Quantcast
Channel: Artemisias Verden
Viewing all 1711 articles
Browse latest View live

Dette livet eller det neste av Demian Vitanza - sterk dokumentarisk roman om en Syria-farer

$
0
0
Demian Vitanza har allerede fått en del gode anmeldelser og oppmerksomhet for sin siste bok; Dette livet eller den neste.  Forfatteren har holdt skrivekurs i Halden fengsel, hvor han ble kjent med personen som er fortelleren i denne romanen. Ja, for de kaller det en roman. Det var Tariqs, fortellerens, krav for å gi sin beretning til Vitanza.  Selv om det meste skal være sant, i den forstand at historien er virkelig nok, reel nok slik Tariq opplevde det, så kan navn, detaljer, situasjoner, steder etc være ombyttet og oppdiktet. Tariq heter heller ikke Tariq i virkeligheten, men det skal jeg komme tilbake til.  Hvis man ikke henger seg opp i slike ting, vil sannsynligvis lesing av denne dokumentariske romanen bli en sterk opplevelse. Noe det ble for også for meg.


Tariq soner en dom for deltagelse i terrorvirksomhet og tilknytning til terroristgrupper i Syria.
Han fikk åtte år, og er den første hjemvendte fremmedkrigeren/Syriafareren som fikk en slik dom.
Tariq forteller sin historie til forfatteren i fengslet. Vitanza tilbrakte over hundre timer i fengslet sammen med Tariq i 2016 og skrev ned hans historie som nå er publisert i bokform.

Tariq er norskpakistaner, født i Norge og hadde en broket oppvekst. Far satt i fengsel (og gjør det enda hvis jeg ikke tar helt feil), og mora var alene med barna mye av tiden. De var ofte i Pakistan og bodde en stor del av oppveksten hos mormora. I Norge følte han seg ofte utenfor på skolen. De hadde mye dårligere råd enn de fleste andre, og Tariq skilte seg ut med annerledes klær, at han gikk med plastpose til gymmen etc. Etterhvert begynte han å skulke skolen, og foreldrene sendte han på en militærskole i Pakistan med høy disiplin da han var 12 år. Det var en utrolig tøff tid for unggutten. Han fikk komme hjem til Norge etterhvert, faren skjønte at det ikke var bra for ham å være der.

Ungdomstiden til Tariq var vanskelig. Han fant seg ikke tilrette og fant likesinnede. sammen gjorde de brekk og etterhvert begynte de å deale med stoff. Tariq følte med tiden at det ble meningsløst og begynte å interessere seg mer og mer for islam.  Sammen med sine bestekompiser Carlos og Abri dro de i moskeen og traff andre som opptatt av salafisme, rettroende muslimer. Tariq interesserte seg for dette og de diskuterte mye hva som var rett islam, og dette utviklet seg mer og mer ettersom de kom i kontakt med Islam Net og andre miljøer i Østfold og Oslo. Ideen om å dra til Syria og hjelpe andre muslimer dukket gradvis opp og ble til et kall.

Tariq og Abri bestemte seg for å dra. På samme måten som jentene i Seierstads bok To søstre, sa de ikke fra hjemme før de hadde kommet frem. De kjørte med bil avgårde.

Vi får et innblikk i reisen og livet i Syria. En kjenning av Abri møtte dem på grensa, Abu Saad. Han tok hånd om dem. Abri ønsket å knytte seg til en tsjetjensk gruppe, siden han selv var tsjetjener og valgte å knytte seg til Sayfullah, Jamaad Sayfullah. Tariq selv var veldig i tvil hvem han skulle knytte seg til og om han ville sverge troskap til en gruppe. Det var heller ikke lett å finne ut hvem av gruppene man passet best inn i, hvordan de samhandlet med hverandre, hvem som kjempet mot hvem osv. Men de fleste opprørsgruppene var jo mot Assad. Og så var det PKK, kurderene som kjempet mot Assad, men som ikke var helt i tråd med islamistenes målsettinger. Altså, det var mye som var kaotisk og vanskelig å ta stilling til, og værre ble det.

Tariq fikk besøke Abri og Sayfullahs gruppe, og fikk et godt inntrykk av dem, men han ville ikke binde seg. For det meste hjalp han Abu Saad i ambulansen hans med å frakte sårede til leger og sykehus, dele ut matforsyninger og vann.  Men han måtte også skaffe seg våpen slik situasjonen var.
Etterhvert kom også Carlos nedover. Tariq hadde allerede da sett veldig mye av krigens brutalitet og ondskap og ville ikke påvirke Carlos til å komme nedover, samtidig savnet han vennen sin. Han ba ham tenke seg grundig om.
Carlos var svært ivrig og ville ut å krige og skaffet seg våpen kjapt. Ganske raskt skaffet han seg forbindelser og valgte å knytte seg til IS, eller Dawla, som de kalte dem.

Krigen tilspisset seg og en dag ble Abu Saad og Tariq bedt om å dra ut i et farlig område for å hjelpe sårede.  Begge hadde på følelsen av at dette var særdeles utrygt, og Abu Saad ville ikke ta med Tariq, som var som en sønn for ham etterhvert. Tariq ville i sin lojalitet heller ikke svikte ham.
De ble angrepet, og Tariq ble skutt og alvorlig skadd. Det var det som forårsaket at han ble sendt hjem til Norge. Han måtte få skikkelig behandling, han ville hjem, han hadde ikke mer i Syria å gjøre.

Dette ble et ganske langt resyme, men jeg kjenner at det vanskelig å skrive kort om denne boka.
Jeg synes boka var sterk lesing, særlig den prosessen hvor Tariq og vennene ble mer og mer radikalisert og dro til Syria, og hvordan det var for ham å være der nede.
Tariq fremstår som en reflektert ung mann, som ville det gode. Han ville tjene Gud/Allah og være en rettroende muslim og hjelpe sine muslimske brødre og søstre. Det var hans motivasjon for å reise til Syria. Han sier at krigen gjorde mye med ham, alt han så av brutalitet gjorde ham hard. Han følte også på et tidspunkt at det hele var meningsløst, særlig når også muslimer kriget mot hverandre. Og det han så av Sharia, hvordan Dawlasoldater henrettet folk, synes han var grusomt.

I starten synes jeg formen var litt uvant. Tariq forteller, Vitanza skriver, men spørsmålene hans får vi ikke vite. Etterhvert ble jeg vant til formen og ble fenget av historien. For meg ble det en dokumentarisk roman, enn sann beretning om en fremmedkrigers opplevelser. At ting er noe fiksjonalisert ble ingen hindring under lesningen.

Etterpå ble jeg selvsagt nysgjerrig og begynte å søke opp mediasakene om dommen hans på nett, og jeg fant ut hvem han og kompisene var gjennom navnelista i Erlend Ofte Arntsens bok Fremmedkrigerne. Blant annet så er ikke Tariq fra Halden, men Fredrikstad. (Resten får lesere finne ut selv hvis de ønsker det. )
Det som jeg undrer meg på i ettertid og etter å ha lest noen avisartikler om Tariq og dommen, er om han forherliger seg selv i stor grad, om dette er sant, eller en strategi for å fremstå med sin uskyld.  Han er dømt for deltagelse i terrorvirksomhet, men mener seg uskyldig. Han hevder å ikke ha tilknytning til terrorgrupper eller deltagelse i sådane, men var der kun for å hjelpe.
Hvem vet...
Men etter så mange samtaler med forfatteren er det grunn til å tro at han ville ha sprukket underveis hvis han kun hadde løyet om sine intensjoner og sitt forhold til gruppene som var terrorlistet.

Dette livet eller det neste er absolutt en bok jeg anbefaler videre. Det er en av flere historier som kan bidra til å gi oss mer forståelse for hvorfor unge mennesker blir radikalisert og hva som skjer i Syria.

Et pluss med boka er ordliste og kart bakerst.

Anmeldelser:
VG synes romanformen er problematisk, Anmelder nevner også Tariqs reelle navn og henviser til Arntsnes Fremmedkrigere og Seierstads To søstre som bøker med samme tematikk, dog er de sakprosa.  Anmelder mener boka er velskrevet, mer medrivende enn troverdig.
NRK - mener boka er et apropos til virkeligshetslitteraturen, som Hjorths Arv og miljø og Knausgårds Min Kamp. Anmelder mener man får sympati med denne islamisten og ber ham gi dette kalde rare Norge en sjanse til.
Aftenposten er svært kritisk til romanformen, og mener valget gjør det enkelt for forfatteren å slippe å ettergå fakta.  De mener den delen om oppvekst er best fordi den viser en ung manns ferd mot stupet, mens historien i Syria er vanskelig å tro på. Den fremstår mest som et forsvarsskrift for en jihadist. (noe jeg også tenkte på etter å ha lest ferdig boka)
Dagsavisen - mener formen er grei, siden forfatteren ikke lover å fortelle sannheten.
Dagbladets Cathrine Krøger mener dette er den desidert beste boka hun har lest om Syriafarere, og ga den terningkast 6. (under betalingsmur)
DN- under betalingsmur- romanen er en blanding av dokumentar og roman, og sann på en måte.
Klassekampen - "Vitanzas bok gjør det mulig å forstå hvordan krigen i Syria fremstår som et svar – noe som vil gi en mening med livet."

Her er forlagets nettside med info om boka, med link til NRK Dagsrevyens innslag om boka og intervju med forfatter og forteller i fengselet. Jeg så det i går da jeg ferdig med boka.




Foto: Aschehoug


Demian Vitanza: Dette livet eller det neste, 345 s
Aschehoug 2017
Kilde: Leseeksemplar


 OBS! Absolutt en aktuell kandidat til Bokbloggerprisen 2017



Nicholson en biografi av Marc Eliot. Moshonistas biografilesesirkel februar -17

$
0
0
Kategori: From rags to riches ( eller fra fattiglus til kakse.)

Skulle man gå helt tilbake til 1800-tallet for å finne en skikkelig fattiglus som greide å karre seg opp, eller skulle man se etter noen i den moderne tid, en slags moderne Espen Askeladd kanskje, eller Askepott. Som vanlig har jeg lett i hylla blant mine uleste biografier og denne gangen fant jeg en bio om Jack Nicholson, en av Hollywoods store stjerner på slutten av 1900-tallet og litt inn i det nye milleniummet.
Ja, store lille Jack vokste opp i trange kår og han ble som superfilmstjerne søkkrik etter en del magre år som lovende talent på jakt etter roller. Mer om det under her...





Nå har jeg valget mellom å skrive et kjapt og komprimert innlegg etter hukommelsen, eller et grundig et i morgen kveld med litt mer detaljerte facts.
Kanskje er det like greit å hoppe i det og summere opp livet til Jack (som blir 80 den 22. april) her og nå, kort og greit. (som ofte blir langt og ustrukturert) For hvis jeg skal bli like detaljert som boka er, blir det veeeldiig langdrygt for dere, tipper jeg.

Alle som har litt interesse for film vet hvem Jack Nicholson er, men kanskje vet man ikke så mye om han. Etter å ha lest denne biografien får jeg bekreftet at han nok var ganske privat av seg. Det kommer frem flere steder at han mente det var mye rundt sitt liv han mente hørte privatlivet til og som ikke pressen skulle bry seg med. Jack var gjennom livet en skikkelig levegutt, som elsket å spille inn film, feste og ordne seg damer. Og pressen likte sladder da som nå.

Baksideteksten lyder som sådan:
"- Jeg har prøvd alt av dop, knullet alle, vært overalt. Jack Nicholson"

Dette bekrefter også historien om hans liv skrevet av biografen Marc Eliot.

Men hvor startet det?
Jack Nicholson ble født 22.april 1937.
Han vokste opp i Neptune, en liten by i Monmouth, New Yersey.
Oppført far er John J. Nicholson, mor var Ethel May, eller Mud som Jack kalte henne.
John var en drukkenbolt og Ethel May var den hardtarbeidende forsørgeren. Hun levde av å klippe hår i boligen deres, og etterhvert startet hun en skjønnhetssalong med beskjeden inntekt.
John var absolutt ikke hardtarbeidende, han kunne ta noen strøjobber i ny og ne. Etter at Jack ble født fikk May nok og kastet ham ut. Hun forsørget både Jack og den eldre søsteren June alene, før June flyttet for seg selv. John var innom nå og da og spiste middag, ellers bodde han på gata og levde fra hånd til munn.
Jack vokste opp i salongen til Mud.
Det var mange menn som kom og gikk i huset deres, blant annet Don Furcillo- Rose som var kjæreste med June. Det ble slutt da June reiste til Hollywood for å bli filmstjerne sånn plutselig. Furcillo-Rose fortsatte å komme på besøk og hvisket ting i øret på Mud. Lille Jack likte ikke den mannen, som stinket sigarrøyk og whisky. Men Jack var veldig glad i sin mor.

Mud ville at sønnen skulle få utdanning, men han gjennomførte ikke høyere skolegang. Jack var liten og sent utviklet og satt mye hjemme og puslet med tegneserier og samlet på baseballkort. Han levde i superheltenes verden. Han hadde mye raserianfall som barn, noe som bunnet i et oppmerksomhetsbehov. Da "ristet huset som et jordskjelv" (s.9)
Han fant på mye for å få mors oppmeksomhet, som å sage av føttene på spisebordet. Senere i livet husket Jack at han hadde denne følelsen av å være et uønsket barn, som barn.
Jack har uttalt at han aldri egentlig følte seg fattig som barn.  De bodde i et strøk for den lavere middelklasse, det var et røfft miljø der, men da Jack var 13 og hun hadde tjent mer penger flyttet de til et bedre strøk.

