører spørsmålene. Er det fordi Coelho var så god på markedsføring?  Hadde det vært svaret, mener biografen, så  hvorfor har ikke andre forfattere fulgt oppskiften?  Selv om det kan bidra til noe av forklaringen, så er nok ikke det hele svaret. Jeg tenker at han sannsynligvis har truffet noe i folk med sine enkle åndelige  budskap og temaer, og har  truffet noe i tidsånden.

Biografien er velskrevet og spennende å lese. Og den er nyansert. Den viser ikke glansbildet Coelho, men viser brysk frem hans mindre flatterende sider og episoder i livet som nok er ukjent for svært mange av hans lesere. Coelho har selv godkjent biografen som har fulgt ham i flere år, og var klar over at hans  svake sider også ville komme frem, noe han selv ser på som en nødvendighet  også for sin egen utvikling. Det som som er spesielt med biografien er jo også at Coelho fortsatt er i levende live og aktiv i sitt forfatterskap. Etter at biografien ble skrevet har han kommet ut med både Alef og Manuskriptet fra Accra. Og det kommer helt sikkert flere bøker.

Paulo Coehlo bor i dag i landsbyen Farbes ved Pyreneene i Sør-Frankrike med sin kone Christina. De har også leilighet i Rio de Janeiro. Samt et hus i Dubai som de har fått i gave.

Boka er illustrert med en del bilder, den har kart over Brasil og Latin-Amerika på innsiden av permene, den har rik kildeliste og bokliste, publikasjonsliste, liste over priser og utmerkelser  med mer.   Paulo Coelho- ordenes alkymist er en biografi det var en fryd å lese.

Av Paulo Coelhos bøker på norsk, har jeg lest 10.:

Pilgrimsreisen, Alkymisten, Håndbok for lysets krigere, Veronika vil dø, Djevelen og frøken Prym, Elleve minutter, Zahir, Heksen fra Portobello, Brida  og Alef.

Jeg synes hans beste er: Veronika vil dø, Djevelen og frøken Prym og Heksen fra Portobello. Det demrer også litt for meg at Zahir ikke var så værst, selv om jeg husker lite av den. Coelhos bøker er slik at du sluker dem, og da er de også lett å glemme.  Når jeg kom til Alef,merket jeg at jeg var begynt å gå lei av Coelhos bøker. De gikk mye i samme duren når det gjaldt det åndelige og filosofiske grunnlaget. Men jeg merker nå da jeg har lest biografien at jeg mer forstår bøkene ut fra hvilken kontekst de ble skrevet i, og jeg tenkte ofte underveis i lesingen at ja, -her ja, her hentet han inspirasjonen til den og den boka fra...

Disse fem på norsk, har jeg ikke lest:

Valkyriene, Det femte fjell, Ved elven Piedra satt jeg og gråt, Seierherren står alene og Manuskriptet fra Accra

Paulo Coelho  sin hjemmeside HER Paulos blogg HER

Her står alt om de norske utgivelsene, om forfatteren selv og biografen på BAZARs hjemmeside.

Boka er kjøpt.

Jeg skrev også om boka i søndagens smakebitspalte HER

Les om flere forfatterbiografier i Månedens Moshonistas Biografilesesirkel HER

Fernando Morais

Fernando Morais foto: Bazar.no


Fernando Morais: Paulo Coelho- ordenes alkymist, 485 sider

Bazar 2010





Bokhøstens godbiter, et lite utvalg

$
0
0
Katalogene er trykket og utsendt, pressekonferanser og lanseringer kommer nå på løpende bånd. Jeg har kost meg med katalogene og nyhetsbrevene og har plukket ut mine godbiter, som  jeg gleder meg til og er spent på.  Som vanlig er det nok mer jeg ønsker å lese enn det jeg rekker, men det utvalget jeg her presenterer er eksklusivt nok til at jeg vet jeg vil rekke det (før eller siden).


Et knippe av høstens bøker er allerede ankommet mitt hjem

La oss ta det forlag for forlag:


Karin Brunk Holmqvist som har hatt stor suksess med bøker som Potensgiverne, Sirile gentlemen, Rosa elefanter m.fl. kommer nå med Kaffe med musikk.

Kaffe med musikk? Hva er det? Slikt er ikke Viola, Inez og Olga vant til hjemme i det lille kystsamfunnet Brantevik. Men så vinner syklubbvenninnene en bussreise til Tyskland. Nysgjerrige, men nervøse setter de lite bereiste damene seg på bussen.

Det blir en reise de sent vil glemme. Kvinnebedårere, innbruddstyver og engler på hotellrommet gjør at Inez må bruke håndvesken som våpen og at den blyge Viola livner til. Samtidig oppdager mennene deres hjemme i Brantevik både det ene og det andre om å holde styr på huset og å savne sin bedre halvdel.

Og kaffe med musikk – det blir det alltid god stemning av!

Før flommen tar oss av Helena Thorfinn er også en bok jeg er spent på . Den tar oss med til Bangladesh.:


Sofia har fått jobb på den svenske ambassaden i Dhaka, og ektemannen Janne og deres to små barn følger med henne dit. De ser frem til å bo utenlands i noen år, men familiens møte med Bangladesh blir ikke helt som de hadde tenkt seg. De bli overveldet av mylderet av mennesker, den uendelige fattigdommen, korrupsjonen og urettferdigheten.
Samtidig brennes en ung kvinne til døde av sin mann og svigermor. Ingen i landsbyen reagerer, og de to søstrene hennes innser at en lignende skjebne venter dem. De flykter til storbyen og havner i Sofia og Jannes hus. To kulturer møtes, og noe nytt oppstår. Kan verden forandres – før flommen tar dem?

"Det er her det skjer, alt det dere snakker om i Europa. Det er landet vårt som synker på grunn av klimaforandringene, det er vi som syr klærne deres, og det er våre ekstremister som forstyrrer den trygge hverdagen deres." /Stemme fra Bangladesh




Samlaget:
Jan Roar Leikvoll imponerte meg med Bovara. Til høsten kommer han med Songfuglen: 

Sidan han vart fødd, har Jakoba levd som ei jente. Han har vakse opp hos mor og tante i ein by der det berre bur kvinner. No er han i ferd med å bli ein ung mann, og han får kjensler for ei jente. Det blir stadig vanskelegare å halde løyndommen skjult, men kanskje talentet kan redde han: Ingen syng så vakkert som Jakoba, og han begynner i lære hos den beste songlærarinna i byen. Samstundes, på andre sida av juvet, djupt inne i skogen, truar brøla frå mennene.

