Quantcast
Channel: Artemisias Verden
Viewing all 1711 articles
Browse latest View live

Oppsummering august

$
0
0
Ja, da tar jeg meg tid til litt oppsummering her. Vet at det bir veldig travelt fra og med i morgen tirsdag og helt til søndag, da vi blir lange dager på tur og utflukter her i Bosnia. Vi er del av "Hidden History Tour and Conference  2013" og skal besøke de ganske nyoppdagete pyramidene og andre spesielle severdigheter, i tillegg til at det er konferanse med foredrag av folk fra mange land. Exiting.:) Jeg legger ut bilder på instagran, navnet mitt der er @artemisia60. Nå over til en kjapp oppsummering av augustbøkene.

Fra lanseringen av Pergamentet av Gert Nygårdshaug i Oslo


August har vært preget av bokhøstens oppstart. Jeg rakk å delta på to boklanseringer med Jørn Lier Horst- Hulemannen i Stavern og med Get Nygårdshaug og Pergamentet i Oslo. Sistnevnte bok har jeg så vidt startet på, og Hulemannen har jeg kost meg med og lest ferdig. Jeg elsker å være på slike bokmøter hvor forfatterne snakker om sine bøker, og Horst og Nygårdshaug er veldig interessante og morsomme å høre på.

Bøker lest i august:

Kunsten å reise av Alain de Botton - reiselitteratur, Egypt, Tyskland, Skottland m.m., lånt
Teresa Birnas borgang av Victoria Bø- Praha/Tjekkia, Norge, leseeksemplar
Bienes død av Lisa O`Donell - USA, leseeksemplar, psykologisk thriller, debutant
En mann ved navn Ove av Fredrik Backman - Sverige, humor/drama, fått, debutant
Paulo Coelho- ordenes alkymist av Fernando Morais - Brasil, Italia, Tjekkia, USA, m.flere land, biografi, lesesirkel, kjøpt
Dona Maria av Cecilia Samartin - Cuba, fått på bokbloggtreffet 2012, bok-i-hylla/ kombinert med lånt lydbok
Kaffe og musikk av Karin Brunk Holmkvist - humor, Sverige og Tyskland, leseeksemplar
Hulemannen av Jørn Lier Horst - krim, Norge, leseeksemplar
Vareopptelling av Erlend Loe  - humor, Norge, lånt på biblioteket
Mysteriet Mamma av Trude Lorentzen - dokumentar, leseeksemplar


SUM: 12 bøker   

Ja, det er faktisk ganske mye når jeg tenker på hvor hektisk den måneden har vært.

Av disse var 6 leseeksemplarer, 1 bok-fra-hylla, 1 lydbok, 5 lånt/fått og 1 kjøpt

1 biografi, 1 reiselitteratur, 1 dokumentar, 2 krim , 3 humor

Land jeg har besøkt: CUBA, USA, Brasil, Tyskland, Sverige, Norge, Tjekkia, Egypt, samt at et par bøker er innom flere land..


Tema Cuba har omfattet 2 bøker.

1 bok er lest i lesesirkel- om Paulo Coelho i Moshonistas Biografilesesirkel

BØKER KJØPT- er flere, say no more

BØKER FÅTT- er også en del, noen få har jeg bedt om spesielt, og noen er sendt meg fra Silke forlag og Juritzen

Takk for meg august- velkommen september

Jeg leser nå:

Pergamentet av Gert Nygårdshaug
og
I dette landskap- en litterær essaysamling av Helge Øverås

Du kan blogghoppe mellom flere oppsummeringer i Anettes bokboble








Smakebit på en søndag (44 ) : Og fjellene ga gjenlyd

$
0
0
Denne søndagen får dere ikke en smakebit fra en bok, men litt om hva den handler om, siden jeg ikke har lest i den enda. Jeg holder fortsatt på meg Gert Nygårdshaugs Pergamentet. Som mange av dere følgere vet, så er jeg på ferie og gruppetur med konferanse i Bosnia denne uka, og jeg skal love at lesing har det blitt minimalt med tid til, kun noen sider som jeg knapt husker neste dag, på senga. Men jeg har lest ca 120 sider da..hehe, ikke værst på en uke.;) Men siden jeg ga smakebit av den siste uke, får dere nå neste bok ut: Og fjellene ga gjenlyd av Khaled Hosseini.


Afghanistan, 1952. Abdullah og søsteren Pari bor sammen med faren, Saboor, og stemoren i den lille landsbyen Shadbagh. Saboor er arbeidsledig, og familien lever i fattigdom. Søsknene legger en dag ut på en reise til Kabul sammen med faren, lykkelig uvitende om skjebnen som venter dem.

Og fjellene ga gjenlyd spenner over generasjoner og kontinenter, fra Kabul til Paris, fra San Francisco til den greske øya Tinos. Med sin umiskjennelige sans for visdom, dybde og innsikt skriver Khaled Hosseini om mellommenneskelige forhold, det som definerer våre liv, hvordan valgene vi tar gir gjenklang i fremtidige generasjoner og hvordan vi ofte blir overrasket av dem som står oss nærmest.



Les mer om boka HER

Og ellers har jeg det veldig fint i Bosnia. Her er maten og drikken spesielt billig, menneskene hyggelige, og naturen vakker. Pyramidene i Visoko er en sensasjon og helt spesielle, og det er på grunn av dem jeg er her, sammen med 100-150 mennesker fra hele verden denne uka. Jeg skal lage en reportasje om det senere, når jeg får fred og ro rundt meg.
Solpyramiden i Bosnia, er verdens største, og ble oppdaget i 2005 av dr. Sam Semir Osmanogich.

Jeg har også kjøpt flere bøker om pyramidene her i Bosnia og andre steder i verden.  Og et par filmer. Veldig interessant. I morgen blir min siste dag her for denne gang. Konferansen er ferdig i kveld, siste foredrag foregår nå, men jeg orker ikke fordøye mer for i kveld, skjønt jeg burde sikkert gått opp for å få med meg avslutningen med Dr.Sam Semir Osmanogich, som har ledet hele uka her.

www.bosnianpyramidsofthesun.com

Jeg har også lagt merke til at akkurat denne boka, Da fjellene ga gjenlydogså er populær og står fremst i salgshyllene i kisoker og bokhandlere og Bosnia akkurat nå.


Vil du lese flere smakebiter ta en titt inn til Mari i Flukten fra virkeligheten, da vel. Ha en riktig god søndag.:)


Boken på vent ( 48): Sikre tegn på din død

$
0
0
av Torkil Damhaug.
Jeg fikk denne boka i posten rett før jeg dro på ferie, og den ligger nå trygt i bilen min min på Gardermoen håper jeg. Den skal jeg ta fatt på ganske snart, når jeg kommer hjem, eller på min neste reise. Det som er ekstra gøy er at jeg treffer Torkil Damhaug i Firenze i september, på et skrivekurs han og Bernt Olav Nilsen skal ha. Så jeg må nok ha med boka i kofferten så jeg får den signert.;)


Det skjedde noe merkelig med lagring av bokbildet her, for egentlig er boka gul i fargen. Jeg gikk ned på kvalitet, så det kan vel være derfor..

Jeg har funnet meg en restaurant i gamlebyen i Dubrovnik, Arka, hvor jeg har drukket og spist og hvor de har wifi, og jeg har fått sitte inn der de har strøm til laptopen min.  Jeg dro med meg den tunge Macbooken på tur i dag fordi jeg hadde behov for å skrive litt. På gjestehuset der jeg bor, er nettet ute av drift. Teit, - for det sto at de hadde fri wifi. Neste gang jeg tar en kort tur til en by, velger jeg hotell. ;)  Macbooken er sliten og treg, men jeg skal kjøpe meg en ny Macbook Air når jeg kommert tilbake til Norge. Det blir lettere å reise med det, også.

Men tilbake til Boken på vent...
her er et resyme fra forlaget:


En pasient forsvinner på Akershus universitetssykehus. Samme natt blir han funnet i et kott i kjelleren, med strupen skåret over. Spor peker i flere retninger, blant annet til et brutalt gjengmiljø i bydelen Rosengård i Malmö. Tidligere rettsmedisiner Jennifer Plåterud blir tilkalt for å undersøke liket, men vet ingenting om hvor tett involvert hun selv er i drapet. I det ubarmhjertige sommerlyset blir hun tvunget til å se sammenhenger hun helst vil lukke øynene for.
Ny psykologisk thriller fra Torkil Damhaug, som også denne gang tar leserne med til de mørke skogene på Romerike.
Mer HER
Vil du lese flere ventebøker så ta en titt inn til Beathes Bokhylle da vel.:)
Nå skal jeg skrive litt omPergamentetav Gert Nygårdshaug som jeg leste ferdig i dag, før jeg blir kasta ut her..;)



Pergamentet av Gert Nygårdshaug. * En ny innertier, eller elver??

$
0
0
WOW!!!, som jeg har sett frem til Pergamentetav Gert Nygårdshaug. Og nå er den lest ferdig. Jeg har hatt den med på en aktiv ferietur med en gruppe i Bosnia i 9 dager, og skal innrømme at det der ble lite tid til lesing. Men i går dro jeg til Dubrovnik alene med meg selv og i dag leste jeg den ferdig på terrassen der jeg bor noen få dager. Og den innfridde, jeg må bare si det. Jeg kom meg ikke til byen så fort som jeg tenkte, men pytt, det gjorde da ingen ting. Nå er jeg i byen, har vandret bymuren, spist fisk og sitter på en restaurant med free wifi. Og tenker at Gert Nygårdshaug egentlig bør ta seg en tur til Bosnias pyramider med Skarphedin Olsen. Jeg er sikker på at han finner både god ost og mysterier nok der....