Jack var også glad i å gå på den lokale kinoen.  Da mor fikk råd til å kjøpe TV ble ikke det det store for Jack. Han foretrakk det store lerretet.
Jack var flink på skolen, kjapp i hodet, smart, rasjonell og analytisk. Men hans drøm å å bli basketspiller var uoppnåelig; han var for liten. Så han begynte heller å skrive om sporten han likte i skoleavisa. Han oppdaget at han likte å skrive og at han var god til det.
Da Jack var 16 i 1953 begynte han å skille seg ut. Overgangen til voksen kom sent, men godt- Han hadde irske trekk, var mørk og pen og hadde en slank og muskuløs  kropp og ble en populær gutt i klassen. Han plagdes med mye kviser, men det plaget ikke de andre. Jack røykte og ble litt av en kjekkas. Han ble 175 cm høy.
Siden han aldri lyktes i idrett prøvde han seg på drama, og etter å ha prøvespilt som 17åring skjønte han både at han likte det veldig godt samt at han var god. Han hadde en liten rolle i en skoleoppsetting og det medførte at han søkte seg inn i skolens dramagruppe så lenge han var der. Han jobbet også etter skoletid for å få råd til røyk og ha lommepenger. Han begynte nå å studere skuespillet på filmene han så med stor intensitet.
Jack ville ikke ta mer utdanning da han var ferdig med skolen. Han ville til filmen og dro til Hollywood. Han levde fra hånd til munn, fikk småroller her og der innimellom og fant folk som så talentet hans og hadde tro på ham og tok ham under sine vinger. De første årene var det hos produsenter av indiefilmer. Det var en brytningstid i Hollywoods filmverden og Jack var med på de store endringene som skjedde. Det var vanskelig å slå igjennom som skuespiller, men Jack hadde uten tvil talent. De små rollene han fikk tjente han en slikk og ingenting på og det ble mye sulting i de første 12 årene han prøvde å få skikkelige roller.
Han var på nippet å gi opp, men så skjedde det ting.
Det var en periode der de lagde en del motorsykkelfilmer og i Easy Rider som kom i 1969 fikk han et gjennombrudd. Før det hadde han deltatt i 17 filmer.  Den ble storsuksess, men så kom det en nedtur. Det handlet om mange ting, svært mange filmer floppet og gikk underskudd.
Jack skrev også manus og etterhvert regisserte han også, men det ble alt for mye siden han også spilte  selv i de filmene og de floppet samt at han holdt på å slite seg ut med kun et par timer søvn pr natt.

I de første årene var det mye hasjrøyking og LSD, og Jack var ofte stein mens hans filmet, men han hadde forbløffende god kontroll på rollene sine. Han var en særing. Han var storfan av basketlaget Larkers. Hvis de hadde kamp, hendte det han stakk av fra filmsettet for å se kampen, ble borte et par timer og kom tilbake.

Når det gjaldt film, så kom det en ny opptur med Chinatown i 1974 og Gjøkeredet i 1975. Han ble nominert til Oscar for Easy Rider, Chinatown, men fikk den for Gjøkeredet. Han ble nominert mange ganger i løpet av sin karriere, og fikk tre Oscars.
Pluss en drøss med mange andre priser.
Jack Nicholson ble etterhvert en filmstjerne alle ville ha, og alle ville se. Fra å være en som var takknemlig for alle de smårollene han fikk så ble han en som kunne velge og vrake.  Han tjente etterhvert så mye penger at det var ikke nødvendig for han å si ja til alt. Han takket blant annet nei til Gudfaren, Contact (spiller ikke sci-fi-filmer), Rainman, Nattsvermeren, med flere som ble store suksesser.
Han var snart nesten like stor, ja kanskje like stor som hans idol Marlon Brando var i sin tid.

Apropos Marlon Brando, så ble Jack hans nabo etterhvert. Jack hadde aldri så mye omgang med ham, men var stolt over å ha sitt gamle forbilde som nabo. Han fikk også spille i en film sammen med Brando på Brandos gamle dager, men ble svært skuffet over stjernens forfall og kunstneriske latskap. Brando brydde seg ikke lenger om så mye.

Da Brando flyttet (eller døde?), kjøpte Jack huset hans så ingen andre skulle flytte inn der.

Jack elsket som sagt å feste, han elsket damer, og damene var et kapittel for seg selv.
Han var gift tidlig med Sarah som han fikk en datter med; Lorraine. Ekteskapet varte ikke så lenge, Jack var ikke monogam og hadde hele livet flere damer på gang samtidig.
Han ville ikke gifte seg igjen fordi han ikke greide denne forpliktelsen, dessuten ble det veldig dyrt å skilles. Han var i mange år (17) sammen med Anjelica Huston. Det var et av-og-på-forhold. Anjelica ville etterhvert gifte seg og få barn, men det ville han ikke, og det ble brudd på grunn av det flere ganger. De hadde likevel et slags vennskapsforhold og kom tilbake til hverandre.
Endelig brudd ble det da Jack satte barn på en av sine nye elskerinner, Rebecca Broussard. Anjelica ble naturlig nok rasende, hun hadde jo mast om barn, men så gjorde han en annen gravid. Jack fikk to barn med Broussard, en sønn og en datter. Han hadde også to barn som han ikke hadde kontakt med.
Han kjøpte hus til Broussard i nabolaget, han hadde da godt med penger og levde et luksusliv.
Jack sa han trengte mye tid for seg selv, dessuten var han humørsyk.

Mest av alt elsket Jack livet som filmstjerne og han var virkelig dedikert til det. Han elsket også oppmerksomheten som det medførte og skinte virkelig når han fikk sine priser og særlig de tre Oscarstatuettene. Han hadde oppnådd det han ønsket.

Han var også svært lojal overfor sine venner i filmbransjen. Han minglet og ble kjent med også andre storheter, som Mick Jagger, Keith Richards, Bob Dylan, Andy Warhol. Det var fester, det var damer og det var dop.
Jack mente han greide å ta vare på seg selv. Hvis han festet natta lang så sørget han for å sove lenge.
Det står også i boka at han og Anjelica brukte å jobbe tidlig på dagen så de kunne dra ut å feste om kvelden. Det høres ut som et hardt liv, men det kommer ikke frem i boka at han hadde et stort rusproblem som krevde behandling av noe slag. Han skjøttet alltid sine skuespillerjobber.

På et tidspunkt etter at han var blitt megastjerne fikk han sitt livs sjokk. En avis hadde fått vite at John ikke var hans biologiske far, og at Mud ikke var hans mor, men bestemor. June, søsteren, var hans mor, men siden hun var så ung da hun fikk ham (16) tok moren hennes ansvaret for lille Jack.  Biologisk far var den ekle whiskyluktende mannen; Don Furcillo-Rose.  Avisen ønsket å trykke storyen, men Jack fikk dem fra det. De som var tett på Jack så hvor hardt dette gikk innpå ham.
Det tok også sin tid før Jack virkelig skjønte at det var sant. han følte seg sviktet som hadde vokst opp med løgner og en far som aldri brydde seg om han. Den følelsen han hadde som barn om å være uønsket som barn, dukket opp igjen.
Ikke rart at Jack alltid søkte bekreftelser, anerkjennelse og oppmerksomhet kanskje?

I dag lever Jack et rolig liv. Hans libido dabbet av i 60-årene, sa han, men han hadde et tenåringsprell da han var 73 og dro på nattklubb med en ung kvinne i forbindelse med et arrangement. Men han har ikke det behovet for å feste lenger, og han røyker visst bare en pakke sig om dagen, mot tre før, og han koser med med Cubasigarer. Nå er han en sofafilosof som prøver å trene litt yoga.

Ja, det må også sies; Jack begynte å få problemer med vekta fra fylte 40, og håret begynte også å falle fra. Dette slet han med. Han prøvde mange hårplantasjoner uten at det hjalp og gikk mye med alpelue en periode. Han var så glad i mat, særlig mexicansk mat og han hatet å trene.

Jeg har lest at Jack Nicholson skal spille inn en ny film i disse dager, etter 7 års opphold. Det gleder jeg meg til. Jack Nicholson har alltid vært en av mine store favorittskuespillere, etter Gjøkeredet. Han var glimrende i Shining, i Wolf , i Når du minst venter det, I What about Scmidt? og i de andre filmene jeg har sett han spille i.

Om biografien som sådan så synes jeg de 100 første sidene bar preg av mye detaljer, navn på folk og filmer uten at det var så mye annet som skjedde. Det ble litt oppramsende og langdrygt.  Slik fortsatte det, men det skjedde mer på damefronten og når de kjente filmene dukket opp fikk jeg mer forhold til det jeg leste. Jeg har jo fått vite mer om Jack Nicholson selv om jeg ikke synes at denne biografien kom særlig under huden på ham, men det er kanskje ikke enkelt for noen? Han var kanskje ikke den som var så åpen om sine private følelser og tanker.  Han levde for filmene, festene og damene og tok for seg. Han var aldri interessert å rollene for å tjene penger i seg selv. Drivkraften var nok en annen.  Han har også sagt at hvis man vil nå til topps som filmstjerne må man gi alt og ville det så sterkt at alt annet får vike.

"Jeg bryr meg ikke om hvor mange nuller det er på en sjekk; hvis det er for sjekken du lever, lever du et liv hvor du bare eksisterer " . (s.307)

Det er jo ellers mange episoder i boka med mange kjendiser involvert, som Roman Polanski, Sean Penn, Meryl Streep (rykter, risting i en campingvogn under filming, hadde det et forhold? ) Han har visst vært borti Madonna også, før og etter hennes forhold med Penn. etc etc.. men nå har innlegget blitt så langt at det holder i lange baner.

Jo, biografien var ok nok , men ikke den beste jeg har lest. Jeg følte en stund at det var like mye et filmhistorisk leksikon som en biografi. Og da kan det bli for mye som egner seg best for                                           spesielt interesserte.

Liste over filmer, priser og mer facts finner du på wikipedia her

Hos Moshonista kan du lese om andre som har levd som fattige og endt opp som rike..


Marc Eliot: Nicholson en biografi , 409 s
Juritzen 2013
Kilde: Leseeksemplar

(mulig jeg legger inn flere bilder i morgen kveld og redigere noe)



Evas siste vitne av Tove Alsterdal

$
0
0
Snøen laver ned ute. Det er bra for de som har vinterferie. Jeg har sykedag i dag, er 20 prosent sykemeldt. Har sovet lenge og lest ferdig Evas siste vitne av Tove Alsterdal. Jeg sitter og tenker på hva jeg skal skrive om den. Hva jeg egentlig synes og mener, for det er litt blandet. Jeg har brukt over en uke på denne boka, ikke fordi den er dårlig eller kjedelig, for det er den ikke. Det handler mer om at jeg ikke har så mye lesetid eller orker å lese så mye for tiden. Det er så mye annet å tenke på, siden jeg skal flytte om et par uker. Sist helg var min mor her og hjalp meg å pakke. I helga må jeg også sortere og pakke litt, kanskje gå over de siste bokhyllene. Hva kan jeg gi bort? Kaste? Ta vare på?Men jeg trenger også litt lesetid, hviletid, oppladingstid.
Nå over til Evas siste vitne:



Som tittelen sier handler boka om Eva og et vitne. Men den handler også om mye mer.
Eva blir slått ned etter at hun har fulgt etter eksmannen sin utenfor hans nye bopel på området der det psykiatriske sykehuset Beckomberga har vært. Det er nedlagt og nye flotte boliger er bygd på stedet. Eksmannen Svante har flyttet inn der med sin nye yngre samboer Jannike.
Eva skilte seg fra Svante for et par år siden, men har fortsatt følelser for ham, og gjør noen rare valg som å følge etter han. Hennes sønn Filip har vært bitter på henne siden bruddet. Han fortsatte å bo hos Svante, som han forgudet. Det kan være at Eva ønsket kontakt med Svante for å få mer kontakt med sønnen sin også.
Da Eva møter Svante oppfører han seg svært avvisende mot henne. Like etter blir hun slått ned og han drept. Eva blir varetektsfengslet og mistenkt for drapet. Hun er ganske fortvilet over det naturligvis. Men så uberegnelig som hun har oppført seg i det siste er mistanken berettighet. Hun har oppført seg som en stalker.
Etter en uke slipper hun ut.

Parallellt finner noen unger levninger av mennesker i skogen ved Beckombergas nye boliger. Niklas, en far, finner en hodeskalle blant sønnen Emils leker.  Sønnen sliter med noe og har vanskelig for å snakke, men Niklas får lokket ut av ham hvor han fant den. Sammen med de to kompisene hans drar de til funnstedet og finner mer. Politiet blir kontaktet.

Er det en sammenheng mellom drapet på Svante og disse funnene? Går det en massemorder løs i nabolaget? Frykten tar overhånd, naboene mobiliserer natteravnvaktordning.
Niklas blir involvert i naboens tragedie, Jannike som har mistet sin samboer Svante. Her er det noe rot med økonomien.

En tigger, kvinne fra Øst-Europa, romer, var sannsynligvis den siste som så Eva før hun ble slått ned, men kvinnen er forsvunnet. Politiet er uten spor. Eva fant et bilde av to barn i skogen ved der de ble slått ned, et bilde hun viste Eva når hun tagg penger ved butikken.
Eva blir besatt av å finne denne kvinnen. På tross av at politiet har gitt henne påbud om å holde seg i byen. Hun tror kvinnen kan ha sett noe, at hun kan renvaske henne.

Eva reiser til Berlin for å lete etter sønnen Filip. Hun har fått tips gjennom hans tidligere venner om hvor han kan være. Det fører henne til alternative miljøer, autonome miljøer, og til slutt finner hun han. Han ber henne dra hjem. Hun vil at han skal bli med henne til Romania for å lete etter vitnet, romkvinnen. Til slutt gir han etter. De kjører en gammel bli gjennom Tjekkia- Praha, Ungarn- Budapest, Romania- Transylvania- flere byer før de kommer dit kvinnen kanskje oppholder seg. Vi får et innblikk i de umenneskelige forholdene romene bor i, hvordan de blir behandlet. Via en tolk og en del penger får de snakket med noen som kjenner kvinnen.

I Stockholm blir en ung mann pågrepet, en underlig psykisk plaget sjel, som streifet rundt Beckombergaområdet. Han snakker uforståelig om Uroens Prins, Keiseren, Josefs Brønn, generalen og en masse andre ting, biter tatt fra filosofiske bøker og religiøse skrifter.  Ingen greier å få noe mening ut av det han sier. En eldre sykepleier fra Beckombergas tid fatter interesse for saken som verserer i media, og tanker og minner begynner å spinne. Kan hun bidra med noe? Eller har hun noe med saken å gjøre?

Her er mange tråder, mange historier som skal falle på plass. Evas siste vitne er en mangfoldig kriminalroman, som rommer to store historier om romfolket og og om den psykiatriske institusjonen Beckomberga. Hva skjedde med de som bodde der da sykehuset ble nedlagt? Sykehuset som var som et hjem for mange kronikere. Alsterdal skisserer opp en tragisk historie for mange av disse. Mennesker som gikk til grunne, som forsvant, da de mistet den eneste tryggheten de hadde, selv om sykehuset også har en historie om mange grusomheter som lobotomi, onde pleiere, stygg behandling av sårbare mennesker- det samme som gjaldt mange av de store gamle sentralinstitusjonene.
Denne delen grep meg mest, det er alltid tragisk å lese om dette. Om de sårbare forsvarsløse som luller rundt i sin egen verden, som ikke greier å leve i den vanlige virkeligheten hvor det blir forventet at de skal greie seg selv, men noe oppfølging.  De som lett kan bli pågrepet også for noe de ikke har gjort.