Les mer her

Erica Løfstrøm blir også et nytt og spennende bekjentskap. Hun kommer med Sex, musikk og vold.




Gyldendal forlag har som vanlig mye spennende på tapetet. Først ut i min lesebunke blir:

Jørn Lier Horst med Hulemannen, en ny krim med William Wisting, som jeg virkelig ser frem til. Denne lanseres i forfatterens hjemby 21.august, og dit har jeg planer om å dra. Det blir det selvsagt blogget og instagrammet fra. (instagram: artemisia60) 

Peruaneren Mario Vargas Llosa kommer også ut på norsk igjen med Samtale i Katedralen. Dette er ingen nyutgivelse, siden det er en av hans tidligste og mest innovative og poltiske romaner ifølge forlaget. Jeg vet ikke om jeg får lest denne i høst, men jeg ser likevel frem til den dagen jeg gjør det. Jeg tror ikke dette er den enkleste romanen å lese, men at den vil bli interessant det tror jeg helt sikkert. Jeg var i Peru i fjor, og det gjør det ekstra spennende.



Cappelen Damm har også mye spennende på høstmenyen, blant annet nytt fra flere av mine favorittkrimforfattere:

Gert Nygårdshaug med Pergamentet

Torkil Damhaug med Sikre tegn på din død

Karin Fossum med Carmen Zita og døden

Chris Tvedt med Den blinde guden

Vigdis Hjort kommer også med en essaysamling det skal bli spennende å lese: Litterære essays

Jeg håper også å komme meg på lansering med Gert Nygårdshaugs Pergamentet i neste uke, 22.august, i Oslo.



Jonas Garnell kommer med første bind i en trilogi om da AIDS kom til Sverige: Tørk aldri tårer uten hansker

Ellers er jeg spent på Knut Lindhs krim Blindebukk, med tema psykiatri.



Jeg har allerede sikret med Mysteriet mamma av Trude Lorentzen, som beretter om sin mor som var psykisk syk, og som tok selvmord da Trude var tenåring.



Tiden har også flere bøker jeg sikler på i høst.

Gaute Heivolls nye Over det kinesiske hav har jeg allerede sikret meg. Jeg likte Før det brenner ned veldig godt, og håper at denner er litt i samme gata, og ikke så mye Kongens Hjerte, som jeg ikke synes var like bra. Han har som blant annet Jan Roar Leikvoll, et nydelig språk.

Vidar Sundstøl har fått mye ros for Minnesotatrilogien og nå kommer han med Besettelsen  Gjett om jeg ser frem til den.  Jeg kan også godt tenke meg å lese Nicolai Houms De håpefulle. 



I oktober kommer Ildefonso Falcones med en ny storslått roman fra Spania, som jeg ser frem til å lese, Barfotdronningen



Schibsted er også et av de forlagene jeg stadig vekk finner gode bøker fra.  Akkurat nå venter jeg spent på Khaled Hosseinis Og fjellene ga gjenlyd. Jeg har faktisk ikke lest de andre bøkene hans, men denne frister veldig. Og coveret er bare aldeles nydelig:



Ellers er jeg spent på Trine Vollans debutroman Stockholm  .




Jeg har allerede lest og blogget om Magnhild .

Ellers kommer Kristina Johansen med en spennende rapport fra krigens ofre i Colombia, Frykten har et ansikt  . Svak som jeg er for Latin-Amerika må jeg nok skaffe meg denne.:)

Helga Flatland kommer også med sin tredje bok i sin Afghanistan-trilogi. Det finnes ingen helhet. Jeg bør nok lese de andre to først, før jeg leser denne, men disse står absolutt på leseplanen fremover. Ketil Bjørnstad og Øystein Wiik kommer også med nytt, bare sånn til orientering.


LIV :

Det lille Vestfoldforlaget LIV kommer også med nye bøker, og den jeg ser mest frem til er den tredje krimboka til Frode Eie Larsen, Jordtårer



Juritzen har mye nytt på den litterære agendaen i høst. Jeg har  allerede rukket å lese Gunn Marit Nisjas andrebok Porselenspiken, og Lisa O`Donells Bienes død.

I tillegg ser jeg veldig frem til å lese den nye krimen til Jan-Erik Fjell , Hevneren . Slår denne til hos meg, så har jeg gleden av å se frem til nr 1 og 2 av samme forfatter også.

Jeg gleder meg også til å lese Monarkenes flukt av Barbara Kingsolver. 
Ricard Spetz kommer også med ny spenningsroman. Det gjør også Sonja Holtermann og flere til. Ja, her må du bare bla og  se i katalogen for det er mye snacks å finne her. Min ønskeliste er lang...

Og i tillegg, - så gjør jeg oppmerksom på at det er flere forlag jeg ikke har rukket å sjekke høstlistene til enda, som Pax, Press, Font m.fl. Mer om dem kommer nok senere.:)


Har du noen høstfavoritter du ser frem til? Legg gjerne inn en kommentar  så får jeg høre.:)

Ha en fin helg!

















Tema CUBA: Vinter i Havana av Leonardo Padura (krim)

$
0
0
Cuba står på tapetet. Jeg har tidligere lest Ernest Hemingway, Cecilia Samartin og Vigdis Hjort med handling fra Cuba.   Nå leser jeg bøker fra Latin-Amerika og Cuba mer målbevisst siden jeg skal reise dit i høst. Jeg startet på Vinter i Havana for noen dager siden.  Forfatteren Leonardo Padura er bosatt i Havana. Vinter i Havana er den første i en serie på fire om politimannen Mario Conde.




Mario Conde er selve prototypen på en krimpolitimann. Han elsker rom og whisky, kvinner, er singel, drømmer om å bli forfatter, er noen og tredve, men har egentlig gitt det opp, grubler for mye, og er tøff i klypa, men også litt feig.

Mario Conde får en forsvinningssak i fanget.  Han blir vekket opp med dundrende hodepine etter en fuktig aften på byen. En kjent mann i industriministeriet, Rafael Morin, har forsvunnet.  Conde må ta oppdraget enten han vil eller ei. Han har ikke lyst, mest fordi han gikk på skolen sammen med Morin, og Morin var han som stakk av med flammen til Conde, Tamara. Conde har egentlig aldri helt glemt Tamara, og følelsene blusser opp når han treffer henne.

