Quantcast
Channel: Artemisias Verden
Viewing all 1713 articles
Browse latest View live

David Bowie Starman av Paul Trynka (biografi)

$
0
0
Søndag 10. januar døde David Bowie, to dager etter sin 69-årsdag. Samme dag han ga ut sitt 25. studioalbum. Nyheten om dødsfallet nådde verden mandag 11. januar. Varselet om dødsfallet traff meg rett i magen da jeg åpnet mobilen på senga før jeg sto opp. Ganske sjokka, etter å ha lest en flott artikkel i anledning både 69. årsdag og nytt album lørdagen. Uka som fulgte handlet om Bowie, i sosiale medier, avisene, så utrolig mange har hatt og har et forhold til Bowie og musikken hans som preget flere tiår. NRK2 sendte flere dokumentarer samt Bowie Live i Dublin fra den siste turneen hans i 2003. Jeg spilte mine favoritter av Bowie hele uka, og leste biografien av Paul Trynka som jeg hatt liggende en stund.  Det er den jeg skal skrive litt om nå.


Starman  er en ganske tettpakket biografi som ble utgitt i 2011 (på norsk 2013) og har med seg det meste av historien til David Bowie, med unntak av de siste begivenhetene selvsagt.

David Bowie ble født 8.januar 1947 og vokste opp i nr 40 Stansfield Road i bydelen Brixton i London sammen med moren Margareth Burns, kalt Peggy og faren Haywood Stenton Jones. Mora var serveringsdame da hun traff Haywood. Faren hadde tidligere eid et teater og drevet nattklubb, men senere jobbet han med vanskeligstilte barn og ungdommer. Faren hadde selv en meget vanskelig oppvekst siden foreldrene døde tidlig under første verdenskrig  (faren ble drept) og han ble plassert hos ei tante. David heter egentlig David Jones. Han hadde en ti år eldre bror Teddy, som moren hadde fra et tidligere ekteskap/forhold. Teddy ble plaget av alvorlige psykiske lidelser og var i perioder innlagt på psykiatrisk sykehus. Det var ellers en del psykiske lidelser på morssiden, noe som Bowie nok både var skremt av (redd for å bli syk selv) og som preget ham og musikken hans. Sannsynligvis var et også en del skam forbundet med det. Bowie var aldri noe åpen om dette. Mange visste ikke engang at han hadde en bror.

David vokste opp i etterkrigstiden og det lå fortsatt nedbomba hus i ruiner som ungene i gata lekte i.  Foreldrene var egentlig i middelklasseskiktet, men de hadde ganske dårlig råd, men det handlet vel mest om etterkrigstidens armod.

Når det ellers gjelder barndom og oppvekst så beskrives forholdet til faren Haywood å være sterkt og godt, men til mora bar det preg av kjølighet og distanse. Bowie gikk med et gullkors som han hadde fått av faren som tenåring, hele livet. Bowie fikk ikke den følelsesmessige næringen han trengte av mora, han uttrykte ofte at hun var kald, og i perioder i voksen alder ville han ikke ha noe med henne å gjøre. Hun aksepterte heller ikke hans drømmer om å gjøre artistkarriere. Faren derimot støttet David i det han ønsket, og var en viktig pådriver i den perioden i ungdomsårene David ønsket å få platekontrakt.

Da David var fyllt fem år flyttet familien til en av Londons forsteder, Bromley, til et småpent lite rekkehus. Haywood fikk seg jobb som PR-sjef. David begynte på skolen Burnt Ash som 8-åring hvor de fikk utfolde seg innen kulturelle fag som musikk og dans. David utviklet seg til en pen gutt med alveaktige trekk, og hadde mye sjarm , noe som preget ham og ble viktig for ham resten av livet. Davis hadde en bestekompis George Underwood og sammen oppdaget de musikkens vidunderlige verden sånn i 10-11 årsalderen. De stakk ofte fra skolen, eller etter skoletid,  for å høre på musikk på platesjappene.  (det gjorde jeg også fra jeg var 12- 15 sånn ca). Det store idolet til David Jones var Little Richard. De var også inspirert av Lonnie Donegan. Guttene begynte å spille og lage musikk, og ble en del av en ny generasjon rockere som vokste frem. Keith Richards som også vokste opp i nabolaget kalte dem "krigsbarna".

For å gjøre en meget lang historie kort, så ble David mer og mer sikker på at det var musikk han ville holde på med. Han og George starta band og fikk seg noen spillejobber, men veien til platekontrakt var lang. David begynte på Bromley Tech, skole, men var bare opptatt av kunst og musikk så det gikk så som så med de andre fagene. Mange hadde tro på unge David. Mange så at han hadde noe spesielt, selv om sangstemmen ikke akkurat var det som utmerket seg så tidlig. Men David var ung, målbevisst, ambisiøs, og ville opp og frem. Han imiterte, kopierte andre, lagde sin egen vri på ting, og fikk platekontrakt til slutt, med sitt opprinnelige navn, men det endelige gjennombruddet fikk han først etter flere skifter med managere, bandmedlemmer og navn til Bowie.

David var så frustrert over at det tok sånn tid for å slå gjennom at han en periode prøvde seg som danser istedet. Han holdt på å gi opp. Da var det at faren Haywood hjalp sin 17-årige sønn ( 1964) å skrive en skamløs salgstekst til en knallhard forretningsmann John Bloom for å få ham til å satse penger på bandprosjektet.  Herfra ballet det på seg, og David fikk stadig flere støttepersoner i musikkbransjen som ble viktige for stadige nye trinn i karrieren.  Unge David var frekk og frempå, hadde masse selvtillit, var sjarmerende, og godt likt.

Han slo skikkelig igjennom med The rise and fall of Siggy Stardust and the Spiders from Mars i 1972, selv om han gjorde det ganske bra med Hunky Doryåret før og The man who sold the world i 1970 også .

70- tallet var en tøff tid i musikkbranjen, hardt, rått og kynisk. Bowie brukte og kastet folk etter hva som funka, noe som var helt vanlig den gangen. Han opplevde selv å bli sveket noen ganger.  Han hadde et langt samarbeid med Mick Ronson som gitarist i bandet, samt Lee Conn (manager) og Tony Visconti.
Og det ble veldig mye sex & drugs & rockn`roll.

David Bowie ville erobre USA.  Han bodde en periode i LA og holdt på å ta knekken på seg selv med et enormt kokainmisbruk. De skjønte ikke den gangen at kokain var farlig og avhengighetskapende. Det var helt vanlig å forsyne seg med det ene og det andre. Bowie begynte å få vrangforestillinger, ble mistenksom og paranoid. Andre har sagt at han sannsynligvis fikk kokainutløst psykose. Til slutt hatet Bowie LA , alle de kyniske folka og dopet og dro tilbake til Europa. Han bestemte seg for å kutte ut kokain, og greide det bra.  Noen ukers avrusing, en togtur til Moskva, andre tider. Litt ble det nå og da, og en del øl, men det store misbruket var det slutt på. Han har sagt i en dokumentar at han oppdaget at det faktisk gikk an å skrive låter selv i nykter tilstand.

Bowie var en som gikk fort lei av det han holdt på med, alltid et skritt eller to foran de andre, musikk rydde ut av ham på en -to-tre i perioder, han var en utforsker, en som stadig endret seg og lagde forskjellige ting, han overrasket stadig og det er nok kilden til hans popularitet over så mange tiår. Han inspirerte mange, som for eksempel Madonna, Kanye West og Prince.

I boka er det også mye fokus på hans seksuelle preferanser. Var han homo, bifil eller hva? Bowie selv har sagt etter hvert at han mest er heteroseksuell, men han hadde nok korte forhold til menn også. Han flørtet med andre menn, i en tid hvor homofili enda var forbudt . Men han hadde ikke seksuelt forhold til Mick Jagger, som det gikk rykter om. Jagger og Bowie var venner og hadde et musikalsk samarbeid, men de konkurrerte også.

Andre som Bowie hadde gode samarbeids- og vennskapsrelasjoner til var Marc Bolan (ble drept i bilulykke 1977- noe som gikk sterkt inn på Bowie), Iggy Pop, John Lennon, Ian  Hunter, Brian Eno, Lou Reed (vel, ikke kanskje så god venn med Reed egentlig, men han var viktig i kretsen). Han var knust da John Lennon døde. Han sørget også over broren Teddys selvmord, og sannsynligvis er Ziggy Stardust inspirert av broren Teddys sykdom schizofreni. Faren Haywood døde før Bowie opplevde sin store suksess, og det var nok også hardt for ham. Bowie kunne også være veldig raus og hjelpe musikerkolleger som trengte et dytt fremover, som da han ga bort låta All the Young dudes  til Mott the Hoople, som fikk en kjempehit med den. Han dro også Iggy Pop opp fra rennesteinen og hjalp ham tilbake til livet, tok seg av ham i perioden han bodde i Sveits.

Tilbake til Europa så bodde han en periode i Berlin, før han flyttet til Sveits med Angie Bowie. Han var gift med Angie i ti år. De fikk sønnen Duncan sammen. Forholdet mellom David og Angie ble bare mer og mer turbulent, det var mye styr med henne. De skilte seg, endte opp med å hate hverandre, og David fikk foreldreretten til Duncan. David har uttalt i ettertid at han beklager at Duncan fikk en så stabil oppvekst, siden han var så mye ute og turnerte. Han likte å være sammen med sønnen, men var jo veldig mye borte. Duncan er i dag filmregissør.

David traff 18-årige Imam Abdul Majid i 1990, ved en blind date, arrangert av en venn, et par uker etter en stadionkonsert i Buenos Aires. Hun var internasjonal berømt supermodell og studerte  statsvitenskap i Nairobi.  Iman ble kjent gjennom en kampanje for kaffelikøren Tia Maria. Bowie skal ha falt pladask. Han fridde i 1991. Paret strevde med å få barn og forsøkte prøverør uten at det heller lyktes, men i februar 2000 ble hun gravid på naturlig vis. Lille Alexandra - oppkalt etter biblioteket i Alexandria- Zahra Jones ble født 15.august 2000.
Paret bodde i New York i mange år, hvor David gikk turer med lille Lexi, mens mora jobbet med firmaet sitt. Han levde et rolig liv, gikk på utstillinger, lagde litt musikk, leste mye (Bowie var veldig glad i litteratur)  og har sagt at hans lykkeligste periode var etter at han traff Iman. Han lagde også musikalen Lazarus  i sine siste leveår.

Bowie fikk ordnet seg nye tenner da han ble 50 år. Hele livet røyket han som en svamp, ca 60-80 sigaretter daglig var det snakk om. Men da han ble pappa trappet han ned. Under sin siste turne i 2003/2004, etter at Reality (2003) var gitt ut, måtte han avbryte flere konserter. Under en konsert i Tyskland 25.juni 2004 falt han sammen i smerter backstage. Det viste seg å være hjerteinfarkt og han ble operert samme natt. Han fortsatte å lage musikk, men dro ikke lenger på de lange turneer.
Bowie spilte også i en del filmer, og likte å male.

(se konserten live fra Dublin 2003, den er bare fantastisk)

Boka er innholdsrik, detaljert og gir et godt bilde av David Bowies mangfoldige og lange musikkarriere og liv, synes jeg.  Ikke alle navnene i starten er like interresante å lese om, men jeg skjønner at de er viktige å ha med. Biografien som sådan gir et nyansert bilde av et svært allsidig og spesielt menneske.  Paul Trynka har i alle hovedsak basert seg på samtaler med folk, 250 personer,  som har kjent David Bowie når han skrev denne biografien. Paul Trynka er tidligere redaktør av rockemagasinene MOJO og Q. Han har skrevet biografien om Iggy Pop, en bok om blues og bøker om The Beatles og om rockegitar. Anbefales.

I april skal jeg delta i Moshonistas biografilesesirkel hvor tema er rockelegender.  Jeg tenker da å lese selvbiografien til Keith Richard eller biografien om Mick Jagger, som var samtidige med Bowie. Det kan bli interessant å lese hvordan deres liv har krysset Bowies sett fra deres ståsted.


Starman 


David Bowie døde av kreft etter 18 måneders sykdom, og lagde sitt siste album Black Star mens han var syk.

Både Lazarus og tittellåta Blackstar er sterke låter, Blackstar er dog ganske dyster. Å se disse videoene og høre disse tekstene etter det ble kjent at han var død er særdeles spesielt. Bowie regisserte sin egen død. Han visste det..  

R.I.P. David Bowie. Takk for all den nydelige musikken du ga verden, du ga meg. Jeg vokste opp med din musikk, jeg var 12 år da du var Ziggy Stardust. Jeg lyttet, sang og danset meg gjennom tenårene og de tidlige tyveårene med dine hits. Jeg har fortsatt å spille dem. Ingen andre rockere fra 70-tallet har laget musikk som har vart så lenge. Takk for den du var. Du vil alltid skinne på stjernehimmelen og din musikk er evig, udødelig.  <3 




Paul Trynka: David Bowie Starman , 477 s
Libretto forlag 2013

Kilde: Kjøpt 




Bokbloggerprisen 2015 kortliste

$
0
0
Vi, i alle fall en del av oss norske bokbloggere har ventet i spenning, og sittet på pinebenken siden 7. januar for å få vite resultatet av nomineringen til Bokbloggerprisen 2015.  For to uker siden kom en knallbra langliste. I dag ble kortlista offentliggjort. Bokbloggerprisen gis til vinnerne i to klasser og speiler de bøkene bokbloggerne som deltok likte best i 2015.