Romenes historie er også interessant og trist, men min innvending er at det kanskje ble for mye for en bok å forholde seg til så mange historier?  De kunne strengt tatt hatt hver sin bok.
Samtidig er også historien om Eva- Svante- Filip nesten også en roman i seg selv. I alle fall blir Evas relasjoner og følelser viet stor plass, også der følte jeg, særlig i starten, at det ble noe for mye. All denne utenomhandlingen bremset tempoet i boka. Jeg følte krimgåten(e) egentlig  ble noe tonet ned, selv om alt forsåvidt dreide seg rundt den/m. Men så var det så mye annet også. Jeg kan også trekke frem en annen bihistorie, om at vi får bli med ned i det mørke nettet,via Tor.
Her er så mange tråder, mange stier og veier og personer som kan ha motiv for det ene eller det andre drapet. Intet er opplagt før siste side er slutt, og kanskje ikke da heller. I alle fall er det ting jeg fortsette å grunne over her. Samt at det er noe jeg reagerer på, noe med valg, etikk og rettferdighet, hvem sine hensyn veier tyngst? Men det kan jeg ikke si noe mer om uten å røpe for mye.

Men bevares; Tove Alsterdal kan å skrive og hun er absolutt ingen lettvekter, men kanskje ble det for mye på en gang denne gangen? Selv om hun greier å samle alt så det henger sammen.

Min omtale av hennes forrige bok:
Ingen vei tilbake

Tine har også blogget om boka



Tove Alsterdal i samtale med Marie Aubert i Trondheim for et år siden, februar 2016. (eget foto)

Tove Alsterdal: Evas siste vitne, 426 s
Kagge forlag 2017
Kilde: Leseeksemplar



Fremmedkrigerne av Erlend Ofte Arntsen- en knallgod dokumentarbok om norske Syriafarere, om "brødrene" til To søstre

$
0
0
Etter å nettopp ha blitt ferdig med å lese Erlend Ofte Arntsens bok Fremmedkrigerne, synes jeg det er merkelig at den ikke har fått mer oppmerksomhet. Denne boka står ikke tilbake for Åsne Seierstads bok To Søstre i innhold, den er grundig og godt dokumentert, men Seierstads bok er kanskje mer lettlest , mer sømløs og i tillegg har hun et kjent navn. Fremmedkrigerne er den fjerde boka jeg har lest om Syria, fremmedkrigere, radikalisering og/eller flukt det siste halve året, og alle utfyller hverandre. Jeg begynner å få god oversikt over opprørsgruppene i Syria, historikken til IS, Assasregimet etc nå, og forstår mer av hvordan og hvorfor unge mennesker ofrer seg for å reise for å bli med i jihad i Syria.


Undertittel:
Fra en norsk småby til den islamske staten (IS)

Vi befinner oss i Fredrikstad, i den gamle arbeiderklassebydelen Lisleby. Vi følger de tre kameratene Sammimulla Khan, Torleif Angel Sanchez Hammer og Abo Edelbiejev, alle født i 1991, gjennom deres oppvekst, ungdomstid og reisen for å hjelpe sine muslimske brødre i krigen i Syria.

Sammiulla er sønnen til norskpakistaneren Zafrullah Khan som har sittet i fengsel i Norge. Sammiulla er født i Norge og har vokst opp i Lislebyveien i Fredrikstad. Sammiulla var en periode på kostskole i Pakistan. Han tok senere navnet Ishaq Ahmed.

Abo Edelbiejev kom som flyktning fra Tsjetjenia i 2002. Flyttet med familien til Tysvær utenfor Haugesund og litt senere til Lisleby i Fredrikstad. Han tok aliaset Idris al- Shishani i Syria og giftet seg med Diana Ramazanova. (f. 1996)- som drepte seg selv og barnet deres i magen i et terrorangrep på en politistasjon i Istanbul, etter at Abo mistet livet i kamp.
Foreldrene til Abo hadde gode jobber, og var opptatt av at ungene skulle få en god utdanning. Abos søsken fikk det, men Abo fikk det ikke helt til på skolen. Han jobbet litt og gikk byggfag, men kom ikke inn i militæret som han så sterkt ønsket pga dårlig syn på et øye.
Han var aktiv i vektløfting og kampsport i Haugesund og vant NM-tittel i juniorklassen. Han var veldig god venn med Geir Kåre som han trente mye med. Han hadde også kontakt med Geir Kåre på WhatsUp etter at han reiste til Syria. Geir Kåre prøvde å få ham hjem igjen.
Abo reiste til Syria sammen med Sammiulla i september 2013.

Torleif Sanchez Hammer er også født og oppvokst i Norge. Faren var norsk, moren filippinsk. Faren slet med alkohol og arbeidsledighet og hadde en brokete oppvekst. Moren flyktet fra ham da sønnen var noen måneder. Faren døde året etter. Han etterlot seg en annen sønn, den eldre halvbroren til Thorleif; Roger, som også bodde i Fredrikstad. Torleif gikk i paralellklassen til Sammiulla på Cicignon ungdomsskole, og i klassen til Abo Edelbiejev på byggfag på Greåker videregående skole. Han konverterte til islam i 2012 (mora var katolikk), og reiste inn i Syria i januar 2014.

Boka omtaler mange flere sentrale skikkelser som både reiste og som var aktive i radikale miljøer i Norge, som feks Mohyeldeen Mohammed, Bastian Alexis Vasquez, Aisha Shedazi Kausar (sentral i To søstre), paret Nordbotn og Weie og Michelsen fra Levanger, folk som reiste fra Vadsø, Thom Alexander Karlsen fra Halden som mistet livet i Syria, Ubaydullah Hussain, Arfhan Batti, de to søstrene i Seierstads bok, og mange flere, også sentrale folk i Syria.  Men mest av alt folk fra Oslo og Fredrikstad. (Det finnes en oversiktlig liste over personer og deres rolle, samt en liste over grupperingene i Syria først i boka. Pluss pluss.)

For at dette ikke skal bli for langt (det er jo så mye man vil skrive om, men jeg anbefaler dere å lese boka selv)- må jeg ta en kortversjon her før jeg går mer inn på tanker, følelser og meninger:

Veien til radikalisering er forsøkt forstått og forsket på og Arntsen kommer inn på det underveis og senere i boka. Det er nok sammensatt. Felles for disse ungdommene er at de på et tidspunkt i ungdomsårene følte på en mangel på mening som de fant i islam, og de søkte stadig mer info som de fikk via internett og mer radikale miljøer i Oslo- Islamnet og Profeten Ummah.
At det er sosioøkonomiske faktorer som spiller inn, kan man ikke se bort fra, men det alene forklarer ikke radikaliseringen. Svært mange unge befinner seg i denne kategorien uten at dette skjer med dem. Arnsten mener at en viktig faktor er de relasjonelle. I Fredrikstad/Lisleby var de noen kamerater som begynte å tenke i de baner og det forsterket deres søken og de påvirket hverandre. Deres søken kom fra dem selv og de ble ikke rekruttert utenfra, mener forfatteren. En annen viktig  faktor er sannsynligvis deres interesse for konspirasjonsteorier, hvor de stadig leste om at islam var truet, at Vesten var ute etter å utrydde muslimene, de så på konspirasjonsvideor om 11.september og tvillingtårnene hvor det ble påstått at USA selv iscenesatte dette for å få anledning til å kjøre krigen mot terror/en krig mot muslimer i Midt-Østen. Blant annet..

Religiøst svermeri, idealisme, trangen og kallet til å ville hjelpe sine brødre og søstre i Syria ble stadig sterkere. Da Sammiulla og Abo reiste hadde ikke IS dannet kalifatet, det kom i 2014.
Sammiulla ble skutt i foten etter noen måneder og dro hjem til Norge. Han ble varetektfengslet, slapp ut , men ble overvåket av PST en god stund og pågrepet igjen da de oppdaget at han sannsynligvis planla å reise nedover igjen. Norge hadde innført en ny terrorparagraf i Straffeloven, og den ble han etterhvert dømt etter, samt etter en annen paragraf- om deltagelse eller planlegging av å delta i terrorgrupper med mer
Sammiullah nektet seg skyldig. Han hevdet at han kun drev med hjelpearbeid for Røde Halvmåne og kjørte ambulanse sammen med Abo Saad. De brakte mat, drikke, og helsehjelp til skadde og sårede. Loggene fra facebookchatter, WhatsApp og andre kanaler, fortalte noe annet. Blant annet at han deltok/planla å delta både i IS og Jabhat al-Nusra.

(Det var ganske spesielt å lese om dette etter å ha lest Demian Vitanzas dokuroman "I dette livet eller det neste". Det er lett å kjenne igjen personer og handlinger i romanen når man leser denne boka.  Og jeg blir jo litt stuss. Det som tross alt er loggført av hva han- Sammiualla/Tariq- skal ha sagt og snakket om med sine brødre kan jo ikke bare ha vært tull, tvert i mot. Så hvorfor er hans fortelling til Vitanza så mye annerledes ift til egen rolle? Er det en bevisst fordreining av sannheten, en formildende fortrengning og en egen opplevelse av sin betydning og hensikt som helliger midlet? Jeg har ingen grunn til å tvile på at han opplevde at han var der for å hjelpe- men på hvilken måte var han aktiv?)

Det er også to historier i denne boka som griper meg spesielt og det er historien om Abo og Thorleif. Forfatteren har fått intervjuer med familien til Abo og vi får derfor vite mer om ham. Han har ikke fått kontakt med moren til Thorleif, men har snakket med halvbroren Roger og mange av kameratene hans.  Sammiulla har ikke villet la seg intervjue, ei heller Ubaydullah Hussain, som beskrives som å inneha en sentral rolle i ungdommenes valg av å reise til Syria.
Forfatteren gjør grundig greie for sine valg og metoder bakerst i boka.
Som mor selv til sønner i denne alderen (født 1990-92) så har jeg ingen problemer med å identifisere meg med fortvilelsen til foreldrene som beskrives i denne boka. Man kjenner jo også igjen flere ting i tidsbildet til denne generasjonen; utstrakt bruk av internett, sosiale medier, konspirasjonsteorier, stor drop-out fra videregående skolen, arbeidsledighet, stor press om å bli til noe.

Ellers er boka kronologisk bygd opp med kapitler inndelt i årstall feks Lisleby 1991-2011 (om oppveksten i Fredrikstad), Avreise 2012-13, Kalifatet 2014, Martyrenes by 2014- 15 (handler om kampen om Kobani- der Abo ble drept), Herjer 2015- 2016. (Geir Kåre får drømmen sin oppfylt om å åpne et MMA-senter i Haugesund, en drøm han hadde sammen med Abo i sin tid. Logo og navn er tilegnet hans beste venn Abo. Dette var så gripende å lese om.)

Vi får også et godt innblikk i hvordan PST har jobbet med disse sakene, og det virker som de har hatt god oversikt over miljøet. Det som imidlertid gikk under radaren deres en stund er at de unge brukte WhatsApp (en kryptert chatteApp) for å kommunisere, derfor kom ikke all info om  planlegging etc  da PST i hende da de startet overvåkingen).
De to første returnerte Syriafarerne PST bestemte seg for å straffeforfølge var Djibril Abdi Bashir (f. 1984)  og Valon Avdyli (f. 1986) etter den nye terrorparagrafen som ble innført i juni 2013. Det skjedde i januar 2014. De ble dømt for deltakelse i IS. Utover 2013 stoppet returene opp, mens utreisene økte. 6. februar startet etterforskningen mot Sammiulla Khan.
Boka nevner diskusjonene som gikk om forslaget til den nye terrorparagrafen, men den gikk gjennom temmelig ubemerket her hjemme.  Man kan diskutere i ettertid om den gjorde det mye vanskeligere for de som hadde reist ut, å komme hjem igjen, siden de etterhvert visste at de ble straffeforfulgt og sannsynligvis havnet i fengsel.  Hvem vil vel det hvis de mener de har kjempet for en sak de tror på?

Ellers omhandler boka mye av det jeg har lest før om Syria og IS; den ekstreme måten å krige på, kalifatet og sharia, om kvinner som reiste, om kvinner mennene søkte etter for å gifte seg med, om interne konflikter opprørsstyrkene imellom osv.

Forfatteren sier i etterordet har det vært viktig for ham å forsøke å forstå hvorfor de ble radikalisert og reiste. Hvem var de? Hvorfor var det så mange fra Lisleby og Østfold? Hva hadde de til felles? Hvordan skjedde det?
Han skriver noe om faren for å gjøre de unge mennene for sympatiske, noe han har prøvd å unngå. Men han mener de fortjener å bli beskrevet som de hele menneskene de er/var, de er sønner, brødre, venner, de har gode sider, de har ressurser, talenter - de er ikke bare terrorister, eller gale på noen måte. Det er også sensitivt for deres familier og nære venner,  og de fortjener også at ungdommene beskrives med respekt.
For å kunne gjør noe med problemet, må man prøve å forstå, få kunnskap. Jeg mener at Arntsen har gitt oss et viktig bidrag på området.

Jeg har ikke så mange innvendinger mot boka, men jeg synes feks at en sekvens med kategorisering av forskjellige typologier, for å forklare deres roller kanskje var litt unødvendig. Og det å skrive at Levanger er ei bygd, et jordbrukstettsted på Innherred er vel ikke helt korrekt. Levanger er en by, sier hun som har vokst opp hele ungdomstiden på Verdal. Men dette er småpirk, alt i alt er dette en meget god bok for å forstå hvorfor radikalisering av unge nordmenn skjer.

Et pluss er også noen sider med bilder av de tre sentrale personene i boka, samt noen andre. Abo  er avbildet som barn på tur i marka, som ungdom med NM-medaljen og pokalen, sammen med Geir Kåre på trening, som ektemann med Diana i Syria, som kriger . Thorleif som en søt liten gutt, en pen ungdom med myke trekk omkranset av sine kvinnelige medelever på Design og Håndtverk, og som kriger i Syria. Sammiulla med noen portretter og et par bilder hvor han poserer med våpen i hver sin hånd.

Andre Syriabøker som jeg har blogget om:
Flukten av Fredrik Græsvik
To søstre av Åsne Seierstad
I dette livet eller det neste av Demian Vitanza

Elise- Cathrin har også blogget om Fremmedkrigere

Her en omtale og drøfting av Fremmedkrigere og To Søstre i Manifest Tidsskrift, som  er verdt å lese.
Her en artikkel i VG som omtaler hendelser som kommer frem i boka, med bilder. Syria-farere finansierte jihad med norske kredittpenger.
En artikkel om Abos død og Dianas selvmordsaksjon i Istanbul.
En artikkel om Thorleif. Og om Sammiulla som ble dømt. Enda en om rettsaken til Sammiulla
Om dommene til Djibril, Valon og Sammiulla og de to terrorparagrafene.

Jeg finner ingen anmeldelser- hvor er de?