Krimromanen har et bakteppe fra Havana. Det er noen fine passasjer fra gater, smug, kneiper, om Cubanske sigarer, kvinner og mat. Conde ser ofte tilbake på tiden som barn og ungdom i boka, paralelt med at etterforskningen skrider frem. Og det er interessant nok å lese om barn og unge på Cuba, som ikke er så annerledes enn andre steder. Men som en spenningsroman grep den meg ikke noe særlig. Dette er ingen pageturner. Jeg er nok kanskje bortskjemt med amerikansk, britisk og skandinavisk god krim. Denne boka er ikke på det høye spenningsnivået jeg liker å lese. Men boka er interessant nok, fordi språket er godt og at det er kult å lese fra Havana.  Det er likevel mulig jeg følger Conde videre i nye bøker med ham.

Boka ble skrevet i 1990-91, men kom på norsk først i 2012.

Les mer om bok og forfatter HER

Boka har jeg fått av en venn.



Foto: epals.com


Leonardo Paduro: Vinter i Havana, 255 s

Bokvennen 2012

Smakebit på en søndag (42 ): Kaffe med musikk

$
0
0
Søndag og jeg er i Drammen. Fikk Karin Brunk Holmquist sin nye Kaffe med musikk her forleden, og den må jeg bare starte på før jo heller. Litt humor er ikke å forakte nå.





I dag viser jeg en tilfeldig smakebit, siden jeg nettopp har startet på boka.:

"Flau satte hun tablettene på plass i skapet. Denne natten ble en eneste lang ventetid på neste dag, som kom til å føre henne en dag nærmere avreisen til Tyskland.:" (s 22)


Om handlingen:


Et vinnerlodd og et eventyr de sent vil glemme.

Syklubbvenninne Viola, Inez og Olga vinner en busstur til Tyskland – og hvilken tur det skal bli! De lite bereiste damene fra det lille kystsamfunnet Brantevik vil oppleve både kvinnebedårere, innbruddstyver og engler.
Gjør dere klare for litt av et EVENTYR – og "Kaffe med musikk"!

Vil du lese flere smakebiter ta en titt inn til Mari i bloggen Flukten fra virkeligheten. Ha en god søndag::)

Morsomt om svenske pensjonister på tur: Kaffe med musikk av Karin Brunk Holmqvist

$
0
0
Kaffe med musikk er Karin Brunk Holmqvist`femte bok om de svenske pensjonistene på norsk. Det er min andre. I fjor leste jeg Rosa elefanter. Holmqvist skriver lett og morsomt om hverdagssituasjoner i ei svensk bygd, og ruller opp et snodig lite persongalleri av pensjonister med særpreg. Så også i den siste boka.



Syforeningen i Brantevik med Viola, Inez og Olga i spissen vinner en busstur til Julemarked i Tyskland. Det nye medlemmet Svea som er innflytter var ikke tilstede under lotteriet men de bestemmer seg for at også hun skal få bli med. De er jo inkluderende må vite, selv om noen av dem synes Svea er litt fin på det. Svea holder seg litt unna damene på turen, og begynner å flørte med Erik, en enslig mann som er med. Damene er helt ukjent med å reise, og opplever det ene og det andre, og spesielt så er kaffe med musikk oppi, noe som bidrar til å øke humøret til både damene og de andre i reisefølget.
Hjemme i Brantevik forsøker mennene å styre huset som best de kan, men de må også erkjenne at de kommer til kort og savner damene sine. Sveas mann Ola, derimot, har annet på ferde..

I et lett språk, og med underfundige situasjonsbeskrivelser med mye humor, har Karin Brunk Holmqvist igjen servert oss en morsom og fornøyelig bok om de herlige svenskene. Jeg leste den på få timer i går kveld, og koste meg skikkelig. Boka var også vanskelig å legge fra seg, fordi jeg måtte jo bare se hva som skjedde på turen da de kom til Tyskland. Jeg har også vært på noen bussturferier selv, og syntes jeg gjenkjente noen av situasjonene, som jeg humret av. Man er alltid spent på hvem man reiser med, og får nye vennskap og blir kjent med rare folk. Bussjåføren har også sine særegenheter som andre i reisefølget, så også her.

Og så lærte jeg at svenske sosionomer på sykehus i Sverige brukte å gå med skotskrutete skjørt med spenne tvers over. ;)

Mer om Kaffe og musikk og forfatteren HER

Min omtale om Rosa elefanter 

Min smakebit på en søndag fra boka HER

Takk til Silke forlag for leseeksemplaret.


Karin Brunk Holmqvist: Kaffe med musikk, 230 s

Silke forlag 2013

Boken på vent (46 ): Roser, kyss og døden

$
0
0
Da er det tirsdag igjen og bokhyllene mine er slanket pga at jeg flytter om knapt et par uker. De fleste bøkene mine er på lager i Trondheim, men noen har jeg her som jeg tenker å ta med på reise utover høsten. Det ligger to Maria Lang-bøker her, Roser, kyss og døden og Mord på kirkegården, som  er lette og fine å ta med i kofferten. Og så kommer jo Silke forlag med enda en Maria Lang-bok rimelig snart. ( Se, døden på deg venter) På tide å lese dem, kanskje..


















Om boken her:

Sommeren viser seg fra sin vakreste side når Puck ankommer familien Malmers herregård Rødbergsbruket for å møte Christer Wijk og hans nye kone. Puck tas imot med åpne armer, men hun aner likevel uråd. Det virker som om den vordende brudens familie skjuler et eller annet. Men hva?

Kriminalkommissaer Wijk er stormforelsket, og det later til at han for én gangs skyld har klart å legge fra seg politirollen. Han merker ingen ting til understrømmene av fare i huset, og Puck bestemmer seg for å bli værende hos dem en stund.

Det varer ikke lenge før morderen slår til. Familiens patriark blir funnet død, og familien står lamslått tilbake. Det må være en i den nærmeste kretsen som er den skyldige. Puck og Christer Wijk samarbeider nok en gang om en mordgåte som må løses – og det snart. For hvem vet hvem som blir neste offer ….