Tre gode bøker som er på kortlista, og en mulig joker? 



Her er kortlista:

Åpen klasse:
– Heidi Sævareid: Slipp hold (Mangshou)
Gaute M. Sortland: Fotturar i Norge (Samlaget)
Morten Strøksnes: Havboka (Forlaget Oktober)
Gratulerer til alle på kortlistene!
I tillegg har bokbloggere som har deltatt i nominasjonsprosessen mulighet til å stemme på en såkalt joker, som er noe nytt av året.  Dvs at vi kan stemme på våre favoritter som kom på langlista , men ikke på kortlista. Den med fleste stemmer vil da få vil med på kortliste og samlesing som den syvende boka. Det er det samme om det blir en roman eller en i åpen klasse. Den med flest stemmer går videre, og vi kan stemme frem til 31. januar.

Her er bøkene som kom på langlista som ikke nådde kortlista:

Linn Ullmann: De Urolige (Forlaget Oktober)
Synnøve Macody Lund: Personar du kanskje kjenner (Samlaget)
– Morten Øen: Tellemarck (Forlaget Oktober)
– Eirin Gundersen: Du er menneske nå (Gyldendal)
– Agnes M. Bjorvand og Lisa Aisato: Astrid Lindgren (Cappelen Damm)
– Siri Pettersen: Evna (Gyldendal)


Jeg er meget fornøyd med årets kortliste. Jeg har selv lest alle med unntak av Sævareids Slipp hold. De er også blant de bøkene jeg ga stemmer i nomineringen. Blant de andre på langlista har jeg lest to. (Macody Lund og Ullmann) 

I år var det mange gode bøker og jeg strevde med å stemme i nominasjonsrunden, så jeg hadde nok blitt fornøyd med mange slags resultat, men jeg er likevel svært fornøyd med at særlig Bjørn Vatnes Slik skal vi velge våre ofre, kom med, og Morten Strøksnes Havboka. Jeg er også veldig glad for at Flatland og Lunde kom på kortlista.

Mine innlegg om bøkene finner dere ved å klikke på listene over. (Bienes historie har jeg kun skrevet litt om i et oppsummeringsinnlegg)

Hver måned fremover skal vi samlese bøkene på kortlista i denne rekkefølgen:

– Februar: Fotturar i Norge av Gaute M. Sortland – Ansvar: Ingalill (Moshonista)
– Mars: Vingebelastning av Helga Flatland – Ansvar: Silje (Siljes skriblerier)
– April: Slipp Hold av Heidi Sævareid – Ansvar: Silje (Så rart)
– Mai: Slik skal vi velge våre ofre av Bjørn Vatne – Ansvar: Gro (Groskros verden)
– Juni: Havboka av Morten Strøksnes – Ansvar: Elisabeth (Bokstavelig talt)
– Juli: Bienes historie av Maja Lunde – Ansvar: Anita (Artemisias verden)
Utdelingen av Bokbloggerprisen 2015 vil foregå i september.
Hele innlegget om Bokbloggerprisen og prosessen fremover finner du HER 
Det blir en spennende tid frem til september. 
Hva er dine favoritter? Hvem vinner? Hva har du lest? Fornøyd/misfornøyd med lista? Er du overrasket? Hyl gjerne ut i kommentarfeltet! 

Den tredje mann av Graham Greene- 1001bok i Lines lesesirkel januar 2016

$
0
0
Nananana...nananana... Jeg husker så godt kjenningsmelodien fra filmen Den tredje mann,  (1949) som jeg så flere ganger når jeg var barn/tenåring.  Likedan husker jeg så godt skuespiller Orson Welles i Harry Limes skikkelse, der han smyger seg rundt gatehjørnene,  der han springer nede i kloakken .  En film som gjorde sterkt inntrykk, en film jeg aldri glemmer. Jeg var derfor spent på hvordan det var å lese boka og hva som stemte med de bildene jeg sitter igjen med fra filmen, hva jeg husker. Mye har nok gått i glemmeboka.






Kort omtale fra forlaget:
Rollo Martins - "under normale omstendigheter en livsglad tosk" ifølge politiets notat. Han er kommet til det firemaktsokkuperte Wien for å treffe vennen Harry Lime, som imidlertid var død (mord eller ulykke?) et par dager før Martins ankomst. Martins jakt på vennens eventuelle mordere avsluttes i kloakkgangenes uhyggelige halvmørke, der lydene gjaller med dobbelt styrke mellom hvelvingene.
Den tredje mann er en av spionlitteraturens virkelige klassikere. Bokens uhyggelige atmosfære av hyperspent etterkrigstid og ny, kald krig, danner bakgrunnen for Greenes mest kjente "entertainment". Boken er også blitt filmhistoriens udødelige verk, i Carol Reeds filmatisering med Orson Welles i hovedrollen, og med den suggererende "Harry Limes melodi" som akkompagnement til jakten på den mystiske "tredje mann".

Hva jeg synes om boka:
Litt tung å komme inn i, på grunn av fortellers synsvinkel. Egentlig fortelles historien gjennom en politinspektør som forteller om sitt møte med Martin Rollo alias westerforfatter Dexter, som begge er i befatning med Harry Limes endelikt. Det krever litt å holde styr på hvem som forteller, om det er politiinspektøren, Rollo eller Dexter.. 
Ellers er historien spennende nok, og det er artigere dess lengre det kommer ut i boka. 
Jeg merker jo at jeg ikke husker så mye annet fra filmen enn ansiktet til Harry Lime, og hvordan han beveger seg i gata der Rollo befinner seg på slutten av boka, og det som skjer i kloakken.
En interessant bok å få med seg, dog mest en kuriositet, tenker jeg.

Boka sto på 1001-lista i tidligere utgaver, dog ikke den nyeste.






Harry Lime theme


Graham Greene: Den tredje mann, 112 s
Cappelen Damm, heftet utgave av 2001  (original 1950, skrevet for film)
Kjøpt


Oppsummering januar - 16

$
0
0
Januar har gått utrolig fort, noe som  er bra siden det da blir stadig lysere. Det har også skjedd mye på den litterære fronten. Bokbloggerprisens kortliste 2015 er offentliggjort, og jeg har vært på flere litterære arrangement i Trondheim. Lesing har det også blitt tid til.



Linn Ullmann på Trondheim folkebibliotek. (eget foto)

Lest i januar:

1. Hvem drepte Birgitte Tengs? av Bjørn Olav Jahr: sakprosa/dokumentar, leseeksemplar, 2015, 372 s
2. Neiden 1970 av Ingeborg Arvola: norsk2015, Nord-Norge, lånt på biblioteket, 173 s
3. Den jævla naboen av Ronny Berg og Olav Brekke Mathisen: sakprosa, 2015, leseeksemplar, 291s
4. Paradisplaneten av Jørgen Brekke: krim, 2016, England, Canada, leseeksemplar, 496 s
5. David Bowie Starman av Paul Trynka: biografi, USA, England, Tyskland, Sveits, musikk, bokihylla, 477s
6. Maleren av Sigrun Slapgård : Roman, Italia, Frankrike, England, lånt på biblioteket, 421 s
7. Den tredje mann av Graham Greene: Lines lesesirkel, 1001-bok, bokfrahylla, Østerrike, kjøpt, 110s
8. Claus Lundekvam - en kamp til: biografi, biografilesesirkel, England, Spania. lånt på bib, 250 s
9. Du er menneske nå av Eirin Gundersen: dikt, 2015, lånt på bib, debutant

SUM: 9 bøker

4 sakprosa/derav 2 biografier
1 krim/1 thriller/1 biografisk roman/1 annen roman
1 diktsamling
1 1001-bok *
2 fra hylla **
3 leseeksemplarer/4 lånt på biblioteket/2 kjøpt

Land besøkt:
England (2), Canada, Tyskland, Sveits, Østerrike, Spania

At jeg har lest to fra hylla er jeg fornøyd med, samt at jeg har lest en 1001-bok, og at Line er i gang med lesesirkelen igjen. Jeg har også  som mål å lese ferdig påbegynte bøker fra 2015, og leste ferdig Maleren som hadde ligget en stund.

Innholdsmessig ble dette en litt rar lesemåned.

Beste sakprosa (minus biografi):
Hvem drepte Birgitte Tengs? Den stemte jeg som nr en i åpen klasse i Bokbloggerprisen 2015. men den kom dessverre ikke med likevel. For få har nok lest den..

Beste biografi:
David Bowie Starman. David Bowie døde 10 januar. Da tok jeg frem biografien og musikken og sørget et par uker.

Beste roman/krim/skjønnlitterære bok:
Paradisplaneten av Jørgen Brekke. Min beste skjønnlitterære leseopplevelse i januar, uten tvil. Spennende, morsomt, interessant.

Påbegynte bøker som skal leses ferdig:
Ned til elva av Leif Enger
Kunzelmann og Kunzelmann av Carl Johan Vallgren
Verden som var min- sekstitallet av Ketil Bjørnstad
Magnet av Lars Saabye Christensen
Gå imot kunsten av Tomas Espedal

Annet som skal leses i februar:
Bøker om Cuba
Leseeksemplarer - romaner og sakprosa



Litterære arrangement:
Lansering av Paradisplaneten 14.januar
Linn Ullmann Trondheim folkebibliotek bokbad 19.januar
Inn i vår tid. samtale mellom Vigdis Hjorth, Ruth Lillegraven, Brit Bildøen, ledet av Gøril Brantzæg på Dokkhuset 22.januar

Første Tvanglesekafe i Trondheim med flere enn meg ble også gjennomført og flere bloggere vil gjerne komme neste gang . Husk 12.februar på Tulla Fischer ca kl.16.30- 17.00. :) 

Teater basert på bok:
Doppler av Erlend Loe på Trøndelag teater (anmeldelse, med terningkast 5, under betalingsmur i Adressa)

Fra Doppler.   Kona, Dusseldorf, Andreas Doppler, Roger, Nora, Bongo/Gregus (eget foto)


Reiseinnlegg:
Gran Canaria del 3: Galdar
Gran Canaria del 4: Playa del Ingles


Innlegg om Bokbloggerprisen 2015 




Vinter i Alvdal januar - 16 (eget foto)


Ha en flott februar dere:) 



Hemingways Cuba av Gerard de Cortanze og Jean-Bernard Naudin

$
0
0
Siden jeg skal på ferie til Cuba i mars, har jeg samlet noen bøker jeg ønsker å lese før jeg drar. Jeg oppdaget denne boka da jeg surfet etter Hemingway på Cuba og ønsket å lese litt mer om hans tid der. Jeg kom over Hemingways Cuba på en eller annen nettside, men fant ut at den var utsolgt fra forlaget. Men heldigvis har vi bibliotek. Denne boka var midt i blinken for mitt formål, og en liten skattekiste for litterære og reisende mennesker.


Boka er et biografisk verk om Ernest Hemingways tid på Cuba. Hemingway bodde i 30 år på Cuba, fra 1929-1960. Boka er rikelig illustrert med vakre fotografier av Cuba, villaen hans - Finca Virga, hotellet han bodde og skrev på i Havana - Ambos Mundos, båten hans Pilar, barene og kneipene han vanket på spesielt Floridita i Havana, samt Bodeguita de medio, og La Terraza i fiskehavnen Cojimar, hvor Hemingway brukte mye tid sammen med andre fiskere.

Hemingway var fascinert av Golfstrømmen og havet. Han elsket å være ute og fiske. Han kunne virkelig fiske. Å fiske store fisker er en vanskelig kunst. (den som har lest Morten Strøksnes Havboka vet det) Han var både en fisker og en jeger, selv om han ikke likte å drepe dyr. Skrivingen var for ham noe han måtte. Han ville være oppriktig, sann, det måtte en forfatter være, mente han.

Hemingway ble født i en forstad av Chicago, var sønn av legen Clarence Edmund Hemingway og moren Clarence Hall, som var solist i koret i Første kongregasjonskirke. Hun er lidenskapllig opptatt av musikk og religion. Faren var en stolt jeger utenom arbeidstid.  Familien hadde et feriested i Michigan ved Lake Walloon, hvor Ernest vokste opp med jakt og fiske, lange turer med faren og å elske naturen. Faren tok livet sitt i 1928, da Ernest var en ung mann. Han skjøt seg selv. Døden vil alltid oppta Ernest Hemingway.

Han flyttet inn i Finca Virga på Cuba med journalisten Martha Gellhorn, den tredje av sine fire koner, men det er den siste; Mary Welsh som er den som bodde mest med ham der. Hun elsket hagen og la sin lidenskap i den.

Hemingway pendlet mellom Key West, der han hadde båten sin, og Havana.  I fincaen hadde de ofte besøk, og Hemingway satt også ofte på barer og kneiper, drakk mohitos og andre drinker, og snakket med folk. Det kunne også vanke en og annen slosskamp. Han hadde et høyt alkoholforbruk, men tørrla seg nesten helt når han skrev. Han utøvde en sterk selvdisiplin i skriveperiodene, sto opp tidlig, skrev stående til kl.13.00. Hadde middagshvil, og selskapelige kvelder.  Hemingway og Mary omga seg også med prominente kjendiser på Cuba. Nevnt er Ava Gardner med flere. Han trivdes visst meget godt sammen med vanlige folk som bor på Cuba, fiskere og andre.
Hemingway hadde 57 katter på eiendommen sin.