Erlend Ofte Arntsen: Fremmedkrigerne, 454 s
Kagge forlag 2016
Kilde: Leseeksemplar



Oppsummering februar 2017

$
0
0
Februar er en kort måned. Normalt leser man en bok mindre enn i andre måneder. Nå er det mer enn bare en kort måned, det er mot normalt mindre lesing. Har vel skrevet om det før at det er flytting på gang og mye å tenke på, samt at jeg har skiftet jobb for litt over en ukes tid siden. Riktignok i samme enhet, men med andre oppgaver og arbeidstid- det krever jo en viss omstilling igjen det og. Men det blir nok til det bedre når rutinene er på plass.
Jeg har lest 6 bøker, men mange er ganske lange og jeg har lest fire sakprosa.  Så det er da vel ikke så værst, tross alt?



Mens jeg ryddet i gamle saker fant jeg denne boka som jeg vant i en tegnekonkurranse i Halden. Den har jo ikke noe med bøkene jeg har lest denne måneden å gjøre, men det har noe med hva jeg har gjort denne måneden, samt at det er en påminnelse om at biblioteket har vært viktig for meg siden jeg var et barn.











Bøker lest:
1. Født sensitiv - Våre historier av Prinsesse Martha Louise og Elisabeth Nordeng: sakprosa,   norsk2017, selvbiografisk, leseeks, 259 s
2. Dette livet eller det neste av Demian Vitanza: norsk2017, Syria, Tyrkia, 343 s, leseeks
3. Stille av Susan Cain: sakprosa, frahylla, USA, kjøpt, 296 s (God bok)
4. Nicholson en biografi av Marc Eliot: biografi, lesesirkel, frahylla, USA, 408 s, leseeks
5. Evas siste vitne av Tove Alsterdal: krim, Sverige, Tyskland, Tjekkia, Ungarn, Romania, leseeks, 426 s
6.  Fremmedkrigerne av Erlend Ofte Arntsen: sakprosa, Syria, Tyrkia, leseeks, 454 s

SUM: 6 bøker-
men mange er lange (3 bøker over 400 sider) , flere er sakprosa (4), og de som regel lengre tid å lese.

Altså:
4 sakprosa, 1 krim og en annen roman. (dokumentaroman) Mye selvbiografisk og biografisk stoff i disse bøkene.
5 leseks/1 kjøpt
2 fra-hylla !!
2 av bøkene er norske 2017 bøker-  Født sensitiv og I dette livet eller det neste, og er derfor med i vurderingen av Bokbloggerprisen 2017.  


Land besøkt: Syria (2), Tyrkia (2), USA (2), Sverige, Tyskland, Tjekkia, Ungarn, Romania

Lesesirkler og samlesing:
Jeg har deltatt med Jack Nicholson i Moshonistas biografisirkel- kategori: From rags to riches. Det var en ganske interessant biografi, men dog ikke den beste jeg har lest.
I neste runde i april handler det om de som døde unge og de som døde mett av dage. Finner meg en artist, forfatter  eller kunstner der, tenker jeg.
Jeg har enda ikke fått lest noe av det jeg har planlagt i Heddas hyllesirkel. I februar skulle jeg lese Ian McEwans Barneloven, og den må jeg nok utsette litt til.
1001-sirkelen til Line tør jeg nesten ikke å nevne en gang, der er jeg helt bakpå- men jeg vet ikke om det har kommet noe fra sirkelsjefen sjøl dette året heller.

I Bokbloggerprisen samlesing har Vigdis Hjorts Arv og miljø vært i fokus. Jeg har lest den før, så jeg startet nettopp med Tredje Person Entall istedet, etter intens insistering fra Moshonista..  Moshonista har hatt ansvar for samlesingen denne måneden og har oppfordret alle til å lese mer av Vigdis.
Ekstra artig er det at Vigdis Hjorth ble nominert til Nordisk Råds Pris for noen dager siden for Arv og Miljø.

Litterære arrangementer:
1. 02.: Marie Aubert og Tiril Broch Aakre på Litteraturhuset i Trondheim. Et hyggelig og intimt arrangement.




Tiril Broch Aakre (t.v), Marie Aubert og Hanna Malene som leder samtalen mellom de to forfatterne. Aakre har skrevet Redd Barna og i 2016 kom hun med Fjellreven Gul. Aubert debuterte med novellesamlingen Får jeg være med deg hjem i fjor. (foto: Anita Ness)


Med dette ønsker jeg dere en fin lesemars. Selv ser jeg frem til jeg er ferdig innflytta og utflytta og kan konse om å lese mer bøker igjen. Særlig ser jeg frem til en del nye krimbøker jeg har liggende her. Men jeg har også mye annet jeg ser frem til å lese, samt hyllebøker og lesesirkelbøker.
I BBPs samlesing skal vi lese Bøddel, den har jeg enda ikke lest.




Noen av alle bøkene som har ramlet innomhus i februar som jeg ser frem til å lese.

Tredje person entall av Vigdis Hjorth- samlesing BBP Xtra

$
0
0
Siden jeg har lest nominerte Arv og miljø, noe som mange av oss har gjort siden vi tross alt stemte den frem til kortlista, så utfordret Moshonista oss til å lese Tredje person entall. Her skulle det visst være mange paralleller og nøkler. Ikke at det er poenget å vite hvor selvopplevd Bergljots historie om incest i Arv og miljø er, og om Hulda Kråkefjær var utsatt for det samme- men viktig for å forstå forfatterskapet å lese flere av romanene som har flere parallelle trekk, hvis jeg skjønte det riktig. Jeg var i tvil om jeg ville lese denne boka hvis den skulle rokke ved min leseopplevelse av Arv og miljø, for det ønsket jeg ikke. Jeg synes det var en knakende god og viktig bok om et tabutema, og det mener jeg fortsatt.  Jeg ser at det er store paralleller, men det rokker ikke ved min oppfatning av Arv og miljø, derom ingen tvil. I only say it twice.


Egentlig skulle jeg vært på Almas og hørt på John Hart i kveld, men jeg jobbet så lenge, sov lite i natt og fikk på meg et blodtrykksmålerapparat i morges som jeg skal ha på meg over natta. Det spørs om utbyttet hadde blitt så stort, så jeg dro like så godt hjem fra jobb. Håper at blodtrykket ikke stiger av å skrive om Tredje person entall.;) *Prøver å skrive rolig og behersket.*

Hulda Kråkefjær. Barndom, oppvekst, eldst av fem søsken. Vokst opp på Gluppen, en fin og godt bemidlet familie. Conrad tjener godt og nyter stor respekt og autoritet. Gretel er pen hjemmeværende husmor. Ungene gjør det bra på skole og i idrett.
Hulda er den uregjerlige, og  tar stor plass.
Moren , Gretel fremstår som meget umoden, nevrotisk, sjalu på Hulda, mer dess eldre hun blir. Sjalu fordi hun ikke selv greier det Hulda greier, å bryte ut av ekteskap blant annet.
Hulda blir ungdom, prøver å bli soss, blir forelsket. flytter til Trondheim, deltar i fester med NTH-studenter. Driter seg stadig ut i fylla.
Blir kjæreste med Peter Putenschon, gifter seg, får barn.
Hulda er ærlig, vil at alle skal være ærlige, vil leve sant. Vil ikke gifte seg i kirka, vil ikke døpe barna, fordi hun ikke tror. Han tenker annerledes, vil ikke skuffe familien, tradisjon og fasade.
Hun diskuterer, provoserer, er ikke den pene fruen, vil være et ekte menneske.
Sliter med sitt. Sliter med forholdet til sin egen familie, vil ikke treffe dem, vil ikke feire jul med dem. Vil ikke, får angst.

De skilles, deler omsorgen for de to døtrene på en måte. Hulda studerer filosofi, prøver å skrive noen artikler, får dem inn i blader, går mye på byen og treffer menn, drikker, driter seg ut.
Begynner i terapi. Psykoanalyse på Statens regning. Drømmen om femøringen, knust femåring?, sier psykologen. Hun drømte om en mynt, som er en knapp.

"- Femåring?
- Nei, femøring.
- Du sa femåring?
- Jeg mente femøring. Det var som om jeg ble knust.
- Nesten knust som en femåring? (s. 269)"

En psykoanalytiker som legger føringer? Freudiansk drømmeteori og fortrenging vs falske minner?
En forfatter som bruker det hun har og lager sine vrier. En forfatter som vil skrive om noe som er relevant for eget liv, og andres? Eller omvendt..

Det er ikke om det er sant som er så viktig, har hun sagt, forfatteren.  (noe sånt)



Treffer Bo, utenriksreporter, blir heftig forelsket, blir med ham på reiser. True love?
Hun skriver reisereportasjer for glansede magasiner, under pseudonym.  Intens forhold.
Hun slutter hos terapeuten etter å ha kommet til stengt dør, han har fire uker ferie. Har jeg lest det før? Ja.

Hun diskuterte også dette med å gå tilbake i barndom, finne ut av, grave i fortiden,  med Bo. Han sa "at det ikke er så smart å være så opptatt av det som har vært og som hun aldri vil komme til bunns i, fordi "vi kontinuerlig reviderer tolkningen av livet vårt gjennom vår levetid" , jeg holdt på å si løpetid, du kommer ikke i mål, uansett hvor hardt du prøver, hvor mye krefter skal du bruke på det? " (s. 321)
"

Kom hun langt Hulda?

Det gikk tregt å lese de første hundre sidene. Jeg synes navnene var litt vel parodiske. Gretel, Kråkefjær, Putenschon. Overdrevet hysterisk mor, hun Gretel.
Men slike finnes nok.
Men så tok det seg opp med ungdomstiden, studietid i Trondheim, kjærlighetsforhold, sorg, festing. Stadig vanskeligere forhold til sin mor og sin far. Mest mor. Far er ganske perifer i boka.

Flere passasjer med filosofiske og eksistensielle betraktninger utover i romanen, særlig mot slutten. Om livet, meningen, om å leve sant og ærlig, hva er kjærligheten, om alkoholens velsignelser.
Hun, Vigdis, skriver drivende godt om hva alkohol betyr for henne, Hulda.
Og det har jeg lest før, eller hørt? Podcast på NRK, CappDamm, eller i et essay? I alle fall i en podcast. Kanskje også noe av det i Arv og miljø.
Jo, det er ganske mye fra Arv og miljø også; som at faren leser dagboka hennes om et oppdiktet samleie (med Finn Lykke, s. 80) ) om moren som kommer hjem etter en tur på Vestlandet med tvillingene, og i ettertid spør:

"- Du var så rar da jeg kom tilbake, det hendte ikke noe da, mens jeg var borte? 
- Nei. Hva da?
Det hadde passet nå, om noe kom fram. (s. 121)

Fakta er at det er mange ting jeg leste i denne boka som jeg har lest og hørt før, uten at jeg eksakt kan plassere det her og nå.
Er det som Elikken skrev i kommentarfeltet her at Vigdis Hjort reproduserer sine egen skriverier, i en form for latskap? (min omskriving)

"Eller hennes stadige gjentakelser understreker hennes begrensninger som forfatter? Eventuelt hun bare tøyser med oss?"

Og gir de stadig en ny form?  Eller det som Moshonista skriver;

"Nja, kanskje mer som en innsirkling, eller bearbeidelse, eller kanskje et hull hun skriver, eller ihvertfall til nå har skrevet rundt. - et unevnelig noe - som Ellefsen skriver, hun at han på det tidspunktet visste hva det var."

Jeg er enig i at boka er interessant for å forstå mer av forfatterskapet. Men jeg vil nok lese flere bøker av hennes rike forfatterskap for å se mer av helheten. 

Jeg må også nevne andre ting jeg synes var artig med boka. Senere i sin prosess begynner hun å reise alene, med og uten charterselskap, det er fornøyelig lesing, selv om det er mye tragikomiske situasjoner. Som han nord-afrikaneren hun møter, tannløs og stygg. Lenge etterpå tenker hun på ham, enn om han hadde Aids? Og sammen med venninne på Notodden bluesfetaival, glitrende beskrivelser av festivallivet og folka der.

Boka er tragisk på mange, de fleste måter. Hulda fikser det ikke. Det vet vi allerede i forordet hvor legen hennes skriver om de fem årene hun satt i fengsel, hvor hun tok livet av seg selv med sovepiller. Fra å synes boka er parodisk så glir jeg over i å bli berørt, romanen lever. Men jeg ser veldig ofte Vigdis for meg når jeg leser om Hulda. Slik leste jeg ikke Arv og miljø, som jeg leste før alle avisskriveriene med utgangspunkt i Øklands anmeldelse i Aftenposten  i fjor høst.
Man blir påvirket av det man leser om hva man leser. Umulig å være objektiv. Lese nøytralt.

Er det morens psykiske overgrep som er årsaken, eller farens mulige fysiske? Eller en kombinasjon med Huldas egenrådige og selvstendige natur. Hun kunne ikke leve et fasadeliv. Hun var annerledes.

Jeg føler jeg har skrevet et noe rotete innlegg, men dere må gjerne supplere med innlegg som det er linker til. (skylder på blodtrykksapparatet som stadig presser og durer i armen)
Og har jeg under skrivingen rokket ved min oppfatning av Arv og miljø?
Tankene vandrer..

Solgunn har skrevet om Arv og miljø vs Tredje person entall og andre bøker, om nøkler og lekkasjer.

Podcast- bokpod Cappelen Damm. Verdt å høre på.


Det jeg tidligere har lest av Vigdis Hjort:
Drama med Hilde (lenge siden, husker ikke noe)
Fransk åpning ( " )
Hjulskift - likte godt.
Snakk til meg - meget bra!
Dubrovnik -likte godt.
Tredve dager i Sandefjord - likte ikke så godt
Et norsk hus - sånn passe.
Fryd og fare (essays) - meget bra!
Arv og miljø - meget bra!

Muligens enda flere, men det var før bloggingens tid og som jeg ikke husker..

I hylla har jeg følgende uleste Vigdisbøker:
Hva er det med mor
Om bare
Lenge leve posthornet
Fordeler og ulemper ved å være til


Hun har fått Bokhandlerprisen og Kritikerprisen for Arv og miljø og har blitt nominert til Bokbloggerprisen og nå Nordisk Råds litteraturpris.


Vigdis Hjorth: Tredje person entall, 426 s
Cappelen Damm 2016
Kilde: Lånt på biblioteket



Vigdis i samtale med to svenske forfattere på Lillehammer 2016.




På lanseringsfest med Jan Boris Stene og I Djevelens klør

$
0
0
Trondheimsforfatter og lege Jan Boris Stene hadde i kveld lansering av sin andre kriminalroman I Djevelens klør sammen med forlagets representant Alexander Opsal og en mengde inviterte gjester, deriblant Randi og meg . Hans fire barn løp også rundt og livet opp den første timen.
Et nytt mysterium skal løses av Falkener og Wilberg, og denne gangen er det knyttet til det gamle turisthotellet og sanatoriumet Fjeldsæter i Bymarka.