Velkommen til en klassisk krimgåte! Maria Lang er Sveriges første krimdronning og en favoritt blant mange krimentusiaster. Mordgåtene hennes er av det gammel-dagse slaget, hvor leseren får være med å gjette hvem som er morderen. Det er en nostalgisk nytelse å lese en krimbok Maria Lang, og leseren får en unik svensk 50-talls-følelse.



Les mer HER


Bøkene blir filmet ! 


Vil du lese om flere boktips, flere bøker på vent, så ta en titt inn til Beathe i bokhylla
hennes der bloggerne deler sine uleste bøker de har i hylla.:) Ha en fin tirsdag !




Boklansering: Hulemannen av Jørn Lier Horst

$
0
0
Endelig hadde jeg fri og det klaffet med å delta på boklansering av Hulemannen i Stavern. Jeg avspaserte et par timer og kjørte til Sandefjord fra Hedalen og plukket opp min søster som hadde laget en deilig middag før vi dro videre til Stavern. Seansen skulle foregå på Det gule galleriet. Heidi, søster, visste hvor det var, og fortalte at det var favorittstedet når hun reiste til Stavern for å drikke kaffe, gå på utstillinger etc. Men stort var ikke stedet, sa hun, og lurte på hvor mye folk som skulle komme?  Tja, ikke vet jeg, sa jeg , men det blir sikkert en del. Bare på facebook hadde ca 160 meldt seg på, om det kan være et slags pekepinn.


Gyldendalredaktør Cathrine, Karen fra ARK Farris og Jørn Lier Horst. (foto: Heidi Ness)

Da vi ankom Det gule galleriet, var det stappfullt. Personalet sa det ikke var sikkert vi fikk plass inne. Vi snek oss forbi krimforfatter Jan Mehlum, og noen andre, og var det ikke selveste Jørgen Brekke som hadde tatt turen sørover fra trønderhovedstaden der bak? Jo da, og det var vel de kjente fjesene vi kunne se blant alle de fremmøte. Med unntak av hovedpersonen selv da, Jørn Lier Horst, som nylig ble sammenlignet med Jo Nesbø i Dagbladet for sin innsats med Hulemannen. 

Gyldendalredaktør Cathrine åpner seansen og snakker om drømmeforfatteren, den alle forlag drømmer om, en som er produktiv, med en voksende suksess og popularitet, og den har de nå i sin stall, og en slik en er Jørn Lier Horst. Karen, fra ARK Farris intervjuet så Jørn Lier Horst på hjemmebane, om bøkene, politimann William Wisting, og Hulemannen spesielt, om forfatterskapet, og om de andre serien han skriver for barn og ungdom.

Jørn Lier Horst, er som de fleste vet, politimann av yrke, og bruker sine erfaringer i forfatterskapet. Nå går det så bra at han slutter som politimann og vier seg til forfatterskapet på heltid. Karen lurte på om vi får flere bøker fra han nå, men det kan han ikke love. Men han vil få mer tid til å reise rundt å treffe lesere på bokmøter og lignende, og mer tid til sin familie, og å sove lenger om morran. Det tar tid å være en populær forfatter, og opprettholde kontakt med leserne sine.  Dette synes han også er trivelig.



 Jørn Lier Horst. Foto: Heidi Ness

Angående Hulemannen så fortalte forfatteren at han har brutt noen av sine prinsipper. Han har sagt at han aldri skal skrive om seriedrapsmenn, fordi de omtrent ikke eksisterer i Norge. Vel, her kom det et unntak...  Han liker å skrive bøker han selv ville likt å lese, og det er jo så spennende med disse seriedrapsmennene da.. Han ønsker heller ikke å spekulere i grove voldskildringer og scener som slår deg i hodet med et brak, men heller bygge opp en uhygge ved hjelp av språklige virkemidler, noe Karen sa han har klart utmerket ved hjelp av snøen som laver med og antydninger, slik at uhyggen sakte men sikkert kryper under huden din.

I Hulemannen har han også konstruert flere mulige drapsmenn, men bestemte seg ikke før på slutten av boka hvem den skyldige var. Så hvis noen påstår at de visste tidlig hvem hen var, så visste de det før forfatteren selv, sa han.



Eget foto

Karen spurte nå så om hvor mange Wistingbøker det blir. Får vi en ny neste sommer? Nei, det tror ikke Horst. Kanskje i 2015. Han har noe på en skisseblokk, mer vil han ikke fortelle oss. Han sa det samme i fjor, sa Karen, og det kom bok nå, men det var fordi han ikke greide å la være å skrive den ferdig, sa han. Og hvem vet, det kan jo skje igjen? At vi får Wistingbok nr 10 allerede neste år?



Foto: Heidi Ness

Etter bokbadet ble det som seg hør og bør anledning til å kjøpe bøker og få dem signert.   Og i den deilige sensommerkvelden satte Heidi og jeg oss ute med kaffe og sjokoladekake og fordøyde inntrykkene. Og kom på at det også var snakk om filming av bøkene. Horst bekreftet at det var snakk om det, og at det planlegges en pilot nå, men at et slikt TV- eller film-prosjekt nok vil ligge et godt stykke frem i tid.



Heidi venter på kaffe og kake. (eget foto)




Ute på Det gule galleri i Stavern, inne er det stappfullt (eget foto)


Jeg har lest halve Hulemannen og klør etter å lese ferdig resten. Etter å ha hørt Gyldendal-Cahtrine fortelle innledningsvis at hun omtrent lettet tredve centimeter fra senga når hun leste slutten av boka, av spenning selvfølgelig, så er jeg utrolig spent på fortsettelsen.. Ikke har alle likene dukket opp enda heller, bare to.  Og jeg håper virkelig ikke at deres tilstand blir utbrodert like mye som det første liket i boka, da blir det i tilfelle ingen lesing til frokosten. Men til kaffen derimot..

For leserne som ikke har vært i Stavern, har jeg tatt et par bilder for å vise dere hvordan det ser ut på det idylliske stedet. Ikke akkurat stedet man venter at massemordere kommer til, og det gjør de vel svært sjelden, men man kan aldri vite. Det står fortsatt mange savnede på FBIs lister, kunne Jørn Lier Horst fortelle.;)



Havna i Stavern, med Citadellet i bakgrunn. (eget foto)



Boklansering: Pergamentet av Gert Nygårdshaug

$
0
0
Gert Nygårdshaug er en fryd å høre på, så også i kveld (22.08.13) under lanseringen av Pergamentet i Cappelen Damm-huset i Akersgata. Forlagssjef og forfatter (jeg har forøvrig lest Hegers eminente biografi om Agnar Mykle bl.a.) Anders Heger bokbadet Nygårdshaug om den nye boka, den ellevte krimboka om Fredric Drum og Skarphedin Olsen. Skjønt Fredric Drum beveger seg mest i kulissene i boka, mens Skarphedin får mer plass. På spørsmål om hvorfor, svarer Nygårdshaug at han er mektig lei av gourmetmat, og derfor lar Drum få holde på med restauranten sin i fred, mens han har fått mer sans for Skarphedin og vil gi ham hovedrollen.