Hemingway tok oppdrag som journalist og reiste mye til andre verdensdeler. Han dro ut i krigen i Europa som 17-åring, ble skadet og hatet krigen etter dette og hva han opplevde. Han var både i Italia og Spania, noe hans mest kjente romaner ble inspirert av; Farvel til våpnene, Klokkene ringer for deg, Og solen går sin gang.  Han var også på safari i Afrika, og trofeer prydet Finca Virga.

Romaner han har skrevet med handling fra Cuba er: Den gamle mannen og havet,Den ene mot de mange, Øyer i havstrømmen.

Hemingway bodde også lenge i Paris med sin første kone Hadley.

Hemingway hadde mange gode år på Cuba, men i tiden mot militærkuppet ble det vanskelig også for ham. Han var tross alt en amerikaner, og han ble overvåket av FBI. Det var visstnok ikke frykten for at han skulle bli en forbundsfelle med kommunistene som var grunnen til overvåkingen, men at han uttrykte seg kritisk til ledelsen i Forbundspolitiet, ifølge boka. Hemingway var ikke en av Castros betrodde menn, selv om han mente det var nødvendig med et skifte på den tiden.
Hemingway var en fritenker, og mente at en forfatter ikke kan la seg styre av dogmer eller et politisk system. han må være fri, helt fri og uttrykke det han ser.

Det er god grunn til å tro at det slet kraftig på Hemingway å bli overvåket, avlyttet og spionert på.  Han mister også noe av gnisten da han så se nødt til å flytte fra Cuba på grunn av den politiske situasjonen, og den 2.juli 1961 skjøt han seg i USA.

Hemingways Cuba er en meget interessant og lærerik bok, som anbefales for den som er interessert i Hemingway, litteratur og Cuba. Bak i boka er det oversikt over stedene han vanket, hva som eksisterer i dag og ikke, om biler, musikk, mat, forslag til byvandringer, kart over Havana hvor de litterære personene har beveget seg med mer.

Jeg ble inspirert til å skaffe meg (på biblioteket) Den ene mot de mange, som jeg skal starte på i morgen. Den har handling fra Cuba, og er samtidig en 1001-bok skrevet av en nobelprisvinner, som er temaet i Lines lesesirkel i februar.

Jeg har tidligere blogget om:
Hjertet i Paris- om Hemingway og Hadley
Den gamle mannen og havet


Om Hemingway ( 1899-1961) på wikipedia HER og mer om boka HER


Ernest Hemingway i sitt hjem La Finca på Cuba. foto lånt fra dailymail.co.uk (takk)

Gerard de Cortanze og Jean-Bernard Naudin: Hemingways Cuba, 166 s
Gyldendal Fakta 1999
Lånt på biblioteket

Den ene mot de mange av Ernest Hemingway - Lines lesesirkel 1001bok februar 2016

$
0
0
Tema i Line lesesirkel i februar er Nobelprisvinnere med bøker på 1001-lista. Jeg vurderte først de bøkene jeg har i hylla, og hadde mest lyst til å gjenlese Doris Lessinga Shikasta eller en ulest i hylla; Nadime Gordimers Julis folk. Jeg endte opp med å låne Ernest Hemingways Den ene mot den andre (To have and have not) på biblioteket, siden handlingen delvis er lagt til Cuba. Jeg sakl til Cuba i mars, og ønsker å lese bøker derfra før jeg drar. Hemingway bodde på Cuba i 30 år, og har skrevet tre romaner med handling derfra. Blant annet Den gamle mannen og havet, som jeg har lest før. Den er også på 1001-lista. Jeg angrer ikke på valgte av bok. Jeg har sittet oppslukt store deler av dagen.



Romanen handler om smugleren Harry Morgan som opererer i farvannet mellom Key West i Florida og Cuba. Han ønsker mest av alt å være hjemme med kona Marie og ungene, men strever hardt med å forsørge dem. Det er harde tider (30-årene) og lite arbeid å få. Mange sulter. Han tar ymse oppdrag, både spritsmugling og fisketurer med turister, men flere av dem går galt. Ved en spritlast oppstår det skuddveksling og han blir alvorlig såret i den ene armen og må amputere. Politiet beslaglegger båten hans og han står på bar bakke. Han får tilbud om en ny farlig tur som han egentlig ikke har lyst til å ta, men blir fristet av pengene. Og enda en.. Vi snakker menneskesmugling og ran og revolusjonære cubanere som trenger penger.

Romanen er skrevet i et nøkternt, rått, ærlig språk og Hemingway legger ikke noe i mellom når han skildrer det tøffe livet blant fiskerne, folka på kneipene og havna, og kontrasten til de rike som ligger ved havna i sine fine yatcher , de som har alt og de fattige som ingenting har. (to have and have not) Det er bannskap, skittkasting, slosskamper, utroskap, drikking, kjeltringpakk og et yrende liv.  Men også øm kjærlighet mellom harde Harry og kona Marie.  Hemingway skildrer også fisket og havet på en glitrende måte.

Det at jeg som egentlig ikke er så glad i harde mannfolkhistorier med smugling og sånt, likte denne boka, sier noe om kvaliteten på romanen. Hemingway skriver fantastisk enkelt og jordnært, karakterene er krystallklart meislet, det samme med dialogene og miljøskildringene. Og innimellom er det en lun humor i det ramsvarte alvoret. Men for all del, tåler man ikke voldskildringer eller bannskap så kan dette bli hard kost.
Slik jeg ser det, skildrer Hemingway livet slik det var i dette miljøet på den tiden. Han har også selv sagt at han skriver om det som er, hans romaner er ikke metaforiske, det er beinhard realisme uten sminke og svulstigheter som var vanlig i amerikansk litteratur på den tiden. Og det er ikke utenomsnakk og tomt prat her, alt har en hensikt.

Dette er ingen lystig roman, i den forstand at det er noen happy ending her, dessverre, og man kan si i ettertid at det gikk som det måtte gå. Nød og fattigdom avler kriminalitet og vold, slik er det nok bare. Men samtidig er det kostelige øyeblikk i romanen, og det er en nytelse å lese de utrolige gode skildringene.

Boka var i alle fall på 1001-lista i 2006, men den er ikke med i utgaven fra 2012, som jeg har. Her er en liste som dekker utgaver som var med i 2006, 2008 og 2010. Den ene mot de mange ble filmatisert i 1945.

Ernest Hemingway fikk Nobelprisen i 1954.
Han skal ha sagt at Nobelprisen tilhørte folket på Cuba, fordi det var der han hadde skrevet det meste.  (Hemingways Cuba) Mer om Hemingway på wikipedia her.


Andre bøker jeg har blogget om som gjelder Hemingway:
Hemingways Cuba (biografi)
Hjertet i Paris- om Hemingway og Hadley (dokumentarroman)
Den gamle mannen og havet av Ernest Hemingway

Flere 1001-bøker  som er skrevet av Nobelprisvinnere finne du etterhvert i bloggen til Lines bibliotek her.

foto: biography.com (takk for lånet)

Ernest Hemingway: Den ene mot de mange , 185 s
Gyldendal 2000 (denne utgave, første gang på norsk i 1938, original i 1937)
Lånt på biblioteket


Moshonistas biografilesesirkel: Claus Lundekvam - en kamp til

$
0
0
Sport er ikke min store interesse, knapt nok interesse i det hele tatt. Og i alle fall ikke fotball. Likevel velger jeg å lese en fotballbiografi for andre gang i Moshonistas Biografilesesirkel. I februar er temaet sport. Sist sport var på tapeten, leste jeg biografien om Zlatan. Den likte jeg veldig godt.  Jeg har også hørt mange skryte om selvbiografien til Claus Lundekvam, og derfor valgte jeg å lese om en fotballfyr enda en gang.



Jeg hadde knapt nok hørt om Claus Lundekvam før denne boka kom. Det sier nok mye om min manglende fotballinteresse. Han er visstnok meget kjent som en veldig god fotballspiller på fortrinnsvis engelsk lag.

Han vokste opp på Austevoll og ei anna mindre øy, Bekkjarvik og flytta til England for å spille fotball  for Southampton i 12 år.
Han gjorde stor suksess som fotballspiller, men førte også et mørkt baksideliv som narkoman, alkoholiker og sexavhengig. Han beskriver i boka dette livet helt ærlig og oppriktig. Hvordan han levde, hvordan han ruset seg og førte andre bak lyset og hvordan han kom seg ut av det. Og at han fortsatt må kjempe en kamp, hver eneste dag.

Første gang han var full var han 14 år, hjemme i Bekkjarvik, sammen med den fire år eldre broren Robert og kompisene hans.

Foreldrene var flittige, sindige vestlendinger. Pappa var lærer i ungdomskolen, mamma frisør på en av øyas to frisørsalonger. Helt normale vanlige folk, som han sier.

Han gikk i en problemklasse på skolen, alltid uro. Mange endte opp som kriminelle. Noen som rikinger.

Han så mye TV som barn , mye fotball som han var veldig fascinert av, når han ikke var ute med faren . De var mye på havet. Favorittlaget var Liverpool. han sparket mye fotball og ballen  med overalt. Det ble stablet sammen et lag da han gikk i 7. kasse. Han scoret masse mål som 14-åring. 15 år gammel debuterte han på A-laget i 3.divisjon.
17 år gammel flyttet han til Bergen. Gikk handel og kontor på vg.skole, men var ikke særlig ivrig. En dag fikk han et brev fra Brann med tilbud om treningsleir for lovende talenter. Etter det ble han tilbudt kontrakt.
Det ble bare mer og mer fotball, og han droppet ut fra skolen.
I 1992, da han var 19 år, ble han flyttet opp på A-laget. Deretter der det historie som man sier, stor suksess i England, før han måtte legge opp midt i 30-årene på grunn av skader.

I løpet av fotballkarrieren; 18 ganger på operasjonsbordet. Diverse brudd, skulder ut av ledd, ødelagt ankel, hjernerystelser, flenger etv   Smertestillende, morfin, kortison. Han likte det, tunge tanker seilte avgårde på en rosa sky, han slapp å føle, ville file av alle skarpe kanter (s.25)

Det fulgte med festing, ofte var de ute etter kampene, etter trening. Det var alkohol, det ble dop, det ble etterhvert mye kokain og piller.
Claus Lundekvam digget kokain ; han følte fullkommen frihet, følte han var seg selv, at livet var slik det skulle være. Det ble for mye, han ble paranoid, han ble innlagt på avrusing, på psykiatrisk, han prøvde å ta livet sitt, det var ut og på`n igjen, helt til en dag han virkelig tok grep og la seg inn for siste gang . En del av livsstilen var damer, mange damer, mye sex. Han var notorisk utro i 19 år.
Nina og døtrene slet med ham. Han sier at han prøvde å skjerme døtrene, men også de fikk se ham i rusa tilstand. Det gikk for langt og en dag orket ikke Nina mer og tok med seg jentene og flytta hjem til Norge.

I dag er Claus og Nina skilt, men gode venner. Han har akseptert at han alltid vil være en spenningssøker, en som må ta sjanser.

Han sier han har diagnose: Alkoholiker. Narkoman. Sexavhengig.
Tillegg: Løgner. Manipulator. Egoist. Rævhull. Risikosøker.  (s.23)

Etter fotballkarrieren og rusbehandlingen (som han forteller detaljert om), fikk han jobb som trener og kommentator i TV2. (i skrivende stund er han oppsagt som trener for Bønes, av hvilken grunn vites ei)  Det har også vært andre skandaler med Lundekvam i 2016 og 2011, blant annet ble han arrestert for vold mot kvinne, noe han benektet.

Hva synes jeg om boka?
Vel- jeg ble ikke helt fenget. Jeg synes det ble for mye fotballprat, for mange kampreferatgreier og fotballnavn og det interesserer meg ikke i det hele tatt. Det som interesserte meg var hans historie om livet han levde utenom, med rusmisbruk og hvordan han opplevde det, hvordan han gravde seg mer og mer ned, hva det gjorde med andre, spesielt Nina og ungene, og hvordan han gjennomgikk behandling og ble rusfri. Jeg synes vi får et ærlig, usminket bilde av slik han har opplevd dette. Og usympatisk så det holder. En rusmisbruker tenker stort sett bare på seg selv og rusen , og det ser vi et godt eksempel på her. Hva som lå under behover for rus er ikke så godt å si. Kanskje er Lundekvam en type som genetisk er disponert for å bli avhengig og med lett tilgang til rusmidler gjennom livet som proffspiller og mye penger så var han temmelig utsatt og det bare tok helt av. Alle operasjonene ga ham også feelingen for hvor behagelig den smertestillende medikamentelle rusen var.

Som fotballbiografi som sådan, likte jeg nok historien om Zlatan mye mye bedre.
En kamp til-  kjedet jeg meg delvis gjennom (fotballpratsidene), dessverre.  (Heia Rosenborg!)
Jeg angrer litt på at jeg ikke leste om Marco Elsafadi eller Sonja Henie istedet.

Andre har likt En kamp til mye bedre enn meg og har skrevet mer inspirerte innlegg:
BokBloggBerit , Tine, Silje- Så rart , Groskro, Elisabeth

Moshonista har også lest boka, men har hun blogget om den?  Det kan jeg i alle fall ikke finne..