 Jan Boris Stene signerer "I Djevelens klør" til en lang kø av gjester i Befalforeningens lokaler i Vår Frues strete 4.

Vi ble møtt med tidsriktig musikk fra en gammel grammofon og noe godt i glasset, samt lett snacks, mens forfatteren startet med signeringen.




Lokalene var også standsmessige og man følte seg hensunken til en svunnen tid. Slik det kan ha vært i 1917 da handlingen i I Djevelens klør foregikk.





Det ble rikelig med tid til en hyggelig prat før Stene kåserte om gamle Fjeldsæter i Bymarka.  I midten sitter medblogger Reading-Randi og koser seg.



Fjeldsæter var både turisthotel og sanatorium for folk med dårlige nerver og tuberkolose (antageligvis var det en blanding). Hotellet brant dessverre ned og ble ikke bygd opp igjen. Driften fortsatte i ett annet hus på eiendommen. Fjeldsæter lå i idylliske omgivelser med nærhet til Trondhjemske fjell som Storheia og Gråkallen og med utsikt til Storsylen, Glupen, Nupen, Snota, Okla, Trollhetta og andre. Her kunne man også være med på kanefart med reinsdyr og gå på ski.


Boksalg var det selvsagt også, både av Nådegiveren; den første og den splitter nye andreboka.



Her samtaler redaktør Alexander Opsal fra VigmostadBjørke med forfatter Stene om boka, om mysteriet på Fjeldsæter, om lukkede-rom-mysterium ala Holmes &Watson som nå har fått sitt lokale tvillingpar i Trondheim.
Skriveprosess og redaktørjobben kommer de også inn på, med episoder det humres av.



 Jan Boris avslutter med å lese fra sin siste bok.

Forlaget skriver dette om boka:

Doktor Wilberg reiser påsken 1917 til Fjeldsæter Turisthotel i Bymarka i Trondheim for å samle krefter. Fra første stund råder en uhyggelig stemning blant personalet og gjestene; en kappekledt skikkelse herjer i det tidligere sanatoriet. Det varer ikke lenge før Wilberg blir nødt til å tilkalle sin venn, gentlemansdetektiven Astor Falkener. Like etter at Falkener har ankommet, finner de hotelldirektøren skutt på sitt kontor.

Mange hadde motiv for å ta livet av direktøren, men hvordan greide morderen å unnslippe? Døren til kontoret er låst fra innsiden. En umulighet. Hvis det da ikke er selveste gjenferdet på Fjeldsæter som står bak 


Jeg likte veldig godt den første boka Nådegiveren, og husker enda godt stilettmordet utenfor Vår Frues kirke.  Han har fått hjelp av patologen på St.Olavs hospital til researchen denne gangen også. 
Jeg er veldig spent på denne boka. Historisk krim fra Trondheim er alltid fascinerende.

Her er mitt blogginnlegg om Nådegiveren.

Forfatteren har egen blogg med innlegg om krim generelt og sine egne bøker her

Randi har også blogget fra lanseringen


Fotos: Anita Ness 


Med John Hart på litterært måltid på Alma`s i Trondheim

$
0
0
Mandag 13. mars fikk Trondheim selebert besøk av spenningsforfatteren John Hart fra USA. Han har skrevet fem knallgode kriminalromaner hvor flere har fått store og viktige priser. Hart besøkte tidlig på dagen Moholt folkebibliotek og om kvelden var det duket for Litterært måltid på Alma`s med treretters sørstatsmåltid inspirert av Harts favorittrestauranter, akkompangert av smakfulle ølsorter fra To Tårn. Her kommer noen glimt fra den særdeles trivelige aftenen.


John Hart i samtale med kulturredaktør Ole Jacob Hoel fra Adresseavisen.

Jeg har vært på et par litterære måltider på Alma`s tidligere, og det har alltid vært veldig trivelig. De arrangeres i samarbeid med Litterturhuset i Trondheim. Forfattere som har noe interessant å snakke om, gode intervjuere og Alma`s eminente kjøkken. Det må jo bare bli bra. Denne kvelden var intet unntak. Dog var det mindre folk som møtte opp enn da jeg hørte på Morten Strøksnes snakke om Havboka og Dag Hoel om Cuba. Er engelske samtaler en barrierre? Eller er ikke krim og spenning "fint" nok. Kanskje har ikke Trondhjemske lesere enda oppdaget Hart? Selv leste jeg heller ikke Hart før Syndenes forlatelse kom i fjor, og etter det skaffet jeg meg de fleste bøkene hans. Han skriver utrolig bra.

Hart snakket om at han liker å skrive om det som skjer innen familien, om relasjoner som gir dybde til historien. Han er også nøye med karakterskildringene. 
Han var 40 da han fikk publisert sin første bok, og elsker å være forfatter. Av utdanning er han jurist. Han er ikke så glad i selve skriveprosessen, det er ofte et slit og det er ensomt, men han elsker å reise rundt å snakke om bøkene. Han er en ekstrovert, sa han.

Hart snakket ganske mye om Til Elven i den første sekvensen. Han har brukt av sine oppveksterfaringer i den boka. Men før han og Hoel snakket for oss, fikk vi høre om To Tårns øl og smakebiter derfra.

Til forretten fikk vi en nydelig Saison, Corporal Nelson, som passet til muslingene, og til hovedretten røyka Ørderøl, et typisk Stjørdalsøl, dog i en moderne fasong. Det smakte veldig spesielt. Til desserten var det noe annet, som jeg ikke husker. (Mulig ølet før ble for sterkt?)



Så kom kokken og presenterte rettene. I bakgrunnen står kjøkkensjefen Trond Åm. Hart skriver ikke noe særlig om mat i bøkene sine, men han liker selv å gå ut å spise, så hans favorittmat lå til grunn for valget denne kvelden.



Corporal Nelson  fra To Tårn og blåskjell som jeg ikke er glad i, men i denne sausen var det veldig smakfullt. Jeg spiste nesten alle, og lot Erlend få resten. Erlend og Jeanette, min datter, var på besøk i Trondheim, og jeg synes det var utrolig trivelig at de ønsket å bli med på denne kvelden.


Erlend og Jeanette.



Hovedretten, BBQ fra sørstatene, med deilige dipper, salater, maispure etc. Nydelig. Ørderølet passet faktisk veldig bra til.



Desserten var det beste av alt. Nydelig sjokolademousse med vaniljeis.



Fra signeringen etterpå. Jeg hadde med meg Til Elven som jeg leser for tiden. En  veldig god bok. Jeg mangler kun Løgnenes konge, men den hadde ikke bokhandelen med seg, så den får jeg kjøpe senere.


Sjøla og Hart .



Erlend, min "svigersønn", får også sine to nyinnkjøpte bøker signert. Samt en prat.
John Hart er en veldig hyggelig og omgjengelig person som hilste og småpratet med oss alle rundt langbordet før det hele startet. Veldig koselig.
Jeg må også føye til at det var veldig å hyggelig å hilse på forlaget Font sin representant Silje Iversen Hammersland.




Randi og Tine har også blogget om John Harts besøk i Norge.

Min omtale av Syndenes forlatelse her



Ved elven av John Hart - min nye yndlingsforfatter, og status generelt

$
0
0
Endelig har jeg kommet meg i hus i den nye leiligheten, vasket ut den gamle og levert nøkler til ny eier. Det har vært hektiske uker med pakking, organisering, fiksing, kasting, bortkjøring, bestilling av avfallstaxi, flying i butikker for å kjøpe passende gardinstenger, persienner, taklampe, se på annet inventar- mye på byttes ut for å passe, adresseendringer hit og dit, bestilling av postkasseskilt, dørskilt, reklamasjoner på smått og stort, avtale med rørlegger, elektriker, kjøkkenvifte/ventilasjonsmann, handyman, vatre vaskemaskin, Get internett/Tv, pengetransaksjoner,  skaffe billett til Robbie Williams-konsert etc etc.. Og mellom alt skal man gå på jobb, ha besøk av barna, gå på litterære arrangementer det ikke går an å gå glipp av (John Hart og Jan Boris Stene), gå på oppstartsmøte med Lilleby hagelag i det nye boligområdet, og i går gikk jeg på kino og så La La Land sammen med to tidligere kolleger. Det var D E I L I G.
Ikke rart det har har blitt minimalt med lesing i mars, for dere som lurer på hvor det blir av blogginnleggene og endring av Bokbilde og Jeg leser nå i margen til høyre..
OG- i mellomtiden har jeg rundet 500 000 visninger på denne bloggen!




Men altså, jeg har lest ferdig John Harts Ved Elven.  Den har jeg brukt særdeles lang tid på. Og hadde det ikke vært fordi den var så bra som den var, tviler jeg på at jeg hadde kommet meg gjennom en bok samt fått med meg handlingene i disse ukene. For dette var nydelig og fint å lese selv om jeg har greid å lese kun noen få sider hver kveld før jeg har sovnet.
Det er egentlig helt bemerkelsesverdig at jeg har greid å holde tråden, så trøtt og sliten som jeg har vært. Det må være forfatterens skrivestil som gjør der, som greier den bragden å  skrive en såpass engasjerende god bok hvor man ikke faller av lasset for et godt ord.
Den har heller ikke vært sånn pageturneraktig spennende som man ikke greier å legge fra seg. Hadde den vært det vet jeg ikke hvordan det har gått. Slike bøker, som jeg vet kan holde meg i ånde nesten til siste side er lest, må jeg holde meg unna når jeg vet jeg ikke har tid til å lese dem.
Det visste jeg egentlig ikke når det gjaldt Ved elven, men jeg var heldig. Den passet perfekt i denne fasen.

Jeg har lest Syndenes forlatelse og Det siste barnet tidligere, og de var annerledes, med mye høyere tempo. Det siste barnet husker jeg nesten ikke, jeg tror jeg må ha slukt den. Begge var utrolig gode og spennende bøker.  Ved elven er en mye roligere bok på en måte. Og annerledes både i fortellerstil og stemme, synsvinkel, komposisjon.

Forteller og hovedperson er Adam Chase. Fem år etter han ble frikjent for drap vender han tilbake til sin barndoms by. Folk tror fortsatt han er den skyldige og det er ikke enkelt for ham å gjenoppta kontakten med familien og gamle venner.  Da det blir funnet nye lik og det skjer stygge overfall, kastes mistanken igjen over på Adam.
Adam bestemmer seg for å finne ut av det, hvem står bak? Er det noen som vil sverte ham, eller hans familie? Faren hans eier en stor gård som mange vil påvirke ham til å selge i forbindelse med et stort businessprosjekt hvor det er mektige interesser bak. Store krefter er i sving.
Faren og Adam har et også et anstrengt forhold siden Adam ikke fikk den støtten av faren den gangen han ble dømt. som han ønsket. Tilliten er vanskelig å bygge opp igjen. Faren forsøker, han angrer, men er en mann som kommer til kort når det gjelder følelsesmessige ting.
Sentralt i historien er også politikvinne Robin, Adams tidligere kjæreste som følte seg sveket da Adam forlot småbyen, og Grace, en nær venn av familien, som var liten da Adam dro.

Ved elven er en spennende, på en rolig måte, utrolig velskrevet, poetisk til tider og interessant kriminalroman med særegne karakterer i et mørkt og dunkelt miljø.  Bildene er lett å se for seg, man er der, man blir godt kjent med karakterene, samspillet er meget godt skildret, jeg føler med Adam, faren, Grace, Robin, bror og søster, stemor og resten av persongalleriet som  er ganske stort. Men det blir aldri forvirrende, aldri rotete, aldri mer komplisert enn at du stoler på at trådene nøstes fint sammen til slutt. Og det synes jeg de gjør, selv om noe henger igjen som spørsmål. Men det kan jeg ikke røpe her uten å røpe for mye av hva som skjer.  Men slik kan det være noen ganger, man kan ikke få svar på alt.

Slutten/løsningen er, som baksideteksten antyder- overraskende og skremmende. Jeg trodde ganske lenge jeg visste hvem det kunne være, og jeg var kanskje ikke så langt unna, men det var mer intrikat enn som så. Og logisk, i grunn.

Jeg ser frem til å lese resten bøkene av Hart. Jeg har to igjen; Brødrene fra Iron House og Løgnenes konge. Jeg må spare dem litt, til påska kanskje. Løgnenes konge har jeg enda ikke, men den skal jeg skaffe meg. Nå er pocketutgavene (unntatt Syndenes forlatelse) på salg på Ark, så det er kanskje greit å slå til nå.

Her er min omtale av Syndenes forlatelse
Samt innlegg fra en fantastisk kveld med John Hart i Trondheim 13.mars

Forlaget om John Hart og wikipedia. Pluss Forfatternes hjemmeside



Meg og John Hart på Alma`s i Trondheim 13.03.17. 


Signert bok.  En av mine nye skatter.



Andre bloggere om Ved Elven:
Tine, IBokhylla, Solgunn, Beritsinbokblogg,

Anmeldelser:
Dagbladet


John Hart: Ved elven, 316 s
Font forlag 2011
Kilde: Kjøp


Speilenes bok av E.O.Chirovici

$
0
0
Sist helg fikk jeg lest ferdig en bok, og startet på en annen.
Speilenes bok av rumenske E.O.Chirovici var en veldig god og litt rolig krimgåte, en sånn som slentrende holder deg i ånde uten å gi deg åndenød.
Mye skyldes språket, men historien i seg selv er også interessant.


Jeg går kort og rett på sak og siterer forlagets omtale av boka:

Rumensk økonom og stjerneforfatter skaper bølger i internasjonal forlagsbransje
Litterær agent Peter Katz får et uferdig manus i posten. Det heter Speilenes bok og Katz syns det er lovende med en original ide og stemme. Forfatteren, Richard Flynn, har skrevet en memoir om sin tid som student ved Princeton på slutten av åttitallet. I den forteller han om forholdet han hadde til protegeen til den berømte professoren Joseph Wieder. Rett før jul i 1987 blir Wieder brutalt myrdet i sitt eget hjem. Mordet blir aldri oppklart. Nå, tjuefem år seinere har Katz mistanke om at Flynn bruker anledningen til i boks form å tilstå mordet eller å avsløre en morder.
Men manuset er ikke komplett, og da Katz oppsøker forfatteren kommer han akkurat for seint. Flynn er død av sykdom og kona hans har ingen anelse om hvor resten av manuset kan befinne seg. Men nå har Katz fått blod på tann, han leier en gravejournalist til å forsøke å finne ut hva som egentlig skjedde, nå skal det ble en true crime utgave av memoiren. Journalisten finner frem til politimannen som etterforsket saken. Roy Freeman gjorde en dårlig jobb for femogtjue år siden, det vet han, han var full og deprimert under hele etterforskningen, og nå har han akkurat fått vite at han er i ferd med å utvikle alzheimer. Dermed bestemmer Freeman seg for å komme til bunns i saken, før han blir for syk og når han begynner å stille spørsmål nærmer han seg raskt sannheten på en historie som har vært begravd i nær på en mannsalder, eller gjør han egentlig det?