Anders Heger og Gert Nygårdshaug (eget foto)

Nygårdshaug blir konfrontert med at han har sagt at det kun blir ti Drum-bøker, men så skriver han altså en ellevte. Og kanskje en nummer tolv også? Nei, det gjør han nok ikke, svarer han. Han er egentlig ferdig med å skrive krim. Det er for mye krim på markedet, sier han, så han har blitt lei.  Men så dukket altså dette Voynich-manuskriptet opp, og da måtte han bare skrive en bok om det, og krimformen passet bare så altfor bra.

Voynich-manuskriptet er fra 1400-tallet, og det er meget mystisk. Det er blant annet noen plantetegninger i det, som man ikke aner hva er.  Dette ga masse næring til Nygårdshaugs forskertrang og fantasi og han satte i gang mye research og begynte å skrive og dikte. Han bestemte seg også for å ta livet av en suksessrik engelsk forfatter, etter modell av en amerikansk meget kjent en, fordi han var redd han ville stjele bokideen fra ham. Dette opplevde han med Chimera. Mye av den berømte forfatters nye bok Inferno, handler om det samme som Chimera. Skjønt, det er nok tilfeldig, for hvem har vel giddet å oversette Chimera til engelsk for å representere den for den berømte forfatteren, som vi nå skjønner er Dan Brown, men som i boka kalles Davis Broomfeld, sier han.


Fra Voinich-manuskiptet , som ble vist på skjerm (eget foto)

Boka veksler mellom nåtid og 1400-tallet, hvor en munk sitter og skriver..
Nygårdshaug ble veldig fascinert av å dykke ned i munkenes verden. Her er det mye å ta av, sier han, og det er da også skrevet mange klosterromaner.  Nygårdshaug er svært interessert i gamle myter, mystikk, koder, kryptologi og økologi. Han bruker mye av bøkene sine til å forske på dette. Han mener det er gått tapt så mye kunnskap, og hvis vi hadde funnet svar på mye av dette hadde verden sett annerledes ut. Han er ikke opptatt av konspirasjoner som sådan, eller det overnaturlige, da han tror alt har en naturlig forklaring, det er bare det er så mye er gått tapt. Han er også et veldig samfunnsengasjert menneske, og mener spesielt krimgenren egner seg godt, og brukes mye, til å belyse samfunnsmessige temaer. Han synes også derfor det er rart at en avis som Klassekampen ikke anmelder krimbøker, fordi det nettopp her at samfunnsmessige og politiske temaer kommer opp og blir belyst.



Redaktøren, Gert N og hans sønn som har designet omslaget (eget foto)


Til sist ber redaktøren også opp Nygårdshaugs sønn som også får en stor takk fordi han har designet omslaget på Pergamentet.  Og så blir det som seg hør og bør, signering...



Omslagsdesign: Hans Jørgen Furre Nygårdshaug





Vil du lese mer om Pergamentet, kan du gjør det HER

Gjett om jeg gleder meg til å lese denne. De andre ti bøkene i serien har jeg frydet meg over. Omtaler finner du ved å søke på Gert Nygårsdahaug i søkefeltet øverst til venstre på bloggen.

Tema Cuba: Dona Maria av Cecilia Samartin . Og en smakebit på søndag (43)

$
0
0
Jeg er rystet. Jeg er rystet over å lese over mangelen på menneskerettigheter og grusomheter befolkningen på Cuba er utsatt for, som Cecilia Samartin skriver om i Dona Maria. Vi snakker om nyere tid, etter millenniumsskiftet. Cubanske myndigheter hevdet at Cecilia Samartin har fart med løgner i denne boka.  Men ville damene i hvitt blitt nominert til Nobels fredspris i 2012 hvis dette ikke var tilfelle? Cubas myndigheter vil antageligvis hevde at det er amerikansk propaganda, og intet annet. Hvordan kan vi vite hva som er sant?





Cecilia Samartin ble født på Cuba i 1961 Hun og familien flyktet til USA like etter revolusjonen,  Fidel Castros sosialistiske revolusjon. Med god hjelp av den argentinske martyren og helten Che Guevara, med flere. I romanen Dona Maria beskriver Samartin gjennom tre generasjoner kvinner og deres menn hvordan forholdene har vært og er på Cuba etter revolusjonen, og hva som truer dem som tør si imot regjeringens krav om total underkastelse til felleskapet og lydighet til regjeringen.  75 menn, - forfattere, kunstnere, journalister, menneskerettighetsforkjempere med flere ble den 18 .mars 2005 arrestert anklaget for å konspirere for å ødelegge Cuba. De var kun engasjert i fredelige kampanjer for å fremme menneskerettigheter for det cubanske folket, ved å arbeide for politiske, sosiale og sosioøkonomiske reformer ifølge Samartins etterord.

Romanen er bygd opp rundt historien til Maria, en eldre kvinne som har fostret sin nevø Ernesto Torres. Han utdannet seg til lege og var aktiv i kampen for menneskerettigheter, sammen med sin kone Silvia. De har en datter , Sophie, sammen.  Ernesto blir fengslet, og det går flere år før Maria får vite det siden Silvia og Sophie har skjermet henne etter Ernestos ønske.  Silvia og flere kvinner danner en gruppe, i sin fortvilelse over sine fengslede menns skjebne, som marsjerer hver uke, kledd i hvitt med blomster, for å protestere mot fengslingen og for å få sine menn frigitt. Etter hvert får disse kvinnene- Las Damas de Blanco- oppmerksomhet i internasjonal presse.  De blir en trussel, og Silvia og flere blir utsatt for overvåking og telefonavlytting i hjemmet.