Men her er uansett en link til Biografisirkelen. Der kan dere finne linker til blogginnlegg om andre sportsutøver.

Og mer om Lundekvam på wiki her, (fødselsår, meritter etc)






Claus Lundekvam : En kamp til , 252 s
Fortalt til Thomas Karlsen
Cappelen Damm 2015
Kilde: lånt på bib


Samlenotat 5 leste bøker: Fvonk, Fra vinterarkivene, Maleren, Johan, Du er her igjen og alt er forandra

$
0
0
Jeg merker at jeg har hatt mindre tid og lyst til å lese bøker i det siste , og bloggingen har det skortet på. Nå er det riktignok i tråd med mitt årsmål om å blogge mindre, men dog. Det er uansett tungt å skrive om bøker jeg leste for en god tid tilbake, men her kommer noen få setninger i det minste. Små mikroomtaler.



Fvonk av Erlend Loe
Cappelen Damm 2012, 176 s
Lydbok/pocket, kjøpt bok, lånt lydbok på biblioteket

Fvonk har kjørt seg ut med ukulturen  i Gang- og mosjonistforbundet og går hjemme og slenger, grubler og engster seg for de gravide. Jens, en sliten statsminister, trenger et avbrekk og flytter på hybel. Jens trenger en ærlig venn. Fvonk blir hans venn.

For det meste hørte jeg denne på lydbok, og jeg storkoste med meg med boka. Den er humoristisk og fornøyelig, ironisk-satirisk i beste Loe-stil, og spot on ift diverse små og store ting i vårt samfunn.

Fvonk er boka som sa meg at det ikke er bare leselysten min som er litt nedadgående for tiden, men at det kommer an på hvilke bøker jeg leser. Er boka god nok og fenger meg, så elsker jeg å lese uansett.:)




Fra vinterarkivene av Merethe Lindstrøm
Oktober forlag 2015, 223 s
Lånt på biblioteket

En meget selvbiografisk roman hvor Merethe skriver om sin mann Mats, kunstmaler som sliter med bipolar affektiv lidelse. Hans mor Marina er schizofren og er stadig innlagt på psykiatrisk sykehus og er også bekymret for sin høyt elskede sønn Mats. Merethe skriver også om seg selv, sin oppvekst med en alenemor og en far som også var innlagt på psykiatrisk, og om barna sine, og Mats sin far som er alkoholiker. Og om livet, dagene deres forøvrig. Om at de sliter økonomisk.

Jeg leste denne boka fordi jeg er interessert i tematikken; psykatri og mennesker som sliter med dette. Jeg har lest ganske mange forskjellige historier om det opp gjennom årene.  Fra Vinterarkivene ble jeg dessverre ikke spesielt berørt av. Jeg slet med å holde konsentrasjonen, den fenget meg ikke like godt hele veien. Lindstrøm hopper mye frem og tilbake, boka er fragmentert i tid og persongalleri, og det er nok også noe med skrivestilen hennes som ikke appellerer særlig til meg. For mange innskutte ord/bisetninger, overflødige ord som forstyrrer mer enn de gir meg noe ekstra. Jeg leste Dager i stillhetens historie for noen få år siden, og den likte jeg heller ikke spesielt godt. Jeg var derfor spent på om denne ga meg mer. Kanskje litt, men ikke nok til at jeg jeg kan si at jeg ble spesielt begeistret, dessverre.

Jeg synes også det er deler i denne romanen som blir for privat, som for eksempel sexscenene med Mats. I starten tenkte jeg ikke så mye på det selvbiografiske, men etterhvert ble det for påtrengende.

Til sammenligning, så synes jeg Knausgård (med unntak av MinKamp 6 som jeg enda ikke har lest)  og Linn Ullmann (De urolige) har behersket det selvbiografiske i romankunsten på en adskillig mye bedre måte. Det samme med Sara Stridsbergs Beckomberga, der hun skriver om sin far. Der tenkte jeg ikke på det at forfatterne skrev om seg selv og egen familie i nevneverdig grad som selvbiografisk.

Andre bloggere:
Tine, Rose-Marie, Sukkerør, Medbokogpalett, Kleppanrova, Bøker&Bokhyller



Maleren av Sigrun Slapgård , 425 s
Cappelen Damm 2015
Dokumentarroman, lånt på biblioteket

Maleren handler om Anders "Castus" Svarstad, som var gift med Sigrid Undset i noen år. De fikk tre barn sammen, to av dem mistet de tidlig.
Boka starter med Svarstads oppvekst, fra trange kår, hvor han tidlig utmerket seg med kunstneriske evner. Dette ble hans levevei, han var en maler av den gamle skolen, elev av Christian Krogh og hadde sine feider med noen av datidens modernister i det gamle Christiania. Han ble utsatt for bakvaskelser og komplott, og mistet en ønsket stilling på grunn av det.
Han traff unge Sigrid Undset i Roma, mens han enda var gift og hadde barn i Norge.
Hun var kjent forfatter, og han levde nok i skyggen av hennes berømthet.
Han malte henne, elsket henne, og de elsket hverandre helt til det sluknet hos henne. Hva det egentlig var med Sigrid, er ikke så godt å si. Hun konverterte til katolisismen, og det virker som hun slet med en slags skam- og skyldfølelse fordi hun levde i "synd" med Anders mens han var gift.  Ikke godt å si, men det var tanker jeg fikk gjennom å lese boka. Min sympati gikk til Anders som prøvde så godt han kunne, men ble avvist stadig vekk da han besøkte Sigrid og barna etter at hun hadde flyttet tilbake til Norge og kjøpte Bjerkebæk på Lillehammer.

En bok absolutt verdt å lese. Litt stillferdig, og kanskje litt treg i starten, men den tok seg opp og ble en roman jeg ble berørt av.

Andre bloggere:
Medbokogpalett






Gaute M. Sortland, f. 1980, har skrevet Fotturar i Norge som er nominert til kortlista, Bokbloggerprisen 2015. I februar bedriver bokbloggere samlesing av denne boka. Siden jeg leste den i fjor, har jeg istedet lest et par andre bøker av Sortland.

Johan av Gaute M. Sortland, 76 s
Samlaget 2009
Lånt på biblioteket


Johan handler om Johan som starter på skolen etter sommerferien og drømmer noe vondt som han ikke husker. Så hører han foreldrene snakke om lillesøstra som er død.
Johan er ei sår, fin lita bok om sorg og skyldfølelse, om å gå videre.
Anbefales.





Du er her igjen og alt er forandra
Samlaget  2011
Lånt på biblioteket

Dette er en samling tekster, kortprosa om stort og smått. Dessverre så sitter det ikke igjen noe i meg etter at jeg leste denne boka for en stund siden. (tidlig i februar). Jeg likte nok Fotturar i Norge mye bedre. Den kan du lese om HER

Jeg anbefaler deg også å lese andres innlegg om Fotturar i NorgeNorske bokbloggeres side HER




Løperens hjerte av Markus Torgeby

$
0
0
Jeg er ikke spesielt interessert i sport, idrett, løping etc, men noen ganger kan en bok om en idrettsutøver fenge meg. Jeg har sikkert hatt øynene ekstra åpne i det siste, siden vi har hatt sport som kategori i Moshonistas biografisirkel som jeg deltar i. Torgeby kom for sent til å bli mitt valg denne gangen, siden jeg allerede hadde valgt utøver, en fotballspiller med navn Claus Lundekvam. Imidlertid ble jeg ikke så fenget av boka om Lundekvams ups and downs, så det var derfor svært befriende å lese en spennende selvbiografisk beretning fra en annen idrettsutøver, nemlig om og av Markus Torgeby, som er en oppløftende bok på mange måter.



Historien om Markus Torgeby er en spesiell og annerledes historie på mange måter. Her handler det ikke først og fremst om konkurranseprestasjoner, men om et løpetalents egen spesielle vei.
Markus Torgeby visste at at det var løping han ville drive med da han første gang i ung alder deltok i et langdistanseløp. Løpingen blir altoppslukende og i de timene glemmer han problemene på hjemmebane med en alvorlig syk mor som han er svært knyttet til. Hun ble syk av MS da han var ni år.
Men det å delta i konkurranser har også sin pris. Han blir pushet hardt på trening og greier ikke å prestere det beste når det gjelder.

20 år gammel tar han et valg og flytter ut i skogen, hvor han bor alene i en lavvo. Han flytter i nærheten av folkehøgskolen han gikk på i midtre Sverige (i nærheten av Jerpen, Duved, Åre) . På folkehøgskolen hadde han en lærer, Ulf, som så Markus for den han var og ga ham noen gode råd. I skogen bor han mer eller mindre i fire år. Han lever av oppsparte midler, lever enkelt, løper milevis i skog og fjell, til butikken og når han skal besøke folk. Når han går tom for penger tar han seg noen vakter på et aldershjem i nærheten.

En av hans venner Bertil tok ham med til Trondheim en dag for å delta på et løp. Markus ble så fascinert av løperne fra Tanzania, at han spurte om han kunne få besøke dem og leve sammen med dem en periode for å lære deres løpeteknikk. De sa ja, og snart satt Markus på flyet til Afrika. Han hadde med seg en venn som skulle lage en film om løperen som flyttet ut i skogen, som også ville filme noe her.  I Tanzania var det ingen kjære mor, her var det høydetrening uten særlig mat og et slit uten like, men folket var veldig gjestfrie og hyggelige. Her var Markus et halvt år.

Vel hjemme igjen flyttet han tilbake til skogen. Han var jevnlig hjemme i sør-Sverige , pleiet sin mor og besøkte søsken og familie, men fikk fortsatt mye kjeft av sin mormor og morfar som ikke syntes han gjorde nok for sin mor, og hvorfor skulle han nå bo ute i skogen. De hadde aldri hatt noen forståelse for Markus sine valg.

Etter som årene går treffer Markus ei jente som han forelsker seg i, og det går som det ofte går. De flytter sammen, han brenner lavoen, og den gamle hytta som han etterhvert kjøpte seg, og bygde huset deres på tomta. Utålmodig som han var, orket han ikke vente på byggetillatelser, men satte i gang. Her lever de forhåpentligvis lykkelige sammen den dag i dag med sine barn, noen dyr og enkelt levesett.

Boka om Markus Torgeby var en utrolig fin og rørende bok å lese. Jeg er fascinert over folk som velger å leve helt på sin egen måte og bryter ut av det samfunnet hvor alle forventer at man skal følge en opptråkket sti. Det var også sterkt å lese om hans forhold til mora som tidlig fikk MS og ble helt hjelpeløs. Markus tok mye ansvar, tok henne med på turer, pleide henne, han var veldig glad i sin mor, men det var nok også tungt å bære.

Boka er skrevet i et enkelt, muntlig språk, er lettlest og engasjerende. Anbefales!

I dag lever Markus av å holde foredrag og skrive. Han elsker fortsatt å løpe.

Mer om Markus Torgeby HER i bloggen hans.


Her er en av flere videoer om Markus Torgeby på youtube.


Markus Torgeby: Løperens hjerte, 197 s
VigmostadBjørke 2016
Kilde: Anmeldereksemplar


Rivertonprisens kortliste 2016- Gratulerer til de nominerte

$
0
0
Det er alltid spennende å se hvem som blir nominert til den prestisjetunge Rivertonprisen, prisen for norsk krim. I de siste årene har det vel blitt utgitt ca femti norske krimbøker hvert år, så det er nok å velge i og spekulasjonene går. I år ble en kvinne, et par og tre menn nominert. Jeg har lest tre av bøkene. Det mest spennende valget falt på debutanten Ingebjørg Berg Holm med Stjerner over, mørke under:




Dette er en bok jeg likte veldig godt. Berg Holm har et nydelig språk, historien er gripende og spennende. En bok jeg vurderte å nominere til Bokbloggerprisen 2015, noe flere gjorde.

Min omtale av Stjerner over, mørke under , Schibsted/Vigmostad & Bjørke, finner du HER




Tore Aurstad og Carina Westberg: Nattevandreren. Kagge Forlag

Underholdende historisk krim fra Oslo rundt 1900.

Jeg har omtalt Nattevandreren HER



Vidar Sundstøl er nominert for Djevelens giftering, Juritzen forlag.
Han fikk oppmerksomhet for denne boka som ble kalt Norges første stavkirkekrim. Dette er en krim jeg storkoste meg med, en skikkelig røverhistorie, spennende, god underholding.
Sundstøl fikk Rivertonprisen i 2009 for Drømmenes land.

Min omtale av Djevelens giftering , finner du HER



Kjell Ola Dahl er nominert for Kureren, Gyldendal forlagDenne boka fikk han også Brageprisen for i år. Denne har jeg enda ikke lest, men det må jo gjøres.

Dahl har også vunnet prisen før, i 2000 for En liten gyllen ring.

Her er informasjon om boka.




Frits de Bourg er nominert for Dødens elv. Vigmostad & Bjørke


Jeg har lest Frits de Bourgs debutbok En kald død fra 2013, men ikke denne, noe jeg skal se å få gjort. Her er informasjon om boka fra forlaget.



Her er Rivertonklubbens nominerte med begrunnelse.



Er du overrasket over nominasjonene? Hvem tror du stikker av med seieren? Har du en favoritt? Vinneren offentliggjøres 10 mars 2016 kl.12.00 på Litteraturhuset.