Kriminalromanen fortelles i tre deler; Richard Flynns historie, journalistens historie og politimannens historie. 
Med dette grepet får vi forskjellige vinklinger og mulige sannheter, men det er veldig vanskelig å vite hva som er sant før til siste slutt.  Man kan ikke være helt sikker da heller, kanskje.. Her kan mange ha sine motiv.
Dette er en såkalt whodoneit-krim, men den er mye mer. Plottet kretser mye rundt hukommelse, kan man stole på den? Kan den manipuleres, eventuelt slettes? Og hva er det egentlig psykologiprofessor Wieder egentlig driver med? Og hva med Laura?

Som forfatteren sier:
Selv sier Chirovici at han kaller det en whydoneit, fordi han syns at etter 300 sider har leseren krav på å få vite mer enn hvem som har utført en forbrytelse, man skal vite hvorfor. Speilenes bok er en elegant og medrivende thriller om det vi forteller, det vi holder skjult og det vi vil gjøre hva som helst for at ikke skal komme til overflaten.

Absolutt anbefalingsverdig for den som liker en velskrevet kriminalhistorie uten masse blod, vold og gørr. Jeg nøt språket og historieoppbyggingen og koste meg med boka. Den minner meg mer om en klassisk kriminalhistorie og da jeg leste et sted at noen sammenlignet den med Friedrich Durrenmatt, nikket jeg gjenkjennende. Noe sånt, ja..
En liten juvel av en bok.
Denne kan du trygt ta med deg i påskesekken:) 

Andre bloggere:

Dagbladet mener at dette er 
«Whodunnit» av høy klasse."


Speilenes bok av E. O. Chirovici, 236 s
Cappelen Damm 2017
Kilde: Leseeksemplar 



Dødelige doser med kriminelle noveller av diverse forfattere (KRIM)

$
0
0
Forleden fikk jeg Liv Forlags nye samling med krimnoveller av diverse kjente forfattere og noen mindre kjente. Det er fjerde gangen Liv utgir disse samlingene hvor de gir ukjente forfattere og debutanter mulighet til å få noveller på trykk. Jeg koste meg med novellene i år som tidligere. Her er skummelt, spenning, ekkelt, grøss og gru om hverandre.


Det er vanskelig å plukke ut noen spesielle noveller, og jeg ønsker heller ikke å referere handlingen fra alle 16, da det fort blir kjedelig.
Det jeg kan si er at flere av mine favorittforfattere er representert her, som Jan Mehlum (med den finurligste novellen), Roar Ræstad, Anne B . Ragde, Jørgen Jæger, Jørgen Brekke, Frode Eie Larsen, samt flere andre som jeg setter stor pris på; som Monika Yndestad og Lene Lauritsen Kjølner. Jeg har også fått stiftet bekjentskap med noveller av Marit Reiersgård, Gard Sveen og Geir Tangen, som jeg ikke har lest bøkene til tidligere.
Her er også debutanter og for meg ukjente som Christoffer Lamøy ( med den spesielle og godt snekret novellen Den sanne historien om Agnar Blåfjell) , Rune Kjær, Bjørn Ivar Lund, Lars Martin Håvardstun og Marthe Sanne.

Liv forlag har hvert år som de har utgitt påskekrimnoveller utlyst en krimnovellekonkurranse hvor noen har fått bli med i boka. Er veldig artig konsept, synes jeg. Det må jo være stas å få komme i de samme permer som mange av våre store krimforfattere.

Men nok om det.

Her er det mange bra kriminelle noveller med snerten vri. Flere av dem er ganske ekle og ganske grøssende.  Kun en måtte jeg bla fort gjennom, fordi den besto av ekle scener fra patologen, sånt som jeg hater å lese om. Men ellers koste jeg meg med dem . 

Hvis jeg skal fremheve noen, så rer det Jan Mehlums siste novelle i boka, hvor vi møter Svend Foyn igjen.. Han får seg en Spaniatur på jakt etter løsning på et forsviningsmysterium, et drap som en elsker av den savnedes kone  har blitt siktet for. Dette er en glitrende novelle, med spenning, snert og en finurlig utgang.  
Tematikken er både sjalusi, trekantforhold, hevn, penger med mer. 

Dødelig dose er en samling av små drops som bør leses over flere dager. Jeg leste 2-4 i slengen. Anbefales som lett påskekrim som kan leses litt nå og da.


Mer om Dødelig dose her

Gard Sveen, m.fl: Dødelig dose, 221 s
Liv forlag 2017
Kilde: Leseeksemplar




Oppsummering mars 2017

$
0
0
Mars har gått i hurtigtogfart. De som har fulgt meg her og der vet at  flytting har tatt mye tid samt at det har vært en travel jobbperiode. Derfor har det ikke vært så mye tid og overskudd til å lese. Hodet må være med. Når kvelden har kommet har det blitt lett sløving foran TV, et kapittel lest på senga og så har vi bikket inn i søvnens landskap. 6 bøker, men også noen litterære arrangement har det blitt. Noe må man jo bare ta seg tid til. Som John Hart for eksempel, Tomas Espedal og Jan Boris Stene. Demian Vitanza som skrev Dette livet eller det neste, en fabelaktig bra bok. Her kommer en kjapp oppsummering:


Tomas Espedal, Henning Bergsvåg i samtale med Trond Åm, leder i litteraturhuset i Trondheim. (foto: Anita Ness) Et av fire litterære arrangementer jeg deltok på i mars.


Oppsummering:
Bøker lest:
1. Tredje person entall av Vigdis Hjorth: lånt på bib, Marokko, Montenegro, Serbia, Kypros, Egypt, 426 s
2. Ved elven av John Hart: krim/spenning, USA, kjøpt, 316 s
3. Speilenes bok av E.O. Chirovici : krim, USA, leseeksemplar, 236 s
4. Dødelig dose av div.forfattere: krim, noveller, norsk2017, leseeks, 221 s
5. Tida søv aleine av Hans Anton Grønskag: dikt, lånt på bib, 83 s
6. Sorgensoveralt av Valerie Rouzeau: dikt, lånt på bib,  89 s

SUM: 6 bøker lest

3 krim, derav 1 novellesamling, 2 diktsamlinger og 1 vanlig roman i forbindelse med samlesing av Vigdis Hjorths kortlistenominasjon (Bokbloggerprisen)

3 lånt på bib, 1 kjøpt, 2 leseeksemplarer, 1 norsk2017
0 fra hylla, 0 1001-bok

Land besøkt:
Marokko, Montenegro, Serbia, Kypros, Egypt (Vigdis er stadig på farten)
USA (2)

Om diktene:
Jeg har ikke rukket å blogge om diktene, så her kommer en kjapp anbefaling.
Hans Anton Grønskag er fra Frøya og har skrevet både dikt, skuespill og en del andre tekster. Han skriver aldeles nydelig. Jeg har en tekstbok av ham fra før, med sanger; Det e lysast der lyset kjem frå, samt at jeg har deltatt i Titranspelet som amatørskuespiller, et stykke han har skrevet. Tida søv aleine tar for seg livet på kysten, på ei øy. Det er vart, vakkert, vemodig. Den lille diktsamlingen er utgitt på Bokvennen forlag. Anbefales!

Valerie Roezeau er en fransk poet. Sorgensoveralt er ei bok om sorgen over å miste en far. Skrevet følsomt, i et originalt språk, nå og da som et barn, - finner man flyten og rytmen er ikke boka vanskelig å lese selv om ordstillingen kan virke rar. Ei interessant bok. Elisabeth ble helt betatt av denne samlingen og det var det som fristet meg til å plukke den med meg fra biblioteket. Utgitt på Solum forlag.
Anbefales også!



Litterære arrangement:
*Lansering av Jan Boris Stenes andrebok I Djevelens klør
*John Hart på Alma`s litterært måltid
*Tomas Espedal og Henning Espevåg på Hovedbiblioteket/Litteraturhuset i Trondheim (ikke blogget om, men det var fornøyelig om kunsten, bøkene, poesien, reiser, skrivekollektiv, virkelighetslitteraturdebatten, skriving, kjærligheten, livet, flyskrekk. De kom med hurtigruta fra Bergen. Det ble vel mye fliring og vin der kan jeg tenke meg)
*Demian Vitanza og Peder Kjøs på Litteraturhuset/Folkebiblioteket 1.mars. (ikke blogget om, men det var virkelig interessant. Boka leste jeg tidligere i år. Han snakket en del om forholdet fiction/fakta i boka, uten å røpe for mye, noe Tariq la som et premiss for at det skulle bli bok)





Erlend, meg og John Hart. På Almas. Prat og signering etter mat og samtale.




Demian Vitanza og psykolog Peder Kjøs i Rådhussalen på Trondheim folkebibliotek. (foto: Anita Ness)


I mars har det også kommet mange nye bøker i hus. Både leseeksemplarer fra forlag og nyinnkjøpte via Mammutsalget. Det ble visst 3 biografier, 3 andre sakprosabøker (Kongo, India, Tsjernobyl) , 2 grønne kokebøker, 2 av Knausgårds siste serie ( Om vinteren, om høsten) pluss tre andre som jeg kjøpte i samme slengen.  ( oops, say no more)
Må jo ha noe nytt i hyllene i den nye leiliigheten. ;) Men det er jo synd for mange av de gamle bøkene som er forvist til esker i kjelleren, enn så lenge.



To av mange nye bøker i mars. Virgina Woolf-biografien kjøpte jeg på Haugen Bok sammen med en bio om Olav Duun. Begge døde for gamle eller for unge mtp på biosirkelen, men de skal leses før eller senere okkesom.
Krimnovellene har jeg kost meg med de siste dagene. Perfekt når man har lite lesetid.


Kino:
La La Land (ikke bokrelatert, men lell. God film, underholdende)

Må april bli en bedre lesemåned. Det er en tid for alt. Påskeferie, noen fridager, krimmen ligger i kø. Det gjør andre bøker også.

Jeg har startet på I djevelens klør av Jan Boris Stene og Oneiron av finske Linda Lindstedt (nominert til Nordisk råds pris). Og jeg har 100 sider igjen av Bøddel fra mars-samlesing.

I tillegg ligger de siste av Frode Granhus, Frode Eie Larsen, Jo Nesbø, Yrsa Sigurdardottir, Mats Kallentoft, Jussi Adler-Olsen, Jesper Stein, Eirik Husby Sæher, Lars Lenth og enda en John Hart-bok og venter på meg. Pluss mange andre. Han Kang, Erpenbeck. pluss pluss. Tror det er mer enn ambisiøst nok for påske og april dette.:)  Og biosirkelboka, som jeg enda ikke aner hvilken det blir. Må ta meg en tur på biblioteket over helga, finne en bok som matcher kategorien Unge døde (under 30) eller mett av dage (over 70). Håper jeg finner en ung artist, Amy, Janis, Jimi Eller Kurt,  dem var det noen av, de som døde da de var 27. Og så har vi samlesinga da, diktene til Cathrine Blåvinge, um sakne springe blome..




 Noen av bøkene som kom i hus i mars..Fra Mammutsalget.



 og nytt fra forlag, påskekrim.



Jeg håper april gir oss mye sol og godt vær så vi kan se frem til fine lesestunder på terrassen og turer i marka og ved Ladestien. Utsikt fra terrassen min.


Jeg ønsker dere alle en riktig fin april:)

Bøddel av Torgrim Sørnes - samlesing BokBloggerPrisen mars

$
0
0
I mars samleste bokbloggere sakposaboka Bøddel av Torgrim Sørnes. Den kom på kortlista til Bokbloggerprisen, og det betyr at mange bokbloggere har likt den godt. Boka handler om skarpretter Mathias Fliegrenrings liv og tragiske skjebne, og saker han måtte jobbe med.
Boka fenget ikke meg noe særlig.  Jeg synes den var tung å komme gjennom, av flere grunner, selv om jeg også synes den var interessant og lærerik.



Mathias Fliegenring (1685-1729) var skarpretter i Trondheim og omegn en del år på slutten av sitt liv.
Han kom sørfra, og flyttet til Trondheim med sin andre kone og barn da han fikk arbeid der.
Den 16.august 1728 drepte han sitt eget barn med en brødkniv. Malena Kristine ble to og et halvt år.
Hva førte til denne grusomme forbrytelsen?

Hvem blir ikke nysgjerrig på det.
Boka tar for seg Mathias og familiens liv og strev, men like mye handler den om alle menneskene som ble dømt til henging, halshugging, pisking, bli satt i gapestokk til spott og spe, kjeppjaget fra byen  og annen korporlig avstraffelse for datidens forbrytelser, som å få barn utenfor ekteskap, ta livet av barnet sitt (som mange gjorde når de kom i uløkka), ha seg med familemedlemmer, dyr, tyveri med mer.
Mathias reiste land og strand rundt for å fullbyrde dommene, og fikk svært dårlig betalt. Han klagde flere ganger til myndighetene, men ble ikke hørt. Dette tærte på ham stadig mer og mer og etterhvert gikk det over til psykisk sykdom.  Han ble paranoid og trodde presten snakket om ham i prekenene og trodde han ble overvåket med mer.
Den dagen han drepte sin datter var tragedien komplett. Han kunne ikke huske at han hadde gjort det, og rettsaken varte lenge. Dommerne greide ikke å bli enige om han var sinnsyk og utilregnelig eller en kynisk og farlig morder.
Han ble satt i varetekt og fikk skjørbuk og døde før saken var ferdig behandlet.
Kona og de tre andre barna måtte reise fra Trondheim, med lite penger å klare seg med.

Det er jo en tragisk historie dette, og den berørte meg jo, men likevel ble boka i sin helhet for langtekkelig med mye oppramsing av historiske fakta tall og navn. Hendelsene folk ble dømt for gikk over i hverandre, og det var mye grusomhet både i hva de gjorde og hvordan de ble straffet.
Måten kvinner drepte sine barn på i fortvilelse, måten de ble presset til å tilstå at de hadde vært gravide og gjorde det de gjorde, er fæl lesing. Det er også skildringen av brenning, merking og henrettelsesmetodene.
Boka hadde nok blitt bedre uten så mye oppramsing.
Jeg slet med å komme meg igjennom den, men sitter igjen med inntrykk jeg ikke så lett glemmer allikevel.