Litt om handlingen:
Professor Linus Lindehage blir funnet drept i sin leilighet i Oslo. Hans kone, forsker Livia Lindehage blir tatt inn til avhør og anholdt en stund. I England blir en berømt forfatter David Bloomfield funnet drept. Og en annen person..
Noe binder disse drapene sammen: Et gammelt Pergament, som innehar hemmeligheter som kan skremme vannet av troende av alle slag. Pergamentet, det gamle Voinich-manuskriptet, som også kalles Djevelens bok, er ikke av denne jord, og svært vanskelig å tyde. Noen har nå tydet det, forstått det og noen vil ha det ute av verden. Jakten på gjerningsmenn fører Kriposetterforsker Skarphedin Olsen inn i mange spor og blindspor og han blir også svært blendet av Livia Lindehage. Det er lenge siden han hadde et forhold.. Han er like glad i Stiltonost og rødvin og fiskevann.. Men så havner han jaggu meg i Mexico også i denne boka. På jakt etter en blåmuggost, eller en drapsmann? Say no more...les sjøl.:)

Mine tanker om boka:
Siden jeg sitter på en restaurant i gamlebyen i Dubrovnik (Arka) og skriver blir ikke dette et langt innlegg, men jeg har tenkt mye på min spasertur hit i dag og på den to timer lange vandringen på bymuren, og håper noe av essensen kommer frem her.

Jeg likte boka veldig godt, for å si det først.
Den er interessant, humørfyllt. Skarphedin tar skikkelig av til tider.  Et stykke ut i boka blir jeg litt bekymret for om han begynner å bli litt psykotisk igjen, men om han blir, det skal jeg ikke røpe..
Han er svært genial og original, og det er det det som er så utrolig morsomt.
Nygårdshaug skriver lett og ledig, med stor kunnskap og mye humor. Han er blitt mye bedre, synes jeg, etterhvert som bøkene om Skarphedin Olsen og Fredric Drum har skredet frem.. Skjønt slike sprell som Fredric Drum har hatt med sine ni liv, har ikke Skarphedin noe av, som er hovedpersonen i denne boka.

Voinich-manuskiptet er en interressant ting  i seg selv, og det er grunnen til at Nygårdshaug skrev denne ellevte boka om Skarphedin og Drum, selv om han skulle stoppe på ti. Men et godt  mysterium greide ikke Nygårdshaug å slippe fra seg.. Og bra er det.
Så kan vi undre oss med Nygårdshaug om dette manuskriptets innhold røper ting som kan styrte kirke, som røper noe om at utenmomjordiske veseners eksistens. Lagde de oss? Er vi et eksperiment? Ingen vet helt hva som står skrevet i manuset, spørsmålene er mange. Bildene av planter der, er ikke jordens planter, men hva er det? Fri fantasi av en gammel komiker, eller et viktig budskap fra de utenomjordiske?

Pergamentet er en krim som foruten spenning og humor, gir oss noe å tenke på. Kos deg, for du skal vel også lese denne?::)

Takk til forlaget for leseeksemplaret.

Andre innlegg jeg har skrevet om Pergamentet:
Lanseringen 
Smakebit på en søndag





Gert Nygårdshaug: Pergamentet, 390 s

Cappelen Damm 2013


Over det kinesiske hav av Gaute Heivoll

$
0
0
Den andre boka jeg rakk å lese på min ferietur, leste jeg ferdig på flyet hjem fra Dubrovnik i morges; Over det kinesiske hav av Gaute Heivoll. Jeg har lest hans to forrige romaner; Før jeg brenner ned og Kongens hjerte. Jeg likte Før jeg brenner ned veldig godt, Kongens hjerte ikke fullt så godt, men syntes det var en vakkert skrevet bok, men den var så trist, så trist, sykdom og sorg.. Over det kinesiske hav likte jeg også godt. Hakket under Før jeg brenner ned..


I Over det kinesiske hav følger vi hovedpersonen som vokser opp i en familie som starter forpleining av åndssvake, like før krigen. Den gangen var det vanlig å ta imot mennesker med psykiske lidelser og såkalte evneveike på privat forpleining.De har tre voksne boende og en søskenflokk på fem. Selv har hovedpersonen en søster som det skjer noe forferdelig med, og enda en søster. Foreldrene traff hverandre på Dikemark psykiatriske sykehus i Oslo hvor de jobbet. Vi blir godt kjent med alle de som bor der, helt til de blir gamle og noen av dem dør. Hovedpersonen ser tilbake da han rydder sin mors hjem etter at hun dør. Historien fortelles i nåtid, fortid, springende frem og tilbake gjennom hele boka.

Gaute Heivoll skriver vart, varmt, vakkert og sårt om følelser og relasjoner. Innmellom er det smertefullt å lese, innimellom trist, innimellom veldig vakkert så jeg blir glad av det. Her er glede, kjærlighet, sorg, omsorg. Dette er en bok preget av mellommenneskelige følelser og relasjoner, slik det ofte kan være. Språket er nydelig, med fine bilder, skildringer, metaforer,som ikke blir klisjeaktige på noe vis,.
Over det kinesiske hav minner meg litt om Lars Amunds bøker Skuggen og dronninga og Syngja. Både Heivoll og Waage evner å beskrive dette vanskelige så vakkert og så fint, men akk så trist til tider, så hjerteskjærende... Tematisk er de også i slekt, de skriver begge om de som er annerledes, i feltet psykiatri og funksjonsnedsettelser.

Jeg ga Over det kinesiske hav en femmer på terningen på bokelskere.no.


Jeg tenker at Heivoll må være en alvorlig mann, slik som han skriver. Jeg håper jeg får møte ham under Oslo bokfestival nå, som tilhører på et av arrangementene han deltar på. Det er i alle fall krysset av i boka mi.

Tusen takk til forlaget Tiden leseeksemplaret.

Andre blogginnlegg om bøkene til Gaute Heivoll som jeg har skrevet:
Før jeg brenner ned
Kongens hjerte

Har du skrevet innlegg om Over det kinesiske hav, så legg gjerne inn link i kommentarfeltet.





Gaute Heivoll: Over det kinesiske hav, 256 s

Tiden 2013


Oslo bokfestival 13-14 september 2013 er i gang!

$
0
0
Straks så går jeg ut på Karl Johan for å delta på det første arrangementet som jeg har krysset av i programmet for Oslo Bokfestival. Det blir en del krim på meg i år. Forlaget LIV fra Vestfold stiller for første gang, og presentasjonene der blant annet med Frode Eie Larsen må jeg få med meg. Det starter kl.13.00. Det er flere ting jeg skal få med meg i dag, mye krim, men også andre interessante ting.  I kveld skal jeg på åpning av den nye store bokhandleren Eldorado sammen med flere bokbloggere. Og i morgen er det årets høydepunkt med Bokbloggertreff, middag og fest på Sehesteds plass etterpå.

banner
Bilde: Oslobokfestival.no

Jeg vil også få med meg forfattermøter med blant annet Loe og Grytten, og i morgen er det er interessant foredrag om norske nazister som dro til Argentina etter krigen.

Jeg synes det var mer innhold og variasjon i programmet i fjor. Søndagen er også tatt bort, og det er dumt.

Mest av alt ser jeg frem til Bokbloggertreffet. Jeg gleder meg til å treffe andre bokbloggere som jeg føler jeg har blitt enda  mer kjent med i løpet av det siste året...

I går var jeg på et bokslipp med krimforfatter Eystein Hanssen på Last Train sammen med Bokelskerinnen. Det var kjempetrivelig, selv om de spilte veldig høy musikk der, og  det var litt anstrengende å prate når slippet var over, men det gikk da greit.

Hanssen hadde invitert to krimkolleger; Knut Lindh og Asle Skredderberget for en samtale rundt krim, som var kjempeinteressant. Det er artig å høre deres tanker om det og hvordan de skriver, og at de alle tre er opptatt av å bruke krimformatet for å formidle samfunnsengasjement. Jeg har ikke lest noe av disse forfatterne, men det ble jeg fristet til å gjøre nå. Den siste boka til Knut Lindh har jeg forresten liggende, nettopp fått.

Flere innlegg fra Festivalen og treffet kommer etter hvert::)

God helg!


Oslo bokfestival - Fredag 13.09 - 13.

$
0
0
Herlige dag. Jeg gikk til sengs med utrolig mange inntrykk i går. Bokfestivaldagen startet med at jeg peilet meg inn på teltet til forlaget LIV for  høre på Frode Eie Larsen, som er ute med sin tredje krimbok Jordtårer. Ved infodisken sto jaggu meg Marianne fra ebokhylla mi. Så vi gikk sammen videre for å høre på Eie Larsen, som var forsinket, men han kom til slutt springende fra Larvik, virket det som. Vel, sporty som han tydeligvis er kastet han seg ut i det for oss tilhørere, uten mikrofon til og med, selv om forlaget stappet den inn i hendene hans til slutt.  Det ble en interessant liten happening, om innhold og tilblivelse , og en liten prat etterpå.


Deretter ble jeg kontaktet på sms av Trondheimsblogger og venn Randi, (Randis reading) og vi møttes på Hardrockkafe for en prat og litt lunsj.

Randi og Marianne på Hard rock cafe.

Hovedscenen ble neste stopp med et panel som Helene Uri ledet om Fakta og fiksjon, hvor Gaute Heivoll , Vigdis Hjort, Tomas Espedal og Geir Gulliksen deltok og snakket om hvor personlige og private og selvbiografiske de er , og hvor grensene går, og om hva som er greit. Interessant tema, og det var spesielt interessant å høre på Gaute Heivoll som jeg ikke har sett live før.



Like etter var den offisielle åpningen av festivalen i samme telt. Varmen slo ned gjennom teltduken, øl ble fortært, folk summet og det var bare å slappe av. Herbjørg Wassmo ledet an med åpningsord, og Odd Nordstoga sang. Dikt ble lest og bokhandlerstipend ble utdelt.

Dyktige Herbjørg Wassmo.


Det ble delt ut tre forfatterstipend og Jan Roar Leikvoll fikk det største. Det er han vel fortjent, makan til dyktig og spesiell forfatter. Jeg ser virkelig frem til å lese hans nye Songfuglane.

Jan Roar Leikvoll bak blomstene i midten. Gratulerer til han og de andre to.