Av de tre jeg har lest så ville jeg synes det hadde vært kjempegøy om seieren går til Ingebjørg Berg Holm, men de andre er nok også verdige.

Gratulerer til alle nominerte!


Everest av Odd Harald Hauge - en fantastisk spennende thriller

$
0
0
Hvis du noen gang har drømt om å klatre til topps på Everest, garanterer jeg at du mister lysten etter å ha lest denne boka.  Ikke fordi jeg tror den er ekstrem på annen måte enn at den er ekstremt realistisk. Odd Harald Hauge, som selv har vært på Everest har skrevet en thriller det er vanskelig å legge fra seg.


Forlaget skriver dette om boka:
Everest er en thriller om hva som driver mennesker til ekstreme handlinger, hvor ære og berømmelse blir viktigere enn å leve.
Martin Moltzau er en verdenskjent eventyrer, to ganger kåret til Explorer of the Year. Men han har et problem: Det begynner å bli lenge siden den siste bragden.
Martin er ingen fjellklatrer. Likevel lar han seg presse til å bestige Mount Everest for å beholde en lukrativ sponsorkontrakt.
Han kjøper seg inn på en kommersiell ekspedisjon ledet av den britiske klatrelegenden Sir Richard Lawrence.
Ekspedisjonen preges av mistenksomhet og dårlig samhold fra første stund. Samtidig som gruppen kjemper seg opp mot jordens høyeste punkt, blir livsfarlige løgner og halvsannheter avslørt.
På 8000 meters høyde entrer de dødssonen, og kroppen stenger av funksjon etter funksjon for å spare oksygen. Klokken tikker, og selv en liten feilvurdering blir skjebnesvanger.
Mer HER

Jeg ble fanget av boka fra første stund. Hauge skriver lett og detaljert om hele turen, fra den grøssende bilturen opp til stedet de starter med akklimatisering og videre opp til  base camp og leire, og selve klatringen opp til Everest og ned igjen. Laget trosser dårlig vær, oksygenmangel, ekstrem kulde, tildels dårlig sikring og andre farer opp mot toppen.  Etterhvert blir egoismen som rår den enkelte erstattet av en viss form for samhold siden de tross alt blir veldig avhengige av hverandre. Særlig Martins moral blir satt hardt på prøve når de kommer i situasjoner hvor det er snakk om å redde andres liv eller ikke.

Det er som om jeg selv deltar på turen, og det er helt tydelig at Hauge selv vet hva han skriver om, dette kan ikke diktes opp uten å ha kunnskap om klatringen i Everest, eller klatring andre steder under lignende forhold. Man kan jo lure på hva som driver folk til å foreta slike hasardiøse reiser med livet som innsats, og attpå til betale flere hundre tusen kroner for det. I denne gruppa var det ikke bare folk som hadde røffe ekspedisjoner eller klatring som levevei eller avansert hobby, men andre som hadde helt andre motiv, og ikke akkurat så mye peiling heller. Hvor vanlig det er at folk uten særlig trening og kunnskap legger ut på slike turer, aner jeg ikke, men det håper jeg å få svar på, kanskje i morgen. (Da skal forfatteren møte publikum på Bær&Bar i Trondheim sammen med to medforfattere og forlaget)

Selv om jeg fascineres av høye fjell, og har smådrømt om å bestige Aconcagua i Argentina, Amerikas høyeste fjell,  (jeg har vært på foten av fjellet, sammen med en gruppe og turleder som tar turer til topps . Han sa at det ikke var så vanskelig.  Men så er fjellet i Andesfjellene "bare" 6962 moh, og har ingen dødssone), så mistet jeg en eventuell svevende drøm om Himalaya og Everest allerede tidlig i boka, når de ble kjørt på de grusomme trange og farlige veiene med stup mange tusen meter rett ned. Nei, jeg tror jeg holder meg til fjellvandring  der det går an å puste og hvor man slipper slike livsfarlige utskeielser. Jeg husker hvor vanskelig det var å puste da jeg var i Peru og Bolivia i 2012, særlig ved Titicacasjøen hvor vi gikk en del i motbakke på ei øy, og i byen Cuzco. Der opplevde jeg kvelningsfornemmelser, hvor jeg våknet av at jeg ikke fikk puste, slik som Martin gjorde i denne boka. Og enda så var det "bare" på mellom 3300-4000 moh.   Men det er spennende for oss andre at noen har gjort disse ekstreme bragdene, og at de skriver om det. Lærerikt er det også.

Anbefales !

Mer om Mount Everest HER. Laget i boka tok ruta på kinesisk side, på nordøstryggen , som anses som den mest krevende av hovedrutene.

Tine har også likt og blogget om boka.
Jeg måtte også sjekke hvilken nepalske sherpa som var med oss over breen på Galdhøpiggen for noen år siden, siden jeg så at Tine var på tur med Dawa. Men min ene guide og brefører var Dan, som har vært på Everest 8 ganger på daværende tidspunkt. Blogginnlegg med bilder fra turen HER

Mer om forfatteren hER


Foto: nrk.no

Odd Harald Hauge: Everest, 311 s
Kagge forlag 2016
Kilde: Anmeldereksemplar



Oppsummering februar -16

$
0
0
Februar er straks over. Det er skuddårsdag i dag, og tid for å lage et nytt oppsummeringsinnlegg. Det har vært mye annet som har tatt oppmerksomheten min i februar, så jeg føler ikke jeg har fått lest så mye, men noe har det da blitt. Here we go:

Søndag ble jeg ferdig med Everest, en forrykende thriller. Jeg er også halvveis i Den tomme stolen, historier fra Gestalterapi. Interessant.




Lest i februar:
1. Hemingways Cuba av Gèrard de Cortanze (tekst) og Jean-Bernard Naudin (foto): Cuba, biografisk, reiselitteratur, lånt på biblioteket , 167 s
2. Du er her igjen og alt er forandra av Gaute M. Sortland: kortprosa, lånt på biblioteket, 98 s
3. Johan av Gaute M. Sortland: lånt på biblioteket, kortroman, ca 80 s
4. Den ene mot de mange av Ernest Hemingway: 1001-bok, USA, Cuba. lånt på biblioteket, 185s
5. Løperens hjerte av Markus Torgeby: biografi, leseeksemplar, Sverige, Østerrike, Tanzania, 197 s
6. Fvonk av Erlend Loe: lydbok(lånt på bib)/papir (frahylla, kjøpt), Ungarn
7. Fra vinterarkivene av Merethe Lindstrøm: psykiatri, lånt på biblioteket, 223 s
8. Guden for små ting av Arundhati Roy: lånt på biblioteket, India, 1001-bok, lesesirkel, 276 s
9. Everest av Odd Harald Hauge: thriller, norsk2016, Nepal, Tibet, leseeksemplar, 307 s

SUM: 9 bøker

6 lånt på biblioteket, 1 kjøpt, 2 leseeksmeplarer.
1 thriller, 2 sakprosa, 1 kortprosasamling, 2 1001-bøker, 1 fra-hylla.

Land besøkt:
Cuba (2), Usa,Sverige, Østerrike, Tanzania, India, Nepal/Tibet

Lesingen denne måneden er preget av Hemingway og Cuba, siden jeg skal til Cuba i mars. Liker å forberede meg litterært. Det har også vært deltagelse i tre lesesirkler med Claus Lundekvam (Moshonistas Biografisirkel- lest janaur, med Løperenes hjerte som bonus. Guden for de små ting i min Trondheimsirkel, og Den ene mot de mange i Lines 1001-lesesirkel.)

Det har vært delvis tungt å lese, og jeg har savnet å lese krim. Det var veldig godt å ta frem thrilleren Everest etter en litt tung lesesirkelbok; Guden for de små ting. Det var også en god leseopplevelse å lese Løperens hjerte , samt Fvonk. Samt bøkene om/av Hemingway.

Litterære filmer og filmer fra bøker:
Hemingway & Gellhorn - biografisk spillefilm fra 2012 om forholdet mellom Ernest Hemingway (Clive Owen)  og krigskorrespondenten Martha Gellhorn (Nicole Kidman) . En film jeg likte veldig godt. Gellhorn var en jæ**a tøff dame.

Still Alice , basert på boka av Lisa Genova med samme navn, Alltid Alice på norsk. Alice er professor og får tidlig Altzheimerdiagnose når hun  er 50 år.  Gripende, grusomt..  Julianne Moore fikk Oscar for sin rolleprestasjon. DVD lånt på biblioteket.

Arrangement:
I kveld skal jeg på Bær&Bar å høre tre forfattere fra Kagge forlag; Odd Harald Hauge, Yrsa Sigurdardottir og Tove Alsterdal. Jeg gleder meg veldig! Referat vil komme senere.




 Det har vært Mammutsalg og jeg kjøpte fem bøker, David Bowie og de fire under her til høyre. Jeg har også mottatt noen leseksemplarer som jeg ser frem til å lese.
















Tre store forfattere forlot oss i februar. Harper Lee, Umberto Eco og 
Bergljot Hobæk Haff. Hedre deres minne!






Da ønsker jeg dere alle en fin lesemåned i mars!

Krimbad med Kagge på Bær&Bar i Trondheim

$
0
0
Tradisjonen tro kom Kagge forlag med noen av sine beste krim- og thrillerforfattere på besøk til Trondheim i år også. For oss som ikke kommer oss avgårde til Krimfestivalen i Oslo denne uka, er dette er flott alternativ, et plaster på såret. Randi og jeg var der.
Tove Alsterdal (Sverige), Odd Harald Hauge (Norge) og Yrsa Sigurdardottir (Island) ble bokbadet av Marie Aubert. Spennende som vanlig, for kort tid som vanlig. (Det betyr bare at jeg kunne tenkt meg å hørt på mer, mer)


 Tove Alsterdal i samtale med Marie Aubert. (foto: Anita Ness)

Tove Alsterdal var i utgangspunktet en ny og ukjent forfatter for meg. Men hun har skrevet flere kritikerroste krimbøker i Sverige, som er oversatt til 14 land. Hennes siste; Ingen vei tilbake fikk pris som Årets kriminalroman 2014 fra Deckarakademien i Sverige. (tilsvarer vår Rivertonpris). Hun er journalist, manusforfatter og har vært redaktør for Liza Marklunds Annika Bengtzon-bøker. I dag er hun og Liza Marklund gode venner og kritikere og leser hverandres manus.

Jeg hadde lest cirka 80 sider av boka, da jeg kom til bokbadet, og sugde til meg hvert ord. Deler av handlingen er fra Buenos Aires, hvor Ing-Marie , mor til hovedpersonen Helene Bergman og hennes søster Charlie (som dør i boka) dro midt på 70-tallet.  Hun reiste fra de to små døtrene sine som ble plassert i fosterhjem. Ellers foregår handlingen i nåtid i Stockholms forstad Jakobsberg.

På spørsmål om hvorfor hun ville skrive akkurat denne boka, svarer Alsterdal at det startet med at hun ønsket å skrive om forstaden der hun vokste opp, Jakobsberg på 70-tallet, da hun selv var tenåring . Det bodde også en del flyktninger fra Latina-Amerika der, fra Chile, Uruguay og Argentina. Så kom ideen om Buenos Aires og handling fra den skitne krigen  1976-1983  . Det å greie å reise fra barna sine er også tema. Hvorfor gjør noen det? Hvordan kan noen gjøre det? Alsterdal synes at det var noe av det vanskeligste hun har skrevet om, å gå inn i det. Hun kjenner også noen som har gjort det. 
Ing-Marie i boka  reiste for å bli med på noe som var større enn henne selv. Hun ville bidra i kampen mot diktaturet, gjøre en større forskjell. Tilsynelatende. Sannsynligvis var hun mest forelsket i en argentiner.


Alsterdal begynte å skrive romaner ganske sent. Hun sier at det det handler om tid, å ha barn, økonomi. Å skrive en roman tar minst et år, og man skal betale regninger etc. Hun har heller ikke hatt den store ideen som hun måtte gjennomføre, før hun fikk ideen om Kvinnen på stranden (2011). Da gikk hun i gang, og det ble mye pasta med tomatsaus på familien en periode. Hun skrev også manus samtidig, der får man forskudd og har noe å leve av.


 Odd Harald Hauge i samtale med Marie Aubert. (foto: Anita Ness)

Odd Harald Hauge har skrevet den forrykende thrilleren Everest. (den har jeg lest,  blogginnlegg HER). Han har også skrevet flere bøker tidligere, både sakprosa og skjønnlitteratur. Han er også journalist og eventyrer. I 2007 klatret han Everest.

Hauge kom ikke til toppen. Han var så nær, og det gjør ham trist den dag i dag. Det er hans livs største skuffelse. Han prøver å glemme det, men greier det ikke. Grunnen var en feilvurdering av sherpaen som sa de ikke skulle gå til topps. Det var ekstra ergerlig fordi været ble kjempebra da da de snudde, og de måtte vinke farvel til toppen de så der oppe. Han sier at han ikke har tenkt å ta turen en gang til bare for å få tatt det obligatoriske bildet med norsk flagg på toppen. Det ville være for selvopptatt,  ja, kanskje sykt, mener han.

Hauge sier det er skrevet mange dokumentariske bøker om Everest, men ingen roman, fiktiv thriller med bakgrunn i at noen har gått der selv. Så derfor gjorde han det. Det ble hans måte å bruke kunnskapen, erfaringene og tankene rundt turen på.