Vil du lese hva andre bokbloggere synes om Bøddel kan du ta enn titt på denne samlesiden


Torgrim Sørnes: Bøddel, 246 s
Vigmostad og Bjørke 2016
Kilde: Lånt på biblioteket



I Djevelens klør av Jan Boris Stene. Klassisk retrokrim som passer fint til påske!

$
0
0
Trondheimslegen og forfatteren Jan Boris Stene er ute med sin andre krim om radarparet Dr. Wilberg og etterforsker Falkener. Denne gangen er åstedet lagt til gamle Fjeldsæter turisthotell og sanatorium i Bymarka i Trondheim. Atmosfæren er skummel nok med en gammel "Frue" som spøker i gangene, noen blir drept, kaos og uro blant gjestene oppstår naturlig nok, men så veldig spennende blir det nok aldri.



Fra forlagets omtale:
Doktor Wilberg reiser påsken 1917 til Fjeldsæter Turisthotel i Bymarka i Trondheim for å samle krefter. Fra første stund råder en uhyggelig stemning blant personalet og gjestene; en kappekledt skikkelse herjer i det tidligere sanatoriet. Det varer ikke lenge før Wilberg blir nødt til å tilkalle sin venn, gentlemansdetektiven Astor Falkener. Like etter at Falkener har ankommet, finner de hotelldirektøren skutt på sitt kontor. Mange hadde motiv for å ta livet av direktøren, men hvordan greide morderen å unnslippe? Døren til kontoret er låst fra innsiden. En umulighet. Hvis det da ikke er selveste gjenferdet på Fjeldsæter som står bak 

Jeg likte Nådegiveren;  Stenes første bok, godt. Det er veldig gøy at det har kommet nye skudd på krimforfatterstammen i Trondheim. Byen vår har svært mye historie å øse av. Det gjør også Stene. Hans forrige bok dreide seg om et mord utenfor Vår Frues kirke i sentrum. Denne gang har hans helter forflyttet seg til Bymarka der det skjer fæle drap. Gamle Fjeldsæter hotell og sanatorium var herskapelig i sin tid  (på slutten av 1800-tallet til 1917) men det brant dessverre ned i 1917 og ble aldri bygd opp igjen. Kurstedet ble flyttet til en bygning lenger ned, annekset, kalt Sporten. 

Hvem er Djevelen i denne boka? Det kan jeg ikke røpe, for det får man først vite når alle steiner er snudd. Wilberg og Falkener har virkelig sitt svare strev med å finne ut av motiv og mistenkelige i denne saken. Flere kan ha hatt motiv for å knerte direktøren. 
Her finnes mulige elskerinner, hevngjerrige partnere, arbeidsfolk og slektninger. Sjalusi, hevn, penger. Motivet kan være så mangt.

Stene skriver i et tidsriktig gammelmodig språk, noe jeg liker. Man hensettes til den tiden dette skal ha skjedd. Atmosfæren kjennes på kroppen, bildene er lett å leve seg inn i. Det er påske på Fjeldsæter, og været kan være så som så i Trondheim på denne tiden. Vind, snø, sol, regn om hverandre. Reinsdyr på sleder. Trær som vaier i vinden. Spor i snøen. Mørkt om natten, kanskje dukker månen frem.  Merkelige lyder. Idyll som brytes ved at det skjer et mystisk dødsfall.
Ingrediensene er tilstede. Likevel blir det aldri så veldig spennende. Nå er vel dette mer en sakte krim i lukket mysterium-tradisjonen som man ikke kan forvente det høye tempoet av. Likevel ønsker jeg meg litt mer intensitet, litt mer spenning neste gang. Jeg har tro på denne serien og det kan jo bare bli bedre og bedre.  

Mitt blogginnlegg om Nådegiveren



Jan Boris Stene leser fra I Djevelens klør under lanseringen. (foto: Anita Ness)

Jan Boris Stene: I djevelens klør, 278 s
Vigmostad og Bjørke 2017
Kilde: Leseeksemplar



Menn som hater ulver av Lars Lenth. Frisk, fornøyelig og spennende krim om ulvestriden.

$
0
0
Lars Lenth har skrevet flere bøker, derav flere kritikerroste og bestselgende romaner som Den norske pasienten og Brødrene Vega. Jeg leste Brødrene Vega (en forrykende vill thriller om oppdrettsnæringen) i 2015, og så frem til en ny bok av forfatteren. Det ble et gledelig gjensyn med den slitne advokaten Leo Vangen og hans venn; utskuddet Rino Gulliksen. I Menn som hater ulver er det ulvestriden i Østerdalen og menneskene som står midt i den som får gjennomgå.


Vi befinner oss i Elverumdistriktet, og Leo Vangen tar inn på Hotell Scandic Elgstua. Alle som har kjørt riksveien fra Oslo til Trondheim og lenger nord gjennom Østerdalen kjenner Elgstua. Hvem har ikke stoppet her for bensinfylling, en burger, en rast.

Leo har fått nyss om at Rino Gulliksen har involvert seg på ulveforkjempernes side, og når en asiatisk kvinne blir funnet drept, angivelig av ulv, den første siden år 1800, får ulvemotstanderne blod på tann, noe som får frontene til å ruste seg til kamp.

Alle i bygda engasjerer seg, mange blir redde. Lensmann Tomteberget ber folk holde seg inne og unna skogen. Det gis jakttillatelse og en overivrig gjeng gleder seg stort til å jakte på ulver.  Blant dem er den sårbare og vinglete varaordfører Hennum (som blir herset med av ordfører Kojedal), den kaldblodige skarpskytteren Svendsbråten og noen til.
I bygda er det også et forskerteam bestående av den unge Emma og den eldre professoren Gilbert, assistert av Balder fra Elverum.

Leo går på beroligende medisiner og tar sine (for store) doser med både piller og mindfullnessøvelser med videoer fra youtube. Han har problemer med sin tyveårige datter som er alvorlig syk av depresjon og spisevegring. Han har også et stort hjerte for Rino, som en gang reddet hans liv. Etter kampene i Vega ble Rino angivelig drept i et attentat mot et oppdrettsanlegg, men i virkeligheten ikke, så han har gått under jorda og er truende til hva som helst når han går inn for det. Og det gjør han i ulvesakens tjeneste. For Rino er ulven viktig og da han oppdager at noen også gjør alt for å kvitte seg med ulver tar han saken i sine egne hender.  Rino bor i telt i skogen, drikker fleinsoppte, jakter sin egen mat, går med sydvest og shorts og lukter ikke akkurat nyvasket.

For å ikke utbrodere for mye av handlingen, stopper jeg her, og konkluderer med at det også denne gangen blir en ellevill historie med mange merkelige karakterer, spark hit og dit, rasistiske og ensidige bygdefolk (hvordan vil Elverumsingene reagere på denne fremstillingen, tenkte jeg mens jeg leste), en gammel hippie som dyrker sin egen marihuana og kun vil ha fred, en tidsvis tafatt lensmann, en partisk betjent og en knippe kyniske folk i maktposisjoner. Men også de seriøse kommer til orde, via Rovforsk sin Balder. Ulven er ikke farlig for mennesker. osv..

Menn som hater ulver er utrolig velskrevet, harselerende så det holder, fornøyelig, spennende. Skildringer av karakterer og miljø er særdeles levende. Fra meg er det tommel opp!

Anbefales absolutt!

Mitt innlegg om Brødrene Vega  Boka ble nominert til Brageprisen i 2016.

Lars Lenth snakker om boka og ulvekonflikten, menneske vs natur her i et intervju med BOK365 og et intervju i NRK her

Anmeldelse i Dagbladet (betalingsmur) og Aftenposten
DN (+) (betalingsmur) også anmeldt i Bok365



foto: free pics of wolves



Lars Lenth: Menn som hater ulver, 298 s
Kagge forlag 2017
Kilde: Leseeksemplar






Svarthuset av Peter May. Kvalitetskrim på det beste!

$
0
0
Jeg husker jeg leste for et par år siden at noen svenske bloggere var så førtjust over Lewis-trilogien til Peter May. Jeg har selv vært på Isle of Lewis i Ytre Hebridene, noe som gjorde meg ekstra interessert. Jeg har gode minner derfra, fra en to ukers rundreise i England, Irland og Skotland. Turen til Lewis var et av høydepunktene. Vi tok ferga fra Ullapool utover i strålende sol, tre timer etter gikk vi i land i Stornoway. Det var mørkt, stjerneklart, månelys som tittet frem nå og da, og vi benyttet anledningen og tok en kjøretur ut til Callanish, de stående steinene, formet som et keltisk kors. En hilsen fra fortiden, mystiske minner som de britiske øyene har så mye av. Også her på den ytterste ø i Skottland.
Men over til Svarthuset. I Peter Mays bok skildres mye mørkere krefter og været på sitt mest ubarmhjertige.



Etterforsker Fin Macloud reiste fra Lewis for å studere i Galway. Senere ble han politietterforsker i Edinburgh. Han blir sendt til Lewis for å etterforske et drap som kan ha forbindelse med en grsuom sak som er begått på fastlandet. Mordutredningen han skal bistå i, bringer Fin tilbake til vanskelige minner i fortiden. Han møter steder og personer han har flyktet fra, blant annet An Sgeir, en klippeøy med stor bestand av havsuler, hvor Lewis sine ungdommer får sin manndomsprøve ved å delta i den årlige gugajakten.

Den drepte viser seg å være en fra barndomskretsen, og minnene strømmer på mens han møter folk som han vokste opp sammen med. Selv vokste Fin opp sammen med en tante, etter at foreldrene døde i en ulykke. Sentralt i historien er også Marsaili, jenta som forelsket seg i Fin allerede på barneskolen, samt han beste venn fra oppveksten; Artair. Faren til Artair lærte Fin engelsk, fordi Fin bare kunne gælisk da han begynte på skolen. På skolen den gangen måtte de snakke engelsk.

Foruten å være en spennende drapsgåte, så er Svarthuset like mye en oppveksthistorie om Fin og de andre barna, spesielt guttene på den hardføre øya i Atlanterhavet. Svarthuset går mye dypere enn en gjennomsnitts krim, er nydelig skrevet. Jeg ble skikkelig berørt av boka, av flere personers historier om hvordan livet deres utviklet seg.
Svarthuset er en slik bok som hever seg over det meste man har lest, en ren nytelse. Dette er ikke en pageturner som man må lese fortest mulig. Likevel har den et godt driv, men jeg merket at pulsen mens jeg leste var roligere, og det gjør absolutt ingenting.

Miljøskildringene er også fantastiske. Her blir man virkelig med ut i hardt vær på sjøen, man klatrer  klipper, man får vondt av havsulene som må drepes, man kjører rundt i det magiske landskapet til ensomme utposter, eller går seg en tur på en pub i Stornoway.

Jeg tenkte flere ganger at denne serien må bare filmes. Den er som skapt for det. Bildene jeg får opp minner meg også om TV-serien Shetland, basert på Ann Cleeves bøker.  Jeg har ikke lest Cleeves bøker, men sett to sesonger av serien som også er knallbra.
Det er nok ikke tilfeldig at den følelsen kommer opp, siden Peter May faktisk har skrevet en del for britisk TV.

Påskebønn fra meg: Lag film, lag serie av denne boka og de to neste som jeg virkelig håper kommer på norsk om ikke alt for lenge! Og Iain Morrison må lage musikken.

Peter May på wiki
Født i Glasgow i 1951, nå bosatt i Frankrike.
The Black House vant The Barry Award for årets beste krim i USA.
Boka er opprinnelig fra 2011. (hvorfor er den ikke oversatt til norsk før nå?)

Mays hjemmeside

Anmeldelser:
Svarthuset fikk terningkast 6 i Adresseavisen tidligere i år.
Det fikk den også i Dagbladet, som mener det er en unnlatelsessynd at serien ikke har kommet på norsk før nå. Kred til forlaget Goliat som må ha god teft. Anmelder mener også at May godt kunne ha skrevet en god roman som ikke er krim også, for her er stil, språk og tema så bra det godt kunne ha klart seg uten et krim-plott.

Bloggere (kun svenske sålangt, og sikkert fra andre land også):
Johannas deckarhjørna
Kulturbloggen
Bokstunder
m.flere på googel


Foto: Vincent Loison


Peter May: Svarthuset, 362s
Goliat Forlag 2017
Kilde:Leseeksemplar





Iain Morrison er fra Lewis. Han har spilt inn flere nydelige album. Jeg hørte ham første gang på kafeen ved Callanish og bare måtte kjøpe med meg CD hjem. Den har vært mye spilt. Stemningsfullt.



Callanish på Isle of Lewis. Free pics. ( finner ikke mine egne derfra, de ligger på en gammel maskin)




Forliset av Frode Granhus. Holder fortsatt koken!

$
0
0
Frode Granhus er ute med sin 7. kriminalroman fra Lofoten og Bodøområdet. Jeg har lest fem av dem som alle er med etterforsker Rino Carlsen. Forliset er en kald uhyggelig historie på flere måter. Ikke heseblesende, kanskje noe mer neddempet enn flere av de andre, men uansett med et godt driv. Absolutt en god påskekrim som jeg koste meg meg.


Rino får en ekkel sak i fanget som han må tilbake i tid for å finne ut av.  En fotograf oppdager en tønne i isen utenfor en øde bukt i Reineområdet.  I tønnen befinner det seg et lik. Det viser seg at liket  har tilknytning til et forlis som skjedde for noen år siden.
Rinos etterforsking fører ham også til en etterverninstitusjon for unge rusmisbrukere som ligger på en øde øy utenfor bukta hvor tønna ble funnet.

Rino må gå mange runder med kapteinen på skuta som forliste, samt folk som kjente mannskapet, en døde på en grusom måte da han prøvde å komme i land, en annen døde av skader noen år etter. Tredjemann ble funnet i tønna og er utvilsomt tatt av dage. Kun kapteinen er igjen av de fire.
Også ungdommene på etterverninstitusjonen kan ha sett noe.

Forliset er av godt Granhusmerke, lett å lese, en del å holde styr på. Skildringer av natur og vær er gode som alltid, man føler man er der, kjenner den bitende kulden og de kraftige stormene.  Rinos privatliv er mer neddempet denne gang. Vi får se lite til Guro, men Rinos sønn Joakim har trøbbel, noe han også må ta tak i.  En god påskekrim.  Anbefales!

Les gjerne de andre innleggene mine om bøkene om Rino Carlsen:
Kistemakeren
Djevelanger
Stormen
Malstrømmen

Andre bloggere om Forliset:
BeritBok, Tine

VGs anmeldelse

Foto: Anita Ness


Frode Granhus: Forliset, 314 s
Vigmostad og Bjørke 2017
Kilde: Leseeksemplar


Det blå barnet av Eirik Husby Sæther. Interessant nytt kriminelt bekjentskap.