Det er alltid en utfordring å velge mellom mange ting som foregår samtidig i et fullstappet interessant program, og kl.17.00 var det flere ting som foregikk paralellt. Vel, vi hadde bestemt oss for å gå på Mord på plassen- på Sehesteds plass for å bivåne mange kjente og kjære og mindre kjente krimforfattere. Siden de kjente allerede har fått en del omtale fra meg og andre, som Jørn Lier Horst, Øystein Wiik, Tom Egeland, Knut Faldbakken, så legger jeg ut bilde av Sidsel Dalen, en for meg ukjent forfatter, men som hadde et meget spennende innlegg om sin nye bok. Den skal virkelig sjekkes ut. I de siste årene har de mannlige krimforfatterne stått i fokus, etter en periode med kvinnelig krimdominans i Norge (Fossum, Lindell, Holt, Ragde), så nå er det vel på tide at damene komme frem i lyset igjen?

Sidsel Dalen i samtale med Sarah Natasha Melbye.


Skjønne bokbloggere på Sehesteds plass. Line, Marianne, Elin, ?, Kasiopeiia.

Etter disse timene var jeg ganske sliten og sulten og gikk til hotellet, etter en tur innom Deli de Luca for å kjøpe en lett middag med vårruller. Det blir jo hektisk og da er det kjekt med hurtigmat mellom slagene.  Vi bokbloggere hadde fått invitasjon til en åpning og omvisning bare for oss på nye Eldorado bokhandel kl.20.15 og dit skulle jeg selvsagt.  Det ble en flott seanse, og det er synd ikke flere delto. Vi ble en ekslusiv liten gjeng, fikk høre mye om ideene og tilblivelsen. Helene Uri snakket om sin siste bok, som vi fikk signert , og deretter fikk vi en omvisning. Jeg sier som Marianne at Eldorado fortjener et innlegg for seg selv, og det skal komme også fra meg. Her kommer så langt noen bilder fra Nordens største bokhandel. Jeg er virkelig imponert over dette konseptet, - for en kreativitet!


Dette ble vi møtt med, forfriskninger og snack i den lille kinosalen.


 Leder Kristian og Helene Uri i samtale med oss bokbloggere.


Helene Uri signerer sin siste bok.




På omvisning i de enorme lokalene. 


 Marianne fant seg et dronningsete. Tenk å tilbirnge dager her og bare bla i bøker.


Bøker fra Eldorado som ble med hjem.

Ellers kom jeg over noen bokkupp, bare fire små bøker, på salg til under 100 kroner, en krim i pocket med handling fra Sicilia (Casanovakulten), Tåkefyster i grenseland fra Humanist forlag, Bling- en bok om hip-hopmiljøet i USA, til min sønn, og så Det usynlige fjellet av Carolina Roberts som jeg har ønsket meg en stund, den kostet 79,-. 

Nå er det tid for bokbloggertreff som vil foregå hele dagen med møter, lunsj, middag og avslutningsvis fest med alle andre på Plassen.

Smakebit på en søndag (45 ): Mengele Zoo

$
0
0
Salige søndag. Jeg sitter på Perminalen i Oslo, min soveplass mens jeg har vært på Bokfestival og bokbloggtreff. Drikker kaffe, har sjekket ut, og er både glad og litt bekymret over all min tunge bokbagasje som jeg skal slite med meg til Gardermoen. Mulig jeg må ta en drosje til stasjonen, ellers sliter jeg vel rygg og skuldre av meg. På Gardermoen står bilen min med flyttelasset fra Valdres, stappfull, men noen bøker skal jeg vel få smettet inn her og der imellom det andre. Ja, sånn er det på bokfestival og bokbloggtreff, man går litt bananas. Hehe... Men så over til søndagens smakebit. Nå skal jeg endelig lese ferdig Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug. Jeg hadde den med på ferie, og satset på lydboka, selv om jeg hadde boka i kofferten. Men så hadde det skjedd noe merkelig i lagringen av lydboka så det var bare cd 1, 4 og 9 der.. skuffelse. Så jeg hørte på det, litt sprikende selvsagt da jeg gikk glipp av alt i mellom, men nå har leser jeg papirboka fra starten av da.




Her er litt om handlingen:


Folkets favorittbok!
1. juni 2007 vant Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug kåring av Norges beste bok gjennom tidene.
Han er født i regnskogene. Han elsker duftene, lydene, alt det grønne, jungelens mangfold av liv. Han er sommerfuglsamleren som jakter på de sjeldneste av de vakre sommerfuglene. Men så en dag rammer katastrofen, ødeleggelsen, utslettelsen også hans landsby. Han er plutselig midtpunktet for de store regnskogenes tragedie. Da blir fattiggutten Mino Aquiles Portoguesa selv en sommerfugl, den fryktede, sølvglinsende Morpho, som med jungelens eget dødbringende våpen flyr ut i verden og sprer terror og skrekk. 

Med denne romanen kombinerer Gert Nygårdshaug mesterlig sin frodige fortellerevne og fantasi med et spenningsdrama skåret ut av et stykke latinamerikansk virkelighet. Her knytter detaljrikdommen og fabuleringen sammen alt det umulige til det mulige, slik at helhetens mirakel blir synlig som en ytterst provoserende konsekvens. (sitert fra Cappelendamm.no)
Her er min smakebit:
Fillen ble ført nærmere igjen. Nå var den bare millimetre fra den sovendes nese og åpne munn. Mino måtte beherske seg voldsomt for ikke å trekke til seg kjeppen og løpe sin vei. Døde ikke svinet snart? Det var minst tusen ganger så mye eter på fillen som på bomullsdottene han brukte i blikkesken for å drepe sommerfugler. ( s. 48)
Vil du lese flere smakebiter så ta en titt inn til Maris blogg Flukten fra virkeligheten.
Ha en god søndag.:)




Boken på vent ( 49): Tørk aldri tårer uten hansker

$
0
0
Tirsdag. Igjen. Mandag kveld var jeg på høstmøte med forlagene Vigmostad og Bjørke, Font, Vega og Egmont på Blæst i Trondheim. Noe som var kjempespennende, og flere bøker ble ført til listen over noe som skal leses snart. Blant annet Jonas Gardells bok Tørk aldri tårer uten hansker.  Jeg har lagt merke til boka tidligere gjennom et nyhetsbrev fra forlaget, og sikret meg denne boka på Bokbloggertreffet sist helg i Oslo. I kveld så vi en trailer fra TV-serien om de tre bøkene som kommer på NRK senere i høst, - du bedre så sterkt...om et kjærlighetsforhold mellom to homofile unge menn hvor den ene dør av AIDS. Vi snakker her om tiden da Aids kom på 80-tallet.


Bok nr 1, Kjærligheten er ute på det norske markedet. Nr 2, Sykdommen kommer i oktober, Nr 3- kommer tidlig 2014.

Her er forlagets forhåndsomtale:

Tørk aldri tårer uten hansker – Kjærligheten er første bok i en romanserie på tre. Den handler om da aids kom til Sverige og Stockholm på 80-tallet. 

Da Rasmus går av toget på Centralstationen i september 1982, legger han lille Koppom bak seg, for aldri mer å skulle vende tilbake til barndommens trakter. Ung og vakker kaster han seg ut i de homofiles Stockholm.

Benjamin er med i Jehovas vitner. Ivrig går han fra dør til dør for å forkynne Guds ord. Han er tilsynelatende urokkelig i sin tro – helt til den dagen han ringer på hos Paul, den varmeste, morsomste og mest skrullete homoen Gud noen gang har skapt.

På selveste julaften, når snøen faller lett over byen, møtes Rasmus og Benjamin, og ingenting skal noen gang bli som før for de to.


Andre bind er planlagt utgitt oktober 2013. Tredje og siste bind våren 2014.

NRK viser seriesuksessen fra SVT høsten 2013
Oversatt av John Erik Frydenlund

Mer HER

Dette er en bok jeg virkelig ser frem til å lese snart.


Vil du lese om flere bøker på vent, så ta en titt inn til Beathes Bokhylla da vel.:)




Bokbloggertreffet 2013- Artemisias oppsummering

$
0
0
Inntrykk sorteres sånn etterhvert her. Helga er over, årets bokfestival og bokbloggertreff likeså. Jeg er på Verdal`n i skrivende stund og tenker at det er skrevet så mange referat fra treffet nå, at dere kanskje er lei, men så tenker jeg at det ikke er sikkert at alle mine lesere har fått med seg like mye av det. Hvem vet.. Jeg linker uansett til blogghoppen for den som vil lese flere fortreffelige innlegg om bloggtreffet. Nå noen ord og få bilder fra meg.  Jeg har bare hatt tid til å legge inn mobilbildene mine, så de som ligger på mine andre to kameraer får komme senere eventuelt. Jeg har kjøpt meg ny Macbook air i dag men ikke tatt den i bruk enda, og bildene skal legges inn der.

For en herlig gjeng, 50 bloggere på treff

Lise, Knirk, ønsker velkommen til treffet på Gyldendalhuset. I år hadde vi mulighet til å mingle i to timer før åpningen. Jeg var ikke der så mye før, på grunn av forskjellig annet. Jeg er heller ikke spesielt komfortabel med mingling, og liker meg best der jeg kan føre en samtale med flere enn tre setninger av gangen, og ha trygghet rundt meg. Men jeg synes det var kjempeflott at det ble lagt opp til muligheten.

Lise Knirk

Så var det litt program hvor Elin snakker om bokcrossing, og den andre Elin Bokelskerinnen snakker om hvordan få flere lesere til bloggen. Men før det snakket hun om den nye Bokbloggerprisen som skal deles ut i 2014. Line har et flott foredrag om litteraturkritikk, og om at vi bør kalle omtalene våre for anmeldelser så lenge vi vurderer bøker, slik hun ser det, samt mye mer. Cappelen Damms Anne Fløtaker snakker for oss om hvordan en bok blir til. Dette var alt meget interessant.  Fløtaker sa at de leter blant bloggere etter talenter og er man virkelig heldig kan man bli kontaktet om man har noe i skrivebordskuffen som de kan se på..  Ingen av oss har fått denne henvendelsen enda, men hvem vet om og når? 

Elin om bookcrossing

I år som i fjor var det quiz og vi vant ikke førstepremien for det var svært vanskelige spørsmål. Jeg hadde hvertfall fått med meg at handlingen til Jan Erik Fjells Hevneren var delvis på Alcatraz og at Kjesti Skomsvolds siste bok var lyrikk, så det er da enda noe. Premiene var bøker i år som i fjor, og forlagene er virkelig rause med å gi oss leseeksemplarer. 