Aubert spør om hva som driver dem? Hvem er karakterene inspirert av ?
Hauge sier at Martin (hovepersonen i boka, som gjør turen fordi han jobber som sponsor for Audi) er sammensatt av flere virkelige personer. Som Hauge selv har Martin høydeskrekk. Hauge sa at han vokste opp med med en bestemor som sa alt alt var farlig.  Han trosset dette etterhvert, måtte utfordre angsten sin.
Han mener at når det gjelder karakterene i boka så ligger det dypeste sett noe i far-barn-relasjonen som driver dem til å ta steget opp mot Everest. Man må gå tilbake barndommen for å finne hva som driver dem. I boka har han skrevet noen input her og der om dette.
Hauge har brukt 3 år på boka.

Etter bokbadet får jeg noen ord med forfatterne under signeringen. Jeg lurer blant annet på hvem det er som drar til Everest i dag. Ut fra boka kan man få inntrykk av at det ikke nødvendigvis er bare erfarne fjellfolk/klatrere som legger i vei. Han bekrefter det. I dag er det mye turisme, dessverre. Har man nok penger kan hvem som helst kjøpe seg en ekspedisjonsplass. Før var det bare genuint interesserte klatrere, det er det ikke lenger.  Det mest krevende er at det er så vanskelig å puste. Å gå til topps uten oksygen- det er..*rister på hodet*


Yrsa Sigurdardottir og Marie Aubert i samtale. (foto: Anita Ness) 

Yrsa Sigurdardottir er kjent for de fleste krimelskere her til lands. Nå er hun ute med første boka i en ny serie om politimannen Huldar og barnepsykologen Frøya. DNA handler om en ung kvinne som blir drept i eget hjem, og den lille datteren på 7 år er det eneste vitnet. Enda en kvinne blir drept, og politiet har ingen spor. 

Aubert spør om hvor hun får ideene om de makabre drapsmetodene? Hvorfor en støvsugerslange som i denne boka? Sigurdardottir sier at det blir så kjedelig å drepe folk med kniv, hun må finne opp noe mer spennende. Å bli drept av en støvsugerslange er fullt mulig, og heslig. Hun snakker også om metoden barnepsykologen bruker for å få barn til å snakke. Hun måtte gjøre en del research på det.

Jeg ser frem til å lese også Yrsas bok, da jeg har likt veldig godt de jeg har lest av henne tidligere. DNA har så langt fått veldig gode kritikker.


Ark har salget av bøker. (foto: Anita Ness)


 Randi slår av en prat med Yrsa Sigurdardottir under signeringen. (foto: Anita Ness)


Mine signerte bøker, DNA og Ingen vei tilbake


Everest signert av Odd Harald Hauge.


Under signeringen ble et også tid til en liten prat med forfatterene om bøkene, Argentina/Buenos Aires, Everest. Jeg har selv vært tre-fire uker i Argentina og bodd i San Telmo, som også Ing-Marie i boka til Alsterdal gjorde. Jeg ble så klart ekstra interessert på grunn av det. Alsterdal har vært i Buenos Aires, men har det meste av researchen fra filmer og bøker. Også Hauge har et forhold til Argentina. Han har gått til toppen av Aconcagua flere ganger og er medeier i en vingård i Mendoza. Jeg glemte å spørre hvilken. Jeg har selv vært på to vingårder der, og bodde nesten en uke i Mendoza da jeg var i Argentina. Cuba har de også begge vært i. så kanskje vi kan få bøker inspirert derfra snart også?





Bildene er tatt med mitt egenkjøpte mobilkamera Sony Xperia Z5. (med og uten blitz, på auto og redigert litt etterpå)

Det nye Cuba av Even Sandvik Underlid

$
0
0
Det ble ikke noe av min påtenkte reise til Cuba i 2013, men nå blir det en realitet. I alle fall sitter jeg her med reisedokumentene i handa og er snart klar for avreise. Jeg leste en del litteratur om og fra Cuba tidligere, men nå har jeg lest mer av sakprosaen som har stått lenge i hylla mi. Underlids bok har som undertittel; Reisefortellinger, og det er det det er, iflettet historisk, politisk og geografisk stoff man kan lære mye av. Det nye Cuba er skrevet i den nye tradisjonen for reiselitteratur, med et personlig preg.



Underlid, som har vært på Cuba flere ganger og jobbet der, tar oss med i Havanas bydeler og gater, og en tur ut på bygda i siste kapittel. Det blir vi også med på topptur til Cubas høyeste fjell på 1975 moh, Pico Turquino, i Sierra Maestra. Det var så vidt Underlid fikk med seg guider opp dit, noe han mener handlet om latskap (de hadde jo lønn for jobben sin uansett), men de ga seg og det ble en ganske krevende tur oppover. Han var glad han var vant til å gå i norske fjell.  Små morsomheter på den fjellturen var at det var skilt her og der, hvor et nær toppen manet om å holde motet oppe. På et stoppunkt var det koblet til radiohøytalere drevet av solcellepanel hvor det jlomet ut "Imperalistene får aldri kloa i Cuba! " . Den ene guiden ville også ha på musikk da de gikk, men Underlid sa at i Norge setter man pris på stillheten når man er på tur. "Stillhet gjør deg bare trist",- svarte cubaneren.

Som dette og mye annet viser boka at det er store kulturforskjeller mellom oss i Vest-Europa og Cuba. Forøvrig i det meste av Latin-Amerika antar jeg (jeg har vært i fire latin-amerikanske land), men Cuba må være noe helt spesielt med det regimet de har hatt og har og blokaden de har vært utsatt for fra USA bl .a.
Et sted skriver Underlid at Cuba flere ganger har blitt kåret til et av de lykkeligste land i verden, selv om det paradoksalt har ganske høy selvmordsrate til land i Latin-Amerika å være. Men det har også Norge, påpeker han. Til og med cubanere vet at det er høy selvmordrate i Norge, "fordi der bor så mange uten kontakt med hverandre". Angående Cuba og resten av Latin-amerika så kan det ganske sikkert handle om registrering og statistikkføring.

De fleste kapitlene handler som sagt hovedsaklig om Havana, og vi tas med i parker, gater, kafeer, strøk. Det mest interessante synes jeg Vedado er, der hipstere, hippier og andre alternative folk bor, og der er det også mye kulturelt som foregår. Cuba er et land med mye kultur, både musikk, litteratur, film og bildekunst er høyt skattet. Regjeringen  har også lagt vekt på at flest mulig skal ha høy utdanning.

Jeg tenker ikke å gi noe utførlig referat fra boka, men har merket meg noen ting som jeg noterer her:

* Cuba opererer med to valutasystem, CUC (konvertible pesos) for utlendingene, og lokale pesos (CUP). Turister og utledninger betaler mer enn de lokale for mat, drikke og tjenester, (hvis de da ikke har vekslet inn noe til CUP). Det kan være greit å ha litt av begge deler, har jeg skjønt. (I dag ligger 1 CUC på ca 9,10 nk, altså mer enn det står nevnt i boka som er fra 2014.)

*  Det finnes to transportsystem. De lokale drar med billige subsisdierte busser som ikke er tillatt for utlendinger som ikke studerer eller jobber på Cuba.

* Det sosialistiske systemet tilsier at bebyggerne har det de trenger; bolig, gratis helsehjelp, utdanning,  matrasjoner etc. De tjener 200 NK pr. mnd normalt sett (i boka står det 100, men oppdatert info har fortalt meg at det er 200,- nå) Noen greier å tjene mer på andre måter, ved å få tips (sjåfører, guider, i turistnæringen) og det er kjærkomment. Matrasjonene er ikke all verden, men de sulter ikke i hjel. Det går mye i kylling og svin, annet er for dyrt for dem.

* Legene drar ofte ut og hjelper andre fattige land. Cuba har hatt (og har?) for eksempel et hjelpeprosjekt på Haiti ved en koleraepidemi i 2011. I flere land i regionen har de operert masse fattige folk for grå stær og øyesykdommer. Også Norge har støttet Haiti-prosjektet med penger. Noen få ser sitt snitt for å bli i utlandet, spesielt  for å hoppe av til USA som har et program for leger som vil bli der, og de blir da betraktet av den cubanske staten som forrædere og får ikke dra tilbake til Cuba. Familiemedlemmer får ikke besøke dem på fem år.

* Cuba har flere kjente forfattere. Blant annet så er Leonardo Padura og Wendy Guerra oversatt til norsk.

*Padura har også sagt at folk har dratt fra Cuba av forskjellige årsaker, blant annet kjenner han til klimaflyktninger som har dratt fordi det er for varmt på Cuba.

* Angående menn og kvinner, så er er en del, begge kjønn, ganske pågående og flørter åpenlyst, men det varierer i bydelene. I Vedado er de litt finere og ikke så åpenlyse. Men det ble sagt at det viktigste er at de cubanske kvinnene lakkerer tåneglene.  Andre beskrivelser av kvinner er at de finnes i mange fasonger, noen er utrolig brede nedentil sågar at de kunne blitt brukt som bord. (det var nesten litt stygt sagt, men noen sa det til Underlid i boka) Det virker som cubaneren forøvrig har en frodig humor. Det er ganske vanlig med store aldersforskjeller på Cuba, begge veier.

* Religionen Santeria er vanlig på Cuba, den oppsto faktisk der. Det står en del om det, ganske interessant. Heksedoktorer og slikt er det en del av.

* Det drives utstrakt organisk jordbruk på Cuba. I de siste årene har cubanere fått "kjøpt opp" jord som har ligget brakk og de tjener mer på det enn industriarbeidere. Sigarene  de er så berømt for er helt naturlige, uten bruk av sprøytemidler i plantene, noe de er veldig stolte av.

* Fidel, Raul og Che bryr jeg meg ikke om å skrive noe om her, selv om det selvsagt er behørig omtalt i boka. De er ellers omtalt så mange steder. Med unntak kan nevnes at Underlid møter den ene datteren til Che og intervjuer henne. Det er ganske rørende hvordan hun beskriver sin fars kjærlighet, en far hun dessverre ikke fikk kjenne så lenge.

Alt i alt får jeg et nyansert og mer positivt bilde av Cuba etter å ha lest denne boka. Jeg har lest noen romaner (blant annet av Cecilia Samartin) som i stor grad svartmaler regimet på Cuba. I Underlids bok synes jeg at vi får et bilde av at det er ganske fritt på Cuba tross alt. Samvittighetsfangene som Samartin skrev om i Dona Maria er nå frigitt, kun en er igjen ifølge boka. Og ryktene om tortur er ikke bevist, sier Underlid. Man bør ha i mente at det har vært mye ryktemaking om Cuba. Det har nok vært mye USA-propaganda i negativ retning, noe vi får mest av i Norge, antar jeg. Ikke at det er noe å trakte etter å leve på så lite hver dag, men i bunn og grunn virker det ikke som cubanerne har det så værst, men det hadde sikkert hjulpet landet om de hadde giddet å jobbe mer, en del av dem. Å få statslønn er nok ikke bare av det gode, som boka viser eksempler på. I dag er forøvrig arbeidsledigheten på vei opp, og de har det ikke bedre ifølge reiseselskapet jeg skal dra meg. Mange mangler mye, som vi tar som en selvfølge.

Men det har skjedd og skjer mye på Cuba, så at bøkene til Underlid og Hoel/Bye (Dette er Cuba alt annet er løgn) bør oppdateres med jevne mellomrom er nok nødvendig. I mars kommer Barack Obama på besøk til Cuba, og forhandlinger om opphevelse av blokaden er visst på trappene..

Bakerst i boka er det tips til spisesteder, overnatting, litteratur, film etc.

Om boka fra forlaget HER

Randi har også blogget om denne boka.


Even Sandvik Underlid: Det nye Cuba - reisefortellinger, 366 s
Forlaget Manifest 2014
Kilde: Kjøpt selv



Andre bøker fra/om Cuba som jeg har blogget om:
Hemingways Cuba (biografisk)
Den ene mot de andre av Ernest Hemingway
Den gamle mannen og havet av Ernest Hemingway
Hermanas av Torgrim Eggen
Dona Maria av Cecilia Samartin
Vinter i Havana av Leonardo Padura
Snakk til meg av Vigdis Hjort
Drømmehjerte av Cecilia Samartin



Alle drar sin vei av Wendy Guerra

$
0
0
Wendy Guerra er en cubansk forfatter , født i Havana i 1970. Alle drar sin vei er hennes første roman, og forbudt på Cuba. Romanen viser en ung pikes vekst, liv og utvikling på Cuba gjennom dagboknotater fra barndom og ungdomstid fra 1978- 1990 . Fint skrevet om et liv som for henne ikke var så enkelt, fordi alle dro jo sin vei.