Foruten å få et innblikk i livet til kvinnene, beskriver Samartin de grusomme forholdene Ernesto og hans medfanger opplever i fengselet. Tortur, utsulting, grov mishandling med mer..  Det er bare helt for jævlig å lese om. Jeg mister nesten lysten til å dra til Cuba etter å ha lest denne boka, vet ikke om jeg orker å dra til et land som behandler sitt folk på denne måten, mennesker som er kritiske til myndighetenes regime. Samtidig er turistnæringen på Cuba en av de, kanskje den viktigste inntektskilden for tiden, så  det er kanskje heller ikke riktig å la det være.  Men hvordan kan jeg la være å tenke på dette hvis jeg drar dit?  Det er faktisk nesten ubehagelig å skrive om dette, hvis det er slik at overvåkingssystemet er så innbarket og gjennomført, som hvilket som helst gammelt kommunist- og diktatorregime.  Og strafferegimene så harde og grusomme. Jeg må også si at jeg ikke vet alt for mye om Cuba, men forsøker for tiden å lese meg opp. Og lurer vel egentlig på om vi virkelig kan vite hvordan det er der.

Tilbake til boka, så har Samartin skrevet en god og fengslende roman som vanlig, denne gang med et politisk innhold som hun har fått trusler for. Det er modig av henne. Hun vet nok hva hun har utsatt seg for.  Jeg synes kanskje starten i boka hadde en for lang opptakt  for at vi skulle bli kjent med Sophie, Silvia, Ernesto, Maria og de andre- skjønt det var vel fordi jeg var mest interessert i kjernehistorien om Las Damas de Blancas.

En liten smakebit siden det er søndag og vi tar en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten.:

" Hun var så lei av ham, men likevel klamret hun seg til ham som om han kunne redde henne fra seg selv. Likevel visste hun at frykten kom til å bli hennes død.
  " Hvor får du disse merkelige ideene fra?" spurte Ernesto og tok hånden hennes, som var enda mykere enn hun hadde trodd.
   " Fra bøkene mine", sa hun. " Bøkene er de eneste vennene jeg kan stole på, og hvis jeg velger klokt, vil de aldri skuffe meg."" (s.55)

Berit har nylig blogget om Dona Maria og hun har også lagt ved link til en kronikk Samartin skrev i fjor om Las Damas de Blancas. Kronikken i Aftenposten kan også leses HER

Romanen  Dona Maria fikk jeg på Bokbloggertreffet i september i fjor, 2012. Da var også Cecilia Samartin på Oslo Bokfestival for å promotere boka. Jeg var selv med på en tilstelning med henne.




 Cecilia Samartin snakker om Dona Maria på Oslo Bokfestival 2012 (eget foto)



Cecilia Samartin: Dona Maria , 464 s

Juritzen forlag 2012



Hulemannen av Jørn Lier Horst

$
0
0
Etter  å ha fulgt med og lest noen bøker av Stavernforfatter og politimann Jørn Lier Horst, ventet jeg med spenning på hans siste;  Hulemannen.  Jeg var også på lanseringen i Stavern sist onsdag, noe som bare trigget spenningen enda mer.  Det har tatt noen dager å lese boka, ikke fordi den var tung eller kjedelig eller noe (nei, gud forby!), men fordi jeg har fartet og jobbet og vært intens oppe i andre ting enn lesefordypelse. Og så måtte jeg lese ferdig en annen påbegynt bok også. Men i dag, før jeg gikk på seinvakt, rakk jeg innspurten på krimboka, og for en innspurt!



William Wisting møter denne gangen døden i sitt eget nabolag, står det på omslaget av boka. Viggo Hansen, en mann på ca 60 år, blir funnet død i sitt hjem, sittende i en stol foran TV`n. Ikke nok med det, der har han sittet i 4 måneder, og er omtrent mumifisert på grunn av mangel på luft og fukt i den innestengte leiligheten. Politiet antar dette er et vanlig dødsfall, uten noe mistenkelig ved seg, men William Wisiting nages av å tenke på hvor ensom denne mannen må ha vært. Wistings journalistdatter Line bestemmer seg for  å skrive en featuresak til VG Helg, om ensomhet med utgangspunkt i Viggo Hansens dødsfall. Hun leter opp hans gamle naboer og skolekamerater.  Paralellt dukker et annet lik opp, som viser seg å være en amerikansk statsborger , en professor, som har jobbet på samme universitet som en ettersøkt seriedrapsmann. Så begynner jakten. Hvem er hvem, og hvem leter de etter og hva finner de?

Tittelen Hulemannen henspeiler ikke på en mann som bor i en hule, men en person som har tatt en usynlig persons identitet og lever videre som ham, for å skjule seg selv.

Spenningsnivået  bygger seg sakte men sikkert opp, vekselvise kapitler som handler om Line og faren, så to eller flere kapitler om Line på rappen, eller fra etterforskingen, slik at vi bare må lese videre og videre.. Kapitlene er korte, så det er veldig lett å tenke at jeg bare tar et til, så et til...   Hadde jeg hatt en fridag uten andre gjøremål på tapetet, hadde nok dette vært en bok jeg hadde kommet til å lese i ett jafs, slik som jeg leste Jakthundene i fjor. Wisting er fortsatt like traust og ordentlig som før, men Line begynner å bli en mer spennende dame å følge.

Det er noen makabre passasjer i boka, spesielt i starten hvor likets forfatning utbroderes slik at jeg mister matlysten, så dette kan du ta som en advarsel mot ikke å spise og lese samtidig. Dette er forøvrig en solid Wistingkrim, og slutten er hyperspennende.  Jeg vingler litt mellom fire og fem på skalaen her, men siden Hulemannen rett og slett bygger seg selv opp mot femmeren, lar jeg terningkastet stå der.

Jørn Lier Horst mottok Rivertonprisen og Glassnøkkelen for beste nordiske krim i fjor for Jakthundene. I år slutter han som politimann for å leve som forfatter på heltid. Han skriver også barne- og ungdomsbøker.  Hulemannen er hans 9. krimroman om William Wisting. Pilotprosjekt om filming er på trappene. Forfatteren er født i 1970 i Bamble . Mer om forfatteren HER

Takk til Gyldendal for leseeksemplaret.

Min omtale med bilder fra lanseringen av Hulemannen i Stavern 21. august HER.