 Her var bokbordet vi kan velge fra.


Line hadde også funnet noen gamle eksemplarer av et tidskrift hun har redigert, så det var fantastisk og også få med seg noen slike hjem.

Lines Bibliotek

Min bokfangst


Etter alle de flotte foredragene, quizen og lunsjen, var det en pause hvor vi fikk lufta oss litt før middagen.  Det var da godt å kunne gå ut på Sehesteds plass for å få seg litt drikke å se på folket.


Astrid Terese, meg og Randi.

Etter en herlig tapasmiddag, var det fest på plassen hvor Charlotte Thorstvedt snurra plater med Audun Vinger. Det ble temmelig høyt etterhvert, og tilløp til drama da en eldre herre sa i fra om at volumet burde dempes.  Nuvel, det hjalp faktisk litt. Det var ikkke Tomas Espedal som var denne herren, selv om han lusket rundt der ute på plassen, eller han minglet kanskje. Jeg vurderte å presentere meg som Kulturkjerring, men turde jo ikke det . Ikke har jeg lest noe av ha heller, så da ble det kanskje lite å snakke om?



Jeg har heller ikke lest Aslak Nores En norsk spion enda, noe jeg er lei meg for, den kjøpte jeg jo i fjor høst. Så da kunne jeg jo ikke gå å snakke med ham heller, heller ikke Harald Eia, selv om han hadde boblejakke som meg, noe som  var veldig lurt den kvelden da det ble litt kjølig.

Det var visst noen andre kjente forfattere der også, som Magnhilddamene og Jan Kjærstad og sikkert noen forlagsfolk, i alle fall en fra Kagge og en fra Juritzen. Vi hadde egentlig ønsket å snakke mer med dem kanskje, Forfatterne kan jo godt være litt på avstand, vi skal jo lese bøkene deres mest mulig uhildet av personlige inntrykk, skal vi ikke? Ja det var i alle fall temaer som ble debattert sånn off the record utover kvelden blant noen av oss som holdt ut litt ( Moshonista, Bokbobla, Bokelskerinne, Rose-Marie, Elisabeth Monika, Silje , Line, Marianne med flere...  )

Gøy var det i alle fall, og lærerikt hele treffet som sådan, og jeg gleder meg oppriktig mye til neste år igjen. Takk til komiteeen for en fantastisk jobb i år igjen. :)

Flere innlegg hos Mari HER

ELDORADO Nordens største bokhandel - blikk fra en omvisning

$
0
0
Under Oslo Bokfestival 2013 var vi bokbloggere så heldig å bli invitert til en eksklusiv omvisning i nye Eldorado, Nordens største bokhandel.   Vi fikk høre mye om bokhandelenes tilblivelse av leder Christian Skrede supplert av inspirator og forfatter Helene Uri i den lille kinosalen.


Dette innlegget vil fortelle litt om mine opplevelser av bokhandelen, infoen som ble gitt, samt vise noen bilder jeg tok med mobilen.  Jeg skrev i et innlegg om Bokfestivalen at jeg syntes Eldorado fortjente et eget innlegg. So here it comes.. Jeg tester også ut min nye Macbookair med dette innlegget.

Eldorado er et fantastisk konsept. Skreie er uten tvil en meget visjonær, kreativ og handelkraftig mann, og ikke minst modig. Kort om konseptet så kan forlag kjøpe hylleplass her til sine bøker; 10 000 kr for en hylle. Det er likt for alle. De aller minste småforlagene kan leie plass gratis.  Her vil ikke markedsføringen av enkelte bøker bestemmes av forlagene slik det ofte gjøres i andre bokhandlere. Her må kunden selv gå rundt og kikke, finne sine bøker. Eldorado vil også ha sin egen bestselgerliste, men det er ikke hovedpoenget å fronte noen få- men ha bredde.

I tillegg til bøker i flere etasjer , så finnes det egen muskkavdeling, en lydbokavdeling, en barnebokavdeling og en veldig liten nips-avdeling. Her er restaurant med alle rettigheter i bakgården, et creperie i huset, et lite kjøkken i kokebokavdelingen, barna kan få gps på seg slik at foreldrene kan følge med hvis de ønsker å sitte litt i restauranten mens ungene boltrer seg i barneavdelingen. Alle kan låne saler og møterom. Skrede ønsker aktivitet og mangfold og er opptatt av bredde og mangfold.


Helene Uri har vært med i prosessen som en representant for forfatterne. Skrede vil at de skal ha et ord med i laget, og de får også rabatt av å handle her. Siden åpningen har det allerede vært flere signeringer og forfattere her. Før selve omvisningen snakket Helene Uri om den siste boka si Rydde ut, som vi fikk et signert eksemplar av. Det var kjempespennende å høre om hvordan boka ble til, og hvordan virkeligheten grep inn i selve handlingen. Dette er en bok jeg ser frem til å lese.





Helene Uri signerer for ivirge bloggere i kinosalen.



Her er overblikk over en liten del av bokhandleren. Her kan man virkelig gå amok og bruke timer, for ikke å snakke om dager..


Christian forteller mens vi vandrer om filosofi, konsept, ideer som  er gjennomført og hva som skal komme..



Bøkene står med frontene frem så de er lettere å se, lettere å oppdage.. Lekkert er det også.



En egen hylle for Ron Hubbards bøker om dianetikk og scientologi. Ikke fordi Skrede er scientolog, sier han, men fordi han vil at alt skal ha sin plass. Det frie ord skal stå i sentrum her, alle skal finne sitt.
I den forbindelse forteller han også om en ny ide, som han håper å realisere ganske snart. Han har tilgang på nabolokaler hvor han planlegger at det skal skapes et religiøst og politisk senter,- en møteplass hvor folk kan få direktekontakt med partier, interesseorganisasjoner, religiøse samfunn med mer.. Her skal ordet gå fritt, ideene møtes, diskuteres, man skal få svar, stille spørsmål i et unikt felleskap av altmulig. Ganske fantastisk spør du meg..


  Fra kokebokavdelingen.. Her kan kokkene lage maten de skriver om.



Marianne fra ebokhyllami fant seg en dronningstol. I denne butikken trenger man litt hvil til tider. Det er mange puter, sitteplasser hvor man kan sette seg ned for å slappe av , bla i en bok ..


Reiseavdelingen består først og fremst av guidebøker. Her har de et potensiale for utvidelse..



En vegg for signeringer..



Bøkene vi fikk med oss hjem. Skrede håper at bloggerne kan løfte frem bøker som ikke får så mye plass i presse og andre bokhandlere, som for eksemple Fred Ullmans Forsoningen som han synes er en utrolig bra bok. Derfor fikk vi den også. Og jeg lover- jeg skal lese den.:)

Jeg gleder meg allerede til å ta turen innom Eldorado neste gang jeg kommer til Oslo, og ønsker storsatningen lykke til!

Eldorados hjemmeside HER

Bokvrimmel skrev tidligere et flott innlegg om åpningen av Eldorado HER

PRAHA (1) - Litterært og litterart

$
0
0


Nå er jeg kjempesliten i beina etter en lang dag tråkkende rundt i Prahas gater og bygninger. Jeg sto opp i morges for å rekke  frokosten på Hotel Wilhelm, men kom litt for sent så jeg snek meg inn kjøkkenveien. Like etterpå kom en dame og kjeftet på meg på tjekkisk, noe jeg selvsagt ikke forsto bæra av annet enn at tonen ikke var hyggelig. Jeg forsynte meg med kaffe, croissant og en halv brødskive med aprikosmarmelade, og så kom hun ut med et ark det sto 09.30 på. Yes- jeg forsto hintet, spiste brødskiven og skyndte meg ut og opp på rommet med kaffen.   Etter enda en kaffe som jeg kjøpte i resepsjonen tok jeg beina fatt og vandret de ca 15 minuttene ned mot Borgen- eller Slottet om du vil.


Jeg prøvde å legge inn 35 bilder fra dagen, men det skar seg, og etterpå ble det bare tull her. Enten er nettet for tregt (antar det) eller så er kapasiteten for liten (det skal den ikke være på en ny maskin, men det virker som den har hengt seg opp-- ) Det kan være dårlig kapasitet i blogger.com også- . Så jeg prøvde med færre bilder, men det hjalp ikke. Så nå har jeg sittet slik en time og orker ikke mer forsøk på lasting av bilder. Dere skal få dem senere..



Jeg brukte i alle fall store deler av dagen på Borgen med hagene og kjøpte billett inn til Den gyldne gata, hvor Kafka skrev Slottet i sin tid, om sosial fremmedgjøring.


Der bodde det også et medium og spådame og en herbalist, samt mange andre. Det var utrolig fint laget til.  Jeg brukte også billetten til å gå inn på St.Vituskatedralen som er helt magisk. Stilen er gotisk som Nidarosdomen og de har mye til felles faktisk. Det er utrolig spennende å se freskene inne, og de ekle skumle figurene utenfor, som de faktisk brukte som beskyttelse.




Etter denne runden måtte jeg ha mat, og spiste noe tungt kjøtt i mørket med brødpudding, en lokal tjekkisk rett. Jeg prøvde også å komme meg på nettbanken med Macbook air, men det stoppet seg med lasting av Java, så her skjønner jeg ikke hva som svikter.. Må vel ringe banken i morgen.

Etter dette vandret jeg trappene og tuslet ned gaten med alle de rare butikkene mot Karlsbroa og jeg tenkte også finne museet til Franz Kafka. Jeg var innom en absinthbutikk. Tenkte det hadde vært kult å tatt et glass, men jeg tør virkelig ikke drikke absinth alene i et annet land, selv om det er i Praha. Helst ville jeg hatt noen venner sammen med meg, hehe..Artemisia bør kanskje ikke være pingle på absinthen, vi får se..;) (Artemisia absinthium er det latinske navnet for malurt som brukes i drikken absinth)



Vel nede mot Karlsbroa tok jeg av en vei som etter kartet å dømme skulle føre til Kafkamuseet, og jeg havnet foran en spennende bokhandel som het Shakespeare Asynove. Der måtte jeg bare kjøpe en bok med noveller av Kafka, i paperback vel og merke, jeg trenger virkelig ikke mer vekt i bagasjen. Vurderer å sende noe hjem i posten.