Hovedpersonen, Nieve (som betyr snø), lever i bokas første del sammen med sin mor, Mami, og hennes nye ektemann Fausto, som er fra Stockholm. Foreldrene er skilt, og faren kriger om foreldreretten. Fausto ønsker å ta dem med til Sverige, og de venter på å kunne dra.  Han mister jobben sin og mister oppholdstillatelsen og faren får daglig omsorg for Nieve. Hun må flytte til faren som slår henne, utøver mer og mer grusom vold over henne og han drikker. Mora gråter bare og er for svak til å ta opp kampen, jenta selv holder tett, helt til en dag. Da blir hun flyttet til en institusjon.
Flere av vennene hennes har reist fra Cuba. Vi snakker 1978 når boka starter, da jenta er 8 år.

i andre del skriver Nieve om ungdomstiden. Hun flytter tilbake til mora etterhvert. Starter på kunstskole. Mora jobber i radioen, lagre programmet, maler, Nieve maler også, helt til hun treffer Osvaldo, en anerkjent kunstmaler.  Hun blir så forelsket, han er hennes første. Osvaldo er av en annen stand, har god råd, bor i stort hus, har helt andre typer venner enn de type folk hun omgir seg med.  Han er mye eldre enn henne. Han kjøper nye klær til henne, og Nieve skriver at hun ikke ante at det fantes slike butikker på Cuba, som den klesbutikken for ambassadefolk de handler i. Mami liker ikke Osvaldo. Hun synes ikke han er noe for Nieve.
Nieve føler seg neglisjert blant vennene hans, han nekter henne å skrive i Dagboken som  er så viktig for henne. (også faren nektet henne det).
Osvaldo har vært en del i Paris, og nå skal han dit igjen. Han vil ha Nieve med seg, men hun  er bare 17 år og får ikke reise ut før hun  er 18, siden faren må gi henne tillatelse, og det gjør han ikke, siden han har flyttet til Miami.
Osvaldo blir borte lenge, mange måneder, han ringer en del. så kommer dagen da han skal ordne utreise for henne, men det tar lang tid å få orden på det.. Nieves følelser dør hen. Det skjer ingenting. Så hører Mami om ham på radioen. Han kommer ikke tilbake til Cuba. Nieve blir innkallt til forhør, blir nektet utreise på ubestemt tid.

Hun treffer en ny mann, Antonio. Fler hun kjenner blir fengslet, mange drar, alle drar etterhvert virker det som. Hun skjønner ikke så mye av Cuba og ønsker ikke forholde seg til politikk, men Mami mener at på Cuba er alt politikk. Det er politikk i maten, i klærne, husene, musikken, kunsten, alt alt..

.....
Wendy Guerra har skrevet et fin, tildels sterk og interessant roman om Nieve, en jente som ikke har det så enkelt. Dette er en roman om situasjonen på Cuba i disse årene, som ligger under for det som skjer, at alle drar sin vei, det at de har så lite, hva de ser og ikke ser og opplever som tenåringer, forskjellene mellom de som har og ikke har, Revolusjonens inngripen her og der, men mest om unge Nieves relasjoner til sine nærmeste og hennes utvikling, styrke og sårbarhet. Om å leve under omsorgssvikt av foreldrene.

Tildels også veldig poetisk og fint skrevet. Den første delen om barndommen er enklere skrevet, troverdig i forhold til at hun da er et barn, og vi leser gjennom barnets øyne. Et grep som fungerer fint, synes jeg. Vi får også innblikk i livet på bygda, mindre steder og Havana.

Wendy Guerra har også skrevet en del diktsamlinger som er utgitt på Cuba. Hennes romaner er det ikke. For Alle drar sin vei fikk hun den spanske Bruguera-prisen.
Guerra arbeider forøvrig i TV på Cuba som programleder, men har undervist på flere universiteter i Mexico, Argentina og USA, men vil bo og jobbe på Cuba. Hun har også jobbet for en del tidsskrifter.

Boka har også et etterord skrevet av oversetter Hans Jacob Ohldieck.
(han nevner blant annet at på strandpromenaden Malecon i Havana, er det hurtig og stabilt internett på Hotel Cohiba, dit går han for å sjekke mail, og refererer til en korrespondanse han har hatt med Wendy Guerra ifb boka. Kjekt å vite hvis du skal til Havana, hot internettips.;) )

Anmeldelser:
NRK
Dagbladet


Wendy Guerra : Alle drar sin vei, 280 s (inkl.etterord)
Bokvennen 2011 (original 2006)
Kilde: Kjøpt selv



*Andre bøker om/fra Cuba jeg har lest:

Ingen vei tilbake av Tove Alsterdal - en intelligent, mørk og spennende kriminalroman

$
0
0
Tove Alsterdal var et nytt bekjentskap for meg før jeg leste hennes siste kriminalroman; Ingen vei tilbake. Alsterdal er en del av den svenske krimligaen og har blant annet vært redaktør for Liza Marklunds bøker om Annika Bengtzon. Ingen vei tilbake tar oss med til et mørkt familiedrama i en svensk forstad, til Buenos Aires` skitne krig og kroker, før og nå. En spennende bok med mange uventede vrier , en bok som jeg likte utrolig godt.


Bokas hovedperson heter Helena Bergman. Hun bor med mann og barn utenfor Stockholm. Søsteren Charlie bor også i en forstad av Stockholm, Jakobsberg, der de vokste opp.  Mora til Helena og Charlie forlot dem da de var små. De bodde sammen med faren, som drakk,  og hans nye samboer, men da forholdet ble brutt, ble jentene igjen i fosterhjem hos stemora.

En dag faller Charlie ut fra balkongen i ellevte etasje og dør. Politiet henlegger saken som selvmord. Charlie har ruset seg mye, slitt psykisk og levd et hardt , vilt og kaotisk liv.  Men noen har sett noe, og tviler på at hun har tatt livet av seg. Blant annet en nabo av henne; Uffe, og en som kaller seg Ridderen. Også andre som kjente henne synes ikke det høres plausibelt ut med selvmord. Charlie har nettopp vært i Buenos Aires, og hadde mange planer. Hun ville finne ut ting om sin mor. Hun mente at mora stakk dit da hun forlot dem medio/ultimo  70-tallet.

Boka veksler mellom 70-tallet i Buenos Aires og nåtid (2014) både i Buenos Aires og Stockholm/Jakobsberg.  Vi blir også med en tur til Bogota i Colombia og Berlin i Tyskland.  Det er en fantastisk reise i tid og rom, både på det mellommenneskelige planet og det politiske.  I perioden 1976-1983 ble det begått uhyrlige grusomheter mot mennesker som var kritiske til regimet (eller på feil sted til feil tid, kjente noen, ble mistenkt for..etc), folk ble fengslet, bortført, torturert, kastet i havet fra fly. Man regner med at 30 000 ble borte. Denne epoken kalles den skitne krigen , og er en dyster skamplett i Argentinas historie.

Jentenes mor, Ing-Marie, reiste til Buenos Aires med en flyktning som hun traff da hun studerte, Ramon. De skulle kjempe mot diktaturet. Hun ofret livet med sine barn for noe som var større, større enn seg selv. Mente hun, trodde hun.

Charlie lette etter informasjon om sin mor. Vi får tilbakeblikk, historier, møter mennesker.  Noe mer kan jeg ikke røpe uten at jeg tar noe av spenningen. Selv var jeg veldig glad for at jeg ikke hadde lest anmeldelser og omtaler på forhånd som røpet for mye før jeg leste denne boka.

Romanen er elegant skrudd sammen, levende skrevet, og er oversiktlig og lett å hold styr på selv med mange tråder og steder.  I Buenos Aires besøkes de fleste kjente stedene og bydelene; San Telmo, La Boca, Belgrano, Palermo, La Recoleta, Casa Rosada, Retiro, Puerto Madero etc etc. Siden jeg selv har vært i BsAs, fikk jeg selv flashbacks hver gang vi var der i boka, og det tok meg litt ekstra tid å lese disse kapitlene siden minnene strømmet på. BsAs er en fantastisk by, bare så det er sagt. Vi går på kafeer og spiser medialunas, drikker mate` og ser på tangodansere.

Gripende er det også å lese om hvordan livet til mora Ing-Marie rulles opp, og hvordan alt henger sammen, til slutt.

Alsterdal har også en herlig lun humor, noe som vises blant annet gjennom navnet på fuglene til Uffe; Ziggy Stardust og Ebba Grøn. De skravlete fuglenes repertoar er dog litt begrenset, det går i "Major Tom" og "Kan du lita på på meg!" for det meste. *Humrer* (er forfatteren en Bowiefan, mon tro? Og fan av gruppa Ebba Grøn?) )

Jeg vil anbefale boka på det sterkeste. Dette er en velskrevet, original, spennende og veldig interessant bok å lese. En bok å virkelig kose seg med, bli berørt og rystet av, fantastisk skrudd sammen og aldri forutsigbar.

Tove Alsterdal vant prisen for Årets kriminalroman i Sverige i 2014 for denne boka.  Hun har skrevet to kriminalromaner før, er journalist, manusforfatter og redaktør. Jeg var på bokbad med blant annet henne i Trondheim forleden, noe jeg har blogget om HER


Du kan lese mer om boka på forlagets side HER

Tine har også lest, likt og blogget om boka.



Tove Alsterdal bokbades av Marie Aubert i Trondheim 29.02. 16. (foto. Anita Ness)


Tove Alsterdal: Ingen vei tilbake, 475 s
Kagge forlag 2016
Kilde: Anmeldereksemplar



Opptog i San Telmo, Buenos Aires, 2013. (foto: Anita Ness)

Mine reiseinnlegg fra Buenos Aires finner du HER, hvis du ønsker å se bilder derfra.


DNA av Yrsa Sigurdardottir - tildels veldig spennende og fæl, tildels litt langdrygt fra Islands krimdronning

$
0
0
Med DNA starter islandske Yrsa Sigurdardottir en ny serie med politimann Huldar og barnepsykolog Freyja i sentrum.  Karakterene er spennende, om ikke så originale, og historien i DNA er hard, brutal, grusom. Det okkulte tilsnittet som har preget en del av hennes tidligere bøker er ikke tilstede i denne boka .  Noen vil garantert like det, andre vil savne det, og jeg tilhører nok dem som likte det grøssende og okkulte i hennes tidligere bøker. Det var noe som ga Yrsas krim det særpreget jeg likte så godt.




I DNA får vi først vist et bilde av tre små barn som blir tatt hånd om av barnevernet på Island. Søsknene blir skilt og plassert i forskjellige fosterhjem. Den unge barnevernsarbeideren tar seg av det ene barnet.

Så hopper vi i tid en del år, og blir vitne til et grusomt drap. En ung kvinne, mor, godt gift, ingen svin på skogen, blir drept på en bestialsk måte. Politiet famler i blinde. Hennes datter var vitne til drapet og tas hånd om av barnevern og Barnehuset i Reykjavik, der Freyja jobber. Politimann Huldar og Freyja har hatt en affære, og begge skjemmes og Freyja er sint på Huldar, siden Huldar har løyet til henne om sin identitet, og nå møtes de i embets medfør, noe som Huldar sliter med. De skal foreta avhør av jenta på Barnehuset, men får lite ut av henne.
Etter en stund blir en annen kvinne drept på en ny grusom måte.
I mellomtiden sitter den unge kjemistudenten Karl med hobbyen sin som radioamatør på kortbølgenettet. Han fanger opp noen merkelige signaler, tallrekker, og knekker noe av det og starter sin egen lille etterforskning. Noe kommer opp som kan ha sammenheng med drapene. Karl er en særing med to venner, sosialt på siden de også.

Dette er rammen for romanen. Etter de første femti sidene fikk jeg mareritt og ble litt skeptisk til å lese videre. Er det noe Yrsa kan, så er det å skildre en grøssende stemning og her med enormt brutale drap, hvor også små barn er involvert på en måte. Det gjør inntrykk på mitt følsomme drømmesinn.

Jeg leste videre og opplevde partier som var rolige, nesten litt langdryge. Jeg synes det ble for mye prat, rett og slett, for omstendelig. Jeg antar at det er ekstra mye fordi det er starten på en serie og vi skal bli kjent med Huldar, sjefen og kollegaene hans samt Freyja, men likevel. Jeg mener en innstramming her og der hadde tjent boka. Det er  topper av spenning  innimellom og særlig interesserte jeg meg for kapitlene hvor Karl var involvert. Jeg er nok svak for de sosialt sære og ensomme menneskene som Yrsa og også noen andre krimforfattere er flinke til å portrettere, som Arnaldur Indridason, Karin Fossum, Mons Kallentoft, feks. Jeg får godt for dem,  og ondt av dem når de utsettes for urett og ekskludering.
På slutten økte spenningen, som seg hør og bør. Det tar tid før vi øyner en løsning, og den skal jeg ikke si noe om, annet enn at jeg kanskje synes den var litt klisje.  By the way; alt i alt en god og tildels veldig spennende krim, som hadde tjent seg på en strammere struktur.

(etterpå har jeg følt meg litt ekstra skvetten, kikket meg over skuldra et par ganger ekstra ved rare lyder i heimen.. leste ferdig boka i ettermiddag, spooky..)

Mer om boka fra forlaget HER

Andre bøker fra Yrsa Sigurdardottir som jeg har blogget om:
De uønskede
Jeg har også lest Det tredje tegnet , (og kanskje flere som jeg ikke husker nå)

Mer om Yrsa Sigurdardottir på wiki HER. Hun har gitt ut 10 krimromaner.