Jørn Lier Horst: Hulemannen, 351 s

Gyldendal 2013

Boken på vent ( 47 ): Mysteriet Mamma av Trude Lorentzen

$
0
0
Jeg fikk denne boka i posten for kort tid siden. Den har ikke ventet så lenge, men på grunn av bokas tema er det ikke en bok jeg kan kaste meg over når som helst- til det er den for alvorlig.  Jeg begynner kanskje på den i løpet av uka. Siden det er tirsdag, velger jeg Mysteriet Mamma som ukens bok på vent.


Boka er journalist Trude Lorentzens egen beretning om sin oppvekst med en mamma som plutselig ble psykisk syk, og som følge av det tok sitt eget liv da Trude var 14 år. Nå, mange år senere har Trude satt ord på sine opplevelser.  Temaet er alvorlig og viktig, og derfor ønsker jeg å lese boka.

Fra forlagets omtale:

"Dette er fortellingen om Mia. En glad dame som brått og uforklarlig ble psykisk syk da hun var midt i livet. Hun begikk selvmord da Trude var 15 år. Nå er Trude voksen, og hun er mamma selv. Hun forsto ikke hva som skjedde med moren sin den gangen. Kan hun forstå mer nå?
Mysteriet mamma er en datters kjærlighetserklæring til en mor som ikke klarte å leve. Det er en historie om avmakt og håp, sorg og overlevelse. Og om frykten for å våkne en morgen og være en annen enn da man sovnet kvelden før. "


Ønsker du å lese om flere bøker på vent ta en titt inn i Beathes bokhylle da vel. Ønsker deg en fin tirsdag!



#Shortcut Vareopptelling med Erlend Loe

$
0
0
Endelig, kanskje så holder nettet en liten stund seg stabilt nok til å skrive et innlegg? Jeg tilstår for dere alle et jeg holder på å bli sprø, #nuts #klinkokos, av et internett så ustabilt at det snegler seg fremover værre enn snegler i hagen når jeg skal lese blogger, skrive kommentarer som jeg mister fordi nettet faller ut, og så videre...  Tar sjansen på at det er ro en stund nå.  Jeg begynner å mistenke naboene mine i boligtunet her om at de laster ned filmer og ser på netflix og sånt og at det går utover ytelsen vår da vi har felles  ruter og sånn.. Selv om vaktmesteren sier at det ikke betyr noe, men vi bor i en sidedal i ei fjellbygd i  Valdres, med litt annen dekning tross alt.   Sist uke var jeg i Sandefjord og Oslo et par dager og internettet med både wifi og 3G suste avgårde i racerfart.. Ingen problemer, og slik vil jeg ha det. Nuvel.. Det var min cyberspaceiale vareopptelling sånn på tampen av døgnet..


Jeg skal imidlertid berolige dere om at jeg ikke kommer til å gå amok som Nina Faber, hovedpersonen i Erlends Loes eminente lille bok Vareopptelling. Nei, der går grensen. Så lavt har jeg enda ikke sunket, så gammel har jeg ikke blitt...

Men la oss forlate meg og min navle, mitt egosentriske sentrum og gå til Nina Faber og denne stakkarslige kvinnen som  etter noen år stillstand som lyriker og drikkefeldig er tørrlagt og på banen med en ny diktsamling, som dessverre blir slaktet i avis etter avis.. Planlagte opplesinger og lanseringer blir avlyst, Nina blir mer og mer forbanna og oppsøker kritikeren for den værste slakten; en ung jypling i Universitas. Hun har da tross alt guts, og lar seg ikke synke ned i depresjonen men tar kampen opp. Og hvilken kamp...

Det er nesten synd å si det, men jeg har omtrent ikke lest noe av Erlend Loe før . Jeg hørte Kurtby på lydbok for et par måneder siden, dett var dett.. jeg har vel lidd under denne anthypefeberen, dvs at når alle andre har lest og snakket om så har ikke jeg giddet å bry meg. Så dumt.  Jeg har jo virkelig gått glipp av noe.  Men sett fra et annet ståstde: Jeg har virkelig mye tilgode, å se frem til av uleste bøker av Erlend Loe. Som attpåtil er fra byen min, Trondheim!

Jeg orker ikke å diskutere moralen i Vareopptelling akkurat nå, annet enn at jeg synes det  er noe der, som er mer enn alvorlig nok- hvordan man kan knuse en forfatter med det man som anmelder (og blogger for den sags skyld) skriver.

Ellers skriver Loe veldig lunt og fint, og enkelt om det han skriver om, så også her.  Latteren min er ikke langt unna, men det er heller ikke alvoret, og medfølelsen med Nina Faber, samt lysten til å røske tak i jyplingen fra universitas og gi ham et realt ballespark.

Boka er lånt på Sør-Aurdal bilbiotek, avd.Hedalen.

Foto: abcnyheter.no


Erlend Loe: Vareopptelling, 136 s

Cappelen Damm 2013




Mysteriet mamma av Trude Lorentzen

$
0
0
Sterkt om selvmord.

Trude Lorentzens mamma døde da Trude var 15 år, i selvmord. Nå har Dagbladjournalisten  skrevet bok om mamman sin, og forsøkt å finne ut hvorfor hun ble så plutselig syk og bare ville dø. Hun har intervjuet de som var henne nær, samt ressurspersoner innen psykisk helsevern og forskning, samt fått tilgang til sin mors journaler fra sykehusinnleggelsene. Resultatet er en nær, varm, fin, interessant og trist bok - en hyllest til en mamma fra en datter.



Trude tar oss med tilbake til sin egen oppvekst, men også enda lenger til mammans oppvekst på Hønefoss. Trude vokste opp alene med sin mamma siden foreldrene ble skilt da Trude var tre år. Mamman, Mia, var gift med Pål som hun traff i studietiden. Han var politisk radikal og Mia var det motsatte, men lot seg begeistre av den nye ideologien hun ble kjent med. Mia kom fra et velmøblert konservativt hjem på Hønefoss.   I voksen alder arbeidet hun som lærer og senere inspektør med mye ansvar. Hun gjorde alt for at datteren skulle få ha en god oppvekst, husker Trude. Det var mamma og hun, de var bestevenner.  En dag da Trude var 14 år , skjedde det noe under en skoletilstelning, hvor mora hadde glemt å sjekke om pianoet som skulle brukes var stemt.  Det ble en pinlig affære, som gikk over normalt sterkt inn på den perfeksjonistiske kvinnen. Og problemet var at dette ikke gikk over, mora ble stadig mer innesluttet, engstelig, selvbebreidende og begynte å oppføre seg veldig annerledes. Hun ble så syk at hun til slutt ble innlagt på psykiatrisk sykehus. Hun var suicidal og fikk diagnosen Depressiv nevrose. En diagnose som ikke brukes i dag.