Kafkamuseet var stengt. Og slik kan det gå når jeg går med nesen i været for å se alle de fantastiske fasadene, skulpturene , butikkene, kafeene, folkene-- med kamera som klikker hele tiden. Så museet tar jeg i morgen da.

Over Karlsbroa. Det er virkelig sant at den er flott og det er virkelig sant at det er utrolig folksomt der. Og det selv om det var veldig kaldt i dag. Jeg savnet både longs, hansker og luer til tider.. regnet gjorde det også en liten stund.



Jeg tuslet med strømmen over broa, inn i Gamlebyen, inn mot det gamle bytorget, fant en pizzarestaurant, bestillte en pizza og en øl, nydelig. Da kjente jeg at føttene var utrolig slitne og jeg ønsket å dra hjem. Jeg spurte hvor trikkeholdeplassen var og fikk beskjed om å gå dit---strake veien 4 minutter, Jeg gikk og gikk og var plutselig ute av gamlebyen og på et torg med masse matboder og et yrende liv og masse nye butikker. Jeg spurte igjen og gikk for å kjøpe trikkebillett. De tok kun kontante tjekkiske  Kronas, som jeg bare hadde 20 av og en 1000l-app av som hun ikke kunne veksle. Da måtte jeg gå et annet sted, for den kostet 24 Kronas, og kort tok de ikke. Til alt overmål gikk ikke min trikk nr 22 derfra, så jeg måtte gå tilbake og spørre noen andre. Og til slutt fant jeg rett sted, og da var jeg så sliten at jeg nesten var på gråten, og var veldig glad da jeg kom til hotelllet og kunne kjøpe med meg en øl på rommet og her sitter jeg nå.



Praha er fantastisk. Helt vanvittig mye å se på, bruke tid på. En by som fortjener sine turister. Og enda her jeg bare vært her en natt, en dag...



I morgen skal jeg besøke Kafkamuseet, Jødisk kirkegård og noen bokplasser/kafeer jeg har sett meg ut, samt strøket ved Karlsbroa som heter Mala Strala, Lillesiden.



Fakta:
Transport:
Trikk koster 24 kronas for 30 minutters tur. Du kan kjøpe for 60 min og 90 min. Kjøpes i kiosker og på hotellet, Ha cash til kioskene.  Trikkene er fine og det er skilter inn som viser stoppestedene. Praktisk.

Euro går mange steder, også mynter.

Valuta:
327,55 Kronas tilsvarer 100 norske kroner i skrivende stund. Jeg gjør det lett i hodet og regner at prisen i tjekkiske kronas deles på tre, så får jeg ca den norske prisen.

Mat og drikke:
Øl er ganske billig, mat så som så avhengig av hvor du spiser. Å spise på torget i gamlebyen er selvsagt dyrt, men ganske gøy. Der sitter du ute under varmelamper hvis du vil, og kan se på folkelivet.

Hotellet:
Hotel William ligger i Praha 6, litt i utkanten, men bare 15 minutters gange til Borgen. Med trikken tok det ca 20 minutter fra andre siden gamlebyen et sted..nybyen?

Hotellet er enkelt, men rommet er greit med tv, fint bad, stort, stille strøk. Man får kjøpt kaffe , øl, vann i resepsjonen og det er fri wifi, noe som var viktig for meg. Prisnivået på hotellene i sentrum var skyhøyt når jeg sjekket, så det ble med det enkle, og det funker greit.


PRAHA (2) : Kafka, Mucha, Dali & more

$
0
0
Tredje dag i Praha. Jeg kom ned til frokost fem over halv ti i dag også, og ble kjeftet huden full av den gale kjøkkendama, som så ut som en vill furie med sine store øyne og fektende armer. Jeg tuslet ut med kaffen igjen, same prosedyre as last...gikk i resepsjonen der damen i alle fall var hyggelig. Men jeg som tenkte å blogge og lese på rommet før jeg sjekket ut, fikk en overraskelse- det var utsjekking halv elleve. Oj, det var tidlig det- enda bra jeg sto opp i rett tid. Det orket jeg ikke i går. I dag tenkte jeg bare å ta det med ro, taxien går kl.17.00 fra hotellet, men jeg måtte til byen for å poste boka jeg ble ble ferdig med i går. Jeg synes min datter født i 1982 må få lese den, Tørk aldri tårer av Jonas Gardell, utrolig sterk bok.  Det ble trikk og metro til hovedpostkontoret i nybyen, som  er åpen nesten alltid. De små er ikke åpen på lørdager. Det kostet bare ca 40 kr å sende boka hjem, pluss en konvolutt til noen få kroner.  Så jeg håper hun blir glad.:)


Gardell er nok en mer optimistisk og glad fyr enn denne karen...

Vel, det var gårdsdagens opplevelser jeg skulle skrive om i dag da. Min plan var å besøke Kafkamuseet, gå litt i Mala Strana (den lille bydelen), samt besøke Det jødiske kvarter for å se på gravene. Jeg tok trikken, som havnet et sted bortover Mala Strana, og da fant jeg det best å hoppe av. Det gikk opp for meg at jeg faktisk var i nærheten av John Lennonmuren og da beveget jeg meg ditover. Jeg spiste litt på en bistro, og drakk to kaffe siden jeg ikke rakk frokosten på hotellet. Samme det, for det var ingen frokost å skryte av der akkurat.  Lillebyen er et hyggelig strøk, mange fine bygninger, ambassader, i den danske tonet det vakker pianomusikk ut fra et åpent vindu og folk sto utenfor og lyttet. 



Fra John Lennonmuren



Ved John Lennonmuren sto en fyr og spilte vakre sanger av The Beatles og han fortjente noen kroner i hatten sin. Stemningsfullt var det. Grafittien av John Lennon var ment som en protest en gang, og det ble fjernet, men noen har malt på nytt og på nytt...og nå er det en turistattraksjon.


Masse rart å se hvor enn du går. her Hengelåser på den lille broen i strøket mot Karlsbroa.


I dette området ligger mange fine puber, kafeer og restauranter, blant annet John Lennon Pub. Jeg avsluttet dagen der i går kveld. Stemningsfullt med Beatlesmusikk og bilder, og en halvliter til 12,70 nkr.



Denne spanske restauranten har jeg lest om i Gyldendals ti på topp guide. Rakk ikke å spise der i går, for man må jo spise der man er når man blir sulten, så det matchet rett og slett ikke. Kanskje en liten lunsj der i dag før jeg drar hvis jeg rekker det.

Under broa like ved kom jeg frem til Franz Kafka museum. Dette var en spesiell opplevelse og jeg brukte lang tid her til å lese på plakatene, kikke i bøkene, brevene, se på installasjonene. Det var skremmende ekle installasjoner både knyttet til Slottet, Prosessen og The Penal Colony, med mer.. Man fikk skikkelig følelsen av å ane hvordan han følte det og tenkte da han skrev disse kjente bøkene. Kafka kom seg visst aldri fra Praha, og han slet med konflikter i forhold til sin svært autoritær far, og en splittelse mellom å delta i samfunnet og ikke føle tilhørighet der. Kafka var utdannet som jurist, og en ser mye av dette brukt i bøkene. Han døde av tuberkolose ca 40 år gammel.




Fra det jødekvarteret hvor jeg ønsket å se gravplassen, som var stengt på grunn av sabbater disse dagene, gikk jeg bortover Pariseravenyen og kom rett til gamletorget igjen. Her var det mye underholdning, blant annet av en ung mann fra Belfast som hadde et spennende og tøfft show. Han fortjente også kronene han fikk i koppen sin.


Den jødiske gravlunden, kjent for sin spesielle stil. Men som sagt, stengt, så jeg knipset gjennom gjerdet.


Flott aveny, velholdt og vakker. Synagoger overalt. Her har nok jødene gode kår for tiden. I Budapest var jødekvartalet mye mer slitt og virket fattigere.


En av disse fantastiske englestatuene utenfor musikk-operaen ved den store broa der trikkene går. Beklager jeg har ikke guideboka her så jeg kan skrive navnene rett, og det er ikke lett å lære seg utenatt på tjekkisk. Guideboka ligger igjen på hotellet. Jeg er litt distre, når det er mye å huske så glipper det litt her og der. Jeg har fått flere signaler på å skjerpe meg, siden jeg har mistet og glemt flere ting her og der de siste dagene. Så jeg er ekstra oppmerksom på penger, pass, kort og mobiltelefon. Men de andre tingene kan også glippe, men det er ikke så farlig tross alt.


Etter en liten cæsarsalat og øl på Caffe Italia på det gamle bytorget, gikk jeg rett forbi museet til Mucha og Dali, og da tok jeg likeså godt en tur innom. For begge utstillingene kostet det ca 80 nkr. Verdt det! Alphonso Mucha er kjent for sine bilder i Art Nouveau stil- og de er meget vakre. Salvador Dalis tilknytning til Praha er jeg enda litt usikker på, men en som fikk fotografere ham, Chocolada (eller noe sånt), er fra Praha. Hans vakre portretter av Dali henger i museet, samt massevis av Dalis flotte og spesielle arbeider. Det som fenget meg mest var bildene fra Dantes Den gudommelige komedie, hvor han har malt og tegnet hver eneste Canto. Veldig spesielt.


Dere som har fulgt meg på instagram (@artemisia60) og facebook, har kanskje lagt merke til alle brudeparene jeg har knipset. Her er enda ett. Jeg tror det er det fjerde eller femte brudeparet jeg har sett disse to dagene. Praha er nok en populær by å gifte seg i, eller så er det bare at utendørsfotografering i bybildet er så populært.


Da tenker jeg at jeg takker for meg i denne omgang med et kveldsbilde fra Karlsbroa i går kveld. Bildene her er snapshots fra mobilen, og noen er de samme som jeg har lagt ut få instagram og face, men ikke alle. Jeg har ikke hatt tid til å legge inn bildene fra hybridkameraet mitt, må finne ut av det med ekstern harddisk etc- men jeg får nok bedre tid når jeg komme til Argentina for da skal jeg være i ro på samme sted i alle fall i to uker. Jeg håper virkelig det trådløse nettet funker i leiligheten min i San Telmo, Buenos Aires.