Fra krimbad med Yrsa og andre forfattere på Bær&Bar

Andre bloggere:
Tine, Randi,Berit



Yrsa S i samtale med Marie Aubert på Bær&Bar. (foto: Anita Ness)


Yrsa Sigurdardottir: DNA, 473 s
Kagge forlag 2016
Kilde: Anmeldereksemplar


Den tomme stolen av Vikram Kolmannskog - fortellinger fra gestaltterapi

$
0
0
Historier fra terapiforløp interesserer meg, og derfor takket jeg ja til forespørsel om å ta imot leseeksemplar fra forfatteren av denne boka.  Jeg har lest litt nå og da, og likt det jeg har lest.


Forfatter Vikram Kolmannskog er gestaltterapeut med egen praksis, samt at han underviser og arbeider som forsker ved Norsk Gestaltinstitutt. Han  er også utdannet jurist med spesialisering i menneskerettigheter og kultur- , samt som samfunnsviter med doktorgrad i rettssosiologi.  En erfaren og velutdannet mann med andre ord.

I denne boka fortelles 8 historier fra terapirommet. Vi møter en utbrent forretningsmann, en bedratt kvinne, en kvinne som har opplevd seksuelt misbruk i barndommen, en mann som har sittet i isolasjon i fengsel, en som sliter med selvbilde fordi han har blitt mobbet, flere transvestitter , et par homofile menn, hvor den ene blir tiltrukket av terapeuten og vise versa.

Innledningvis får vi en innføring i hva gestaltterapi er, litt historikk og utvikling, og etter hver historie får vi en faglig utdyping av hva som skjedde i terapien, samt en mer samfunnsmessig overbygning av tematikken.

Kolmannskog viser hvordan han legger opp terapien, hvilke metoder han bruker, og gjør det på en respektfull og personlig måte. Vi får ikke bare innblikk i pasienter som sliter sine livshistorier, men også Vikram blir personlig overfor oss. Vi blir også litt kjent med ham. Å dele, se seg selv i samspillet med den andre, hva som skjer mellom terapeut-klient er viktig i gestaltterapien og brukes aktivt. Getstaltterapi er også opptatt av det kroppslige, ikke bare det som foregår i hodet, av praten, men hva som foregår i kroppen. Hvordan man puster, for eksempel.

Jeg likte å lese denne boka, og lærte mer om hva gestaltterapi er i praksis. Jeg kjenner folk som har utdannet seg til gestaltterapeut, og kjenner til elementer av den, som blant annet brukes i NLP, som jeg selv blant annet har en tilleggsutdanning i. Jeg har ikke selv gått hos en gestaltterapeut, så jeg vet ikke så veldig mye om denne terapiformen egentlig.

Anbefales for den som vil lære mer om hva gestaltterapi er, eller bare liker å lese om terapiforløp.

Mer om gestaltterapi HER, og om boka HER

Andre bloggere:
Tine, Silje


Vikram Kolmannskog: Den tomme stolen Fortellinger fra Gestallterapi
Flux forlag 2015
Kilde: Anmeldereksemplar

Den gjenfødte morderen. Den syvende demonen. Kjærlighetens tango. (Trippelt samlenotat)

$
0
0
I min utvidete påskeferie, hvor jeg var på Cuba i to uker, fikk jeg lest tre bøker. Jeg hadde med 7 (2 veldig tynne), og hadde vel ingen forhåpning om å få lest alle, men det er kjekt å ha noe å velge i, dessuten vet man aldri hvor mye man egentlig får lest. Forholdene tatt i betraktning (les: Utmattende varme, hektisk program og nye inntrykk hver eneste dag, sosialt liv utover kveldene, en del rom og rombaserte drinker, lite søvn og elendig konsentrasjon) tror jeg at jeg kan være fornøyd med tre leste bøker. Vi fikk noen få dager på stranda, samt litt alenetid, jeg leste også noe på senga hver kveld. På flyet leste jeg også.



A.J.Kazinsky: Den gjenfødte morderen, 443 s
Gyldendal 2016
Kilde: Anmeldereksemplar

Dette var den desidert beste boka av de tre jeg leste. Det var også den siste jeg leste, og som jeg husker best. Jeg leste den ferdig på flyet hjem søndag.

Gisselforhandler Niels Bentzon går undercover som pasient på et psykiatrisk sykehus, Nord-Europas strengeste sikringsanstalt. Hans venn psykiater Christian Paludan er funnet død , forgiftet av skarntyde og politiet mistenker drap. Noen blant personale eller pasienter må stå bak, og det skal Bentzon finne ut av. Han må underlegge seg behandlingen som de andre, innta sterke medisiner, legges i belter, ha på tvangstrøye, vurderes for elektrosjokk etc etc.   Men lar de gale pasientene seg lure? Innenfor finnes livsfarlige drapsmenn, og det skjer flere drap mens Bentzon er innlagt. Han er også i fare. Han kommuniserer med ledelsen via en propp i øret.

Bentzons kone Hannah Lund dras også inn i saken, da hun kom over saksmappen og begynte å tyde teksten på et merkelig postkort.  Det fører henne blant annet til Guatemala til en hypnoterapeut som er spesialist på regresjon.

I tillegg til nåtidshandlingen blir vi også kjent med tre venner i 1939, som også er opptatt av skarntyde, planten som Sokrates tok sitt eget liv med fordi han mente at han kunne overføre viten fra dette livet til det neste gjennom måten man dør på ved å innta denne plantegiften. Instruksene hadde de tre vennene funnet på et papyrus som de, før den kollektive selvmordspakten, fikk låst inne i et bankhvelv.

Skarntyde er giften som fletter handlingen sammen, med en tematikk som handler om tidligere liv, i alle fall for noen. Dette høres sikkert søkt ut for mange, men jeg kan love at teamtikken behandles på en ytterst elegant måte, hvor den rasjonelle Bentzon representerer den som ikke tror på slikt vås, og hans kone Hannah er den som er åpen for å se slike sammenhenger, dermed går hun også ganske langt for å følge opp det sporet. På sykehuset er det også nok av alvorlig mentalt forstyrrede mennesker som tror på alt mulig.

Den gjenfødte morderen (ja, det ligger i tittelen) er en fantastisk god krimroman, som var en fornøyelse å lese. Den gir noe å tygge på, det er ingen lettbent krim, men gir rom for refleksjoner og undringer, uten at handlingen og spenningen bremser opp. Karakterene er tydelige, interessante, og det går an å føle godt for også de meste grusomme av dem. Jeg synes forfatterne evner å skape hele sammensatte mennesker av karakterene. Det er også spennende, men fælt å lese hvordan Bentzon må lide av bivirkningene han utsettes for, hvordan han sakte men sikkert brytes ned som menneske av de tunge medisinene. Og av volden innenfor.

Dette er en mesterlig krim på mange plan, som jeg anbefaler på det sterkeste.
Jeg har ikke lest noe av Kazinsky før (dette er den tredje av duoens bøker), men det skal jeg gjøre noe med.

Andre bloggere:
Tine - likte den ganske godt, selv om noe skurret for henne
Bjørnebok- synes galskapen og Sikringen beskrives glitrende, men kjøper ikke den metafysiske delen av romanen

VG s anmelder synes den var psykt spennende, og Aftenposten synes dette var besettende sjelevandring





Den syvende demonen av Øistein Borge 
Font forlag 2016
Kilde: Anmeldereksemplar

Dette var også en velskrevet og interessant krim, synes jeg, dog ikke så avansert som Kazinsky sin.
Borge viser en snerten skrivestil, med en frisk lun humor, som tenderer mot det tørrvittige.
Bakgrunnshistorien er fæl.
I nåtid blir rikingen Alex Krogh funnet drept på en bestialsk måte, og det er risset et kors i ham. Hans datter Ella Sars Krogh, en vakker, men kjølig kvinne som er vant til å få det hun vil ha, er arving, og har droppet sin elsker Eric Jacobsen, som har en ledende stilling i firmaet. Flere personer som kan ha en agenda kommer på banen, men vi må også lete etter røtter i fortiden, både i kunstnermiljøet rundt Matisse og Munch i 1913 og under krigen i 1943, hvor en nazist har en rolle som får betydning.

Kodemysterier, det gamle svastikaen, korset, satanistsymbol etc er stikkord, mens etterforskerene med Bogart Bull, som sørger over sin drepte kone og datter, famler i blinde.

Som sagt, en artig og velskrevet krim, kanskje mer en røverhistorie, men kanskje er karakterene noe vel svarthvitt tegnet?  Artig er det også at handlingen foregår på Rivieraen og delvis på Mallorca, det gir boka et noe eksotisk tilsnitt.


Bokbloggeir har lest, likt og  blogget om boka.





Kjærlighetens tango av Carolina de Robertis
Vigmostad og Bjørke , 2016
Kilde: Anmeldereksemplar

Jeg likte både Perla og Det usynlige fjellet av samme forfatter veldig godt og var derfor veldig spent på denne. Men dessverre var nok forventingene for høye, for Kjærlighetens tango innfridde ikke. Dette ble en langdryg affære for min del.

Kort fortalt så handler boka om Leda som forlater Italia, Napolidistriktet, for å reise til sin kjære Dante som har utvandret til Buenos Aires i Argentina, året er 1913.
Vel fremme får hun vite at han er død. Full av sorg aner hun ikke hva hun skal gjøre, men hun vil ikke dra tilbake til Napoli. Hun får Dantes klær og med sin fiolin, kler hun seg som mann og spiller. Etterhvert blir hun mer og mer som en mann, og får innpass hos andre mannlige musikere i byen. Hun må også gå til horer som alle gjør, vise seg som en mann. Hun greier å besette damene kun med sine følsomme fingre og føler også med disse damene og jentene. Hun får etterhvert forhold til dem og utvikler amorøse følelser.

Som sagt greide jeg ikke bli fenget av historien som nøkternt sett kunne vært interessant. Jeg er både fan av Buenos Aires, tango etc, og Robertis har tidligere vist at hun behersker god historiekunnskap om Argentina og Uruguay,  som hun fletter inn i god diktning. men denne gangen funket det bare ikke. Langdrygt og kjedelig og jeg slet meg gjennom boka på trass, selv om jeg kunne tenke meg å hive den i veggen noen ganger. Jeg kom ikke under huden på denne Leda, og alle sexskildringene føltes overdrevne og malplassert, rett og slett.

Medbokogpalett likte den nok mye bedre enn meg. Men det gjorde ikke Dagbladets anmelder.








Oppsummering mars -16

$
0
0

Artemisia og Hemingway på Floridita i Havana, med den berømte grønne urtedrikken



Lest:

1. Ingen vei tilbake av Tove Alsterdal: krim/thriller, Sverige, Argentina, Colombia, Tyskland, leseeks,  472 s
2. Det nye Cuba av Even Sandvik Underlid: Cuba, reisefortellinger, kjøpt, fra-hylla, 366 s
3. Alle drar sin vei av Wendy Guerra: kjøpt selv, Cuba, fra-hylla, 280 s
4. DNA av Yrsa Sigurdardottir: Island, krim, leseeksemplar, 472 s
5. Den tomme stolen av Vikram Kolmannskog: sakprosa, terapi/psykisk helse, 224 s
6. Kjærlighetens tango av Carolina de Robertis: Argentina, Italia, leseeksemplar
7. Den syvende demonen av Øystein Borge: krim, Frankrike, Spania, Argentina, norsk2016, leseeksemplar
8. Den gjenfødte morderen av A. J. Kazinsky: krim, Danmark, Guatemala, England, leseeksemplar
9. Mannen fra mengden og andre noveller av Edgar Allan Poe: Noveller, grøss/skrekk, England/USA, kjøpt, 1001-bok, 171 s (inkl.etterord av Stig Sæterbakken og appendix)


SUM: 9 bøker

4 krim
1 grøss/skrekk
1 1001-bok (The fall of House of Usher- Edgar Allan Poe)
2 sakprosa
2 andre romaner
7 leseeksemplarer
2 kjøpt
1 norsk roman/krim fra 2016

Land besøkt:
Cuba, Argentina, Guatemala, Colombia, Sverige, Danmark, Tyskland, England, USA, Island, Italia, Spania

Beste krim:
Ingen vei tilbake av Tove Alsterdal og
Den gjenfødte morderen av A.J.Kazinsky hakk i hæl

Største skuffelse:
Kjærlighetens tango av Carolina de Robertis

Positiv overraskelse:
Den tomme stolen av Vikram Kollmannskog

Beste sakprosa:
Det nye Cuba

Måneden ble preget av to ukers ferie på Cuba og leseforberedelser til denne turen.
På Cubareisen fikk jeg lest tre bøker, se eget innlegg om Den gjenfødte morderen, den syvende demonen og Kjærlighetens tango

Edgar Allan Poe ble lest i forbindelse med Lines lesesirkel og levende lesesirkel i Trondheim. Blogginnlegg kommer senere.

FILM:
På flyet hjem fra Cuba så jeg EVEREST.
Meget spennende og sterk film. Anbefales. Den overdøvet etterhvert min angst for den kraftige turbulensen vi hadde en tre-fire timer fra Cuba ..



I april skal jeg delta i Moshonistas biografisirkel med Keith Richards LIVET, samt Lines lesesirkel med Nadime Gordimers Julis folk. I min levende lesesirkel skal vi lese Jonathan Frantzens Frihet.  I tillegg har jeg noen anmeldereksemplarer av sakprosa, krim og andre romaner som skal leses.


Ha en fin lesemåned dere.:) Husk og kos dere!





Meg i Trinidad på Cuba. Blogginnlegg fra reisen kommer i løpet av april::) 




Viewing all 1713 articles
Browse latest View live