Trude var i fjortisalderen og skjemtes av at mora var sånn syk. Hun sa til de andre at mora hadde influensa. Senere hadde hun brukket kravebeinet og lignende. Trude trodde at ingen ville være venner med henne hvis de fikk høre at mora var innlagt på galehuset. Mora ble stadig dårligere og prøvde å ta livet av seg flere ganger.  Før hun lyktes ba hun eksmannen Pål om at Trude måtte få bo hos ham så hun fikk bruke tiden på å bli frisk. Men hun ble ikke frisk.

Det er på mange måter hjerteskjærende å lese Trudes historie, hvordan hun som barn og ungdom taklet og ikke ville godta at mora ble sånn syk, hvor redd hun var, og hvor mye hun ønsket å få tilbake den mora, bestevennen som hun alltid hadde hatt. Det var jo bare mamma og henne , skriver hun.  Om hvordan hun tappert levde seg gjennom sorgen, eller var det det hun nettopp ikke gjorde, der hun turet frem og presterte på skolen og på alle hold.  Eller hun sørget på sin måte, kledd i svart.
Det er også en fin og varm bok å lese, om et nydelig mor-datter-forhold. Om en mor som gjorde alt, men som likevel ikke følte hun strakk til. Kanskje var det noe der..

Trude har ikke funnet svar på hvorfor mora ble så plutselig syk og tok livet sitt. Av journalene kan det se ut som at Mia ikke ble helt forstått, mener hun. Det eksperter har fått ut av å bli konsultert med den informasjonen Trude har funnet frem, er sprikende teorier. En mener hun kan ha hatt en lettere form for bipolar lidelse (2,3 eller 4), en mener hun kunne ha fått hjelp av moderne elektrosjokk, en mener det kan ha ligget depresjon latent som hun ikke viste for andre. Et annet moment er at man ikke visste nok den gangen om behandlingen av depresjoner , som er et mangfoldig område, eller virkningen av medisiner. Det vet man ikke nok om i dag heller, dessverre. Menneskesinnet er ingen maskin enkel å forstå.

Det er interessant å lese journalutdrag og drøftingene rundt hva dette kunne være, om arvelighet av slike lidelser, om omfang av selvmord og utviklingen på området angående kunnskap og åpenhet. Det er ikke lenge siden selvmord var så tabu at man ikke skulle nevne det i dødsannonser eller på andre områder. Nå kan man lese i avisene at "hen valgte å avslutte livet". I 1990 gjorde man ikke det. Trude tror på åpenhet, at dette skal snakkes om. Hun tror også for sin egen del at det blir lettere å bære og godta når hun snakker om det, i tillegg til at det kan vaksinere henne mot selv å få utslag for den lille potensielle arvelige faktoren.

Selv om hun aldri får svaret på hvorfor mamma ble så syk, og ikke ville leve lenger. Å velge å dø fra sin datter, fra henne, synes Trude har vært vanskelig å forstå. Selv om mamma har uttalt at det var til det beste for alle andre, også datteren at hun døde.  Det er nok slik man kan tenke, når man er så langt nede, at man er en belastning så stor at det beste for alle er at man dør. Så ille, men nok så sant. Kunne Mia fått hjelp, kunne hun vært hindret?  Å ville dø var et resultat av lidelsen. Å klandre behandlingsapparatet, skylde på sykehusets rutiner, har vært nærliggende, skriver Trude. Men hva skal det tjene til?  Mamma er borte, og like greit er det at man ikke vet alt og om de kunne ha gort noe annerledes, fordi det er lettere å bære.

Boka inneholder kontaktliste over hjelpeorganisasjoner som Mental Helse, LEVE, Røde Kors med mer, samt en fyldig relevant litteraturliste.

Mysteriet mamma anbefales til alle som ønsker å vite mer  om og er interessert i temaet, alle som er pårørende på en eller annen måte, samt fagfolk. Jeg jobber p.t. selv i psykiatrien og mener dette er en bok som vi alle kan lære noe av. Jeg la den igjen på jobb til mine kolleger i dag, slik at de også kan få lese den.

Boka er lettlest, og godt skrevet.

Andre som har blogget om boka er:
Rose-Marie
Jeg leser
Groskro
Siljeblomst

Innlegg i spalten Boken på vent HER

Takk til forlaget Oktober for leseeksemplaret som jeg selv spurte pent om å få.




Foto: Forlaget og helgeland arbeiderblad.no



Trude Lorentzen: Mysteriet mamma, 281 s

Oktober forlag 2013

Smakebit på en søndag (43 ): Pergamentet

$
0
0
Søndag i Sarajevo. Mørkt midt på natta, festmusikken ljomer enda i gatene her. Vinduet må stå åpent fordi det er så varmt. Det lukter kloakk innimellom. Dunster. Ikke godt. Det går vel over, håper jeg. Internett på rommet på Hotel Hollywood, men det er ustablit merker jeg. Håper det holder innlegget ut..


Dagens smakebit er hentet fra sitatet som innleder boka:

" Det kreves en viss intelligens for å forstå hvor lite vi vet". Aldous Huxley


Om boka:
Den norske professoren og kryptologoen Linus Lindehage blir funnet 
myrdet i en leilighet i Oslo samme kveld som han skal holde en forelesning 
i det prestisjefylte vitenskaps-selskapet The Royal Society i London, hvor 
han sensasjonelt skal avsløre innholdet i et mystisk pergament fra 
middelalderen, kjent som Voynich-manuskriptet.
 
Det er den eksentriske KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen som 
uforvarende dumper over professorens lik, og han får en sak som etter hvert 
viser seg å ha uhyggelige forgreninger. Hvem er villig til å begå drap for 
at innholdet i dette pergamentet ikke skal bli kjent? Og hva handler det om? 
Etterforskeren og hans team står overfor en nærmest uløselig kriminalgåte 
som etter hvert topper seg i en svært dramatisk og overraskende slutt.
Og tilbake i tid, på 1400-tallet, sitter en munk i et kloster i Italia og skriver...

Vil du lese flere smakebiter ta en titt inn til Maris blogg Flukten fra virkeligheten. 
Viewing all 1712 articles
Browse latest View live