Jeg kjenner jeg har kjempereisefeber nå. Flyturen til Buenos Aires over Atlanteren tar i alt 19 timer via Zurich og Sao Paulo i Brasil. Jeg er egentlig skitnervøs  for jeg har aldri reist så langt før alene. Jeg blir heldigvis hentet på flyplassen.

Det blir mer innlegg etterhvert.. følg med på instagram og facebook også dere.

Og takk til vakre Praha- jeg kommer igjen.:)

Skrevet på Starbucks, som har deilig kaffe og wifi som funke også til blogging.:)


Innlegg 1, fra min første dag i Praha HER

Smakebit på en søndag ( 46) : Jordtårer

$
0
0
Heisan dere! Her kommer en kjapp smakebit fra Buenos Aires, dvs det er her jeg er nå. Boken jeg har lest på den 19 timer lange reisen er Jordtårer av Frode Eie Larsen. Det er en svært spennende krim, som jeg ikke aner utfallet av.. har ca 70 sider igjen.







Forlagets omtale:

Torstein elsker å grave, og en dag finner han noen beinrester i et skogholt bak gården der han bor. Men da han plutselig står med en menneskeskalle hånden er det slutt på leken.
Eddi Stubb vikles inn i en ny etterforskning, hvor løgner, sjalusi, skjulte grusomheter og gammelt hat lokkes frem i dagen. En dag ender det i drap. Saken virker opplagt når en mann melder seg og forteller at han er skyldig. Men er det virkelig så enkelt?
Frode Eie Larsen (f. 1973) er forfatter og markedsfører.  I 2011 debuterte han med kriminalromanen ”Hemmeligheten”. Høsten 2012 kom den frittstående oppfølgeren, ”Frostrøyk”, og våren 2013 kom begge bøkene som samlepocket. Høsten 2013 kom hans tredje krimbok, ”Jordtårer”.
Mer HER

Min smakebit:

"Harriet Gjone rettet seg i ryggen. Tørket svetteperler bare hun kjente. Klokken var bare litt over ni, men hun hadde vært i gang i flere timer allerede. Panikken klemte hardere og hardere til jo nærmere hun kom døden. Den var utvilsomt et sted i nærheten." ( s. 37)


Vil du lese flere smaekbiter ta en titt inn i Maris blogg HER

det er vel fortsatt søndag i Norge? Vi er fem timer etter her, tror jeg.. Klokka er 17.12 akkurat nå..

Tørk aldri tårer uten hansker av Jonas Gardell: Fantastisk bra og gripende bok

$
0
0
Jeg leste ferdig denne utrolig fine og rørende boka i Praha. Hva skal man skrive om slik litteratur? Den bergtok meg fra første side. Muligens hadde stemningen allerede satt seg da jeg så traileren fra TV-serien på høstmøte med forlaget mandag den 16.09. ( en uke siden), men boka hadde fanget interessen min allerede da jeg leste nyhetsbrevet. Dette var derfor den første boka jeg grep sjansen til å få med meg hjem fra Bokbloggertreffet i Oslo 14.09.



Jeg sitter nå på en Starbuckskafe i hjertet av Buenos Aires og kikker utover gata hvor det går demonstranter forbi og det smeller og høres høy musikk, det er et skikkelig leven og noe feires, eller noen skyter, hva vet jeg, for det ser jeg ikke. Jeg bare hører levenet. Det blir brått vanskelig å hensette seg til stemningen fra boka Tørk aldri tårer, men hvis jeg ikke får skrevet nå, så kommer det så mye annet i mellom og det blir aldri lett å skrive noe om boka. Så dere får det jeg har nå, inne i meg et sted. For dette er en fantastisk bok som jeg anbefaler på det sterkeste så det er sagt.

Tørk aldri tårer av komiker og forfatter Jonas Gardell handler om da HIV og AIDS kom til Sverige på tidlig 80-tall. Vi skriver 1982 da hovedhandlingen starter. Vi føler Benjamin og Rasmus, to unge gutter som treffer hverandre som ferske ut-av-skapet-homser i Stockholm. Før det får vi tilbakeblikk til hver av deres oppvekst, Benjamin som Jehovas vitne, Rasmus, en følsom gutt, enebarn fra en liten småby utenfor Arvika.

Boka veksler frem og tilbake i tid, men det er aldri problematisk å følge med. Vi er på sykehuset, på smitteverneavdelingen, hvor en pasient ligger for å dø av den fæle nye sykdommen AIDS, vi får historikk, medieglipp fra USA der noen skriver om det immunødeleggende viruset som slår ned i homofiles rekker, hvor folk dør som fluer.. Men i Sverige har de enda ikke oppdaget det, men noen dør av lungebetennelser, infeksjoner, ekle kreftvarianter.. Gardell gir oss historien, noen sider med fakta innimellom, men mest er dette historien om Benjamin og Rasmus og deres oppvekst, og veien til å leve ut sin homofili, om miljøet i Stockholm, det harde, tøffe miljøet, hvor en gutt som Rasmus bare gir og gir uten grenser, helt til han treffer Benjamin. Dette er en var, varm, vakker roman om kjærlighet mellom de to, mellom foreldre og barn. Rasmus`mors følelser for sin sønn er gjenkjennende, til å gråte av. Gardell beskriver disse følelsene så rått, så vakkert , så fint- så ekte. Jeg ante ikke at han kunne skrive så godt.

Det er vondt å lese om det harde klimaet som møter Rasmus da han oppsøker homsemiljøet i Stockholm, hvordan de bedriver sjekking, bare for å få se sex, hvor som helst, med hvem som helst , de møkkete plassene, Centralstasjon, urinaler, så skittent , så billig..

Og jeg tror Gardell vet hva han snakker om, det er troverdig. Jeg tror ikke jeg har lest noe skrevet på denne måten om dette temaet før.

Angående AIDS/HIV - temaet så husker jeg godt når det kom. Jeg var student på sosialhøgskolen fra 1984-87, og det var et tema som engasjerte oss mye. Diskusjoner oss studenter i mellom, i media, hvordan kunne man beskytte seg? Var rådene overdrevne? Frykten var stor blant mange. Noen ble behandlet som spedalske.. I dag vet vi bedre. HIV smitter ikke så lett som man trodde, ikke med nys, klem, vanlig hudkontakt som man antok da. Men risikoen er stor ved ubeskyttet sex, og ved blodsmitte.

Jonas Gardell har skrevet en lærerik, varm, vakker bok, som rørte meg dypt. Det er lenge siden jeg har lest noe lignende, og jeg skal se om jeg får kjøpt meg de svenske e-bøkene, for å vente på de to neste norske delene er å vente lenge... Del 2 kommer i oktober, del 3 i februar 2014. Før jul kommer TV.serien. En trailer kommer her:



Mye kan skrives om flere ting i boka. Om hvor vanskelig det måtte være å være homofil på tidlig 80-tall, hvor det ganske nylig hadde vært å betrakte som sykdom, om hvor vanskelig det måtte være, og sikkert er, å komme fra en sterkt religiøs familie, være aktiv kristen selv og være homofil, som Benjamin, hvor han må velge, Jehovas vitnekall eller den kjødelige kjærligheten som anses som stor synd?

Dere må lese boka selv.
Litterært er den ikke så lett å vurdere, da den blander fakta og fiksjon på denne måten, men jeg har uansett forholdt meg mest til innholdet. Jeg bryr meg ikke så mye om det er noen gjentagelser her og der, eller andre små skjønnhetsfeil.
Jeg ga boka terningkast 6 på bokelskere, fordi den er helt spesiell og viktig.

Andre som har skrevet om boka og har blitt berørt, er:

Kasiopeiia
Elikken

VG

Mer om boka HER




Jonas Gardell: Tørk aldri tårer uten hansker, del 1 Kjærligheten, 286 s

Vigmostad & Bjørke 2013



Boken på vent ( 50): Det henger en engel alene i skogen

$
0
0
Jeg fikk en bok på høstmøte til forlaget Vigmostad & Bjørke, Font, Vega og Egmont, som jeg ser veldig frem til å lese. Det er en norsk krimdebutant som heter Samuel Bjørk som har skrevet boka.





Omtale fra forlaget:
En mann skal ut og lufte bikkja for å dekke over gårsdagens fyll og sin dårlige samvittighet. Plutselig forsvinner hunden mellom trærne. Der oppdager mannen den lille jenta som henger i et tre. Dinglende over bakken. Med skolesekken på ryggen. Og en lapp rundt halsen der det står "Jeg reiser alene". Politietterforsker Holger Munch blir satt på saken og skjønner fort at han trenger hjelp fra den tidligere kollegaen Mia Krüger. Men Mia som alltid har vært så slank og sunn, ser nå syk ut. Virkelig syk. Holger Munch reiser for å overtale henne til å tre inn i tjeneste igjen. De vet lite og ingenting om hvilket mareritt som skal møte dem.

Jeg har den liggende i kofferten så den blir nok ikke å vente så lenge, men jeg skal lese Fugletribunalet av Agnes Ravatn først, samt et par bøker fra Latin-Amerikas, siden det er her jeg er akkurat nå.:)

Vil du lese om flere bøker på vent, så ta en titt inn til Beathesbokhylle da vel.:) 
Ha en fin tirsdag!



Jordtårer av Frode Eie Larsen

$
0
0


Spennende krim av Larvikforfatter

Dette er Frode Eie Larsens tredje krimbok, og min første. Jeg har hans to første bøker i samlingen, og hadde så vidt startet på den andre; Frostrøyk, før jeg møtte forfatteren på Oslo bokfestival nylig. Da anbefalte han enten å begynne på nummer 1; Hemmeligheten , eller nummer 3, Jordtårer. De to første henger på en måte mer sammen, enn den tredje som godt kan leses uavhengig, selv om vi følger samme politimann Elli. Siden jeg ikke er noen kronologifreak, så var det helt ok for meg å hoppe rett på Jordtårer. Og det ga faktisk mersmak.