$
0
0
Eirik Husby Sæther er en av de unge nye krimstemmene som har kommet på banen de siste årene, uten at jeg har fått lest noe av ham før nå. Jeg la merke til Lobotomisten og Heksedoktoren da de kom, men jeg hørte folk sa de var så fæle at jeg valgte å stå over. De to siste bøkene hans derimot skal være noe annerledes. Jeg har nå lest Det blå barnet, en historie fra det gamle og nye Oslo med etterforsker Mikael Wulff.


Mikaels mor er lagt inn på sykehjem med Alzheimer. Den utakknemlige oppgaven med å legge henne inn har Mikael og fetteren William fått. William er som en bror for Mikael, og han har slitt mye med rusmisbruk, men prøver å holde seg nykter og å få livet på rett kjøl. Ikke lett med gjeld her og der, og gamle spøkelser som presser seg frem

I senga til mora blir Mikael gjort oppmerksom på en flekk blod på puta. Den stammer fra den forrige pasienten. Mora snakker stadig om det blå barnet, noe som de ikke får mening i, mens hun er svært opptatt av det.

Mikael og William snakker en del om sin slektshistorie og hvor lite de egentlig vet. De funderer også på om deres problemer kan ha med forfedrene å gjøre. De vet at farfaren Sebastian Wulff drakk mye. Og at det er andre ting i deres historie som de burde ha visst mer om. Mikael tenker at det er viktig å få snakket med mora før hun forsvinner helt for dem. Hun er den eneste gjenlevende, som de vet,  i nær slekt.

Mikael finner ut at det er begått et drap på sykehjemmet. Han sjekket likkjelleren på Ullevål sykehus hvor den forrige pasienten fortsatt ligger.

Parallelt med nåtidshistorien om drapsgåten, moren som holder på å forsvinne, Williams problemer og Mikaels forhold til gravide Katrine, blir vi kjent med Leonara, datteren Frøydis og barnebarnet Bodil (som er Mikaels mor). Leonara jobbet på en tekstilfabrikk ved Akerselva tidlig 1900-tall. Hun fikk datteren Frøydis.  Vi følger slekta fremover gjennom dramatiske hendelser på fabrikken, på privaten, og blir vitne til stygg sjalusi, fattigdom og elendighet, grov barnemishandling, drukkenskap med mer.

Det tok litt tid før jeg ble engasjert i historien, men når jeg fikk taket på historien fra Akerselva, fabrikken, Frøydis og Bodil, ble jeg desto mer interessert. Den berørte meg. Nåtidshistorien og krimgåten kom litt i bakleksa, selv om den også var interessant, men det var en del tråder å holde styr på der. Oppklaringen er logisk og god, og helt forferdelig.


Historien om Bodil, Frøydis og Sebastian sitter i meg enda.

Det blå barnet er absolutt verdt å lese. Om ikke annet for den gripende historien om Mikael og Williams forfedre/mødre.

Andre bloggere:
My Criminal Mind, Den kriminelle bokverdenen, Åslaug/Min bok og maleblogg

Om Eirik Husby Sæther: født 1984, politietterforsker på Oslo politikammer. Har skrevet Lobotomisten og Heksedoktoren utgitt på Juritzen forlag, Judaskysset  på Gyldendal og Det blå barnet på Cappelen Damm. mer på wiki


Foto: Forlagsliv


Eirik Husby Sæther: Det blå barnet, 253 s
Cappelen Damm 2017
Kilde: Leseeksemplar





Selfies av Jussi Adler-Olsen. Over alle støvleskaft!

$
0
0
Det er en begivenhet når Jussi kommer med en ny Avdeling Q-bok. Selfies er den syvende i rekken om Carl, Assad og Rose, og resten av gjengen i Politigården i København. Jeg har likt alle bøkene veldig godt, men nå synes jeg det ble vel mye på en gang, og jeg greier ikke å ta boka helt seriøst. Selfies er mer morsom, nesten litt latterlig, enn krimspennende. Selv om den ikke er dårlig per se.


I Selfies sliter Avdeling Q med trusler om nedskjæringer og dras inn i en intern maktkamp. De tar tak i en gammel sak som viser seg å ha forbindelse med en aktuell sak på kammerset. I tillegg er Rose sykmeldt på grunn av alvorlige psykiske problemer, og en dag blir hun bare borte. Carl, Assad og Gordon bryr seg veldig om Rose og bruker mye av sin tid på å finne henne og hjelpe henne.Det viser seg at Rose bærer på mørke hemmeligheter.

Sentralt i nåtidshistorien møter vi de unge selvopptatte jentene Michelle, Denise og Jazmine. De er kyniske, frekke, opptatt av utseendet og utnytter sosialtjenesten etter beste evne. De er ikke interessert i å jobbe, kun heve sosialhjelp. De er bortskjemte og oppdratt til arbeidsudyktighet, ifølge saksebehandleren. Deres saksbehandler Anne-Line er møkka lei jobben og spesielt disse jentene og deres like, og får en dag nok. Hun har fått kreftdiagnose og revurderer livet sitt og tiden hun har igjen, og bestemmer seg for å rydde disse skapningene av veien. De er byller på samfunnets nese, og utøy som bør utryddes. Hun mener hun gjør samfunnet en tjeneste med å få dem bort. Kynisk og kaldt legger hun en plan som hun setter ut i livet.

Jentene på sin side driver med diverse kriminalitet, prostituerer seg, begår et ran, omgir seg med våpen og rivaliserer med en annen jentegjeng.  Mottoet er: Leve og nyte, ikke yte.
Den ene jenta er barnebarn av en nazist som har gjemt gamle nazieffekter og våpen, noe jenta brifer med. Jentas mormor er også funnet drept.

Her er mye å ta tak i, og sammenhenger dukker opp etterhvert som Carl & co begynner å nøste.

Det er mye bitterhet i denne boka, språket preges av sarkasmer og et nedlatende menneskesyn.  Folka på Politigården vil ikke hverandre så mye vel. De kaster mye dritt om og til hverandre og kommunikasjonen er ikke preget av vennlighet. Det er den heller ikke blant jentene eller hos saksbehandler Anne-Line. Alt i alt; en dyster stemning råder.

Jeg kan ikke huske at de andre bøkene til Jussi var så negativt og sarkastisk ladet? Eller er det bare meg for tiden, som reagerer annerledes. Jeg har likt stilen, humoren og det friske språket tidligere, men her synes jeg det ble for mye av det gode/onde.  Til tider havner det over i parodien. Det er humor her også, i høyeste grad, det er en del å le av, men som kriminalroman ble det bare for mye.
Selv om jeg synes det var morsomt å følge saksbehandlerens iherdige kamp for å ta knekken på verstingklientene sine, greide jeg ikke å ta det særlig seriøst. Kanskje nettopp derfor ble det morsomt? Det ble ville bilder i mitt hode der den middelaldrende sinte og frustrerte saksbehandleren feier over folk med en stjålet bil og var høystemt av eufori etterpå. (Jeg har selv vært saksbehandler på sosialkontor (før NAV-reformen) så det var da noe å identifisere seg med her, selv om slike tanker/planer aldri dukket opp i mitt hode, bare for å ha sagt det)
Hvilken saksbehandler i sosialtjenesten går til det skritt å utrydde sine klienter en etter en med de utspekulerte drapsmetodene som Anne-Line brukte? I det hele tatt tenke på å drepe sine klienter? At man kan bli kynisk, kald og lei tror jeg, vet jeg, fordi det kan utbrenthet føre til, men derfra... nei.  At man kan bli lei klienter som snor seg i systemet, kan man også forstå, men at det er det største problemet for en saksbehandler, tviler jeg på.

Også Roses tilstand er temmelig far out, og Jussi setter henne i lite flatterende situasjoner.  Men stakkars, hun har det virkelig ille i sin psykotiske tilstand. Jeg håper vi får møte henne friskere i neste bok. Og Gordon da, han synes jeg sannelig meg synd på, så vondt han hadde det av ting som kom opp når det gjaldt Rose.

Assad har også skjerpet seg veldig når det gjelder språket. Jeg savnet det gamle kamelspråket ganske lenge, men så dukket det opp noen drypp. Assads gebrokne dansk er en stor del av sjarmen til denne karakteren.

Jeg synes også boka var i lengste laget, til tider langdryg, og tenker at den med fordel kunne vært strammet inn. For meg ble ikke dette den en høydare blant Jussis Avdeling Q-bøker, men man må sikkert tåle en liten nedtur i blant. Btw- så synes jeg ikke boka var dårlig, men jeg er nok mer kritisk til denne enn de andre.

Andre som har blogget om Selfies:
Tine
BokBloggBerit
Bjørnebok
Bokbloggeir
Borntobeareader
Heartart
Reading-Randi


Andre bøker av Jussi jeg har blogget om:
Den grenseløse
Marco-effekten
Journal64
Flaskepost fra P
Fasandreperne
Kvinnen i buret


Jussi Adler-Olsen: Selfies, 527 s
Aschehoug 2017
Kilde: Leseeksemplar









Avgrunnsblikk av Jørgen Brekke. Helstøpt ny krim om Odd Singsaker.

$
0
0
I dag er det Verdens bokdag, og jeg vier den til bøkenes verden. Jeg har lest ferdig en bok, og skal blogge om den, samt Brekkes siste krim om Odd Singsaker, som jeg har vært så heldig å motta et forhåndseksemplar av. Avgrunnsblikk leste jeg ferdig i går. Jørgen Brekke er en av de krimforfatterne her til lands jeg setter aller størst pris på. Han svikter ikke denne gangen heller.




I Avgrunnsblikk vandrer vi frem og tilbake mellom Trondheim i 1997 og 2009 og Femundsmarka i 2016, pluss litt til. I 1997 forgifter en liten jente sin alkoholiserte og grusomme far med sovepiller i deres hjem på Møllenberg. Ingen mistenker at dette er et drap. Sine hemmeligheter deler jenta med Skyggenes bok, sin dagbok.

I bokas nåtid drar Odd Singsaker og fruen Felicia Stone på en etterlengtet hyttetur til Femundsmarka. Der henger det lik i taket. Freden varte ikke lenge, den rakk ikke å begynne. På grunn av at det er sent og mørkt og de ikke har mobildekning, må de overnatte i hytta. Singsaker kjenner også igjen liket som enken i en tidligere drapssak.

1 2009 befinner vi oss blant studenter fra NTNU Dragvoll. Den unge studenten og wiccautøveren Fredrikke Nilsen våkner i en villa på Singsaker med en kniv i hånden og blod overalt. På soverommet ligger hennes veileder, professor Bjørn Savage drept. Fredrikke husker absolutt ingenting. Hun blir vareteksfengslet, men slipper fri etter en stund. Begge hadde spor av både alkohol og det tunge medikamentet Rohypnol i blodet.

Fredrikke er venninne med Vera, som er leder av et wiccafellesskap i byen. Begge studerer religionsvitenskap på Dragvoll. Sauvage har fattet interesse for deres wiccautøvelse og får delta på en av deres seremonier i Brennebukta. Vera er en sterk jente, med bestemte meninger om utøvelsen av wicca og mye annet. Hun viser seg også å være temmelig skrudd og sprenger grenser som Fredrikke synes er fascinerende og spennende. Henriette lar seg rive med.

Odd Singsaker blir virvlet tilbake i tid til 2009, på grunn av den nye drapssaken, da den har forbindelser dit. Selv ble han alvorlig syk under etterforskningen av drapet på professoren, etter å ha skrantet og slitt med hodet lenge, noe som førte til mye merkelig oppførsel og brudd med kona. Det viste seg at han hadde hjernesvulst, noe vi vet fra tidligere bøker. Han ble lagt inn på St. Olavs hospital, og minner fra den gangen er visket bort. Han må begynne å grave på nytt.

Brekke har skrevet en mer avdempet krim denne gangen. Den er som tidligere velskrevet og spennende til siste slutt. Boka er stramt komponert, her er ingen dødsider. Samtidig er den ikke så grotesk og utbroderende i forhold til voldsproblematikk som vi har sett tidligere, og det setter jeg pris på. Det trenger ikke bli mindre spennende av den grunn. Vi får et godt bilde av beveggrunner.  Floker og løsninger som dukker opp er ikke helt slik vi kan tro ved første øyeblikk.  Avgrunnsblikk har et listig plott med flere overraskelser.  Brekke bruker også en interessant og spennende tematikk som wiccatroen; moderne hekser. Gamle heksemestre og mystikere som Gerald Gardner og Aleister Crowley nevnes. Det dras også linjer til filosofien og til heksebrenningen under inkvisisjonen, samt Ellen Alms bok om Finn-Kirsten, Trondheim siste heks. Uten at sistnevnte trenger å ha noen sentral plass i boka, men det hører liksom med når hekser bringes på banen.

Jeg har selv vært svært interessert i religionshistorie, hekseprosesser, og moderne hekser og andre grupper, så wicca vet jeg en del om. Det er et interessant område, og jeg synes Brekke behandler og bruker dette stoffet på en god og morsom måte i denne boka. Om Vera og sirkelen hennes er ekte wiccautøvere, og hva motivet deres er drevet av for å holde på med dette, er han også inne på.  Slike ting kan jo apellere sterkt til søkende ungdom, og særlig blant studenter på religionsvitenskap, kanskje.

Det er også et par tråder her jeg gjerne kan tenke meg å følge videre, når det gjelder et par av karakterene på slutten. Får vi en oppfølger om disse, mon tro? Skal Singsaker på en ny lang reise i neste bok? Det er lov å håpe.

Avgrunnsblikk  anbefales sterkt. Dette var en skikkelig godbit og jeg leste den nesten i et jafs.  Gled dere. Boka kommer i handelen 18.mai.

(Jeg leste at det skal bli lansering i Trondheim i mai. Hvor blir det mon tro?I Brennebukta, på Dragvoll, på Skysstasjonen, Dromedar, Rosenborg bakeri? Eller noe helt annet på Bakklandet eller Møllenberg? Lanseringen av Paradisplaneten var helt spektakulær, her er innlegg om den. Blir neste i samme sporet, kan vi vente oss litt av hvert.)



Åslaug og Min Kriminelle bokverden har også blogget om Avgrunnsblikk.

Tidligere bøker fra Jørgen Brekke som jeg har blogget om:
Paradisplaneten
Menneskets natur
Drømmeløs
Nådens omkrets


Fra bokbadet etter lanseringen av Paradisplaneten. Foto: Anita Ness


Jørgen Brekke: Avgrunnsblikk, 267 s
Juritzen Krim 2017
Kilde: Forhåndseksemplar






Viewing all 1711 articles
Browse latest View live