Jordtårer handler om mye. Om en liten funksjonshemmet gutt som elsker å grave, og hans far som er alenefar og sønn av en prest. Sønnen Torstein finner en dag noen knokler og en hodeskalle under gravingen sin, noe som skaper en del oppstyr rundt ham og i omgivelsene. Lokalavis og politiet blir koblet på funnet. Den lokale presten føler uro, han bærer på hemmeligheter og ber faren og gutten innstendig om så slutte gravingen, og ikke snakke om funnet. Like etter blir Tollef, faren funnet drept. Gutten tror far bare sover. Presten tilstår under avhør. Men er det så enkelt? Hva har han å skjule? Han sier ikke alt..
Paralellt skjer en barnekidnapping. Dette blir i meste laget for politimann Elli som også må ta seg av et besøk av ekskjæresten og hennes datter. Oskar journalisten, blir vi også kjent med samt hans ivrige samboer Jessica, som elsker å grave på sin måte, noe som faktisk bidrar til at etterforskingen går fremover, siden Oskar og Elli har et visst samarbeid.

Mer vil jeg ikke si om handlingen…

Men hva jeg mener om boka skal du selvsagt få høre noe om.
For det første synes jeg Jordtårer var en meget spennende krim med et godt driv. Jeg synes løsningene lå litt for opplagt til i dagen, så jeg tenkte at noe annet måtte ligge på lur, og det gjorde det jo. Her kobles gamle synder og hemmeligheter opp mot familietragedier og religion , noe som gir en interessant miks. Det er også tidvis sårt å lese om det stakkars barnet Tollefs reaksjoner, tanker, opplevelser. Forfatteren viser god innsikt i et skjørt barnesinn, synes jeg. Jeg mener også, på den kritiske siden, at forfatteren hadde tjent på å stramme inn boka noe. Det ble for meg litt for mye prat og utbroderinger, spesielt i starten. Jeg forstår heller ikke helt hva sidehistorien med barnekidnappingen egentlig har med hovedhistorien å gjøre, men det kan jo  hende jeg gikk glipp av noe under lesingen. Jeg leste boka tross alt på en meget lang reise, og hadde hodet her og der, selv om boka var mer enn spennende nok, for det var den. Så den funker faktisk godt som "flyplasslitteratur".;)

Alt i alt, synes jeg dette var en leseverdig krim av en spennede forfatter fra Larvik, som jeg gjerne leser mer av, og som jeg desidert kommer til å følge videre.

Forfatteren selv var jeg som sagt så heldig å få møte på Oslo Bokfestival hvor han snakket om bøkene sine, da spesielt Jordtårer som er helt fersk. Sine forbilder har han i landskapet til Tom Egeland, Jørn Lier Horst og Dan Brown. En salig og spennende blanding, spør du meg.

Innlegget mitt i spalten Smakebit på en søndag om boka HER

Mer om boka HER

Takk til forlaget LIV for leseeksemplaret.


Forfatteren på Oslo bokfestival 2013 (eget foto)

Frode Eie Larsen: Jordtårer, 271 s

LIV forlag 2013

Buenos Aires: El Ateneo, en av verdens flotteste bokhandlere

$
0
0
Etter skoletimene mine med Spansk og tango i dag, tok jeg beina fatt og peilet meg inn på El Ateneo, som skal være en utrolig flott bokhandel. Denne har jeg fått tips om fra flere; min datter, spansklærern min, og jeg oppdaget også at den sto nevnt i cityguiden. Jeg brukte vel en time å gå fra skolen, som ligger noen få minutter bak Plaza de Mayo, mot Obelisco, og til av Santa Fe 1860 hvor El Ateneo, Grand Splendid ligger. Jeg tok det med ro og knipset litt bilder og sjekka kartet innimellom. Jeg liker å gå, men begynte å kjenne det i kneet så jeg må vel passe meg litt..


Bokhandelen ble i 2008 kåret som verdens andre beste av den engelske avisen the Guardian. At det er en meget spesiell bokhandel er sikkert. Den er fantastisk vakker og har et bra utvalg av bøker, musikk og noe film. Det er også toaletter, nok sitteplasser for å lese, samt en herlig kafe.  Jeg kan jo ikke spansk enda, men jeg liker likevel å kikke på bøker selv om det er på fremmede språk. En del ting skjønner man jo, som titler, temainndelinger og forfatternavn. Her fant jeg faktisk ingen Jo Nesbo, men jeg lette heller ikke. Jeg kikket mest i reiseavdelingen og på fotobøkene.


Lokalet har  vært et teater, det så også slik ut med gallerier i flere etasjer og kafeen lå på det som sikkert har vært en scene. I kjelleren var det en egen barneavdeling. Det er en fordel å ikke kunne språket enda, for da slapp jeg å falle for fristelsen til å handle bøker, selv om jeg gjerne kunne tenkt meg noen av bildebøkene fra Argentina.. Så jeg kjøpte bare noen fine bokmerker og satte meg på kafeen med en liten empanadas, kaffe og vann. Ikke så veldig billig der, ca 62 kr for dette, men det var godt.



Om bokhandelen El Ateneo kan du lese mer HER

Den minte meg faktisk litt om den nye bokhandelen Eldorado i Oslo, på grunn av sin storhet, mangfold og at det er i lokalene til en tidligere kulturattraksjon. (teater/kino)

Å gå inn i El Ateneo var som å komme inn i en stille oase, fra det yrende folkelivet i gatene utenfor. Buneos Aires en er veldig stor by, med utrolig masse folk og trafikk. Jeg synes forøvrig alltid det er avslappende å komme inn i bokhandlere. Og er jeg i et fremmed land har det som sagt ingenting å si om jeg ikke kan språket; atmosfæren er den samme overalt der det er bøker.

Det kan også nevnes at i gatene på vei mot El Ateneo, i Corrientes og Callia, lå det tett i tett med små og store bokhandlere. Her er en av dem:



Og til slutt et bilde av Obelisken, som  er en av mange landemerker i Buenos Aires. Her var trafikken tett, men det er bare å henge på når folkestrømmen skal krysse gata. Fra Obelisken går Corrientes, som på et punkt krysser Callia , som krysser Santa Fe, som El Ateneo ligger i. Men for all del; skal du hit så må du jo skaffe deg et bykart. Min utbrettbare cityguide; Buenos Aires, Everyman MapGuides, er utmerket til formålet og går fint på innerlomma i sommerboblejakka mi.:)



Tilbake, så tenkte jeg at jeg måtte spare føttene litt, så jeg ville prøve Metroen/Subte. Der nede lå det uteliggere og tiggere, det stinket av piss og værre ting, ganske fælt spør du meg, litt sånn New York som vi ser på film. Cityguiden fortalte meg at jeg kunne ta metroen fra Callia til Catedral (ved Plaza de Mayo) før jeg eventuelt måtte skifte bane. Fra Catedral, som ligger ved skolen min, kunne jeg jo gå de 30 minuttene "hjem" tenkte jeg. Det var ingen billettør ved Metroen, så hva skulle jeg så gjøre? En unggutt så min forvirring og sa jeg bare skulle hoppe på alikevel.. Så jeg gjorde, og det kalles vel sniking, hm..?  (jeg så for meg den bota hvis det ble kontroll..) Får betale neste gang da.

Argentina: Fra Buenos Aires til Mendoza

$
0
0
For å slå an tonen sånn i starten her, så er jeg litt pissed, fordi det trådløse nettet ikke funker på rommet. Så har jeg da også vært i resepsjonen og klaget min nød. Hun sa at det funker veldig dårlig på de tre rommene ut mot veien (der jeg bor), men jeg kan få låne kabel. Så tar jeg heisen opp med kabelen og tester, men den passer jo ikke inn i min lille flate Macbook Air. Så ned igjen.. - Har dere andre rom? Nei, det har de jo ikke. (jeg fikk jo billig rom gjennom booking.com og det er vel en grunn til det da.min anm.) - Men du kan jo spørre i morra. - - Ja vel . Så da kjøper jeg et glass rødvin i baren og tar med Macbooken ned. De har bare St.Julia, den billigste vinen vi får fra Mendoza på Polet hjemme, altså ikke den beste. Men ok. Da. Nå har jeg i hvertfall nett.

Hotellet, Condor Suites Apart Hotel er ellers greit nok det. Leilighetshotell, rent og pent, og inkludert frokost.
Kort vei ned til downtown, og siden det var så kort, tok jeg like godt svippturen rundt hele sentrumskjernen, akkurat som om jeg ikke burde passe meg for å få enda mer vondt i kneet.





Men før det altså, så har jeg busset 17 timer fra Buenos Aires til Mendoza. Det startet kl.15.00 i går. Jeg hadde god tid, siden jeg er ukjent og vet det blir mye stress hvis jeg får dårlig tid når jeg er ute og reiser og trenger tid til å finne ut av ting. Og Buenos Aires er ikke akkurat lite, heller ikke busstasjon. Man må spørre seg frem og får du napp på noen som snakker engelsk brukbart, er du heldig.  Det tok sin tid men jeg kom på rett sted til slutt. I god tid.


Jeg er egentlig redd for veldig mye, særlig når jeg er ute og reiser. Jeg er redd  for å sitte på bil, på buss, noen ganger tog, særlig nattog, og med båt. Når det gjelder disse store bussene var jeg redd for at de skulle bikke, så da tenkte jeg at det best å sitte i første etasje sånn i tilfelle. Det var egentlig ikke så lurt, for det var det en utrolig bråkete vifte som sto og durte hele natta. Jeg var oppe i andre etasje og kikket for å se hvordan de hadde det der, og der så det mye bedre ut, bedre utsikt blant annet. Hm, men gjort var gjort, plassene var jo bestillt på forhånd og bussen var full.


 Pampas, fra bussvinduet.. ser dere kyrne?

Så for å holde nervene i sjakk så tok jeg frem Bose noisecancelling-headsettet mitt og fant frem en hypnose cd på iPoden. Jeg hadde også greid det kunststykket i fommelet med pikkpakket mitt å velte Bodum-termoskoppen min med glovarm kaffe over høyrefoten min, så det gjorde vondt som f..   Aloe Veraen var i kofferten som var innelåst i bussen, så jeg hadde bare en flaske kaldt vann å hjelpe med med, som jeg skylte over for å kjøle ned. Så kom jeg på etterhvert at jeg kunne ta skallet av en banan og legge på, og forbinde det med skjerfet mitt, og vet dere - det funka faktisk. Rart så det ut, men pytt .. Jeg satt alene ganske lenge på mine to seter og håpet det skulle bli slik, men dog.. Etter noen timer  mens jeg prøvde å høre på hypnose som ikke funka siden jeg tross alt ville se ut på omgivelsene, så skrudde jeg over på musikk og hørte gjennom tre album med Nightwish- det funker alltid på skrale nerver- og deretter på Egil Fylling fordi jeg ville lese litt i den diggeste krimboka på lenge: Det henger en engel alene i skogen..


..som jeg fortsatte med når jeg kom frem.

Men før det, så kom det altså på en mann, en tjukkas. Det var kaldt i bussen og med ham kom det varme, mye kroppsvarme, som la seg rundt meg på min venstre side. Det var faktisk ganske godt det. Utrolig hvor mye varme som kan komme fra en kropp.
Værre var det med fyren bak meg som hostet og snøt seg stadig vekk. Det er også en av de reisefobiene jeg har, syke smittsomme mennesker bak meg i timesvis... Da går jeg inn og gjør noen mentale ritualer; jeg holder meg frisk etc.. Ja, så du skjønner, det er da noe å deale med når man er ute og reiser, så nevrotisk som jeg er. Men reise må jeg jo, likevel...Sånt skit skal ikke hindre meg.;)


Vel, jeg sovna etter hvert og sov godt mellom stoppene, på tross av den kakerlakkligenende billen som krøp opp og ned i vinduskarmen en periode på kvelden.. mentale ritualer tas i bruk igjen: Fjern deg dyr, fjern deg- jeg ser deg ikke (jeg vet jeg ikke skal si ikke, det har jeg lært på hypnoterapistudiet, men så kom jeg ikke på noe annet i farta, men prøvde meg på litt EFT- litt sånn banking, og det roet seg- man må jo huske å bruke de teknikker man har lært seg og jeg har jo et helt arsenal, bare jeg husker å ta det i bruk.)


 Det finnes milongas, tangodanseplasser her også...sånn just in case.;)

Jeg var utrolig heldig da jeg kom til Condor- hotellet litt over kl.08.00, etter å ha betalt drosjesjåføren skarve 20 pesos/kr, og spurte om å få sette inn bagasjen. Innsjekktiden var kl.15.00. - Bare vent litt, så skal vi ordne rommet til deg... Yes! Jeg kjøpte frokost og fikk rom før jeg var ferdigspist. Nydelig. Da ble det rett i dusjen og så et par timer på senga for å lese mer krim.


 Ute var det knallsol, og jeg gikk ut med bukse og skjorte, men måtte ta av føttene på zip-buksa og skjorta ganske fort. 32 grader målte instagram da jeg tok bilde senere mens jeg lunsjet. WoW! Og ingen gikk i shorts! Bare meg, med mine bleke bein. Nuvel, dem om det.

Jeg traska rundt i Mendoza by og synes egentlig den var ganske kjedelig. Ikke noe å se. Ikke noe liv. Men hallo- det var jo siesta, nesten alt var stengt til 16.30-17.00 Haha!

Likevel- etter lunsj, så gikk jeg inn i en av butikkene ved Plaza Independecia og spurte etter turer til Bodegas (vingårder). Der fikk jeg kjøpt heldagstur til Bodegas i morgen, og til fjellene torsdag. Veldig ok altså, til litt over 500,- (sparte litt på å betale cash istedet for kredittkort, av en eller annen grunn)

Så skulle jeg finne postkontor for å poste kortene jeg kjøpte i BsAs og endelig hadde skrevet ferdig. Men her, kjære familie, må dere smøre dere med tålmodighet. På posthuset tok de ikke mot postkort med frimerker kjøpt andre steder (det var sånne DHL-merker jeg hadde kjøpt i BsAs), men ba meg gå til et annet sted. Det stedet fant jeg ikke.. Spurte meg frem og fikk flere forklaringer og gikk flere steder.. nei, jeg gir opp, å poste kort er en prøvelse noen steder. Først lette jeg lenge i BsAs etter frimerker, og her etter sted å poste dem..
Ja ikke vent dere mange postkort venner...
Kanske jeg jeg må ta dem med til Europa og kjøpe nye frimerker der..?

Når jeg gikk og tuslet rundt i Mendoza tenkte jeg mye på BsAs og folka der. De var så annerledes, så åpne, så vennlige, så hjelpsomme.. Hvor mange ganger ble jeg ikke stoppet og tilsnakket på gata av fremmede hvis jeg fomlet med noe? Hvis jeg sto med kartet på et gatehjørnet og så rådvill ut, eller tullet med noe på metroen? Mange.. Hun som ga meg adressen til en venninne av seg når jeg lette etter hostel, hun som spurte om jeg trengte hjelp da jeg sto med kartet, han kjekkasen som fortalte meg hvor jeg skulle trykke kortet i metroen- han som hadde vært i Italia og ga meg websiden og epostadressen sin på metroen, han malern.. alt livet, all pulsen, alt det fine og det rare..
Alle klemmene, varmen, den personlige kontakten de ga, folka på skolen, lærerne, gjestehusfolka, kafeene..

Mendoza er helt annerledes..
Trangt, masse trær , endeløst med gater, biler, butikker.. Gågata ser ut som Nordre gate i Trondheim. Men det er jo ingen spennende bygninger eller fargerike folk, ingen demonstrajoner, trommetog, konserter og dans i parkene..
Jeg vil ikke være negativ, men det er en overgang.  Sikkert som å komme fra Oslo til Mosjøen, eller noe sånt..
Så vi får se. Det er nok omgivelsene mange drar hit for, vingårdene og fjellene.
Det blir nok likar i  morra.:)







Saftig krim av Samuel Bjørk: Det henger en engel alene i skogen

$
0
0
WoW! Dette var en skikkelig sidevender av en krimroman. Det er nesten så jeg lurer på om vi virkelig har med en debutant å gjøre. Eller ikke? Ikke vet jeg hvem Samuel Bjørk er, men å skrive en drivende krim det har vedkommende gjort. (Han? Hun? Hen? De? Kanskje det befinner det seg et par under pseudonymet?) Ifølge noe jeg nylig leste så kan det skjule seg en etablert forfatter under pseudonymet. Jeg fikk boka som leseeksemplar under Vigmostad og Bjørke sitt høstmøte, som de hadde sammen med flere forlag i flere byer. Jeg var i Trondheim. Denne boka fanget min interesse med en gang.


Kort om handlingen:

En seks år gammel jente blir funnet hengt i et tre i Maridalen utenfor Oslo. Hun er iført en dukkekjole, har en skolesekk på ryggen og en lapp rundt halsen der det står «Jeg reiser alene».

Politietterforsker Holger Munch blir satt på saken. Han får i oppdrag å lokalisere et menneske med helt spesielle evner, en venn og en tidligere kollega, den unge politikvinnen Mia Krüger. Hun har brutt all kontakt med omverdenen, og befinner seg nå alene på en liten øy utenfor Trøndelag.

Holger Munch er en av landets beste. Mia Krüger ønsker å ta sitt eget liv. Den lille jenta i treet blir en slags forløsning for dem begge. De returnerer til den spesielle etterforskningsenheten i Oslo de tidligere har vært en del av, fast bestemt på å løse dette mysteriet.

De vet lite og ingenting om hvilket mareritt som skal møte dem
.
 (fra forlagets hjemmeside)

Du kan trygt si at Kruger og Munch møter sitt livs mareritt i denne saken. Her er det ikke bare ei lita jente som blir funnet drept, men flere.. Vi har med en skrudd person å gjøre, en ekkel person som jeg får skikkelig frysninger av. 
Persongalleriet er frodig og interessant, og jeg føler jeg blir ganske godt kjent med flere av dem. De er godt risset. Mia Kruger og Holger Munch er de vi kommer nærmest kanskje, men jeg synes vi får et godt bilde av flere i boka. MIa Kruger er en spesiell dame, en sårbar men dyktig frøken, en original person. Holger Munch har sitt å slite med, men virker som han er en god bestefar, og en god, men streng sjef.

Dette var en meget spennende krim, med mange overraskelser. Vi blir involvert i en lukket kristen sekt, i narkomiljø, i eldreomsorg, barnevern, sykehjem, ufrivillige barnløse og en hytte på Hitra, med mer.  Språket er lett, tildels mulig, og forfatteren har en skrivestil jeg liker til en slik type bok. Til tider kunne det bli vel mye av all galskapen, men det gjorde ikke noe for spenningen sin del. I alle fall så ble jeg revet med.. 
og kan man forlange så mye mer av en krim? 


Jeg gleder meg absolutt til å følge denne forfatteren og serien videre. Jeg gir denne boka terningkast FEM.
 Det forundrer meg ikke om denne rykker opp på bestselgerlistene. (Jeg leser ikke norske aviser for tiden, så om den allerede har gjort, så fortell meg det gjerne.:)

Forlaget sa på høstmøtet at Norge har nå fått sin Kepler. Jeg kan forstå sammenligningen. Her er mye av det samme tempoet og de grusomme handlingene. Boka er skrevet slik at jeg ser den godt for meg som film. Mia Kruger, kan til orientering sammenlignes med Lisbeth Salander, selv om hun er Stieg Larsons figur, da. Så noe svenskinspirert er kanskje denne forfatteren? Jeg fikk også innimellom en følelse av at det kunne være en ungdomsbokforfatter involvert. Det er er noe med de kapitlene som beskriver barn og ungdom, dialogene deres..tankene deres.. Innrømmer at jeg er nysjerrig på hvem denne forfatteren er. Men vi får vel tidsnok vite det antar jeg.:)

Takk til forlaget for en knakende god krim.:)

Mer om boka HER

Andre som har blogget om boka:




Samuel Bjørk: Det henger en engel i skogen alene, 534 s

Vigmostad og Bjørke  2013





Viewing all 1711 articles
Browse latest View live